Храна квалитетно, меѓутоа битно ми е да ми се свиѓа тоа што го купувам. Оригиналниот пример, бифтек или месо со коска, хм јас преферирам T bone стејк или Rib Eye. Има моменти кога порадо би јадел мартадела него пршутa или хамбурегер од седмица него гулаб на француски начин во Le Meurice.
Исто важи и за облека. Мајца или фармерка не ми е битен квалитетот, и онака не ги носам подолго од 2-3 месеци. Одело, кондура или патика веќе друга работа. Тука гледам квалитет па и марка.
Техника квалитет ми е битен кога е во прашање комуникација, битно ми е да имам добар прием секаде. Покрај IPhone стално имам и од постарите NOKIA кој во многу наврати имаат подобар прием него модерните срања посебно ако патувате во некој банана република. Пред неколку години платив 5000 долари за самсунг плазама ТВ, веќе никад не би дал толку пари за ТВ. Нит имам време богзнае колку да гледам а гледам веќе секоја неколку месеци има некое ново чудо надвор. Во Јапонија веќе има телевизори што исфрлаат мирис, и 3Д веќе станува мала работа.
Квалитет гледам кога купувам скапи работи на кој вредноста ќе им остане или порасне. Конкретно недвижнина, монети и часовници.
Те читам и заклучив дека си тешко снобиште што врска нема од живот, а чисто колку моето хејтање да биде поддржано со факти, прелистав над 500 твои постови од минатото. Буквално секој втор или во најмала рака трет твој пост е за тоа како ти си богат, како си кул, како си нашетан и начитан. Па ти и Тони Старк си го заебал пријателе.. Ама ми се чини дека премногу компензираш за нешто друго, башка куче што лае не каса. И ај држ' се ти до состојбата во твојата земја, ти Македонец повеќе не си, си се откажал од државава дента кога си потпишал друга земја да ти биде татковина. Мило ми е што ви тече мед и млеко, остај ние да си гледаме наша работа во наша земја.
Ontopic,
Се попаливте на квалитет толку што гледам очите ви сјаат кога ќе ви се спомне Apple или Porsche. Слабо нешто дискусија за оној сегмент каде што брендот формира 80% од цената, а? Оти еве некни гледам IP wifi камери и тешко да се најде некоја под 150 евра. Одам на DealExtreme и што да видиш, 45 долари за апсолутно истата камера. Ја нарачав, ми стигна и чисто за да видам колку го играат народов, ја флешнав камерата со firmware од тој "скапиот" производител. Без проблем си се вклучи камерата со новиот firmware и еве ја, сите функции работат беспрекорно. Од ~200 на 45 долари, тоа е солидна заштеда.
Работите се сведуваат на интелигенција на крајот на денот, и тоа колку си спремен да истражуваш. Најголем дел од нашите морончиња едноставно го купуваат првото што ќе го видат или евентуално прашуваат во 2-3 продавници. Ретко се случува некој да направи листа на еквивалентни производи па да читне рецензии за нив и да побара цени во странство.
Втор пример ми е Космодискот, кој се продава кај нас за 3500 денари. Го купи комшија и вика дека не е ништо посебно ама ете, помага кога се движиш, небаре масира ама за седење не е. Си го пребарав јас и на Alibaba успеав да нарачам тест примерок за 20 долари. Стигна, ја споредив кутијата со таа на комшијата за да видам да не е фалсификат некој.. Ма ништо, апсолутно беше СЕ исто, квалитетот на изработка, кутијата, формата - се работи за еден ист производ. За да биде уште пожална работата, пред неполн месец дена на бувљак си купив уште еден ист таков за 300 денари. Ова важи за СИТЕ топ шоп производи исто. Ped Egg, тоа што го продаваат околу 900 денари (мислам) кај нас, се наоѓа на ebay за $1.99. Magic bullet кошта 25 долари.
Значи не се сведуваат работите на тоа да купуваш цело време квалитетно или ефтино. Кога човек е заинтересиран за својот буџет, ќе внимава на овие работи оти нема ограничен прилив на пари, па тоа што ќе спечали денес ќе јаде утре. На цена не внимаваат само татините синчиња и мамините ќеркички, истите тие што плачат за нов ајфон секоја година а ако случајно не може да им се овозможи, се дујат и се лутат, небаре не е доволно тоа што имаат кров над глава и три топли оброци секој ден, бесплатно. Не, ајфонот е критичен за квалитетот на животот.. Тибам торлаците, тибам.
Дека некои работи треба да се купуваат поквалитетни, апсолутно се слагам. Кинески телефон треба да се избегнува затоа што во најкритичен момент може да те остави на цедило. Обувки треба да се квалитетни затоа што од нозете зависи во голем дел здравјето, башка не е страшно ако се носат 2-3 сезони. Храна најбитно, треба да биде квалитетна бидејќи се работи за мали ценовни разлики. Мочаш се во лебот на кој си заштедил 5 денари, а на маса испаднал како камен тврд и без вкус.
Како и да е, кога ќе имате деца на кои треба секој ден да им обезбедите храна, и тек како ќе внимавате на парите и цената, па ако треба ќе шетате 20 продавници денес за да заштедите на цената. Ако истиот производ го има на друго место за 200 денари поефтино, зошто да не пешачите малце? Го правите тоа за своите најмили. Зарем не вреди за тие 200 денари да видите насмевка на лицето на вашето дете кога ќе му подарите чоколадо или играчка?