Ветеринарно катче

Л

Лигеја

Гостин
Моето куче има 5 месеци и се е убаво само устата му мириса ,што да му давам за да не му мириса?некој стапчиња или пак нешто друго ако знаете пишете .
Појавата на мирис во устата го сметаме за симптом затоа што 80% се работи за инфекција во устата.
1.Ако мирисот е трулежен-значи има застој на храна во забите.
2.Ако е слаткаст-се јавува при распаѓање на олупениот (површинскиот) епител на кожата.
3.Гнил,кариесен мирис кој е ептен остар и јак- укажува на болест на забен камен.

Треба да му ги прегледаш забите.Ако се бели,без наслаги погледни му ги непцата и допри ги со прстот,треба да се црвени,бојата при допирот брзо да се враќа и да не го боли кога го допираш.Ако нема испакнатини,израстоци на нив тогаш е во ред.Ако устата ти мириса како што наведов погоре,забите се жолти или пак имаат кафени наслаги а непцата се крвави или бели тогаш му треба третман со антибиотици и чистење на устата од ветеринар бидејќи е можна секаква инфекција која гледано површински не се ни забележува.
Ако забележиш само жолти заби а се друго е во ред,значи дека се работи само за застој на храна и тогаш ќе си купиш паста,ги има секакви во во ветеринарните аптеки ќе му ги измиеш забите по упатството еднаш неделно и ќе му ја смениш храната.Поздрав!

Marx

Just Do What You Want And Be Happy !
Член од
4 ноември 2012
Мислења
21
Поени од реакции
8
Му го прегледав непцето колу што можев и се изгледа нормално на долната вилица му растат нови запчиња.Бојата на забите е бела а непцето напред е нормално розевкасто внатре горното непце му е со црно.Ако не ќе одам на ветеринар.Фала многу на советите

Л

Лигеја

Гостин
Му го прегледав непцето колу што можев и се изгледа нормално на долната вилица му растат нови запчиња.Бојата на забите е бела а непцето напред е нормално розевкасто внатре горното непце му е со црно.Ако не ќе одам на ветеринар.Фала многу на советите
Нема потреба да го носиш на ветеринар со инфото за запчињата се кажа. :) Во ред е,му мириса здивот заради смената,забите му се бели и ти дало да му ги допреш непцата кои се розови како што треба да бидат.Можеш да му купиш само паста за да се намали миризбата која со тек на време ќе исчезне.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Нема потреба да го носиш на ветеринар со инфото за запчињата се кажа. :) Во ред е,му мириса здивот заради смената,забите му се бели и ти дало да му ги допреш непцата кои се розови како што треба да бидат.Можеш да му купиш само паста за да се намали миризбата која со тек на време ќе исчезне.
Мислам дека тоа е индивидуално, знакм кучка што е 3 години, потполно здрава, се храни подобро и од мене и има топ заби...ама здив- обара са ногама...

Л

Лигеја

Гостин
Мислам дека тоа е индивидуално, знакм кучка што е 3 години, потполно здрава, се храни подобро и од мене и има топ заби...ама здив- обара са ногама...
Затоа дијагностички се врши прегледот на забите и на устата внатрешно и надворешно најпрво.Ако не е орална инфекција или проблеми со крвотокот и црниот дроб кои избиваат на непцата тогаш е до состојките во храната и до остатокот од неа помеѓу забите. :)

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Затоа дијагностички се врши прегледот на забите и на устата внатрешно и надворешно најпрво.Ако не е орална инфекција или проблеми со крвотокот и црниот дроб кои избиваат на непцата тогаш е до состојките во храната и до остатокот од неа помеѓу забите. :)
Абе ова од бебе беше смрдле :D главно јаде дехидрат,кога и готват добива стекче,ребренца, срце, оривче,малку морковче,јаде јаболка...буквално кучето подобро јаде од мене,ама здив еве кажувам на километар можам да ја осетам.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Ме интересира дали може да се извади педигре на кученце, поединечно? ( пример, денеска извадам за едно, после 1 недела за друго итн. ) ??

L

Lu

Гостин
Ме интересира дали може да се извади педигре на кученце, поединечно? ( пример, денеска извадам за едно, после 1 недела за друго итн. ) ??
Мислам дека може, но зошто да се мачиш да им вадиш поединечно педигре на кученцата кога можеш наеднаш на сите да им извадиш ?

И немој ни случајно да си помислила на пола кутриња да им извадиш педигре, а на другата половина да не им извадиш ... греота е за кутрињата, ќе ги осакатиш за цел живот.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Мислам дека може, но зошто да се мачиш да им вадиш поединечно педигре на кученцата кога можеш наеднаш на сите да им извадиш ?

И немој ни случајно да си помислила на пола кутриња да им извадиш педигре, а на другата половина да не им извадиш ... греота е за кутрињата, ќе ги осакатиш за цел живот.
Значи на сите ќе вадам, само ме интересираше дали може поеднинечно, и после одреден временски период :)

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Мачоров мој,на градите,некаде кај предната лева нога има нешто како оток,како топче и кога ќе го допрам го боли.Све си се движи,си ја користи таа нога,си јаде,ама ете го боле.И не е весел како порано,повеќе си лежи :(

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Меко е, топло е, се движи топчето...? Однеси го на ветеринар колега за секој случај.

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Ако го боли тогаш е некое воспаление,може да е апцес, а може да биде и туморче,треба да го види ветеринар секако. Е сека велиш на градите пред предната нога,јас би се посомневала и на лимфните јазли бидејќи ги има во тој регион. Пиши што ти рекле кога ќе го однесеш.

Л

Лигеја

Гостин
Мачоров мој,на градите,некаде кај предната лева нога има нешто како оток,како топче и кога ќе го допрам го боли.Све си се движи,си ја користи таа нога,си јаде,ама ете го боле.И не е весел како порано,повеќе си лежи :(
На градите се наоѓа отокот или на ногата точно?
1.Ако е на градите (долен дел)-колатерален едем,при воспалителен плеурит.
2.Ако е на ногата,зголемен и асиметричен (бидејќи напомена дека го боли,не е пореметување во кардиоваскуларниот систем) -мислам дека е воспалителен едем,предизвикан од бактерии и токсини.Поздрав колега. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom