Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата ViM
  • Време на започнување

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Kade može da se smeni pogolema količina na devizi za dobar kurs? Od edna firma u stečaj ke se licitiraat nekoi nekretnini,placovi garaži i ponekoj stan prodažbata ke odi vo denari,ako ispadne nesto zanimlivo za male pare može i da kupam. :) Znači kade može najdobro da se smenat evrovcite ako zatreba. Na 30-40 iljadi evra se poznava dali si gi smenil po 61.3 ili 61.5.
Имам менувано во приватни менувачници, во банки не даваат некој добар курс.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Која банка има најповолна камата на денарско штедење од 12 месеци?
Во ниедна! Секаде ти е каматата едвај процент-два над инфлацијата! Еве ти од Еуростандард http://www.eurostandard.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=145:2012-02-17-00-27-27&catid=37:2010-05-04-22-54-21&Itemid=140&lang=mk
идентична во УНИ Банка.... http://www.unibank.com.mk/categories/view/459
другите ти се поголема катастрофа,
а трендот е на понатамошно паѓање...

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Зависи какви приоритети имаш. Дали сакаш у „посигурна“ банка, дали сакаш каматата да ја земаш секој месец или на куп после една година.... но еве, направив едно мало истражување за тебе... ;)

Шпаркасе - 7% - 12 месеци (детско штедење)
Централна Кооперативна банка - 6,3% - 12 месеци (хит депозит)
Еуростандард банка - 5,5% - 12 месеци
Халкбанка - 5,2%-5,5% - 13 месеци (во зависност од сумата се менува процентот)
Унибанка - 5,4% - 12 месеци
ТТК банка- 4,4%-5,4% - 13 месеци (во зависност од сумата се менува процентот)
Комерцијална банка - 4,3% - 12 месеци
Тутунска банка - 4,4%-4,8% - 12 месеци Златен депозит (во зависност од сумата се менува процентот)
Охридска банка - 4,7% - 12 месеци
Прокредит банка - не успеав да најдам ништо на веб страната...

дисклејмер: Се извињавам на банките што ненамерно ги испуштив

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Зависи какви приоритети имаш. Дали сакаш у „посигурна“ банка, дали сакаш каматата да ја земаш секој месец или на куп после една година.... но еве, направив едно мало истражување за тебе... ;)

Тутунска банка - 4,4%-4,8% - 12 месеци Златен депозит (во зависност од сумата се менува процентот)

pro kredit banka se izkurnazija epten, nema veke stedenje na 3 meseca, najmalku na 6, i minimalna suma za orocuvnje e 60 000 denari, proverete!

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
pro kredit banka se izkurnazija epten, nema veke stedenje na 3 meseca, najmalku na 6, i minimalna suma za orocuvnje e 60 000 denari, proverete!
Ма кој ги врти... изгледа имаат вишок од штедни влогови па не им требаат...
Инаку гледајќи ги камативе, јас сум „среќен“ со 6,5% со месечна исплата. Не дека сум ептен среќен, ама боље нешто него ништо :)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ма кој ги врти... изгледа имаат вишок од штедни влогови па не им требаат...
Инаку гледајќи ги камативе, јас сум „среќен“ со 6,5% со месечна исплата. Не дека сум ептен среќен, ама боље нешто него ништо :)
И јас така би играл...те. играм. Но се што е под 6 е бесмислено! Инфлацијата во последните 2-3 месеци е 4-5% особено по поскапувањата на струјата и гориварта (додуша второво постојано е ‘‘ап‘‘) и бранот кој тие ги предизвикаа... иако за цела година е значително помала, ама не толку мала колку што кажува заводот за статистика! http://www.stat.gov.mk/ Како може да е 1,5 Август Септември Октомври...!? Чудо!
--- надополнето: 18 декември 2012 во 10:34 ---

Мислиш дека Шпаркасе која продуктов за детско штедење го има од Октомври, ќе остане на тие камати после интервенцијата на Народна Банка со евтини кредити, те со намалувањето на камати за кредитирање на компаниите? Но веј! Никој веќе не дава фиксни камати, според тоа мислам дека по третиот месец од штедењето во продуктот ‘‘Детско штедење‘‘ ќе ги бутнат каматите.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Каматните стапки ќе останат ниски или ќе паѓаат и следната години после можеби ќе се опорават или пораснат...ама виски стапки како пред 5-10 години нема да дојдат. Тоа е...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
ccbank hit depozit, definitivno najgolem procent, no promenliva kamata
Фондот ги гарантира влоговите преку оваа банка? Имаат веб страна споменативе?

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Фондот ги гарантира влоговите преку оваа банка? Имаат веб страна споменативе?
Да и јас тоа го прочитав.
--- надополнето: 18 декември 2012 во 14:40 ---
ати одредби
• За вложените средства Депонентот и Банката склучуваат Договор за
орочување на денарски средства ЦКБ ХИТ ДЕПОЗИТ ВО ДЕНАРИ
(Прилог);
• Договор за орочување на денарски средства може да се склучи
доколку Депонентот има или отвори нова трансакциска сметка;
• Депонентот има можност без надомест да добие дебитна картичка
Maestro и/или Visa Electron, со која може да располага со средствата
по основ на камата дозначени на неговата трансакциска сметка;
• За вложените средства гарантира Банката, а истите се осигурани во
Фондот за осигурување на депозити АД Скопје;
• На денот на истекот на рокот на орочување на средствата, основниот
влог заедно со пресметаната камата, Банката ги дозначува на
трансакциската

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Мислиш дека Шпаркасе која продуктов за детско штедење го има од Октомври, ќе остане на тие камати после интервенцијата на Народна Банка со евтини кредити, те со намалувањето на камати за кредитирање на компаниите? Но веј! Никој веќе не дава фиксни камати, според тоа мислам дека по третиот месец од штедењето во продуктот ‘‘Детско штедење‘‘ ќе ги бутнат каматите.
И нив (Шпаркасе) не ги мирисам нешто посебно. Особено откако лани ми ја бутнаа каматата од 8,6% на 7% после само еден месец штедење... (n)
За разлика од нив, Халкбанка уште ми рачуна по старо... иако после само 2 недели откако ги ставив, ја намалија каматната стапка од 6,5% на 5,2% (ама очигледно само за нови влогови) (y)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
ВО ДЕKЕМВРИ СКОКНАЛЕ ЗАШТЕДИТЕ
Дневно во банките оставале по 1,5 милион евра
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=11DFBF706BDAED47BADA6130F308EE29
Делови од текстот:
Според податоците на Народната банка, вкупните заштеди на граѓаните до крајот на минатата година се искачиле на 2,85 милијарди евра. Дека штедните депозити се во континуиран пораст покажува податокот според кој 2011 година сме ја завршиле со 2,66 милијарди евра депозити на домаќинствата во банките. Така граѓаните лани оставиле 190 милиони евра во банките на име заштеди. Или во просек по 15,8 милиони евра месечно или над половина милион евра дневно.
Структурата на орочените заштеди покажува дека расте довербата на граѓаните во домашната валута, па штедењето во денари е во континуиран пораст. Вкупните заштеди достигнаа нешто помалку од 4 милијарди евра, од кои 2,1 милијарди евра се во денари, а останатите 1,8 милијарда во странска валута.

целиот текст во Дневник:
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=11DFBF706BDAED47BADA6130F308EE29

никој не вложува во реалниот сектор (или ајде многу многу малку) никој на берза.... а од овие кои вложувале во Декември како вели Дневник ги имало поприлично - по 1 милион Евра дневно влогови.... дел од нив да вложеа на берзата ќе заработеа (во вакви услови) за само месец дена близу 10%! Додека во банките годишно во најдобар сл. никакви 6-7%.... Меѓутоа изгледа на никој веќе не му се ризикува ниту има доверба во нешто друго освен во банките (вклучувајки ме и мене).
А-пропо убава илустрација и коментар на Кајганава: ‘‘Добар ден, сакам да депонирам нешто заштеда‘‘

--- надополнето: 23 јануари 2013 во 10:11 ---

Член од
22 јуни 2009
Мислења
89
Поени од реакции
3
ILI moze so mal rizik Vo Fabrika Karopos sto se prodava za 1 mesec! Posto se pravi nova pruga do Bugarija vo 3 fazi!
Samo Fabrika Karpos i Beton mozat da rabotat na toa!
Zavisi koj saka da rizikuva ili da ceka dividenda.

Kajgana Shop

На врв Bottom