И Грци, и Турци, и Помаци са ни клали. Не е само Загоричане.
Но живеем во 2012, не во 1905.
Баба ми Стојка бог да ја прости, родена во село Црцорија, тоа ти е на тромеѓе горе, ми го кажа следното.
Бугарите кога се беа повлекувале преку Крива Паланка беа влегле на една крштевка.
И бидејќи се крштевало тамо македонче, го земале детето и го набиле на бајонет и така го прошетале низ градот.
Не ми се веруваше, вистина е внучко, вистина, после на тој генерал, од Ќустендил бил, му се сотрело се по дома, ништо не останало.
Абе Болгари, иднината знаете ли како се гледа чисто ?
Жими таквото знаете, од каде да знаете, не сме можеле и да сакаме на се да ве научиме.
Кога ќе го расчистиш минатото, тоа ти е и кармата, се додека не ја исчистиш душата и не се поврзеш со центарот ти повторно и повторно ќе се раѓаш.
Македонците за вас се божевства, иако претрпеа масакри и од болгари и од грци, срби, албанци, ние сме тие кои повторно и повторно викаме, ајде да си простиме и да одиме напред.Иако апсурдно име имате, кое нема никакви врски со стара болгарија, ние ве признаваме како такви, исто и она дивоно племе од етиопија дојдедно грцине.
Ама како ќе одиш напред со идиоти.
Едните црква не ти признаваат, другите нацијата не ти ја признаваат, третите ништо не ти признаваат и ти мене за иднина ќе ми говориш.
Но едно да запаметите, тука паметат добро што сум говорел пред неколку години за ЕУ, истото ќе го кажам и за вас.
Ебавајќи го Македонскиот народ, вие, болгарите и грците, ќе ги занемарите реалните проблеми по вашите држави и народи, тие ќе ви дојдат до гуша и ќе ве удават. Памти ми ја думата.
Денеска иако е 21 век, соседите на Македонија се однесуваат како во камено време, негираат постоење на еден народ со сите атрибути кои ги носи истиот.