Бугарско-грчка оска против Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата nako
  • Време на започнување Време на започнување
DRAFT - не е официjално и не е од "Собранието" се уште. Лажат тие од Утрински.

http://www.assembly.coe.int/Communication/14122012_BulgariaDraftRes_EN.pdf
Кој лаже сега и манипулира?

17.16. ensure full implementation of all the provisions of the Framework Convention for the
Protection of National Minorities, in particular those concerning the personal scope of
application of the Convention in view of the non-recognition of the existence in Bulgaria of
the Pomak and Macedonian minorities, and sign and ratify the European Charter for
Regional or Minority Languages (ETS No. 148);

Утрински :
"ПССЕ побара од Бугарија целосно спроведување на сите одредби кои ги содржи Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства, посебно во делот на спроведувањето на индивидуалните права, со оглед, како што стои во резолуцијата, дека таа не го признава постоењето на македонското малцинство и помаците. Исто така од Бугарија се бара да ја потпише европската повелба за регионални и малцински јазици."

Утрински не лажи , туку лажат вашите весници кои ја искривуваат вистината и ги сокриваат фактите.

Ја мајката...(кое патем на бугарски не се пишува така туку "г'рб", изгледа и местото го згрешил Ганчо)??.
Ма голем експерт си бил односно бугарскиот. Ама има уште да учиш - се казва ГР'Б!
Да не бехте ампутирали азбуката си, можеше и да не стават грешки. Изобшто . . . .крв, србин, тга . . .навистина ли нема вокали помегу согласните звуци???

Ма голем експерт си бил односно бугарскиот. Ама има уште да учиш - се казва ГР'Б!
Да не бехте ампутирали азбуката си, можеше и да не стават грешки. Изобшто . . . .крв, србин, тга . . .навистина ли нема вокали помегу согласните звуци???
Има.
Вокално "р".

Не се вади, бидејќи не е само "грбот" згрешен. Само имињата на државите се точни.

Каде точно прочита за "правата" на "македонското малцинство"? Таму јасно пишува за "непризнавањето", не за нјаакви права. Чети внимателно.
Признавање како национално малцинство не е право ? Ако признаете како национално малцинство тогаш сте обврзани да обезбедите образование на мајчин јазик ,поддршка на културни манифестации итн.
--- надополнето: 14 декември 2012 во 21:44 ---
Има.
Вокално "р".

Не се вади, бидејќи не е само "грбот" згрешен. Само имињата на државите се точни.
Точно така , ископа гроб-сврти грб . Ископа помешаа со сврти ????

Си признавам - немам jа четено резолjуциjата (или нацрт резолjуциjата) во оригинал, но од тоа кое гледам права следните заклjутоци:
1. За Македонци се сбори на едно место, но кога се читат вестите од Македониjа се добива впечатление дека тоа е основното во овоj документ.
2. Има прогрес. Веке не се сбори за права на сдружаване. Изгледа e приет бугарскиот став односно уставот коj не приема етнички партии. Веке се визират индивидуални права. Но па може да прашаме, коj му наруши правата на Плевнелиев да биде председател на Бугариjа кога е Македонец?
Но тоа е формално прашанje. :)

Си признавам - немам jа четено резолjуциjата (или нацрт резолjуциjата) во оригинал, но од тоа кое гледам права следните заклjутоци:
1. За Македонци се сбори на едно место, но кога се читат вестите од Македониjа се добива впечатление дека тоа е основното во овоj документ.

Македонските медиуми ги интересира македонското малцинство , а не борбата против корупцијата , владеење на право итн. во Бугарија :)

Бугарија не работи за тоа Македонија да не добие датум за преговори, а работи за тоа Македонија да ги подобри добрососедските односи, да не шири анти-бугарски лаги и пропаганда. Да не создава говор на омраза помеѓу државите и граѓаните им.

Борисов:

oficijalna bugarija ne go priznava makedonecot kako chovek,a ti ovde prodavas prikazni. kako mozam da imam "dobri odnosi" so nekoj koj mi veli deka jas ne postojam?

Македонските медиуми ги интересира македонското малцинство , а не борбата против корупцијата , владеење на право итн. во Бугарија :)

ОК, разбирам те, но не тоа е главното и битното во резолjуциjата.
А така представено на мене ми личи на манипулациjа.

Macedonian minority

There exists a small number of individuals identifying as ethnic Macedonian in the Blagoevgrad province of Bulgaria. The 2001 census shows 5,071 while other sources cite between 3,000 and 25,000. The Greek Helsinki Monitor reports that the "Bulgarian state and public opinion alike deny their right to self-identification", and that "any actions pertaining to public demonstration of the Macedonian identity in Bulgaria are subjected to a more or less direct suppression and denial" [2]. That considered, Macedonian is given as an option for nationality on the census. The Bulgarian majority (including the press) regards Macedonians, living in Bulgaria as 'pure' Bulgarians.
Macedonians have been refused the right to register political parties (see United Macedonian Organisation Ilinden and UMO Ilinden - PIRIN) on the grounds that the party was an "ethnic separatist organisation funded by a foreign government", something that is against the Bulgarian constitution. The constitutional court has not however banned the Evroroma (Евророма) and MRF(ДПС) parties, who are widely considered as ethnic parties. The European Court of Human Rights held "unanimously, that there had been a violation of Article 11 (freedom of assembly and association) of the European Convention on Human Rights." [3] [4]

izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Bulgaria#Macedonian_minority

kolku vakvi is slicni izvestai stojat i sobirat prasina po vladinite vitrini vo sofija?

Јас побарав да ми цитираш официјален документ, според кој според Бугарија официјално Македонците не се луѓе. Ти ми цитираш Википедија. Не знам дали знаеш, но Википедија не е официјален документ на Бугарската држава. Чекам документ.
--- надополнето: 14 декември 2012 во 23:28 ---

Ti ne si normalen shtom izveshtai od Evropskiot sud za Covekovi Prava ili Helsinshkiot Komitet ne ti se dovolen dokaz za sistematskata represija nad Makedonecot. Na koja planeta ziveesh te prashuvam?! Vo koj vek si?!Bidi si bugarin,me boli kurot.Ama ne se zamarajte so nas bre lugje!Prestanete da jadete gomna! Fuck off!! Ova e Republika Makedonija, a nie sme Makedonci! Kolku pobrzo toa vi svetne u toa tikvite vashi shuplivi,tolku podobro za site nas!!

Коментирав мислењето на Дедеалеко, но беше избришано. Нема да се повторувам.

Вистината е дека оваа одлука не е донесена за да се угоди на Грција, или како дел од некаква "оска". Тоа е одлука на бугарскиот народ. Не може ти да покрепјаш некој, а тој да шири анти-бугарска пропаганда и тоа да е "приоритет од национално значење". Има анкета за мислењето на Бугарите за ова прашање и резултатите од него се многу јасни.

Коментирав мислењето на Дедеалеко, но беше избришано. Нема да се повторувам.

Вистината е дека оваа одлука не е донесена за да се угоди на Грција, или како дел од некаква "оска". Тоа е одлука на бугарскиот народ. Не може ти да покрепјаш некој, а тој да шири анти-бугарска пропаганда и тоа да е "приоритет од национално значење". Има анкета за мислењето на Бугарите за ова прашање и резултатите од него се многу јасни.
Никој тоа не им го оспорува на Бугарите.

Но и ние имаме право да се спротивставиме на тој став на бугарските политичари, бидејќи според македонскиот народ вашето мислење за нас исто така е погрешно.

Lele u sho film si oba4e, Spilberg moze voda da ti nosi.

Никој тоа не им го оспорува на Бугарите.

Но и ние имаме право да се спротивставиме на тој став на бугарските политичари, бидејќи според македонскиот народ вашето мислење за нас исто така е погрешно.
Тврдоглавието нема да ви доведе до ништо добро. Само за 20 години от наjголемиот подржувач на Македониja, вие натеравте Бугариja да се запраша,дали да ви подржува. Аjде со срекja нека ви е.

Тврдоглавието нема да ви доведе до ништо добро. Само за 20 години от наjголемиот подржувач на Македониja, вие натеравте Бугариja да се запраша,дали да ви подржува. Аjде со срекja нека ви е.

Вашата "поддршка" беше неискрена, калкулантска, со задни намери. Многу ми е мило што конечно си го откривте вистинското лице пред Македонците. Привидното чувство на моќ и значење (кои всушност не ги поседувате) ги извади на виделина вашите игри кон Македонија.

Но знаете дека вашата тврдоглавост во однос на Македонија скапо ве чинеше во текот на историјата.

Не дај Боже животот (било која позитивна придобивка во животот и општеството) да ни зависи од бугарска поддршка.

Штом сте се нашле другари со Грците нека ви е и вам со среќа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom