- Член од
- 1 јуни 2011
- Мислења
- 25.932
- Поени од реакции
- 41.916
Не сум без ден стаж и од Штип сум ама работам во Скопје во ит фирма и ми беше пишано тоа во CV али нема врска толку од аплицирање таму.Зошто има над 1000 пријавени кандидати , не можат сите да ги викнат тие што сметаат дека највеќе им одговараат тие ќе ги повикаат за интервју на работа а тие што се повикани на интервју не им е гаранција дека ќе ги вработат и тие што се повикани на интервју и кај нив има што не поминуваат следна фаза. Плус можеби зошто си од Штип те сметаат за неадекватен, може исклучиво имааат политика од Скопје и Скопската околина да вработуваат. Не лепи вака етикети не ме викнале на интервју за работа готово врски требало за таму да работам а јас најбоље сум. А и тие што ми се познаници што работат во Бунарџик стварно се дечки со солидно искуство , со повеќе сменето работни места итн. Не се некој што прво вработување им тоа. И сега доаѓа некој со диплома без ниеден ден стаж, и ај сега ќе се мерам со нив боље сум. Да скратам жестока е конкуренцијата има многу кандидати а не премногу слободни места тоа е тоа.Ако има повеќе такви компании во Македонина ќе ти се зголемат шансите да се вработиш тоа е тоа. Другари ми кажувале дека вработени луѓе аплицирале да се вработат во компании во Бунарџик, значи луѓе што имаат работа итн, атрактивни се тие фабрики и затоа има толку интерес. И искрено се надевам дека ќе се вработиш во некоја фабрика од таму и ти посакувам се најдобро.
Сакав само да пробам дали може да се влезе на среќа и дали вреди моето знаење во такви атрактивни фирми.
Не ми е за платата и тука е иста.
Секаде е жестока конкуренцијата кога огласот е јавен се пријавуваат секакви. Денес секој е со диплома а без искуство. Од 1000 кандидати 70% се такви кои мислат дека на среќа ќе ги земат а другите навистина го имаат искуството што го бараат.
тие фабрики што работат во Бунарџик се со максималаен капацитет од 400 луѓе по фабрика до сега. Дали ќе им дадат 400 евра или 600 евра месечно многу значително нема да им влијае на профтитот. На прво место е тоа што се ослобедени од се и сешто зборам за даноци и бла бла за наредни 10 години, на второ место е што владата е 24 саати тука за нив ако има некаков проблем бирократски работи веднаш доаѓаат и го средуваа(нешто што за македонска компанија е незамисливо) трето,субвенциите за обука на работници итн, но тоа сите земји го имаат што привлекуваат СДИ ,четврто место дали има квалитетен кадар во таа земја а платите се дури на 5 место.