Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    995

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Запознај се себеси, ќе го запознаеш универзумот- Сократ.
Тоа не е турлитава брат.....жалосно, искрено те мислев поинтелигентен.
Абе респект за твоите мислења, какви и да се.

Кој сум јас да судам за твоите мислења нели?

Јас само си ги кажувам моите.

ЕПа турли тава е Гурџи, од проста причина што најмногу ти останало у глава токму од она што уопште не е религија - исламот.
--- надополнето: 14 декември 2012 во 21:06 ---
А така ли било?
Многу пие,не е убаво,стварно.
Да кажел за Агностиците дека се лоши верници да разберев,ама Атеисти.

What the Fuc*!

:vozbud:
Еее чекај, чекај, ти треба стаж да го запознаеш Гурџи убаво;)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
И јас верував во Господ, некаде до кај забавиште ......... додека верував во Господ исто така верував истовремено и во Дедо Мраз ЈБГ па на крајот сфатив дека и двајцата биле едно исто т.е. имаџинери френдс ............ :icon_lol:
П.С. Ако еден човек верува во нешто натприродно т.е. во натприродни работи тогаш тој човек има големи шанси да биде затворен под клуч во некоја институција надлежна за тие проблематики, но доколку поголема група на луѓе веруваат во такви работи тогаш тоа е сосема ОК тоа е религија ......... :tapp:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас само си ги кажувам моите.

ЕПа турли тава е Гурџи, од проста причина што најмногу ти останало у глава токму од она што уопште не е религија - исламот.
убаво
Respektiraj gi site religii- Gurdjief

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Respektiraj gi site religii- Gurdjief
Хмм. Ти реков за мене грчкиот ерменец е лузер. Не почитувам негови изјави.

Но, нека е и така, како што рекол.

Јас лично ги респектирам сите религии. Исламот не е религија. Тоа е муабетот.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас лично ги респектирам сите религии. Исламот не е религија. Тоа е муабетот.
Ако гледаш така на стварите, тогаш ниедна религија не е повеќе тоа што требе да биде, ниту онаа на Исус, ниту онаа на Готама, ниту онаа на Мохамед....
Ако навлезеш подлабоко во учењето на Маестрите и го разбереш нивното правилно толкување на вистината.....тогаш се менуваат работите, доаѓаш до едно...а тоа е правата вистина.
Пак ли бе да ти цртам..Доналтчо.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако гледаш така на стварите, тогаш ниедна религија не е повеќе тоа што требе да биде, ниту онаа на Исус, ниту онаа на Готама, ниту онаа на Мохамед....
Ако навлезеш подлабоко во учењето на Маестрите и го разбереш нивното правилно толкување на вистината.....тогаш се менуваат работите, доаѓаш до едно...а тоа е правата вистина.
Пак ли бе да ти цртам..Доналтчо.
Гурџи преиспитај го болдот.

Тие три персони не одат заедно во иста реченица.

Едниот е човек со чиста душа, со идеи пред своето време, недостижни дури и за 21 век.
Другиот е човек кој по сопствена воилја решил да трага по вистината, којзнае дали ја нашол
Третиот е бандит, убиец, педофил.

Велиш тројцата создале религија.Не би рекол.

Ниту еден не создал религија.

Првиот, односно неговите грандиозни мисли се искористени за да се создаде религија, која била насилна на почетокот.

Вториот понудил пусти соништа, и изградил солидно философско учење, и толку.

Третиот не изградил ништо, туку нему му изградиле воено политичка доктрина која до ден денес е присутна. СО религија нема ношто заедничко.

Пред извесно време, токму тебе ти постирав еден пост за етимологијата на поимот религија.
Јасно е дека се укажува дека религијата е само алатка за добра контрола врз широките народни маси. Последниов век, успешно ја заменуваат политичките партии,нов вид ан религија.

Вербата, онаа во Бога, или во нешто возвишено, во нешто што ќе претставува патоказ во живото на некоја единка е сосема друга работа. Дали ќе го наречеш Бог, Љубов..... не е битно Тоа е тој порив што те води во животот, а можеби и до вистината.

Од тие тројца само еден е МАестро.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Гурџи преиспитај го болдот.

Тие три персони не одат заедно во иста реченица.

Едниот е човек со чиста душа, со идеи пред своето време, недостижни дури и за 21 век.
Другиот е човек кој по сопствена воилја решил да трага по вистината, којзнае дали ја нашол
Третиот е бандит, убиец, педофил.

Велиш тројцата создале религија.Не би рекол.

Ниту еден не создал религија.

Првиот, односно неговите грандиозни мисли се искористени за да се создаде религија, која била насилна на почетокот.

Вториот понудил пусти соништа, и изградил солидно философско учење, и толку.

Третиот не изградил ништо, туку нему му изградиле воено политичка доктрина која до ден денес е присутна. СО религија нема ношто заедничко.

Пред извесно време, токму тебе ти постирав еден пост за етимологијата на поимот религија.
Јасно е дека се укажува дека религијата е само алатка за добра контрола врз широките народни маси. Последниов век, успешно ја заменуваат политичките партии,нов вид ан религија.

Вербата, онаа во Бога, или во нешто возвишено, во нешто што ќе претставува патоказ во живото на некоја единка е сосема друга работа. Дали ќе го наречеш Бог, Љубов..... не е битно Тоа е тој порив што те води во животот, а можеби и до вистината.

Од тие тројца само еден е МАестро.
А кој е маестрото? :)
Иначе не е проблем да се контролираат широките маси, па религија да се измислува. Целта на почетокот била да се практикува духовна хигиена, ама со време преминало во цицање на енергија.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А кој е маестрото? :)
Иначе не е проблем да се контролираат широките маси, па религија да се измислува. Целта на почетокот била да се практикува духовна хигиена, ама со време преминало во цицање на енергија.
Од тие тројца ако мораш да избереш Маестро, секако е Исус. Другите не се вредни воопшто да бидат споменати со него заедно. Особено кураишот.

Не мислам дека тоа било целта на почетокот. Не мислам дека тогаш воопшто знаеле што е духовна хигиена.

Токму второто ги носело да создадат религија.

Можам да дадам само цвое видување нели на работиве. Јас не сум Гурџи, да ја знам апсолутната вистина:P

Широката народна маса се контролира најубаво ако и се всади страв. Тоа е класика, дел од психологојата на толпата.

А има ли поубаво нешто за таков страв, од нешто недостижно, од нешто што никој не знае што е, а се вели дека ќе ти ебе матер, ако не постапуваш по негова волја.

Откако е ова сватено, вербата на луѓето, ја канализирале за свои потреби кон тоа што посакувале. И ден денес, исламот ја има таа моќ.

Ако подразмислиш малку, ќе видиш дека и Тората и Библијата и нејзината преправена копија Куранот имаат дел кој содржи создавање на светот и човештвото, и еден куп други написи како чоекот да се однесува во однос на другите, а пред се во однос на владетелот и господар негов.

Едно со друго врска нема.

Првото (за светот и човештвото) се приказни пренесувани од колено на колено, од уста н ауста, кои можеби имаат вистина, онака како што ја осознал тогашниот ум, а второто за човечкото однесување и морал, з апоимањето на добро и зло, е класична додавка од луѓе за свои потреби.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Можам да дадам само цвое видување нели на работиве. Јас не сум Гурџи, да ја знам апсолутната вистина:P
Јас верувам. Во еден Бог, кој не е белокос старец што чучи на облак.
Ама и јас не ја знам апсолутната вистина како Gurdjieff а би сакал да ја знам :P:P:свиркам::свиркам:;)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Јас верувам. Во еден Бог, кој не е белокос старец што чучи на облак.
Ама и јас не ја знам апсолутната вистина како Gurdjieff а би сакал да ја знам :P:P:свиркам::свиркам:;)
А во каков Бог веруваш (ако нели „тој“ т.е. Бог не е белокос старец на облаче)?
Уствари.. ај вака..

Што е Бог според тебе, или, поинаку речено, во каква претстава за Бог веруваш?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Тебе не ти се обратив, туку на Џурџевбљак, само тој ја знае апсолутната вистина. ОК.
Првин Џурџе да посочи, послем ќе си прајме ма'абет :cool:

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Тебе не ти се обратив, туку на Џурџевбљак, само тој ја знае апсолутната вистина. ОК.
Ахахахаха.. пази да не ќе ти каже која е таа „апсолутна вистина“... :pos:

Ццц.. прав мистик е тој Џурџевбљак... да ти кажам право и мене ме заинтересира сеа која е таа „апсолутна вистина“... и у право си.. треба да почекаме да ја каже.. ако ја каже нели :D

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062

Ццц.. прав мистик е тој Џурџевбљак... да ти кажам право и мене ме заинтересира сеа која е таа „апсолутна вистина“... и у право си.. треба да почекаме да ја каже.. ако ја каже нели :D
Па то ти велам. Чекај, ако не еизбаниран, набргу ќе ни разјасни.
Се надевам нема да ни каже во неговата мудрост:

не знаете, не сте читале, литајте итн.

Gurdjieff кај си бе, аман, објаснувај, не не оставај неуки и слепи при очи.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Џабе чекате од Гурџи.

Нема да објасни.

Заспани сме.

Не го разбираме.

Само ќе ви с еобрати со позната фраза дека ништо не разбирате и да почнете да медитирате, по можност на Сан МАрко у Венеција, у тоа ресторанчето кај шо свират едни тројца на виолини чинам беа, уз добро приготвени шпагети.

Така ли е Gurdjieff:P

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Џабе чекате од Гурџи.

Нема да објасни.

Заспани сме.

Не го разбираме.

Само ќе ви с еобрати со позната фраза дека ништо не разбирате и да почнете да медитирате, по можност на Сан МАрко у Венеција, у тоа ресторанчето кај шо свират едни тројца на виолини чинам беа, уз добро приготвени шпагети.

Така ли е Gurdjieff:P
Брат....има ли подобра медитација од ова...
..... на Сан Марко да ти свират со виолина и клавир, а ти да пиеш капучино со убриош ала крема за колационе, а потоа да направиш круг со кајчето(гондола) по Венеција?...
за ручек...шпагети ала маринара +шардоне..потоа бранзино како секондо.....+ кафе корето.....и на крај амаро или лимончело....па разентино...
Одма Бог спаѓа на земјата и ти вели...„Брат, така се живее 101 г.“
:cool::P:pos:
--- надополнето: 15 декември 2012 во 17:00 ---
Абе заспан...такви како тебе не зааслужуваат да ги разбудам...бона ноте
--- надополнето: 15 декември 2012 во 17:02 ---

Зини да ти кажам...:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom