Бизнис со сирење од магарешко млеко

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
Ич не се секирај за тој дел, јас трењирани магарици ќе ви донесам, немој да се сомневаш во тоа. Наместо со Лион д аги држите за нозе они смаи ќе се одмолзат кога ќе куцне часот и ќе ви ја остават теглата пред врата.
--- надополнето: 12 декември 2012 во 02:26 ---

Ќути не кажувај кај си заглавил газда :pos:
Какви тегли бе, ЃУМОВИ алуминиумски од по 30 литра полнат тие велешките Какво пред врата оставање ни ќе можеш да влезеш ни да излезеш,ќе се искилавиш ако го дигнеш :pos:
Како и да е јас еден лактофризер и параван со завеси ќе стаам па директ во него да се молзат. :icon_mrgr:

Пааа, би требало да са доволни. За старт... После би почнале да генерират профит.
Јас директор не можам да бидам, неам школо, искуство, ни сертификати. :)
Магариците дават малку млеко, оти самите прленца почнуват ного брзо да јадат други работи и да са независни од мајчиното млеко... Затава ногу брзо пресушуват... Иначе прленцата може со секакво друго млеко да ги ранеш, немат криза.. Тава е убавата работа на магаренцата, јадат шо и дојде под устата, трнче, вреж, сламичка, абе се шо е зелено, они можат да го ропкат и да си го изедат.
Еми едно прле на година (некаде 9 месеца носат мислам) ама не ме држи за збор, магариина дома не сме гледале. Тава е шо го знам од комшии и пријатели. Татко ми исто не е гледал магариина, едино мама, требе да ја распитам неа..
Машките ги купуват касапите, коа се млади, коа се постари се шкопат и се продават на Ромите, и на секој друг шо му притребува магаренце.
Малешевијата е добра, Плачковица исто (ногу од Јуруците имат Магаренца), Западна Македонија е добра целата... Битно е да има Сено и житце за них.. Сметај пола кило по глава на ден барем 7 до 8 месеца у годината. ЗИмата не е арно да ги зобаш, оти малку се движат, повеќе стојат у место и јадат.. МОжат да пукнат, да станат насилни од ногу енергија.
100 хектари са ногу дури за 100-150 магаренца... Ако произведуваш сериозна сточна храна, ќе имаш вишок.

Јас не признавам ништо. Можеш колку сакаш да пробуваш да вртеш и од 10 дола вода да донесеш, џабе е.
Инаетот што со него? :)
Како вработените на фармата би се заштитиле од потенцијалните повреди?

Она со пресушувањето на вимето мора да има некое решение.
Знам дека вимето дава млеко се додека е стимулирано така да може да се каже може млеко магарицата да дава и со години кај луѓето знам дека е така.
Значи потребна е стимулација на вимето, може да се направи роботче прле кое ќе симулира цицање? :pos:
Не сериозен сум, сигурно може да и се прикачи гаџетче на вимето за да и ги стимулира жлездите. :icon_lol:

Не, не ептен сериозен сум иако некој друг кој ќе го чита постов ќе се посере од смеење.
Мора да има можност за Know How околу одржување на вимињата на магарицата во нивниот полн потенцијал.

Би се нафатил некој од МКД за плата од 1000 евра да работи во ваква фарма или тешко пошто кажуваш биле зезнати за чување?

Едино да се направи шема онака ала Швајцарски стил каде интереакцијата со човек би била сведена на минимум, а пасењето да оди строго во ограден простор кој би бил доволно простран за да може да се истрчаат саглам и да не им биде притоа досаден, за се останато да се користи технологија и методи.

Што ти е бе, каков зоб на скопските. Со нив нема на крај да излезеш и со слама ако ги раниш.
Зоб вика, луксузи сака да праи :icon_lol:
Се знае кај има квалитетна роба и тоа строго одредено годиште. Ко злато треба да се чуваат тие загрозени видови :pos:
ШО ЈА ЗАТВОРИЈА ТОПЛНИЦА МАМУ ИМ ГА :place:

Крушата не паѓа подалеко од дрвото.. :icon_lol:
Озбилен сум колку магарици треба за да добијам месечно 1 кг кашкавал од магаре. И една магарица колку троши храна на ден во денари нормално израчунато , не ми кажувај во кила и сл зошто поим немам од сточна храна?

Озбилен сум колку магарици треба за да добијам месечно 1 кг кашкавал од магаре. И една магарица колку троши храна на ден во денари нормално израчунато , не ми кажувај во кила и сл зошто поим немам од сточна храна?
Ти требаат двајца вмбловци за да ги пасат цел месец магариците, е сега ако ви останат живи магариците тогаш ќе можете да извадите 5 литри млеко ама како шо ве бива вие и без магарици и без млеко ќе останете па ќе молзете после Ратевски МАГАРЛАЦИ ака МАГАРИЊА или уште полесно трк до штаб имаш таму и магарици и магариња и по некоја мазга, само какво е биде млекото не знам,за квалитет не можамда ти гарантирам.

Ти требаат двајца вмбловци за да ги пасат цел месец магариците, е сега ако ви останат живи магариците тогаш ќе можете да изадите 5 литри млеко ама како шо ве бива вие и без магарици и без млеко ќе останете па ќе молзете после Ратевски МАГАРЛАЦИ
Кога ќе ми треба совет за кловнови одгледување тебе ќе те прашам :D Luki Junior одовори ми на прашањето треба да си легнам треба во 7 утре да станам!

Кога ќе ми треба совет за кловнови одгледување тебе ќе те прашам :D Luki Junior одовори ми на прашањето треба да си легнам треба во 7 утре да станам!

:pos: Иначе со ќе праиш у 7 сабајле море, бизнис планот да не ќе го кроиш, да не се замараш да го правиш, ја го имам готов. :icon_lol:

Он ќе ја скроти вајда, доста се разбира од животните како што можам да забележам, па една магарица да скроти нема да му биде проблем, right Luki?
Шом Бик од 600-700 кила го додржувам да му бапнат инекции и вакцини, знај оти знам дек да фанам животинче да не мрда... ;)

ечмен 20 денара
Ченицата 14-16 денара (поарно е ечмен да даваш)
бала слама 100 денара
бала сено 200 денара
кило јонџе 5-10 денара, или од бала (как се договореш)
Требе да го ранеш магаренцето барем 2-3 пати дневно и да му ставаш јадејне спрема снагата. Не смееш да го преранеш, оти ќе прејаде и ќе пукне како балон... Стрвни са како мачки за добро јадејне.
Храна тешко се наваѓа у Македонија, и голем дел е од увоз. Не за џабе сејах 20 и кусур декара ечмен и жито... Оти сега е 18-20 денара. Февруари е 22-24 денара килото сточна храна.. И оде како алва...

Инаетот што со него? :)
Како вработените на фармата би се заштитиле од потенцијалните повреди?

Она со пресушувањето на вимето мора да има некое решение.
Знам дека вимето дава млеко се додека е стимулирано така да може да се каже може млеко магарицата да дава и со години кај луѓето знам дека е така.
Значи потребна е стимулација на вимето, може да се направи роботче прле кое ќе симулира цицање? :pos:
Не сериозен сум, сигурно може да и се прикачи гаџетче на вимето за да и ги стимулира жлездите. :icon_lol:

Не, не ептен сериозен сум иако некој друг кој ќе го чита постов ќе се посере од смеење.
Мора да има можност за Know How околу одржување на вимињата на магарицата во нивниот полн потенцијал.

Би се нафатил некој од МКД за плата од 1000 евра да работи во ваква фарма или тешко пошто кажуваш биле зезнати за чување?

Едино да се направи шема онака ала Швајцарски стил каде интереакцијата со човек би била сведена на минимум, а пасењето да оди строго во ограден простор кој би бил доволно простран за да може да се истрчаат саглам и да не им биде притоа досаден, за се останато да се користи технологија и методи.

За инато вастегарка, подебели нерви, и посилно маајне по газо за да се знае кој е газда.. Приказните за питоми и слободни магаренца са за у градинка... Тај ѕвер апе, рита, рика, голем мајмун е.
Не знам, сигурно може некак да се стимулира, ама не сам одгледувал дома магариина, не знам. За кравите идеално е така со стимулацијата, ама как наближува времето за телејне, кравата престанува да дава млеко, пресушува.... Згуснува го и е горчливо на вкус да има поголема масленост, и други хранливи материи за коа ќе се роде теленцето да поткара побрзо.
Шо говореш бе 1000 евра.. За чувари осигурани со придонеси и 300 евра плата ќе си бог. Ма ногу простор и даваш бе, тава са магарици.. М'скај со стапо посилно, и има да те слушат.... Требе да се знае кој е газдата, иначе на главата ќе ти се качат...
--- надополнето: 12 декември 2012 во 02:47 ---
Ногу човеци питате наеднч, не можам да постасам да го е*ам.

Абе болен народ,не кози и овци чие млеко е нај исплатливо 55 денари за литар бизнисмениве од шо немаат каде сега со магарици бизнис ќе праат :pos:
Luki Junior сине забраи трњето да ги калкулиреш у есапо :pos:

За Млекото сметај 25 литра за килце кашкавал. Магарица дава просек пола литар на ден. 30 дена 15 литра преку сила. Барем 2 магарици. А ќе изедат 30 килца житце двете, и бала сено за 2 дена ќе оде...
--- надополнето: 12 декември 2012 во 02:49 ---
Абе болен народ,не кози и овци чие млеко е нај исплатливо 55 денари за литар бизнисмениве од о немаат каде сега со магарици бизнис ќе праат :pos:
Еми овците се повеќе и повеќе се намалуват, никој нејќе да смрде на овчовина и козарина.

Шом Бик од 600-700 кила го додржувам да му бапнат инекции и вакцини, знај оти знам дек да фанам животинче да не мрда... ;)
Алал да ти е Луки, ламја си. Ја иам животинче 10 пати полесно од бико твој па не можам да го додржам.
Туку што правеш ти со бик од 700 кила дома? Тренираш ли за матадор?

За Млекото сметај 25 литра за килце кашкавал. Магарица дава просек пола литар на ден. 30 дена 15 литра преку сила. Барем 2 магарици. А ќе изедат 30 килца житце двете, и бала сено за 2 дена ќе оде...

.
Околу 2100 денари за двете магарици за храна ќе ми треба месечно ако добро израчунав ?

Еми овците се повеќе и повеќе се намалуват, никој нејќе да смрде на овчовина и козарина.
Ај заеби,да прославиме за бизмисоооооооо

ЈАШААААААААААААААААА ко е ка нас оп сааааааааа
Конечно нешо фајде од толку магарици уф оваја наша држава, море мурлите ште им ги сокапам на тија шо ќе рече нешо лошо за магаричките.

Околу 2100 денари за двете магарици за храна ќе ми треба месечно ако добро израчунав ?

Треба голема пара, не е само храната и добитокот, треба да основаш фирма, а во фирмата ќе мораш да имаш машини, пастеризатори, стерилизатори, калапи, сечачи, и многу други машини од кои што ќе можеш да го правиш сирењето, голем процес е и доста стручност треба. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom