L
Luki Junior
Гостин
Озбилен ми е муабетов.
Да речеме дека имам 300 к евра мислиш дека би ми биле доволни за да почнам фарма со магарици?
За пласман немаш зима тоа ми е јасно од авион се гледа, само една Москва има 1 милион милионери, за Арапите, Французите, Германците, Енглезите, Јапанците и Американците да не правам муабет.
Колку би ми барал месечна плата за директор да те ставам?
За млеко очигледно е дека ми требаат мајки магарици пошто како кажуваш на овие другиве вимето им е суво, како да генерирам константно висока бројка на мајки со млеко за доење, мислам знам какомуабетов ми е кои се бројкит,е на колку време ќе можам да се оплодуваат?
Доенчињата дали можам да ги хранам со друго млеко на пример кравјо како алтернатива за мајчиното?
Што правиме со машките магариња кои отпаѓаат од филтер процесот на добри гени и не се наоѓаат на листата на потенцијални оплодувачи, каде ќе одат тие, на сточна берза во Шутка?
Кажи ми кој дел од Македонија има чиста вода и сочни пасишта за оваа работа и секако површина од најмалце 100 хектари.
Пааа, би требало да са доволни. За старт... После би почнале да генерират профит.
Јас директор не можам да бидам, неам школо, искуство, ни сертификати.

Магариците дават малку млеко, оти самите прленца почнуват ного брзо да јадат други работи и да са независни од мајчиното млеко... Затава ногу брзо пресушуват... Иначе прленцата може со секакво друго млеко да ги ранеш, немат криза.. Тава е убавата работа на магаренцата, јадат шо и дојде под устата, трнче, вреж, сламичка, абе се шо е зелено, они можат да го ропкат и да си го изедат.
Еми едно прле на година (некаде 9 месеца носат мислам) ама не ме држи за збор, магариина дома не сме гледале. Тава е шо го знам од комшии и пријатели. Татко ми исто не е гледал магариина, едино мама, требе да ја распитам неа..
Машките ги купуват касапите, коа се млади, коа се постари се шкопат и се продават на Ромите, и на секој друг шо му притребува магаренце.
Малешевијата е добра, Плачковица исто (ногу од Јуруците имат Магаренца), Западна Македонија е добра целата... Битно е да има Сено и житце за них.. Сметај пола кило по глава на ден барем 7 до 8 месеца у годината. ЗИмата не е арно да ги зобаш, оти малку се движат, повеќе стојат у место и јадат.. МОжат да пукнат, да станат насилни од ногу енергија.
100 хектари са ногу дури за 100-150 магаренца... Ако произведуваш сериозна сточна храна, ќе имаш вишок.
Јас не признавам ништо. Можеш колку сакаш да пробуваш да вртеш и од 10 дола вода да донесеш, џабе е.Luki Junior без заебанција те почитувам не се срамиш да си признаеш дека си плескал некое животинче бидејќи немало селски моми бидејќи отишле кај градски сељаци, а не оваа другиве форумџии мајка ќе продадат а ми глумат мајка терези , далај лами и сл ликови. Озбилен сум! Респект