ШТЕДНИ Книшки

Најдобро извади си ги парите ако каматата е 22 денари месечно. Премалку камата е тоа. :confused:

не ни ги ставив.. премалку е тоа.. а парите не се до тебе..

не ни ги ставив.. премалку е тоа.. а парите не се до тебе..

Па рачунај и да сакаш да раскинеш договор пред време. И таму ќе те скинат. Мене ме скинаа 2.000/3.000 денари.

Па рачунај и да сакаш да раскинеш договор пред време. И таму ќе те скинат. Мене ме скинаа 2.000/3.000 денари.
Јас исто така раскинував договор па не ми скинаа ништо. Инаку околу каматата сигурно не е 22денари,нема шанси да е толку. Имаше еден пост во некоја од темиве,еден член имаше објаснето како да си пресметаме камата.Ако го најдам ќе го постирам.

Незнам како се пресметуваат каматите може некој да пише?

Вика за 3 месеци дека е 3.60%.. Нема шанси од 10.000денари да ти исплатат 3.60 %..
Мене ми кажаа дека процентот се множел по месеците и испаѓа доста бедна сума за тие големи пари..

за 10.000 денари ми испадна 22 денари камата месечно ако е на 3 месеци орочена
3,6% на 10000 ден е 360 ден камата на годишно ниво ... 360 подели го на 12 месеци т.е.30 ден. месечно е каматата ...

Незнам како се пресметуваат каматите може некој да пише?

Вика за 3 месеци дека е 3.60%.. Нема шанси од 10.000денари да ти исплатат 3.60 %..
Мене ми кажаа дека процентот се множел по месеците и испаѓа доста бедна сума за тие големи пари..

за 10.000 денари ми испадна 22 денари камата месечно ако е на 3 месеци орочена
3.60% ти е годишна камата, ти за 3 месеци штедење ќе добиеш 90ден.

3,6% на 10000 ден е 360 ден камата на годишно ниво ... 360 подели го на 12 месеци т.е.30 ден. месечно е каматата ...

Годишна е 5.4.. Али принципот е тој.. се дели со сите месеци во годината и се добива сумата.. Нема ќар да ги немаш тие 10.000 за 3 месеца за да добиеш 90 денари .. бедно е тоа..

Дали е можно оној кој ти ставил пари на штедна книшка (мојата книшка, со пари ставени од старател) и ги урочил, да може да ги урочи уште еднаш истите или да стави забрана за вадење на парите?

Дали е можно оној кој ти ставил пари на штедна книшка (мојата книшка, со пари ставени од старател) и ги урочил, да може да ги урочи уште еднаш истите или да стави забрана за вадење на парите?

Најпрвин, парите се Орочуваат.
Не дај Боже некој да ги урочи. :)

Е сега, прашањето ти е малку нејасно, па ќе ти одговорам генерално.

Има две опции:
1. Штедна книшка со назначен законски застапник - каде може кој сака да вложува пари (вујко,стрина, дедо), но само законскиот застапник може да преорочува или да повлекува пари, се` до твојата 18-та година.

2. Штедна книшка без назначен законски застапник - каде може кој сака да вложува пари (вујко,стрина, дедо), но никој нема право да повлекува пари. Тие остануваат на книшката до твојата 18-та година така како што се и по автоматизам се преорочуваат на првичниот рок за кој е отворена книшката.

Законски застапник може да биде само родител или старател и мора да се избере со самото отварање на книшката, дали ќе го има или нема, и кој ќе биде.

Ако имаш плус прашања, пиши.

Има некој кој може да ми помогне? Јас не се разбирам во ова и ми треба мала помош

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom