Дедо Мраз

• Креатор на темата Креатор на темата Il Chino
  • Време на започнување Време на започнување
Една од верзиите за Дедо Мраз беше дека тој доаѓа преку оџакот, па така секоја година ме пукаше енигма како Дедо Мраз толку дебел ќе се протне низ нашиот тенок оџак :unsure:
знаеш.....
ова со оџациве, ме потсети на оџачарите кои многу често можеа да се видат низ улиците
а сега..............:( никаде

Тогаш во времето на Дедо Анчо, Тито бил Дедо Мраз и никој друг :icon_lol:
точно во мое време беше така,само да појаснам на децава
Тито беше на санката,со камшик во раце и вреќа на гработ,
а санката ја влечеа....
Кардељ, Бакарич,Ѓилаз,Колишевски,Доланц,Ранковиќ и други и секој влечеше на своја страна,во погрешна насока,а подоцнежните,елени читај коњи ја растргнаа-распарчаа санката наречена Југославија(Туџ..Изе..Мил..Јан..Туп...идр..

добро би било да и leandra напише збор два за тоа како ја подлажувале ко мала со Дедо Мраз(
па и @ AlternativeF
а и Attila или @fmi (да видиме како било во БГ)
сигурно ќе има интересни прикаски

Мислам дека не имало некои големи разлики меѓу Бугарија и Југославија во минатото, кога станува збор за прослава на Нова Година. Во Бугарија во текот на годините на социјализмот не се славеше Божиќ. Дедо Мраз (Дjадо Мраз) за нас бе поврзан со Нова година. Секако, правехме украса и декорациjа во домовите и училиштата, правевме забави во училиште, на кои доаѓаше некој облечен како Дедо Мраз и даваше подароци (кои биваха платени од родителите ни). Но вистинските подароци (книга, џемпер, ски или друго, зависи колко пари са имали татко ми и маjка ми) ги наоѓах утрото на 1 јануари под елката. Во текот на 1 jануари се гостуваше на роднини за обичајот Сурваки (не знам дали денеска постои во Македониjа).
После 1989 се врати славенето на Божик, коj во Бугариjа е на 25 декември (светскиот и црковниот календар са исти). Дедо Мраз веке е Дедо Коледа. За мене е веке премного комерсиално, но се надевам дека за денешните деца доживувањето е така силно и возбудливо како кога јас бев дете.

но се надевам дека за денешните деца доживувањето е така силно и возбудливо како кога јас бев дете.
јас пак мислам дека она што го доживеавме ние како деца - нема шанси да го почувствуваат денешниве- кои со ништо не можеш да ги изненадиш и посебно израдуваш па колку сака нека биде скап подарокот- иам чувство дека им е некако од мали нозе се“- ко изживеано и (скучно);)
--- надополнето: 11 декември 2012 во 13:57 ---
Attila , takov obicaj survaki mislam deka nema ovde
имаме
само на Василица
сурва

Ова сурваки е многу специфично кај нив , имаат сурвачка -интересно :)

s1_survachki_vtext.jpg

mc40ma.jpg

само на Василица
сурва

Истиот, Василовден при нас е на 1 jануари.
Во разните региони на Бугариjа е Сурва, Сурваки, Сурба.
--- надополнето: 11 декември 2012 во 14:19 ---
И удираш со сурвакницата по грбот за здравје со желби:
"Сурва, сурва година
црвена јабулка во градина
крупен клас на нива,
големо грозје на лоза,
жолт мамул на леса,
полна куќа со деца!
Живо-здраво до година,
до година, до Амина!"
surva%2000.JPG

s1_survachki_vtext.jpg
интересна симболика- жезлото на Хермес
(ќе си направам и јас)
пс
жезлото на путин( види аватар(:)

:pos:
кааааако бе?:pos:

Da , za zdravje :icon_lol:
--- надополнето: 11 декември 2012 во 14:39 ---

На 1 март, Античките Македонци го прaзнувaле својот прaзник на светлината наречен Ксaнтикa. Древното верување за овој празник билo поврзано исто како и со сoвремениот македoнски народен празник Летник. Празникoт Ксантика истoтака бил пoврзан со зголемувањето на аголот на паѓањето на сoнчевите зраци, односнo со зголемувањетo на светлината и времетраењето на денот како и со почетокoт на пролета - летната сезона во годината, цутењето на пупките на дрвјата и започнувањето на земјоделските рабoти. Според некои извори овој празник се сметал и за почеток на годината кај Античките Македонци.

Da , za zdravje :icon_lol:
--- надополнето: 11 декември 2012 во 14:39 ---

На 1 март, Античките Македонци го прaзнувaле својот прaзник на светлината наречен Ксaнтикa. Древното верување за овој празник билo поврзано исто како и со сoвремениот македoнски народен празник Летник. Празникoт Ксантика истoтака бил пoврзан со зголемувањето на аголот на паѓањето на сoнчевите зраци, односнo со зголемувањетo на светлината и времетраењето на денот како и со почетокoт на пролета - летната сезона во годината, цутењето на пупките на дрвјата и започнувањето на земјоделските рабoти. Според некои извори овој празник се сметал и за почеток на годината кај Античките Македонци.

ксантика ние го нарекуваме баба Марта и е прабугарски обичај види тука http://mk.wikipedia.org/wiki/Мартеница ;)

Оваа година сакам Дедо Мраз да ми донеси мир, љубов и разбирање. И да не заебам работа оти сериозно е :icon_lol:.

image_8ea26549fd.jpg
хаха јас и дедо мрас :D и флизурата која ја сум ја ишишал сам у полукруг дента пред да се сликам :pos:

тој стајл...па тој држачки став со раката у џеб,па тој психоделичен поглед :LOL:

патем никогаш не ме лажеле со дедо мраз и подароци под елка...... :) too smart for that shitty story :гомце:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom