Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Член од
4 октомври 2008
Мислења
653
Поени од реакции
434
Мирко Петровски еднаш во интервју изјави дека од живи јајца се заразил со салмонела и ептен паднал.

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090712182129AA4xwtG
повеќе инфо
Ова ми падна во очи од твојот линк:

1. A study done by the U.S. Department of Agriculture (USDA) in 2002 found that 0.0003% of all produced eggs are contaminated with salmonella.
2. Odds of contracting salmonella from raw eggs are fairly slim (only 1 out of 30,000 eggs are contaminated) and a healthy person can most likely avoid complications.

Заклучок: шо ги ебам, има милион поштетни работи :D Иначе само коментар, јас и така не ги пијам, редовно си ги варам :)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.480
Поени од реакции
3.292
Е добро ја да прашам вака, коа више сте толку навлезени во боди билдинг па да мора да јадете живи јајца, нели може едноставно да зголемите конзумација на веј? Шо мора живи јајца да се јадат? Ај коа немало суплементи разбирам, ама сеа, а?

S

Stef Bachatero

Гостин
Е добро ја да прашам вака, коа више сте толку навлезени во боди билдинг па да мора да јадете живи јајца, нели може едноставно да зголемите конзумација на веј? Шо мора живи јајца да се јадат? Ај коа немало суплементи разбирам, ама сеа, а?
Сурутката протеин нема термички ефект и е веќе обработена.Затоа кога си на диета се препорачува цела храна заради тоа што те заситува повеќе од еден шејк :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Еве еден брз и ефтин шејк за оние кои тешко качуваат мускулна маса.

300 мл млеко.
4 цели јајца.
1 банана.
50 гр декстроза/шеќер.
2 големи лажици какао/чоколадо во прав.

Ги кршите јајцата во сад за матење, го додавате млекото, шеќерот и какаото, ја сецкате бананата на парчиња и матите додека смесата не ферментира.

Шејкот има ~850 калории, ~45 грама протеин, ~85 грама јаглехидрати, ~35 грама масти.
Ќе го пробам ова сега кога сум на маса. Единствено бидејќи јадам веќе јајца доста често ќе ги заменам со доза протеин, а јајцата ќе ги јадам во оброк пред спиење ем да сум на сигурно со салмонелите. :)
--- надополнето: 9 декември 2012 во 16:44 ---
Можно е во Бакаларот (морска риба) да има 81.6гр протеин? o_O
Така пишува на: http://www.kulinar.mk/TabeliStatistiki/
Да, тоа ти е затоа што бакалрот е риба што се јаде сушена. Така да во суштина 100гр сушен бакалар се добива од 3-400 грама не сушен бакалар. Затоа е толку хранлив.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.333
Поени од реакции
21.648
Да, тоа ти е затоа што бакалрот е риба што се јаде сушена. Така да во суштина 100гр сушен бакалар се добива од 3-400 грама не сушен бакалар. Затоа е толку хранлив.
А што правиме со чварките?! :pos:

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.906
Поени од реакции
11.247
А што правиме со чварките?! :pos:
Вo 100 грама чварки има 161 грам протеин :D You don't say...
Очигледно има грешки, како тестенините со јајца (362 калории и исто толку протеини), свинското без масти има повеќе масти отколку тоа со масти итн. Затоа и за бакаларот не би ме чудело да е грешно....

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.333
Поени од реакции
21.648
Вo 100 грама чварки има 161 грам протеин :D You don't say...
Очигледно има грешки, како тестенините со јајца (362 калории и исто толку протеини), свинското без масти има повеќе масти отколку тоа со масти итн. Затоа и за бакаларот не би ме чудело да е грешно....
Да да, тоа ми беше поентата. :) Веројатно заборавиле да стават запирка на соодветното место, како што е случајот со чварките, би требало да стои 16.1гр, наместо 161!

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.906
Поени од реакции
11.247
Еве еден брз и ефтин шејк за оние кои тешко качуваат мускулна маса.

300 мл млеко.
4 цели јајца.
1 банана.
50 гр декстроза/шеќер.
2 големи лажици какао/чоколадо во прав.

Ги кршите јајцата во сад за матење, го додавате млекото, шеќерот и какаото, ја сецкате бананата на парчиња и матите додека смесата не ферментира.

Шејкот има ~850 калории, ~45 грама протеин, ~85 грама јаглехидрати, ~35 грама масти.

Шејков на Myers е повкусен од било кој гејнер што сум го пиел. Се меша подобро од гејнерите а користев само шејкер, едино бананите не се мешаат добро али нареден пат ќе ги испасирам овојпат само ги исецкав. Груба проценка ми е дека кошта околу 60 денари.
Топло го препорачувам на сите ;)

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Шејков на Myers е повкусен од било кој гејнер што сум го пиел. Се меша подобро од гејнерите а користев само шејкер, едино бананите не се мешаат добро али нареден пат ќе ги испасирам овојпат само ги исецкав. Груба проценка ми е дека кошта околу 60 денари.
Само ме чуди од кај ги собра 45 грама протеин ?!?

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.906
Поени од реакции
11.247
Само ме чуди од кај ги собра 45 грама протеин ?!?
Јас ги собрав околу 42гр, зависи каква информација од каква страна ќе најдеш. Нема драстични разлики од каде и да гледаш.
Иначе јас на овој начин ги пресметав: литар млеко има 30гр протеини (значи 300мл би било 10гр протеин), јајцата ги земав да имаат 6гр протеин по јајце (може да имаат и 8 може да имаат и 5), бананата 1-2 грама протеин, декстрозата нема, какаото има 20гр протеин на 100 грама (значи во случајов околу 6-7 гр протеин, една голема лажица собира околу 15грама).

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Количински колку испаѓа, а и после колку време после шејкот можеш да имаш солиден богат оброк?

Sent from my LT22i

Kajgana Shop

На врв Bottom