Ок де. Не велам дека не си таков и ти и твојата фамилија.
Само ти каќувам дека е тоа физиономијата на Античките МАкедонци.
Се е тука мешавина на Балканов. Којзнае каков ген влечеш. Можеби и не си Албанец.
Нели доволно е неколку генерации наназад, една твоја прабаба да влегла у брак со Алабенц муслиман и оттогаш наваму потомството да се Албанци, а да носи сосема друг ген.
Уствари небитен е сиот овој муабет.
Потребни се идеи, налик твојата од пред некој ден, заедничка дружба, да се отстранат разликите за во иднина.
Ќе го цитирам Френклин Делано РУзвелт на отварањето на Зимските Олимписки Игри во Скво Вали 1936 година:
"Тешко на оној народ кој се врти назад кон своето минато, а не прави ништо за својата иднина."
50 години после ова аизјава САД стануваат најмоќна земја во светот, без никакво минато.
50 ина година од тогаш ние на Балканов одиме само удоле.
ПА сеа види ти, шо е поарно.
Да де, мислам дека има една институција како комитет на меѓуетнички односи која има срамен буџет, зошто да нема и министерство, навистина ни треба барем два мандати да ја има како министерство за меѓуетнички односи, која со својот буџет би организирало разни манифестации....
Училиштата кои се поделија по етничка линија пак да се обединат, државата комплетно или делумно да финансира заеднички ескурзии, заеднички семинари........
на тој начин ќе има дружење и зошто да не и да се појави феноменот на меѓусебни бракови.........
Ако младината и децата не ги тренираме на соживот, џабе што ние воопшто се трудиме себеси да се тренираме и подобруваме, се плашам дека ја запоставуаваат овој процез затоа што заклучиле дека не е потребно.....
Има разни начини како да се решат проблемите, но кога проблемите не сакаат да се решат, тогаш имаме поголем проблем..........сведоци сме како си поигруваат со нас само заради моќта да ја задржуваат..........јас лично верувам дека ако не би биле моќниците низ историјата да потикнат на конфликти и војни, никогаш не би имало омраза меѓу луѓето.......историски гледано сите војни почнале исклучиво некои да добијат моќ.........
А масата е само не знам што да кажам, овци најверојатно........
Спорот или конфликтот на иднината најверојатно ќе биде меѓу богатите и сиромашните, со оглед на тоа дека обичниот човек, сиромавиот секој ден е по интелигентен во однос од порано, затоа мора некој ден да пукне........
--- надополнето: 7 декември 2012 во 23:06 ---
Секако,секој со своето.Јас ти кажувам дека констатирам тоа што го гледам,не велам ништо воа сте тоа сте.Ако сакаш и Марсовец пиши се,тоа е твое основно право,мене ми е сеедно.Само не те разбирам,глумиш космополит а вадиш тешки националистички муабети од ракав,кажуваш кој бил латинизиран Албанец и слично.Секој е тоа што се декларира дека е и тоа мора да се почитува,генетика,историја,се е тоа илузија,национализам и сосема неважно.
Стварно не знам дали сум космополит, но се што пишувам тоа и го мислам......
Ме изнервира влавот, затоа се спуштив на негово ниво...........