Како јас да си се читам.

И мене ми беше највеќе за математиката, и до крај не бев сигурен дали да одам или не. Ама ете ме на ФИНКИ сега, и можам да кажам дека сум задоволен од овие скоро три месеци на факултетот.
Прво ќе треба да заборавиш на навиките до сега, учење пред тест, одлагање и такви ствари. Факултетот бара многу учење и тоа не е нешто што само ќе го набубаш него треба убаво да го сфатиш и извежбаш за да можеш понатаму да го применуваш.
Уште не ја сакам математиката, ама дискретна се учат логички работи кои лесно можеш да ги сфатиш со вежбање. Мене не ми е нешто многу тежок предметот, иако ми се погоди професор на кој не му одам на предавања.

Како и да е, во неделата имаш и предавања и вежби. Со се почнуваат од почеток и објаснуваат на наједсноставен начин. Јас највеќе на аудиториски вежби учам. И да не го разбираш професорот, одиш на вежби и ќе ти објасни асистентот. Плус можеш и на консултации дополнително да одиш.
Е сега јас сум на е-технологии па немам калкулус, а ти на мрежни би имал и тоа. Вака што имам нешто видено ептен е тежок предметот, и како што нејќам математика секогаш си се тешам со тоа што не треба и калкулус да учам. Ама неможам да кажам повеќе за предметот, ќе треба некој од другите смерови да ти каже.
Значи ќе треба ептен да седнеш и да го загрееш столчето, но сепак доколку те интресираат овие работи ќе ти биде интресно да ги слушаш предавањата и после и дома да го научиш тоа и сам да пробаш да направиш нешто.
Примаат многу студенти, и поголемиот дел се пикаат во КНИ па останува место по другите смерови. Јас со 70 поени без проблем влегов во државна квота. Исто имав по еден несоодветен екстерен и интерен.
Доколку те интресира нема да погрешиш, ама очекувај мачење.