Бугарија испорача три услови на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Square One
  • Време на започнување Време на започнување
Е испуштил сам гу таа вест. И од она големото посмо ист заклучок сам извлечел. Попов : Веднаш би пристапиле кон формирање на заедничка работна група. Посакувам бугарските и македонските претставници да се состанат во најкраток рок, наведува Попоски
Предлага не мора да прифатите.
Тој предлага оваа работна група „да ги синтетизира или операционализира целите и активностите во една општа рамка или патоказ“ Што би значело се додека работната група не се договори нема да има ништо. Потоа вели : Би можеле да пристапиме и кон формирање на Висок совет во формат на годишни заеднички седници на респективните влади. Кој најверојатно никогаш ќе ги нема. Годината 1999 барајте ја кај Љубчо.
Се тоа убаво, но ако слешаме председателот - ке судиме по деjствиjaта, а не по писмата.

Се тоа убаво, но ако слешаме председателот - ке судиме по деjствиjaта, а не по писмата.
Бугарската дипломатија е позната како прагматична и разумна. Во последниве 10 години оставивте впечаток дека иднината ви е побитна од минатото. Затоа и толку битни средби на бугарскиот државен врв со големи државници.

Одговорите на Попоски се одлични. Цело време зборуваат за иднината, ги прескокнуваат темите за минатото. Заради вашиот меѓународен углед нема да можете да одбиете ваков предлог. Тогаш би биле балкански неразумни. А тоа не смеете да бидете. Не, ако го сакате лидерското место на Балканот. :)

Иако не вадиш некоја поента, ниту пак одржуваш некаков контекст со постов, ќе ти одговорам.

Многу комплексна работа упростуваш. Прво, за да бидеме јасни ќе го повторам делот кој би ја опишал опседноста на Бугарија за изгубената мајка Македонија:

Имам и контекст и поента, ама изгледа не ми успева да ја доловам со пишување,многу полесно би се разбрале со муабет,искрено ме мрзи да пишувам километарски постови.

Јас секогаш тргнувам од она што сметам дека е наш интерес,дали ни одговара или не.Конкретно за случајов мислам дека само може да добиеме од подобрување на односите со Бугарија.
За тоа дека ги упростувам работите си во право,мислам дека со усложнување на работите се губи непотребна енергија и време на работи кои ниту се приоритетни,ниту нешто менуваат во реалноста.

За тоа дека Бугарите имаат агенда,се сложувам ама тоа не значи дека таа агенда мора да биде на наша штета и дека мора секогаш на нож да ја дочекуваме.Може и од друга, попозитивна страна, да се гледа на тоа.
Таа нивна агенда им овозможи на десетици илјади Македонци да обезбедат егзистенција за себе и за своите семејства,ми овозможува мене и на секој Македонец уште една опција/перспектива -ако се одлучам да ја изберам,секако.
Историски гледано,таа нивна агенда им омозможила на многу наши истакнати револуционери и дејци да се образуваат и да најдат прибежиште во Бугарија.Истото им го овозможила и на еден куп најобични луѓе кои од најразлични причини морале да ја напуштат Македонија.Па секој втор Бугарин има некој предок со потекло од Македонија.
Колку и да бил лош исходот,колку и да сме незадоволни од резултатот од конференциите на кои се решавала судбината на Македонија,таа нивна агенда овозможила присуство/учество на Македонци на тие конференции -Сан Стефано и Букурешт.
Најверојатно истата причина го поттикнала Жељо Жељев да го убеди Јелцин да не признае.

Секако дека таа агенда има и лоши страни,мислам дека доволно се експлоатирани тие,па нема потреба да ги повторувам.Најголемиот наш страв,дека ќе бидеме асимилирани од страна на Бугарија, е оправдан ама мислам дека ја преувеличуваме таа опасност,на крајот на краиштата тоа не може да се случи без наша согласност.

Бугарската дипломатија е позната како прагматична и разумна. Во последниве 10 години оставивте впечаток дека иднината ви е побитна од минатото. Затоа и толку битни средби на бугарскиот државен врв со големи државници. Одговорите на Попоски се одлични. Цело време зборуваат за иднината, ги прескокнуваат темите за минатото. Заради вашиот меѓународен углед нема да можете да одбиете ваков предлог. Тогаш би биле балкански неразумни. А тоа не смеете да бидете. Не ако го сакате лидерското место на Балканот. :)

Гледам следиш изjaвите на државниот врв во Бугариja, па мора да знаеш дека веке не веруват на зборови,а чекат дела. :)

Гледам следиш изjaвите на државниот врв во Бугариja, па мора да знаеш дека веке не веруват на зборови,а чекат дела. :)
Ајде веднаш да формираме работна комисија не може да биде празна флоскула. Се работи за многу конкретен предлог и верувам дека за кратко ќе го направат тоа.

Ајде веднаш да формираме работна комисија не може да биде празна флоскула. Се работи за многу конкретен предлог и верувам дека за кратко ќе го направат тоа.
Може,може. Комисиja, тоа не , тоа да, ние тоа нема да подпишеме -аjде...зборови многу, дела малку.

Може,може. Комисиja, тоа не , тоа да, ние тоа нема да подпишеме -аjде...зборови многу, дела малку.
Значи вие ќе го подпишете само она што вие го нудите. Вие сте согласни само на оние три услови што ни ги дадовте- (патетика) . Тоа се вика ултиматум.

Би ве запрашал кои сте вие да поставувате услови и што толку ви сметаме. Зошто со обичен лист хартија и нечиј потпис сакате да се осигурате за иднината. Од што се плашите?

Македонскиот народ направи компромис со рамковниот договор. Тоа е она што ние Mакедонците го дадовме, жртвувавме. Сега сме мултиетничко опшество. И на ваша глава. Сега учиме да живееме заедно, од време на време се убиваме и тепаме, но се надевам дека учиме.

Но толку пријателу. Мислам дака Македонците никогаш нема да заборават кога биле покорени од вашистите. Од денес вие Македонците сте Бугари, тоа е тоа што како прошка од нас треба да го бара вашата држава.

Имам и контекст и поента, ама изгледа не ми успева да ја доловам со пишување,многу полесно би се разбрале со муабет,искрено ме мрзи да пишувам километарски постови.

Абе ти убаво збориш, јас тебе те разбирам. Секоја држава, а посебно Македонија со својата местоположба има потреба од барем еден сосед на кој може да се потпре. Јас не ја негирам потребата.

И знам дека никој не спомна припојување кон Бугарија, но Коридорот 8 нас како држава не ни е до толку неопходен, за да ние мораме да вложуваме пари во него. Од друга страна Бугарија и Албанија ќе имаат бенефит од него, повеќе него ние. Пошто реално Бугарската и Албанската железница ќе сообраќаат по него.

Зошто ние би финансирале проект ако повеќе ќар имаат Бугарија и Албанија одколку ние? Која е таа логика?

Значи, ако им е само до коридорот, а сакаат нас да ни го стават ќарот нека потпишат договори за транспорт на Македонска железница во времетраење од 20 години, да видиш дали ќе се сложат на тоа.

Значи, никој не ти дава, туку само ти зима, ни код бабе нема џабе. Бугарија осетила потреба за коридорот и притиска, поставува услови. Постапува од позиција на сила и и се може. Ок ќе го градиме ние коридорот за кој и мислевме да го градиме, но за да го изградиме, треба да го смислиме и нашиот бенефит од него. Парите кои ќе се вложат во него, мора да ги извадиме. А како капитална инвестиција, мора да имаме и траен приход од тој коридор. Според мене, ова му доаѓа како кец на десетка, за да го зголемиме влогот.

. . . И знам дека никој не спомна припојување кон Бугарија, но Коридорот 8 нас како држава не ни е до толку неопходен, за да ние мораме да вложуваме пари во него. Од друга страна Бугарија и Албанија ќе имаат бенефит од него, повеќе него ние. Пошто реално Бугарската и Албанската железница ќе сообраќаат по него.

Зошто ние би финансирале проект ако повеќе ќар имаат Бугарија и Албанија одколку ние? Која е таа логика?

Значи, ако им е само до коридорот, а сакаат нас да ни го стават ќарот нека потпишат договори за транспорт на Македонска железница во времетраење од 20 години, да видиш дали ќе се сложат на тоа.

Зошто мислиш дека само бугарската и албанската железници ќе сообраќаат по него?
Дури да нема доволно спедициjа од македонска страна, пак ке има бенефит - наем на возови, за користене на пругата иста така се плака, ке се изгадат логистични центрови, вработуване на луге . . .

Зошто мислиш дека само бугарската и албанската железници ќе сообраќаат по него?
Дури да нема доволно спедициjа од македонска страна, пак ке има бенефит - наем на возови, за користене на пругата иста така се плака, ке се изгадат логистични центрови, вработуване на луге . . .
Остај ти логистички центри, и користење на пруга, тоа е ситна боранија. Ваков проект се прави спремен, инаку волците ќе не изедат :)
Минимум 20 години екслузива врз Албанските и Бугарските пристаништа. Или алтернатива Руски шини, за да се осигураме.

Остај ти логистички центри, и користење на пруга, тоа е ситна боранија. Ваков проект се прави спремен, инаку волците ќе не изедат :)
Минимум 20 години екслузива врз Албанските и Бугарските пристаништа. Или алтернатива Руски шини, за да се осигураме.
Поглупа работа от тоа не бев чувал от доста време. :ROFLMAO:
Ставете си и руски шини на Коридор 10. Там и сега си преминуват други ,но тоа тебе не те брига нели ;)

Поглупа работа от тоа не бев чувал от доста време. :ROFLMAO:
Ставете си и руски шини на Коридор 10. Там и сега си преминуват други ,но тоа тебе не те брига нели ;)
Па јас и таму би ставил Руски шини, зошто да не. И би уложил бајаги пари за Руски возови, тогаш и дефакто ќе имаме ексклузива на Солунско пристаниште :)

Па јас и таму би ставил Руски шини, зошто да не. И би уложил бајаги пари за Руски возови.
Зид по границите нема да има? Струja нешто вакво? Луге, ова са смешни работи. Свестите се. Без трговска размена, отворени граници, соработка... нема икономика. Па видите си го извозот бе дечки. Наброjте 5-те наjголеми свои пазари.
А како ке коментираш коченето на парите за трансграничните проекти?

Зид по границите нема да има? Струja нешто вакво?
А како ке коментираш коченето на парите за трансграничните проекти?
Види fmi, ако твојата матрица ти дозволува да гледаш само политички проекти, што да ти правам. Но нејсе тоа е само доказ дека позади уцената стојат чисто политички задкулисни игри.

Кој спомна изолација? Кој спомна ѕидови? Јас одма би потпишал договори со Бугарски шпедиции кои би ги користеле нашите услуги. И лично би им дал простории под наем.

Види fmi, ако твојата матрица ти дозволува да гледаш само политички проекти, што да ти правам. Но нејсе тоа е само доказ дека позади уцената стојат чисто политички задкулисни игри.

Кој спомна изолација? Кој спомна ѕидови? Јас одма би потпишал договори со Бугарски шпедиции кои би ги користеле нашите услуги. И лично би им дал простории под наем.
Самиот факт дека зборуваш за руски тип шини е доволен. Тоа е изолациja и нереално поврзуване на двете системи.
Нешто повеке, вие заборавате дека К8 не е само возове, а и автопат,електрича система и куп от други делови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom