Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата ViM
  • Време на започнување
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
GI OROCUVAM NA 3 MESECA, NE PORADI STRAVOT DEKA KE STANE DEVALVACIJA ILI BILO STO, TOA STANUVA PREKU NOK, I VO TAKOV SLUCAJ MISLAM DEKA E DABE I DOMA DA TI SE I DA SE VO BANKA, GOLEMA EKONOMSKA KATASTROFA BI BILO TOA, GI STAVAM NA 3 MESECA IMAJKI VO PREDVID DEKA SE NEKOJ DEN KE DOJDE REDOT DA SE VADAT, A NE BI BILO UBAVO, DA GI IMAM OROCENO NA 6 MESECA I DA STOJAT 5 A POTOA DA GI IZVADAM,...I KAMATA PO VIDUVANJE STO E EDNAKVO NA NISTO
Бојчо една мала забелешка, ако ми е дозволено... Овдека пишуваме со мали букви (освен кога сакаш нешто да потенцираш) и на Кирилица...
Инаку на темата... Се плашам дека се поблиску на ‘‘ништо‘‘ одат каматите на штедни влогови. Сега со интервенција на Народна банка, намалување на каматната стапка... дека се повеќе ‘‘тиња‘‘ стануваат каматите.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Бојчо една мала забелешка, ако ми е дозволено... Овдека пишуваме со мали букви (освен кога сакаш нешто да потенцираш) и на Кирилица...
Инаку на темата... Се плашам дека се поблиску на ‘‘ништо‘‘ одат каматите на штедни влогови. Сега со интервенција на Народна банка, намалување на каматната стапка... дека се повеќе ‘‘тиња‘‘ стануваат каматите.
pisuvam od rabota :) ovde vo programata vnesuvame se so caps lock, zatoa e taka pisano. pa, dobro, neka ide sto ke ide, kamatata od banka sekogas e dobro dojdena, i podobro od kolku da se izvadat parite oti vo sekoj slucaj ke im se najde krajot, tuka se gtc, ramstore...a na ovoj nacin nisto ne se znae...koga se vo prasanje pogolemi sumi, dovolno e i 1 % da se dignat, nikoj ne se nadeva na onie 9% sto se izramnija vo 2009-2010...no sepak, mora da mrdnat

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Во Стопанска Банка,ако се прекине договорот предвреме,се враќа каматата што е земена....зависно од тоа колку си земал толку ќе вратиш;)

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
Каматите ќе пораснат кога ќе почне да расте економијата а тоа значи никогаш. На банките сега не им требаат пари нив ги имаат и повеќе од што им треба, кај нив сега проблемот е како да ги пласираат тие пари во една земја која што нема никаква економија. 10% каматна стапка е историја а тоа беше така затоа што 95% од парите на населението беа под перница. Сега е обратно 95% од парите се во банките па од тука немаат потреба да ги зголемуваат каматите, не сакаат да се замараат со тие преостанати 5%.
Единствен начин за да се зголемат каматите е народот да се свесне да почне да ги вади депозитите од банките, е тогаш ќе биде друга приказна ама за жал народот наш се задоволува и со малку па така оваа ситуација со ниските каматните стапки ќе си потрае малку повеќе.

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
GI OROCUVAM NA 3 MESECA, NE PORADI STRAVOT DEKA KE STANE DEVALVACIJA ILI BILO STO, TOA STANUVA PREKU NOK, I VO TAKOV SLUCAJ MISLAM DEKA E DABE I DOMA DA TI SE I DA SE VO BANKA, GOLEMA EKONOMSKA KATASTROFA BI BILO TOA, GI STAVAM NA 3 MESECA IMAJKI VO PREDVID DEKA SE NEKOJ DEN KE DOJDE REDOT DA SE VADAT, A NE BI BILO UBAVO, DA GI IMAM OROCENO NA 6 MESECA I DA STOJAT 5 A POTOA DA GI IZVADAM,...I KAMATA PO VIDUVANJE STO E EDNAKVO NA NISTO
Потполно те разбирам... И јас ја имав/имам таа дилема...

Дилемата ја решавам така што унапред се одлучувам дека нема да ги вадам денарите една година, па што сака нека бидне... За среќа имам и девизи на друга страна неповрзани со орочените денарски влогови :)

Геврек

O ALQUMISTA
Член од
6 ноември 2008
Мислења
770
Поени од реакции
483
Во која валута штедите ?

ОН
Се додека е фиксен курсот штедам во денари, па некогаш кога ке воведеме евро ке ја неам та привилегија :ROFLMAO:

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Сегде на запад тиња се каматите на штедните влогови, но затоа пак ефтини се кредитите кој ги земаат компаниите кај нив не е исто 3% камата во Америка и 10% камата на кредит за компании во Македонија. Тоа што се намалуваат каматните стапки ме радува, ќе ја заживее економијата, инаку Само во Македонија и слични Банана држави ставаат пари во Банка за да заработат , сегде на запад банките се користат само за правење трнасакции и за краткорочно чување во банка. И штедење во банка и во Македонија не е единствен начин да се инвестираат парите. (ако може да се рече дека орочување е инвестирање ама чим носи поврат на средства зошто да не се нарече сепак сме Македонија)Ама толку знае народот.

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Сегде на запад тиња се каматите на штедните влогови, но затоа пак ефтини се кредитите кој ги земаат компаниите кај нив не е исто 3% камата во Америка и 10% камата на кредит за компании во Македонија. Тоа што се намалуваат каматните стапки ме радува, ќе ја заживее економијата, инаку Само во Македонија и слични Банана држави ставаат пари во Банка за да заработат , сегде на запад банките се користат само за правење трнасакции и за краткорочно чување во банка. И штедење во банка и во Македонија не е единствен начин да се инвестираат парите. (ако може да се рече дека орочување е инвестирање ама чим носи поврат на средства зошто да не се нарече сепак сме Македонија)Ама толку знае народот.

Де молим те кажи ми кај да вложам едно 80 илјади евра... Знам дека ни у банка не се 100% сигурни, ама бар најсигурни се...

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Каматите ќе пораснат кога ќе почне да расте економијата а тоа значи никогаш. На банките сега не им требаат пари нив ги имаат и повеќе од што им треба, кај нив сега проблемот е како да ги пласираат тие пари во една земја која што нема никаква економија. 10% каматна стапка е историја а тоа беше така затоа што 95% од парите на населението беа под перница. Сега е обратно 95% од парите се во банките па од тука немаат потреба да ги зголемуваат каматите, не сакаат да се замараат со тие преостанати 5%.
Единствен начин за да се зголемат каматите е народот да се свесне да почне да ги вади депозитите од банките, е тогаш ќе биде друга приказна ама за жал народот наш се задоволува и со малку па така оваа ситуација со ниските каматните стапки ќе си потрае малку повеќе.
I sto ke pravi so parite,vo corapa li da gi stavaat na meta na lopovite?
--- надополнето: 4 декември 2012 во 15:56 ---
Де молим те кажи ми кај да вложам едно 80 илјади евра... Знам дека ни у банка не се 100% сигурни, ама бар најсигурни се...
Ako imalo koj da kaže na site ke nemalo siromavi i nikoj nemase na rabota da odi. Fakt e deka na razvieniot zapad kamatite se skoro 0. Tamu nema paraziti od kamati sto mislat deka ke živeat,toa ima samo vo ex komunistički državi kako što e Makedonija. Zatoa i stopanstvoto tone,ako ima visoki kamati za štedenje onda se ušte povisoki za kreditite,i na nikoj ne mu se isplaka da raboti i da proizveduva.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Тоа не е муабет за по форум пиши ПП. Инаку треба да видам што сакаш ,дали мислиш да инвестираш на краток,среден,долг рок, што повеќе ти треба добивка,ликвидност,сигурност, и уште неколку парамтетри кај секого е различно може 5 души да имаат 80 000 евра па да имаат различни финансиски портфолија.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Со што друго би заработил сигурни 8-9 % на годишно ниво (барем до пред неколку месец оваа камата беше во игра) ? На запад е друга песна, можеш да си играш на повеќе фронтови со парите, голем дел од луѓето ги инвестираат во приватни фондови за инвестирање ако имаат поголема сума, или пак играат на посигурни вложувања со акции. Овде баш на форумов имаше иницијатива за некаков приватен инвестициски фонд, но мислам дека членот се откажа кога се распраша за тоа што е потребно за да се оснива.
Еве бујрум кога веќе спомна кажи која е алтернативата да се инвестира заработувачката во Македонија и сигурно би заработувал некои 10% годишно?

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
1.Со што друго би заработил сигурни 8-9 % на годишно ниво (барем до пред неколку месец оваа камата беше во игра) ?2. На запад е друга песна, можеш да си играш на повеќе фронтови со парите, голем дел од луѓето ги инвестираат во приватни фондови за инвестирање ако имаат поголема сума, или пак играат на посигурни вложувања со акции.3. Овде баш на форумов имаше иницијатива за некаков приватен инвестициски фонд, но мислам дека членот се откажа кога се распраша за тоа што е потребно за да се оснива.
4.Еве бујрум кога веќе спомна кажи која е алтернативата да се инвестира заработувачката во Македонија и сигурно би заработувал некои 10% годишно?
Долга и широка е оваа тема нема да навлегувам во дискусија зошто ова не е темза за форум има многу материјал , многу прашања, многу нејасснотии, а ќе треба на секој ваш пост да пишувам по минимум 20-30 реда, а притоа постои можност за некој работи погрешно да бидам сфатен па пак да се добјаснувам итн.
1. 8-9% беа некат сега не се ни 6%. Друго работа ништо не е 100% сигурно да депозитите се осигурани до 20 000 или 30 000 евра, ако хипотетички ако пропаднат сите банки во Македонија со нивните депозити. Мислиш во пракса дека ќе бидат вратени над 3 милијарда евра депозити:)без разлика што во закон има фонд за заштита на депозити осигурени депозити и бла бла. А и да пропаднат банките и еве да речеме дека владата ќе реши сите да ги обештети. кај ќе најде над 3 милијарди евра.? И да сака да ги исплати додека најде (се презадолжи) додека ги исплати обврските спрема штедачите може да поминат и неколку години без разлика што ќе ти бидат вратени, парите ти што ќе правиш тие години од воздух ќе живееш? Не дека во Македонија има големи шанси за тоа сценарио баш напротив , но кога се планира некоја работа треба и на најцрното сценарио да бидеме подготвени.
2. И во Македонија има приватни ,затворени, отворени инвестициски фондови.
3. Тоа не е семкарница и не за багра собрана од улица со по 10 000 евра секој од нив па ќе се отвара приватен инвеестициски фонд, си има строго определни критериуми колку капитал треба што вработени треба да има итн.
4. Сигурно е дека ќе умреш. Се друго е измислена сигурност. А ризикот и добивката се работи кој идат заедно колку поголем ризик толку е поголема добивка и обратно.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Долга и широка е оваа тема нема да навлегувам во дискусија зошто ова не е темза за форум има многу материјал , многу прашања, многу нејасснотии, а ќе треба на секој ваш пост да пишувам по минимум 20-30 реда, а притоа постои можност за некој работи погрешно да бидам сфатен па пак да се добјаснувам итн.
1. 8-9% беа некат сега не се ни 6%. Друго работа ништо не е 100% сигурно да депозитите се осигурани до 20 000 или 30 000 евра, ако хипотетички ако пропаднат сите банки во Македонија со нивните депозити. Мислиш во пракса дека ќе бидат вратени над 3 милијарда евра депозити:)без разлика што во закон има фонд за заштита на депозити осигурени депозити и бла бла. А и да пропаднат банките и еве да речеме дека владата ќе реши сите да ги обештети. кај ќе најде над 3 милијарди евра.? И да сака да ги исплати додека најде (се презадолжи) додека ги исплати обврските спрема штедачите може да поминат и неколку години без разлика што ќе ти бидат вратени, парите ти што ќе правиш тие години од воздух ќе живееш? Не дека во Македонија има големи шанси за тоа сценарио баш напротив , но кога се планира некоја работа треба и на најцрното сценарио да бидеме подготвени.
2. И во Македонија има приватни ,затворени, отворени инвестициски фондови.
3. Тоа не е семкарница и не за багра собрана од улица со по 10 000 евра секој од нив па ќе се отвара приватен инвеестициски фонд, си има строго определни критериуми колку капитал треба што вработени треба да има итн.
4. Сигурно е дека ќе умреш. Се друго е измислена сигурност. А ризикот и добивката се работи кој идат заедно колку поголем ризик толку е поголема добивка и обратно.
1. Па ако пропадне државата не, во спротивно мислам дека ќе бидат штедачите компензирани за сумите. Трендот на опаѓање на каматите почна пред неколку месеци, и сега најверојатно сите бараат алтернатива што понатаму.
2. Знам дека има отворени, ама ниту еден од нив не е рентабилен, за приватни не знам колку има.
3. Не беше баш така организирано, иницијативата беше да се соберат 10тина луѓе и се отвори некаков фонд каде што би се вложила посолидна сума, ако не се лажам мораше за да се регистрира фонд и минималната сума за тоа била 100 К.
Проблемот се јави кога се установи дека е незаконски македонски државјанин да има сметка во туѓа држава и го лимитира влогот само во македонската берза каде што е смешно да се инвестира.
4. Јасно ми е тоа, затоа прашувам која е посигурната варијанта како македонски државјанин од штедење во банка каде што би заработил околу 8-10% на годишно ниво со минимален ризик и без некој напор слично како штедењето во банка.

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
I sto ke pravi so parite,vo corapa li da gi stavaat na meta na lopovite?
--- надополнето: 4 декември 2012 во 15:56 ---

Ako imalo koj da kaže na site ke nemalo siromavi i nikoj nemase na rabota da odi. Fakt e deka na razvieniot zapad kamatite se skoro 0. Tamu nema paraziti od kamati sto mislat deka ke živeat,toa ima samo vo ex komunistički državi kako što e Makedonija. Zatoa i stopanstvoto tone,ako ima visoki kamati za štedenje onda se ušte povisoki za kreditite,i na nikoj ne mu se isplaka da raboti i da proizveduva.
Nemoj be vaka... se osecam ko parazit u pm.... Dzabe sto sum rabotel tolkuva godini i sto sega nema rabota i sto mora da kazam deka ziveam od kamata... JA sum parazit... cccc :drk:

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Nemoj be vaka... se osecam ko parazit u pm.... Dzabe sto sum rabotel tolkuva godini i sto sega nema rabota i sto mora da kazam deka ziveam od kamata... JA sum parazit... cccc :drk:
teraj si kako sto si teras, ako nekoj den se izulavis imas reklami kolku sakas na makedonskata televizija...napravi go prviot cekor, ama vtoriot e vardar ili eventualno da trgnes so glavata, znam mnogu luge sto imale vizija i investirale se sto imale, pa duri i pozajmile, a potoa se spustile na 0, duri i ponisko od nula, inaku imas opcii. play station klub, sendvicara...i slicno. vo ovaa drzava, pametna investicija za 80 000 e bankata, veruvaj mi. osobeno ako si od nekoj pomal grad, kade sto nisto osven lebarite ne rabotat, pa pocnaa da gi zatvoraat duri i kladilnicite.teraj si kako sto znaes, a tie sto znaat kako e na zapad, neka si teraat po nivno.

Kajgana Shop

На врв Bottom