Секти

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Подобро христијанин него секташ...
Значи го решивме твоето незнаење во врска со Блаватска, О.Т.О., кој како што следи, сега, одиме со други предизвици!
Тежок момак си! :)

Во манастир, како свештено лице или како обичен верник, каков христијанин од друга страна е подобро да бидеш?
Дали православен, католик, простестант, методист,јеховин сведок... некои христијански цркви се секти во однос на православна, во однос на католичка...
Биди попрецизен... Сигурно не е сеедно! Да беше немаше да сака некој воопшто да оди во манастир или да станува поп!

Знам, една е вистината, ни го кажа тоа, ама... овие преставниците од поголемите религии и нивните верни слепи верници бааги мрсат м*да и прават преголеми разилки и секако велат: НИЕ СМЕ ВИСТИНА другото, НЕ! И се мразат едни со други...

Сигурно не си секташ ти што имаш вакви „слободоумни“ ставови по форумов и што велиш дека го знаеш богот?
Исус така рече и го распнаа и му рекоа секташ! А тој бог да ти бил. Ти да не си бог? :) Пак ќе бидеш прогласен за секташ од другите.
Не бидува работата нели?

Да прашаш некој поп? Бидејќи нели тие се авторитетни според тебе да кажуваат кој е, а кој не, во секта!
Благодарам :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
ако си толку сигурен во твојата секта . зошто бегаш од директниот дуел?
Еве по 100 пат те предизвикувам јавно...на тема на твојата секта....
Што е воља кај човекот?
Што е битие?
Да не те прашам за свест кај човекот?...тоа за вашата секта е шпанско село...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Јас не сум овде да мерам п*ниси, ами да разговарам и да разменувам мислења и ставови.
Ти ниту даваш мислења ниту имаш ставови, кога ќе разгледа човек по форумов.
Проба да дрдориш за О.Т.О. како секта и да го врзуваш со Блаватска и не доби ништо, бидејќи и немаш познавања за такви сериозни теми за да може да добиеш ти нешто солидно.
Ти поставив прашања за да ја ставиме темата во ред, ти пак скокаш настрана.

Со дете и со човек што нема познавања од работите, не се прави „дуел“. Дуел бре... форумски дуел :)
А да лечиш комплекси на друго место? Специјално место? Та не сме само јас и ти на форумов, дуели да правиме море... а и кое знаење го имаш ти? Ќе се контраме само и ќе ми поставуваш без веза прашања? НЕ!
Ме насмеа човек...

Уште еднаш: во што се состои твоето „подобро“ да се биде христијанин отколку припадник во некоја група на луѓе кои не ја следат официјалната религија и пракса?
Според тебе нормално, духовно што се добива во религијата со сета таа хиерархија и посредници кон богот а што се губи, и што се добива или губи во секта? :)
Биди само-критичен, не да ми се испукаш :)
Благодарам.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како и обично...ќе си подвиткаш опашката

Еве за почеток..прочитај го постот пред мене...па потоа рекламирај секти.

Не ми одговори...твојата свеќа кога ќе прегори?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Реков јас дека има секакви, и во религиите имаме педофили кои сексаат момченца по манастирите!
Штета што има вакви забегани.
Ја разгледуваш темата „Верски вести“ нели? Што имаме таму? Попови, имами, се преставници на официјални религии кои прават гнасни дела! Далеку од тоа што проповедаат.
Реков и дека сектите не се нешто подобро од религиите од кои произлегуваат. :)
Затоа те прашувам тебе што е толку подобро да си во некоја официјална религија, а да не си во секта, на пример гностик?
Ќе испадне атеистите се најдобри...

ЈАС не судам за религијата по некој си гнасен поп или по тоа што ете МПЦ си пере пари, или пак за некоја група-секта по некој забеган член. Ами по нешто друго. Вистината е една нели.
Ти ако така судиш, ништо не си научил. Битно е да трчкаш наваму натаму и да ми кажуваш како религијата ќе го спаси светот.
Нема да го спаси. Не е една, многу се. Непријателски се настроени едни кон други!
Непријателство раѓа војни и смрт, а не мир и љубов.
Мисли!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Секта е издвоена група на луѓе која цврсто ги следи своите начела......па, според дефиницјава, се живо е секта. ;) Ошо Мошо Ѓуфџи Мурџи Исус Мохамед и да не редам веќе.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Секта е издвоена група на луѓе која цврсто ги следи своите начела......па, според дефиницјава, се живо е секта. ;) Ошо Мошо Ѓуфџи Мурџи Исус Мохамед и да не редам веќе.
Заборави...кроули, моули.....

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Заборави...кроули, моули.....
хаххааа а бе немој да не го извадиш Кроули од уста ахаххааа

Па реков на сите аплицира таа дефиниција, и на христијанството, и хиндуизам и све. Буквално се.

Тоа значи, дека еден според самото негово видно поле ќе си стави групи луѓе во секта или надвор од секта. Тотално е индивидуално.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Значи и науката е секта... абе не ме зезај... Значи ти ако си ја следиш сопствената воља значи си секташ без разлика на се а...? значи секоја индивидуа низ историјата која си била своја и не идела според газо на другите е секташ а...?а да ти ја избистрам малце дефиницијава... Секта е организација која си има догми и верувања наметнати од надвор воедно скоро сите така наречени религии се секти, но тоа не значи дека биле секти од секогаш... да речеме кога бил жив Буда немало секта т.н. будизам туку Буда си го живеел животот според сопствената внатрешна интелигенција и затоа можел и знаел како да им помага на другите како и они да си станат свои... но откога го напуштил телото се поделиле овците на многу групи и секој како што мислел дека го разбрал Буда си направил посебен пат и секој за својот пат си вика дека е правиот, а кутриот Буда цел живот тоа им го зборел дека е против сите организирани догми, да не прават религија т.е. секта од него да не му прават статуи нити скрипти да пишуваат едноставно да остават времето да го избрише од меморијата на историјата... исто е и со Исус... исто може да стане и со Ошо... Така да кога ќе објаснуваш нешто пробај навлези малце подлабоко за да те разберат поубаво тие што читаат за да нема недоразбирање... ;)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Значи и науката е секта... абе не ме зезај... Значи ти ако си ја следиш сопствената воља значи си секташ без разлика на се а...? значи секоја индивидуа низ историјата која си била своја и не идела според газо на другите е секташ а...?а да ти ја избистрам малце дефиницијава... Секта е организација која си има догми и верувања наметнати од надвор воедно скоро сите така наречени религии се секти, но тоа не значи дека биле секти од секогаш... да речеме кога бил жив Буда немало секта т.н. будизам туку Буда си го живеел животот според сопствената внатрешна интелигенција и затоа можел и знаел како да им помага на другите како и они да си станат свои... но откога го напуштил телото се поделиле овците на многу групи и секој како што мислел дека го разбрал Буда си направил посебен пат и секој за својот пат си вика дека е правиот, а кутриот Буда цел живот тоа им го зборел дека е против сите организирани догми, да не прават религија т.е. секта од него да не му прават статуи нити скрипти да пишуваат едноставно да остават времето да го избрише од меморијата на историјата... исто е и со Исус... исто може да стане и со Ошо... Така да кога ќе објаснуваш нешто пробај навлези малце подлабоко за да те разберат поубаво тие што читаат за да нема недоразбирање... ;)
Што се малтретираш да ми објаснуваш мене? Тоа си е дефиницијата на која ниеден од нас не може да и побегне....тоа си е тоа....а ти ако си ја ишкаш мувата на капата не знам што да ти кажам хахах ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom