Јас ако имам 3 ќерќи, и трите ќе добијат се шо можам да направам, спечалам, заработам (пари, станове, куќи, мака, ревматизам, артритис). Ако даде Господ, сите 3 нема да зависат од никој друг, без разлика у која “вукојебина“ са. Ќе си биде мома од газдинцка/домаќинска куќа, шо има акл, и ем ќе знаа домаќинлак да кара.. Ќе си го знае местото, и ќе знае шо ќе носе у идна заедница коа ќе дојде ред да се маже. Љубофта си е љубоф, почитта почит, капитало капитал, потенцијало потенцијал.
А ако повеќето родители са безр'бетни и исфрустрирани светски мрзи шо не можат со прст да мрднат да си воспитат правилно децата, јас сигурно нема да сам таков.
Секој шо вика женците така, женцките овака, машките така, машките овака, си е чисто огледало на шо се дешава дома. (има исклучоци, разбира се..)
Ако можел дедо ми да поделе имајнето рамноправно (иако бил нерамноправно поделен од неговио татко), така ќе го поделе и татко ми, а така ќе го делам и јас некој ден. Мојте деца нема да се шиткат на некој мрсен, дебел и килав кретен.