Помош при избор на факултет

Член од
2 декември 2012
Мислења
189
Поени од реакции
24
Здраво на сите!
Епа вака да ви се претставам 17години средношколец 3та година.Сеуште е рано но времето брзо лета а имам проблем па решив да ви се обратам вас.

Средно се запишав "Информатика" -мислев дека е лесно како од 5-8одд хардверски софтверски дел паинт,корел..:)
Но не испадна така голема грешка направив што се запишав таму воопшто не ми оде математика па така решив да пробам уште една година со голем труд за пролазна отценка.Учев само колку за отценка онака со сила без сваќање на суштината на лекцијата само колку да раскажам ставе + во тефтерот и тоа..Али размислувам кога ќе отидам на факултет нема да биде тоа тоа затоа што сум слаб математика,електро техника,основи на мерење C++ Anjuta..
Добри страни Македонски јазик,Англиски јазик,Историја.

Има уште една година совет од вас за кој факултет услов да нема математика или можно е да има али 1испит некако ке се измачам ќе положам.
Доколку има некој совет да ми даде нека пише чекам ваш одговор!
Поздрав

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Има некој предмет кој ти оди?

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.025
Поени од реакции
12.697
Ако не ти оди математика, Филолошки, Правен. Друго се има математика.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
Запиши се на Филозовски или Филолошки таму нема од овие предмети ама после ќе седиш дома. Да се студира нешто не е важно што е и што ќе биде после тоа. :)
пс 7-8 математики, 5 програмски јазици, и 2-3 предмети електротехника се учат на Информатика :D

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Здраво на сите!
Епа вака да ви се претставам 17години средношколец 3та година.Сеуште е рано но времето брзо лета а имам проблем па решив да ви се обратам вас.

Средно се запишав "Информатика" -мислев дека е лесно како од 5-8одд хардверски софтверски дел паинт,корел..:)
Но не испадна така голема грешка направив што се запишав таму воопшто не ми оде математика па така решив да пробам уште една година со голем труд за пролазна отценка.Учев само колку за отценка онака со сила без сваќање на суштината на лекцијата само колку да раскажам ставе + во тефтерот и тоа..Али размислувам кога ќе отидам на факултет нема да биде тоа тоа затоа што сум слаб математика,електро техника,основи на мерење C++ Anjuta..
Добри страни Македонски јазик,Англиски јазик,Историја.

Има уште една година совет од вас за кој факултет услов да нема математика или можно е да има али 1испит некако ке се измачам ќе положам.
Доколку има некој совет да ми даде нека пише чекам ваш одговор!
Поздрав
На економски само 1 семестар имаш математика,углавном работи што се учат во средно.И јас не сакам математика ич,само не си правев филмови дека ќе идам на ПМА смер дека ќе програмирам.Од старт знаев дека тоа не го сакам.
На економски си се помачив ептен со таа математика,тек сега у август ја положив.Сепак кога ќе видиш и не била до толку тешка.Сите ја проаѓаат кад тад.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Дете, не постои нешто како не ми оде математика. Постои ме мрзи да учам математика. За математика не треба нит талент нит натпросечно IQ и иако второво е asset можеш да пројдеш и без него и тоа со десетки. Али треба да се сакинеш од учење.
Проблемот со сите што се дрва математика е што во основно не сте фатиле добра основа и до факс не знаете дропки да собирате и одземате, воглавно пошто наставниците ви биле кретени кои не знаат да ве оспособат.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Запиши се на Филозовски или Филолошки таму нема од овие предмети ама после ќе седиш дома. Да се студира нешто не е важно што е и што ќе биде после тоа. :)
пс 7-8 математики, 5 програмски јазици, и 2-3 предмети електротехника се учат на Информатика :D
Нема да седи дома каде и да се запише ако учи и вложи труд. Ти каде учиш/заврши па те чекаат илјадници долари месечно?

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.025
Поени од реакции
12.697
Дете, не постои нешто како не ми оде математика. Постои ме мрзи да учам математика. За математика не треба нит талент нит натпросечно IQ и иако второво е asset можеш да пројдеш и без него и тоа со десетки. Али треба да се сакинеш од учење.
Проблемот со сите што се дрва математика е што во основно не сте фатиле добра основа и до факс не знаете дропки да собирате и одземате, воглавно пошто наставниците ви биле кретени кои не знаат да ве оспособат.
Можда ќе сум офф, ама не се согласувам. Математика или ти оди или не. Наставникот во основно бил ист за сите, па имаш луѓе кои излегле од исто основно со сосем различни основи математика. Или ти фаќа кликерот или не. Во 90% од случаите не е крив професорот, туку ученикот. Се заебаваат во основно и средно,поминале на лепе очи и сега на факс се како изгубени германци. Математика ако не си ја сфатил основата уште во 5 одд, пиши пропало. Се се' надоврзува едно на друго.

А

Атомската мравка

Гостин
Факултет за физичка култура, Филозофски, Филолошки, Економски, Правен, Педагошки, Земјоделски, Шумарски после имаш музички/драмски/ликовни уметности овие за Кирил и Методиј инаку имаш и др во Штип пример како туризам и бизнис логистика знам нешто и за дизајн имаше па самиот процени што сакаш да работиш и битно исто така провери што предмети се изучуваат дали те интересираат и дали ти одат.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
Нема да седи дома каде и да се запише ако учи и вложи труд. Ти каде учиш/заврши па те чекаат илјадници долари месечно?
Знаеме колку се вработени оние со овие факултети без математика, веќе и оние со медицина и правен дремат дома.
Добра страна му се јазици и историја, а филолози и историчари кај нас се многу.
Знам еден со сите 10-ки беше професор по Англиски работеше исто како професорите ама го зметаа за волонтер за плата од 100 евра и не го избркаа. Го лажеа и на крај земаа некој нивен и овој мораше да замине во Англија.
Информатика завршив и ме чекаат 1000К евра месечно.

Џабе вложуваш труд ако немаш врски така е тоа кај нас.
Мора да го признаете тоа сакале или не. Сега сте мали и јас така мислев кога се запишав еее ќе учам и навреме ќе завршам и знам имам факултет и одма ме чека убава работа. Наскоро ќе сватите како идат овие работи. ;)

Не викајте оди учи што сакаш се се иплати, ако детето нема кој да го вработи се е џабе ретко кој успеал сам во нашата мизерна држава каде сите работни места се со пријатели, па и во продавниците кафичите.
Како мали не учеа биди мирен и паметен, учи за да успееш, а кај нас е биди лажго, не учи, запознавај повеќе луѓе ќе се снајдеш и ќе успееш.
Учи тоа што мислиш дека ќе те вработат, односно твоите какви пријатели имаат или собирај 3000 евра земаат за да те вработат како професор/службеник. :D

untitled1.JPG

Повеќе статистика само за 2011 год има за секој факултет. Па нека мисли што ќе се запише. ;)
До окотмври 2012 има 20.700 дипломирани невработени, 700 магистри и 20 доктори на науки. Значи во просек сите што дипломирале за овие 4 год се невработени. :eek:

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Знаеме колку се вработени оние со овие факултети без математика, веќе и оние со медицина и правен дремат дома.
Добра страна му се јазици и историја, а филолози и историчари кај нас се многу.
Знам еден со сите 10-ки беше професор по Англиски работеше исто како професорите ама го зметаа за волонтер за плата од 100 евра и не го избркаа. Го лажеа и на крај земаа некој нивен и овој мораше да замине во Англија.
Информатика завршив и ме чекаат 1000К евра месечно.

Џабе вложуваш труд ако немаш врски така е тоа кај нас.
Мора да го признаете тоа сакале или не. Сега сте мали и јас така мислев кога се запишав еее ќе учам и навреме ќе завршам и знам имам факултет и одма ме чека убава работа. Наскоро ќе сватите како идат овие работи. ;)

Не викајте оди учи што сакаш се се иплати, ако детето нема кој да го вработи се е џабе ретко кој успеал сам во нашата мизерна држава каде сите работни места се со пријатели, па и во продавниците кафичите.
Како мали не учеа биди мирен и паметен, учи за да успееш, а кај нас е биди лажго, не учи, запознавај повеќе луѓе ќе се снајдеш и ќе успееш.
Учи тоа што мислиш дека ќе те вработат, односно твоите какви пријатели имаат или собирај 3000 евра земаат за да те вработат како професор/службеник. :D

Прегледај го приврзокот 53670

Повеќе статистика само за 2011 год има за секој факултет. Па нека мисли што ќе се запише. ;)
До окотмври 2012 има 20.700 дипломирани невработени, 700 магистри и 20 доктори на науки. Значи во просек сите што дипломирале за овие 4 год се невработени. :eek:
Нема многу филолози од кај тоа... Кај мене има 100 души од кои сега има многу помалце. Превод и толкување, книжевните смерови се губење време според мене. А дека сите информатичари ве чекаат 1000К мало сутра, ќе се запишат на ФИНКИ и $ им се прават очите а тоа што се милион на факултетот нема везе.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
Нема многу филолози од кај тоа... Кај мене има 100 души од кои сега има многу помалце. Превод и толкување, книжевните смерови се губење време според мене. А дека сите информатичари ве чекаат 1000К мало сутра, ќе се запишат на ФИНКИ и $ им се прават очите а тоа што се милион на факултетот нема везе.
Филолози по 80-100 годишно од УКИМ, и 50 од УГД и во Тетово не знам колку точно има. За мала земја тоа е многу.
Плус од претходните години има што не се вработени.

Сите информатичари не ги чека толку голема плата туку оние кои имаат практично знаење, па макар и 6.00 просек. :)
30% не знаат како се вклучува компјутер и не знаат што е скриншот, а не пак програмски јазик за кои на испит знаат дa напишат само #include, int, a, int b, ; { и return 0 } :D

Вистински информатичари од ФИНКИ,Феит, УГД, Климент Охридски има по 50 годишно и за тие има 1000 евра плата.

Така да овој факултет вреди не се плашите од бројката на дипломирани студенти која е околу 800 годишно а реално е 50.
Со мене пред 1.5 година завршија 100 од кои само 3 се во приватна фирма како програмери, 3 наставници и 1 во министерството и тоа сите се со 6-7 просек, а другите тепаат муви.
Кој во Скопска пивара дистрибутер, продавници, кафичи, книжари, бутици, обложувалници, телекабел влечат кабли,...... ама важно се редовни во политичките партии наместо да земат да научат нешто. Срциња се бе се надеваат, ако надежта последна умира. :pos: :ROFLMAO: :LOL:

70% од студентите завршуваат со купени дипломски и програми и добиваат 6-ка и чекаат работа во државна администрација. ;)
Знам 7-8 информатичари беа со сите 9-10-ки а 2 години работат како волонтери во факултетот си мислат дека ќе ги земат за асистенти, и се плашат да работат во приватна фирма.
Важеа за најдобри студенти сите професори ги ценеа и сега се со прст во уста и секој ден им купуваат јадење им варат кафе. :D
Каде им исчезна знаењето па нели им беа 10-ки, нека дојдат да се соочат со побарувањата на ит компаниите, не јадат тука ако не си доволно искусен те праќаат на обука во Германија или си на пракса еден месец. ;)

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Јас сега да бирам, не би се запишал на факултет, ќе изберам 2-3 курса со меѓународно признат сертификат и би се специјализирал во тоа поле. Инаку имам завршено машински факултет и пост-дипломски (маг) инженерство на животна средина, но сертификатот кој го имам (преку обука за потреба на компанијата каде работев) чини 8000 €, а вреди многу повеќе. If you know what i mean.
Моја препорака, Cisco двата курса, Microsoft Сертификат (сам избери насока), може и IBM, јас би идел на Microsoft и IBM Cloud computing на пример.

Член од
2 декември 2012
Мислења
189
Поени од реакции
24
Фала ви на одговорите!
Е сега кога кажав да нема математика не мислев во целост 4години да нема воопште математика да има али бројот да биде мал затоа што од 5одд не сум ја фанал математика да учам и сега пробувам али тешко да се вклучам.

Филозофски, Филолошки, Економски, Правен, Педагошки
Кој од овие факултети според вас е најдобро платен ? (дали да размислувам за некои од овие)

Англискиот јазик ми оди многу добро дали за него има вработеност да продолжам факултет на тој смер ?
--- надополнето: 3 декември 2012 во 14:13 ---
Филолошки ,Економски факултет ..

Ништо поврзано со основно ништо поврзано со средно информатика
Дали по запишувањето би успеал да се вклопам некако во сето тоа ?

*Без заебанции без никакви коментари
Незнам кај да прашам единствена помош на кој налетав е форумот

Kajgana Shop

На врв Bottom