Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Да не имаш проблеми случајно,или лечиш комплекси по форумите.Кога реков деке не сум свесен како сум се нашол тука,е дека дали се исплатело да се фрли она што сум го имал во Мк и да додјам тука да работам за повеке пари.

А во Мк ми било супер,и ке погрешам ако речам дека сум живеел лошо.Значи да купиш стан,да купиш нова кола,да го опремиш тој стан,да школуваш две деца,да тераш одмор,те книги,те компјутери,те зимница,итн,итн мислам дека не сум живеел лошо,а?

А ти ако чекаш од мама и тате да ти принесат да јадеш:vozbud:,е тогаш проблемот е кај тебе,не е кај мене.
Значи не се лажам себеси а ни најмалку другите.Кој сака да верува добро,кој не негов проблем.Впрочем кој си ти јас тебе да ти поднесувам сметки кој сум бил во Мк и зошто сум ја напуштил Мк,а?

А ти понатаму дреми во Мк,и сонувај за ЈУ дека еден ден се ке биде како порано........

Е детуле,детуле.Но според постовите се гледа дека не си доквакан.Чукни си ја :tapp:
--- надополнето: 2 декември 2012 во 13:15 ---

Ајде бе,навистина?Е не сум знаел дека чистачките заработуеле по 400евра у СФРЈ.Ало а бе шо ми кажуете вакви работи,ееееееее се последен дознавам.:vozbud::vozbud::vozbud:

Рибарска приказна 90 левел
pa aj da ti objasnam vaka ,posto seloto mi e vo krvta ,ke ti objasnam malku so selski primeri, t.e. samo eden ,dovolen ke e :) : vo 90-setite godini edna ovca cinese od 70 do 90 marki, eventualno nekoja pogolema pomlada so poveke mleko mozese da dostigme cena i do 100-110 mARKI, e ako sega izlezes na stocen pazar ke zabezis deka edna ovca cini od 70-90 evra , eventualno nekoja pogolema pomlada so poveke mleko moze da dostigme cena i do 100-110evra, epa toa e toa , kazi denari, dinari ,evra marki, tolari, rublji , jeni , , ama , pa presmetuvaj pomegu niv , vazno edna ovca si e edna ovca i vo tursko, i vo deveesetite

pa aj da ti objasnam vaka ,posto seloto mi e vo krvta ,ke ti objasnam malku so selski primeri, t.e. samo eden ,dovolen ke e :) : vo 90-setite godini edna ovca cinese od 70 do 90 marki, eventualno nekoja pogolema pomlada so poveke mleko mozese da dostigme cena i do 100-110 mARKI, e ako sega izlezes na stocen pazar ke zabezis deka edna ovca cini od 70-90 evra , eventualno nekoja pogolema pomlada so poveke mleko moze da dostigme cena i do 100-110evra, epa toa e toa , kazi denari, dinari ,evra marki, tolari, rublji , jeni , , ama , pa presmetuvaj pomegu niv , vazno edna ovca si e edna ovca i vo tursko, i vo deveesetite

Е сега батко ти да ти објасни зошто се правиш сека многу знаеш....
Кога продававте еден врзоп марула за 10 марки и кога купувавте бесни коли и куки на 3 спрата,се беше супер.Е сега кога нема веке 10 марки(5евра)за врзоп марула сега си ја барате Југославија назад.Кога работевте по државните фабрики по принцип клати врата земај плата,и се молевте на Бога да заврне да можете да ги посеете нивите,тогаш беше супер.Е сега кога се завртија работите наопаку и кога нема иста печалба како во Ју почавте да кукате како државата ви е крива,па си ја барате Ју назад.

Кога ко продавате бостанот во Врање по 20 марки килото и се влечевте на годишни одмори и боловања тогаш ви беше супер.Е сега кога го снема тоа задоволство,кукате.Еееееееее супер ви беше порано плата од фабриката и здравствено,нивчето што ке роди и ке живееме 1000години така.

Е умре тој систем лежи лебу да те јадам.Сега ке си запнеш,ке си заработиш....
--- надополнето: 2 декември 2012 во 14:52 ---
Хаха, типичен обид за дискредитирање на соговорникот кога ќе се фатиш во тесно со својата лага во која ни самиот не веруваш и своите булшитови.
Според твоите постови се гледа дека умот не ти е соодветен на годините кои си ги кажуваш. Лажеш како мало дете. Али не е битно, се виде твојот ум уште предходно кога четврт бурек со сирење го опиша како луксуз. :facepalm:

Хехехехехехехехехеехе.......Големи мисли од маилот мозок.Ај да не почнеме со пишување глупости на форумот.Како прво не си дораснат да дискутираш со мене.Како второ според речникот изгледа си генерација со синот(околу20).Значи немаш речник и немаш култура основна.

И не е дискредитирање на соговорникот,зошто немаш навика да читаш до крај.Или така си задоен па така ке тераш до крај....
--- надополнето: 2 декември 2012 во 14:56 ---
А што имаш напишано што јас не сум прочитал до крај?
И не, не сум видел Американец да дојде на гурбет во Македонија и да работи обична работа (освен нешто во дипломатија или политика). Самиот велиш дека на гурбет со оди заради подобар живот. Па сега ти види каков живот имало во ЈУ кога се сметало дека во Америка и германија има подобар живот, а денес од Македонија за подобар живот се бара чаре во Авганистан и Ирак.

Е ајде кажи ми каков живот имало во таа Ју кога се сметало дека во Америка и Германија има подобар живот.Кажи ми дали ти би заминал на печалба некаде ако во Мк заработуваш 1000евра месечно,освен ако ти се пружи животна шанса.

Значи заминувале на печалба зошто не можеле да заработат повеке од тоа.Просто и едноставно.Значи државата нудела толку.Лугето оделе на гурбет и ке одат.Тоа ни е во крвта.....
--- надополнето: 2 декември 2012 во 14:59 ---

И да не заборавам и Германиците имаа по 6000марки плата,па сега имаат по 3000евра.Е така и тогаш 70марки овца,сега 70 евра овца.И сега кој ти е крив?ЕУ

Кога продававте еден врзоп марула за 10 марки и кога купувавте бесни коли и куки на 3 спрата,се беше супер.Е сега кога нема веке 10 марки(5евра)за врзоп марула сега си ја барате Југославија назад.Кога работевте по државните фабрики по принцип клати врата земај плата,и се молевте на Бога да заврне да можете да ги посеете нивите,тогаш беше супер.Е сега кога се завртија работите наопаку и кога нема иста печалба како во Ју почавте да кукате како државата ви е крива,па си ја барате Ју назад.

Кога ко продавате бостанот во Врање по 20 марки килото и се влечевте на годишни одмори и боловања тогаш ви беше супер.Е сега кога го снема тоа задоволство,кукате.Еееееееее супер ви беше порано плата од фабриката и здравствено,нивчето што ке роди и ке живееме 1000години така.

Хехехехехехехехехеехе.......Големи мисли од маилот мозок.Ај да не почнеме со пишување глупости на форумот.Како прво не си дораснат да дискутираш со мене.Како второ според речникот изгледа си генерација со синот(околу20).Значи немаш речник и немаш култура основна.

И не е дискредитирање на соговорникот,зошто немаш навика да читаш до крај.Или така си задоен па така ке тераш до крај....

Е ајде кажи ми каков живот имало во таа Ју кога се сметало дека во Америка и Германија има подобар живот.Кажи ми дали ти би заминал на печалба некаде ако во Мк заработуваш 1000евра месечно,освен ако ти се пружи животна шанса.

Значи заминувале на печалба зошто не можеле да заработат повеке од тоа.Просто и едноставно.Значи државата нудела толку.Лугето оделе на гурбет и ке одат.Тоа ни е во крвта.....
a kako mozelo so lezi lebu da te jadam--- ,da se proizvede marula , bostan ?

a kako mozelo so lezi lebu da te jadam--- ,da se proizvede marula , bostan ?

Е можело во тој систем.Лежи лебу од 6 до 2 у фабриките,а после одморен на нивче:vozbud:.....
И не ми кажувај за тие работи зошто толку години работев во фабрика каде 80посто од колегите беа од околните села од Скопско.Добро знам што правеа кога ке беше сезона за берба или сеидба.......Те дете му е болно,те баба му умрела(едно 8пати),те годишен одмор земал у март,чиниш ке оди на Хаваи

Големи мисли од мал мозок кои микро-мозокот не може да ги сфати.
Не сум дораснат велиш? Уште еден обид за дискредитирање. Извинете височество што ви се обраќам :facepalm:
На речникот не гледам што му фали.
А за културата не знам каде најде забелешка. Ако некој ти укаже на глупостите шти ги кажуваш тоа не го прави некултурен.
За комплексите што ги спомнуваш, ти си се искомплексирал оддамна затоа што некоја тетка земала 15, а татко ти земал 3 милиони/милијарди сеедно.
И патем, читам до крај. Интересно ми е да ти ги читам глупостите во кои ни самиот не веруваш.

Работевте по фабриките за плата и здравствено осигурување,а за фабриките ви беше ама баш гајле.Си го гледавте вашиот есап,спиевте на тоа увце дека ке опстои тој систем 1000години,ама на крај не испадна така.Е сега кога треба само да чекате од нивче,е сега мала ви е откупната цена,те сте немале субвенции,дрн,дрн,дрн......

Од мрза и негрижа се распаднаа фабриките во тој систем:Државско е баш ми е гајле,тераааај......

Место да се грижевте за фабриките,баш ви беше гајле дали ке има работа или не,или дали директорот краде или не.Друго ви беше приоритет.Е кога го снема тој систем,сега биг проблем....

Таа ЈУ се распадна од негрижа и од недомакинско работење.Сите ги болеше увце за се,се гледаше кој повеке да украде,да однесе.Е сега кога нема што да се краде,плачете за Ју
--- надополнето: 2 декември 2012 во 15:12 ---
Големи мисли од мал мозок кои микро-мозокот не може да ги сфати.
Не сум дораснат велиш? Уште еден обид за дискредитирање. Извинете височество што ви се обраќам :facepalm:
На речникот не гледам што му фали.
А за културата не знам каде најде забелешка. Ако некој ти укаже на глупостите шти ги кажуваш тоа не го прави некултурен.
За комплексите што ги спомнуваш, ти си се искомплексирал оддамна затоа што некоја тетка земала 15, а татко ти земал 3 милиони/милијарди сеедно.
И патем, читам до крај. Интересно ми е да ти ги читам глупостите во кои ни самиот не веруваш.

Се обидуваш да докажеш дека 1+1=3.......Ајде докажи дека е така.Значи еве јас и ти,па да видиме дали јас грешам или ти.Но со цврсти докази,не а бе знаеш тогаш се живеело убаво лугето купувале,итн.....

Дај поткрепи со докази.Јас допрва се загревам во врска со темата.......

Е можело во тој систем.Лежи лебу од 6 до 2 у фабриките,а после одморен на нивче:vozbud:.....
И не ми кажувај за тие работи зошто толку години работев во фабрика каде 80посто од колегите беа од околните села од Скопско.Добро знам што правеа кога ке беше сезона за берба или сеидба.......Те дете му е болно,те баба му умрела(едно 8пати),те годишен одмор земал у март,чиниш ке оди на Хаваи
--- tokmu toa i razlikata momegu nekogas i sega, kako ne mozes da svatis , togas si imal moznosti da rabotis i da zarabotis ama za sebe , raboti covek 8 sata vo fabrika, si ja zarabotuva plata, raboti plus do navecer i zarabotuva plus nesto i e zadovolen , sega samo raboti vo nekoe fabrice ( bidejki fabrikite gi zatvorija ) po 12 casa za mizerni 150- 200 evra , i gotovo otisol denot, nema vreme nitu da odmori a ne da fati nekoja druga rabota , i uste nesto prijatelce i togas lugweeto cesno si ja zarabotuvale platata , stvarale priho od koj imalo i za negovata plata i za firmata i za porez za drzavata , sega razlikata e samo sto gazdata nikogas ne e zadovolen , sekogas mu e malku, mu zakinuva na rabotnikot na se i sesto, i zakinuva na drzavata najveke sto moze , samo da ostane sto poveke za nego , a sto ima veska koga nekoj ke go zeme odmorot, zarem ti ne si go zemal, togas koga tebe ti trebalo i tebe ti odgovaralo ????, tuku navistina ne si mi jasen , se raduvas na tooa sto denes lugeto moraat da rabotat poveke od 8 sati dnevno :(, decko , tebe izgleda koga si bil mal nekoj te matretiral pa sega si imas problemi, ili non stop te udiral po glava pa si zabegal , izvini ,ama tolku raduvanje za toa kolku nekomu denesmu e loso, toa e veke bolna rabota

Работевте по фабриките за плата и здравствено осигурување,а за фабриките ви беше ама баш гајле.Си го гледавте вашиот есап,спиевте на тоа увце дека ке опстои тој систем 1000години,ама на крај не испадна така.Е сега кога треба само да чекате од нивче,е сега мала ви е откупната цена,те сте немале субвенции,дрн,дрн,дрн......

Од мрза и негрижа се распаднаа фабриките во тој систем:Државско е баш ми е гајле,тераааај......

Место да се грижевте за фабриките,баш ви беше гајле дали ке има работа или не,или дали директорот краде или не.Друго ви беше приоритет.Е кога го снема тој систем,сега биг проблем....

Таа ЈУ се распадна од негрижа и од недомакинско работење.Сите ги болеше увце за се,се гледаше кој повеке да украде,да однесе.Е сега кога нема што да се краде,плачете за Ју
Социјалистичко Работничко Самоуправување :) Ем си вработен ем си газда ем државата ти го дава основачкиот капитал и ти гарантира за фирмата. Кој „генијална“ идеја. Толку бе „добри“ фирмите така да кога се отвори пазарот кон странство пола пропадна...Лесно е да си успешен во затворен пазар и фингирани цени. Целата економија на СФРЈ беше една фатаморгана чувана под стаклено ѕвоно.

Редно е да се престане, шефе. Да бидам прецизна, редно е да престанеш!

Тешко на нас, коа луѓе со твое "ниво" добиваат плати со пет или шест цифри, бидејќи ко шо можам да проценам од "дискусијава" шо ја водиш, нивото не ти е на многу високо ниво. Ниту пак логиката.

Еве, да речеме дека оние што сме посматрачи во дискусијава појма неаме за бившата држава. И сеа, од една страна си ТИ од друга е чича Чарлс; бидејќи и ја иам видено нешто од бившата, појќе ми имаат логика расказите на добриот стар чичко (еве, под претпоставка и дека малце си подлажува). Ти, од друга страна ми делуваш како многу фрустрирано типче. За жал, таквите ко тебе добро се снаоѓаат во новото време-ти, на пример, стварно мислиш дека си на печалба во Авганистан. Кога би живеел во реалноста, би сфатил дека вСашност таму не си ништо друго туку окупатор. Или во служба на окупатор, без разлика дали си војник, во администрација, дал садиш компир или зелка. И дека твојата пет-шест цифрена плата, која ќе ти овозможи супер живот овде или било кај во светот, произлегла од многу туѓи маки и неправди, тортури и истребувања (да, на локалното население)...сега, дали можеш да ја сфатиш разликата меѓу твојата печалба и печалбата на
југословенските печалбари, која била, ко шо сам си свесен, во Германија, Канада, Америка?

Или уште не?

Моја најдобронамерна препорака е да имаш малце обзир кон оној што ти ја дава платата (таа со мнооогу цифри) и да се откачиш малце од форумов, за да поработиш малце и да си ги оправдаш парите што ги зимаш, не за друго...:sneaky:

Коа ќе се подзамислам малце, пак, кој знае за шо си платен...

Се обидуваш да докажеш дека 1+1=3.......Ајде докажи дека е така.Значи еве јас и ти,па да видиме дали јас грешам или ти.Но со цврсти докази,не а бе знаеш тогаш се живеело убаво лугето купувале,итн.....

-- zosto tolku lazenje , i togas fabrikite rabotea so dobivka, aman be do koga so takvi lagi
--- надополнето: 2 декември 2012 во 15:32 ---

http://www.youtube.com/watch?v=waEYQ46gH08
--- надополнето: 2 декември 2012 во 15:35 ---
Социјалистичко Работничко Самоуправување :) Ем си вработен ем си газда ем државата ти го дава основачкиот капитал и ти гарантира за фирмата. Кој „генијална“ идеја. Толку бе „добри“ фирмите така да кога се отвори пазарот кон странство пола пропадна...Лесно е да си успешен во затворен пазар и фингирани цени. Целата економија на СФРЈ беше една фатаморгана чувана под стаклено ѕвоно.
-- takva bese jugoslovenskata ekonomija, aj sega objasni zosto paga evropskata i amerikanskata ???

Цврсти докази... Можам да заклучам дека ти дефинитивно имаш проблем со ориентацијата во времето. Сите тие лежи лебу да те јадам, клатај врата земај плата ситуации сега се далеку по бетер во "слободна" и "независна" македонија. Али ако, може да ти се прогледа низ прсти за тоа затоа што не си од тука и се правиш поголем ага од агата.
Мојот обид да докажам дека 1+1=3 е ништо во споредба со твојот да докажеш дека денес во македонија (од која патем си избегал) се живее подобро отколку во ЈУ. Твојот обид е далеку по сајнс фикшн.
Патем, изгубив желба за секаква дебата со тебе по твоето опишување на четврт бурек со сирење како луксуз. :facepalm:

Дооооообро значи извлековме заклучок дека 90посто од испитаниците на форумот се дека се живеело подобро во Југославија.Фрапантен заклучок,дури и самиот сум изненаден од резултатите.Браво алал нека ви е.

Е па да ве прашам сите вака на куп собрани.Зошто тогаш дозволивте да се распадне таа Југославија,а?Зошто 1990-та не се побунивте јавно и да застаневте пред пушките и тенковите на војниците на ЈНА....Ние не ја даваме Југославија....

Зошто тогаш дозволивте да ви го земе некој рајот на земјата,како што упорно тврдите дека бил.Зошто не превземавте конкретни мерки,а сега ги окривувате другите дека ТИЕ се криви за распадот на Ју?

Зошто ако не ништо не ги спасивте фабриките ако беа толку добри и доходовни?

Па нели народот ја создава државата?Уставотворните народи на СФРЈ.Или дозволивте да ве обземе национализмот?Или пак не бевте заинтересираи можеби?Или очекувавте дека ке се формира некоја мини-Ју каде пак сите,ама одбраните ке живеете во благодет?

Зошто тогаш дозволивте да се уништи една економски јака и политички влијателна земја?Ајде одговорете ми ги овие прашања?Просто и едноставно,нели

Или не можете да си ја простите грешката од 1991-ва кога одлучи Мк да стане независна држава?

Живеете во сегашноста а го барате минатото.Во минатото има само спомени и ништо повеке.

Јас како ги заработувам моите пари во оваа пустелија и сега не е толку важно,ама ги заработувам.Но како вие ги заработувате вашите пари кога сте нон стоп на овој форум,иако сме во голема временска разлика.Аман бре луге работите ли нешто или денгубите по форумите?Па дај фатете се за работа.Или можеби некој друг веке одработил за вас?Е ако е така,браво за вас

На крај ке додадам едно нешто.Дали сум платен да мелам по форумите или на овој начин заработувам пари е моја лична работа.Само едно знам немате навика да го сослушате соговорникот,иако не знаете кој е од другата страна

Е па друштво отидов да ги заработам моите "крвави"долари,а вие...хммммммм......сонувајте за Ју и понатаму:)

Дооооообро значи извлековме заклучок дека 90посто од испитаниците на форумот се дека се живеело подобро во Југославија.Фрапантен заклучок,дури и самиот сум изненаден од резултатите.Браво алал нека ви е.

Е па да ве прашам сите вака на куп собрани.Зошто тогаш дозволивте да се распадне таа Југославија,а?Зошто 1990-та не се побунивте јавно и да застаневте пред пушките и тенковите на војниците на ЈНА....Ние не ја даваме Југославија....

Зошто тогаш дозволивте да ви го земе некој рајот на земјата,како што упорно тврдите дека бил.Зошто не превземавте конкретни мерки,а сега ги окривувате другите дека ТИЕ се криви за распадот на Ју?

Зошто ако не ништо не ги спасивте фабриките ако беа толку добри и доходовни?

Па нели народот ја создава државата?Уставотворните народи на СФРЈ.Или дозволивте да ве обземе национализмот?Или пак не бевте заинтересираи можеби?Или очекувавте дека ке се формира некоја мини-Ју каде пак сите,ама одбраните ке живеете во благодет?

Зошто тогаш дозволивте да се уништи една економски јака и политички влијателна земја?Ајде одговорете ми ги овие прашања?Просто и едноставно,нели

Или не можете да си ја простите грешката од 1991-ва кога одлучи Мк да стане независна држава?

Живеете во сегашноста а го барате минатото.Во минатото има само спомени и ништо повеке.

Јас како ги заработувам моите пари во оваа пустелија и сега не е толку важно,ама ги заработувам.Но како вие ги заработувате вашите пари кога сте нон стоп на овој форум,иако сме во голема временска разлика.Аман бре луге работите ли нешто или денгубите по форумите?Па дај фатете се за работа.Или можеби некој друг веке одработил за вас?Е ако е така,браво за вас

На крај ке додадам едно нешто.Дали сум платен да мелам по форумите или на овој начин заработувам пари е моја лична работа.Само едно знам немате навика да го сослушате соговорникот,иако не знаете кој е од другата страна

Е па друштво отидов да ги заработам моите "крвави"долари,а вие...хммммммм......сонувајте за Ју и понатаму:)
http://www.youtube.com/watch?v=kkYlNBgYo9U
--- надополнето: 2 декември 2012 во 16:40 ---
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tZtdcKQC8Ew
--- надополнето: 2 декември 2012 во 16:42 ---
http://www.youtube.com/watch?v=y_ZMm7DJsfE&feature=youtu.be
--- надополнето: 2 декември 2012 во 16:46 ---
553812_534316649930883_2132861099_n.jpg
--- надополнето: 2 декември 2012 во 16:47 ---
156993_10151607478490910_1204860443_n.jpg156993_10151607478490910_1204860443_n.jpg
--- надополнето: 2 декември 2012 во 16:48 ---
559505_10151252537143834_884878062_n.jpg

ХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХХАХАХА...................Добар виц.Кај ги најде се гробар до гробар ХИХИХИХИХИХИИХИХ:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

ХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХХАХАХА...................Добар виц.Кај ги најде се гробар до гробар ХИХИХИХИХИХИИХИХ:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:
http://www.youtube.com/watch?v=6J2XUdhf0lQ
--- надополнето: 2 декември 2012 во 17:01 ---
odgovorot e dolg, cekaj ima uste
--- надополнето: 2 декември 2012 во 17:10 ---
http://www.youtube.com/watch?v=1fENbi8KPvk
--- надополнето: 2 декември 2012 во 17:12 ---
http://www.youtube.com/watch?v=5b5j4hk36uA
--- надополнето: 2 декември 2012 во 17:16 ---
http://www.youtube.com/watch?v=AekZAAdw0dQ
--- надополнето: 2 декември 2012 во 17:16 ---
http://www.youtube.com/watch?v=3rLG_9JyIa0

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom