Телефон во готово или на претплата (post-paid) ?

• Креатор на темата Креатор на темата edin4o
  • Време на започнување Време на започнување

Телефон во готово или на претплата (post-paid) ?

• Кеш кеш готовина

Гласови: 29 63,0%
  • Отплатување само!

Гласови: 17 37,0%

• Вкупно гласачи
    46
На постпејд сум од кога имам мобилен (2003 ми се чини). Сигурен сум дека испаѓа поевтино, ако сакаш да збориш. Ако сакаш да титкаш и да ти се јавуваат тогаш припејд. На вип бадијала е бе. Имам број со 1000 минути кон цел вип за 295 денари (што го давам кој е заинтересиран пиши ПМ). Пред година две се растурив од зборење со бившата. Да бев на припејд ќе банкротирав.

6-7 години бев на припејд и секој месец морав да ставам по 300 ден кредит кој важеше за еден месец, ако ставав по 100 ден ќе имав за една недела и немав ни бесплатни минути ни ништо. Ако се јавев на некој одма 10 ден ми земаа. Нормално од Т-Мобајл

Пред три години земав на претплата но веќе една година сум така без продолжен договор затоа што чекам да видам каква предновогодишна понуда ќе имаат за претплатите, па да го продолжам како онаа пола што беше минатата година.
Прeтплатата е добра за оние кои немаат повеќе пари за да платат наеднаш и заедно со сметката е вклучена и ратата од телефонот. Некои пак имаат пари ама не им се плаќа во готово.
Јас го земав 36.000 во готово. Ако го земев на најниската претплата ќе ме фатеше 31.000+24*230=36.000 така да исто е.
Е сега ем плаќам плус по 230 ден месечно ем дадов 36.000 ден. Подобро да го земев на договор ќе го платев 31.000 ден и 5500 за 24 месеци претплата, а вака ќе ми испадне поскапо 41.500.

Ако е на припејд секоја недела треба по 100 ден за да има бесплатни минути, зборувам за ВИП. Значи месечно најмалку 400 ден. Нема бесплатни минути кон други мрежи и затоа плус 100-200 ден месечно.
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 15:05 ---
има топ опции за пост пеид, но некако тежнеам кон ОНЕ. од тмобиле се откачив пред 5-6 год, не знам точно кога, но едвај дочекав и сега сум на ОНЕ. и морам да признам дека сум презадоволен. имаш 2-3 ефтини опции. првата е за 250 ден 1000 мин кон еден број на оне. некако не ми се свиѓа таа, н озатоа има подобра. 400 ден со 1000 мин кон оне и 40 мин кон останатите мрежи. мислам дека оваа опција е топ за студенти и ученици. јас пак ја користам 700 ден, со 1000 мин кон оне, 200 кон остантите мрежи. плус имам и 1гб интернет. а за тел, .... мислам дека е поарно ако се обврзуваш 2 години, а биде на рати, односно од пакетите. се исплати. плус тоа, после истекот на договорот имаш бенифиции, па можеш на повеќе начини да ги искористиш тие бенифиции.
П.С. да не бидам погрешно сватен, не работам за ниедна тел компанија
Вип се подобри на овој поглед за 270 ден 1000 мин кон 3 броја и 100 мин кон други мрежи, а за 500 ден 1000 мин кон вип и 200 мин кон други мрежи и бесплатен интренет.

Кај нас тоа не важи, цената на телефонот е поскапа отколку во мобилара ИАКО го земаш на 2 години СО НАЈВИСОКА претплата
Не знам за скапи модели на телефони а и не ме интересираат. Ама за солидни ентри левел телефони, евтините постпејд понуди се одлична работа.

Пример, ONE (промоцијата им трае уште денес) за 200ден. претплата со договор на 2год. добиваш 1000мин. во кругот на ONE, 20мин. за другите мрежи, по 50 СМС и ММС пораки, и 50Мb интернет месечно.
Вчера го земав ова за близок, и со договорот гратис Samsung Chat 355
Samsung-Chat-355-300x300.jpg
Значи за 2.400 илјади годишно, или 4.800 и. плаќани на две години, по 200ден. месечно, добиваш солиден ентри левел телефон и постпејд привилегии. Добра опција за мала сума пари.​
Сигурен сум дека и другите оператори, особено ВИП, имаат слични понуди.​
Од како ВИП влезе во играта, многу работи се сменија и конкуренцијата си го прави своето.​
Постпејд е ОК опција за поевтини телефони и дефинитивно најевтин облик на мобилна комуникација. Припејд е само за луѓе кои имаат точно определени потреби (други да ги бараат). Дури и во тој случај денес има постпејд пакети со мала претплата и ако барем малку се зборува, тоа е поевтино и од припејд.​
Тоа е само за цената на разговорите, кога ќе се стави цената на телефоните на вага, постпејд е дефинитивно најевтина опција.​

Koristam post pejd od koga znam za sebe ama podobra tarifa od rodendenskata dzabe i da sporeduvate nema ;)

Koristam post pejd od koga znam za sebe ama podobra tarifa od rodendenskata dzabe i da sporeduvate nema ;)

Дефинитивно.
Посебно за луѓе кои не знаат за ,,доста,, :)
Озбилно, се скапувам од зборење, а дома мајка ми е на Т-Мобиле, татко ми на ОНЕ, другариве мешано од сите 3 оператори, и пак не надминувам лимит (1000 минути се околу 16 саати зборење), што воопшто не е малку.
Раат, бе, раат. На припејд истово дремење на телефон не сакам да замислам колку би ме чинело.

Подобра тарифа од пола месечна претплата онаа за 295 ден кој зема зема кој не ќе чека следна шанса. Роденденската е дупло поскапа, а и смс ретко некој да користи што ќе ви е кога има бесплатни минути и бесплатен интернет. ;)

6-7 години бев на припејд и секој месец морав да ставам по 300 ден кредит кој важеше за еден месец, ако ставав по 100 ден ќе имав за една недела и немав ни бесплатни минути ни ништо. Ако се јавев на некој одма 10 ден ми земаа. Нормално од Т-Мобајл

Пред три години земав на претплата но веќе една година сум така без продолжен договор затоа што чекам да видам каква предновогодишна понуда ќе имаат за претплатите, па да го продолжам како онаа пола што беше минатата година.
Прeтплатата е добра за оние кои немаат повеќе пари за да платат наеднаш и заедно со сметката е вклучена и ратата од телефонот. Некои пак имаат пари ама не им се плаќа во готово.
Јас го земав 36.000 во готово. Ако го земев на најниската претплата ќе ме фатеше 31.000+24*230=36.000 така да исто е.
Е сега ем плаќам плус по 230 ден месечно ем дадов 36.000 ден. Подобро да го земев на договор ќе го платев 31.000 ден и 5500 за 24 месеци претплата, а вака ќе ми испадне поскапо 41.500.

Ако е на припејд секоја недела треба по 100 ден за да има бесплатни минути, зборувам за ВИП. Значи месечно најмалку 400 ден. Нема бесплатни минути кон други мрежи и затоа плус 100-200 ден месечно.
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 15:05 ---

Вип се подобри на овој поглед за 270 ден 1000 мин кон 3 броја и 100 мин кон други мрежи, а за 500 ден 1000 мин кон вип и 200 мин кон други мрежи и бесплатен интренет.
да, но проблем е мрежата. да не кудам, но тек сега они ставија 3г, а другиве се спремаат за 4г. малку ми се демоде :D

Значи, на темава се збори за купување на телефон или избор на мобилен оператор и некоја од нивните понуди?

да, за тел, ама тоа купување тел има и други предуслови. не е сеедно што добиваш за парите. затоа и се спомнуваат понудите, па човекот нека си размисли

У тој случај, кога би имал пари за телефон без да морам да се обврзувам со договор за пост пејд би купил само телефон.

Ама јас пред се гледам некоја понуда од некој оператор да ми одговара па дури потоа гледам понуда на телефони.

да, но проблем е мрежата. да не кудам, но тек сега они ставија 3г, а другиве се спремаат за 4г. малку ми се демоде :D
Е тоа да работам 2-3 км надвор од градот и многу често ми паѓа интернет конекцијата а пак надвор од Скопје после патарина нема интернет :D

Малку ме чудат резултативе на анкетата...Сите скоро што ги познавам се на договор, односно постпејд ретко (да не кажам никој) нема земено во кеш телефон.

ОК, искуство+ за мене :)

Подобра тарифа од пола месечна претплата онаа за 295 ден кој зема зема кој не ќе чека следна шанса. Роденденската е дупло поскапа, а и смс ретко некој да користи што ќе ви е кога има бесплатни минути и бесплатен интернет. ;)

Ја имав таа, на пола ми испаѓаше толку 300, ама во мојот случај работата е што не сите ми се на вип, а таа подразбираше бесплатно само кон вип.
Сега кон сите зборам бесплатно, иако претплатата ми беше 300, сметка под 800 немав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom