Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Nema ni go lafčeto od prva raka da ni kaže što za ova si misli firerot. Verovatno se mnogu zauzeti i ispoteni,cel den se pravat teški presmetki i matematiki za kolku % ke gi nagradat administrativcite i penzionerite.
:D

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Очекувам Гошев од одличен Гувернер сега да го распукаат дека нема врска, да им дадеме ден два да прочитаат добијат напишани инструкции од штаб :)
Ситна поправка.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Ноември е пожив ќе стаса до нула.
За индустријата можеби ноември, за општата потрошувачка (и приливите по основ ДДВ) ќе треба да чекаме до декември да се вратат гастарбајтерите.

Искрено, негативно се изненадив од бројката 17% пад на собран ДДВ. Лично очекував пад од 5-7%.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
*LION*; што ќе кажеш на изјавата на Гошев и на последната вест што ја постираа?
„Не е точно дека јавниот долг е неодржлив и за тоа имаме потврда и од сите меѓународни финансиски институции. Јавниот долг изнесува околу 30% од БДП како што всушност објавува и Министерството за финансии, а порано тој долг достигна и до 48% од БДП па не банкротиравме. Многу работи ќе зависат од разрешувањето на оваа глобална криза на која не ѝ се гледа крајот, па затоа пораката до Владата би била дека нема повеќе простор за задолжување и нашата црвена линија е всушност границата за јавен долг од 40% од БДП“, изјави Славески.
http://www.kapital.mk/mk/makedonija/90287/goshev__javniot_dolg_e_neodrzhliv!_toj_realno_nadminuva_45_od_bdp!.aspx#.ULOClGSI2Vk.facebook
Истото што и славевски го кажа и јас го делам истиот став, Гошев со мокра чорапа да не е удрен додека беше Гувернер на Народна Банка и СДСМ беше на власт ок му беше пресметката на јавниот долг сега откако 1,5 година не е Гувернер нешто мрчи околу пресметката на јавниот долг а и он кога беше гувернер а и сега Богов по иста методологија се пресметува јавниот долг. П.С Најкритикуван гувернер од приватниот сектор беше Гошев им ги собра сите ликвидни средства на компаниите преку големите камати на благајнички записи , и огромните задолжителни резерви што требаа да ги остваат банките,во неговк време дочекавме и дефлација да имаме:facepalm: Ја загуши економијата со неговата екстремна рестрективна монетарна политика.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
leandra Ти кажав дека Гошев е комуњар, еве и Лавот потврдува.
Он вишокот пари ги замрзнуваше,ама Богов ги одмрзнува и ги дава на владата наместо на фирмите.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
leandra Ти кажав дека Гошев е комуњар, еве и Лавот потврдува.
Он вишокот пари ги замрзнуваше,ама Богов ги одмрзнува и ги дава на владата наместо на фирмите.
Во времето на Гошев благаничките записи беа на историско највисоко ниво над 7% , сега кога е Богов гувернер благајничките записи измесуваат околу 4% што е на историско најниско ниво. Да не спомнувам во времето на гошев колкава беше задолжителната резерва, а во времето на Богов за колку е намалена. Инаку пред неколку години имаа дуел Гошев и Славески каде што Славевски му кажува на Гошев да намали со рестриктивната монетарна политика зошто ќе дојде до дефлација. И искочи во право Славевски Македонија влезе во дефлација. Така да ти паѓа во вода теоријата дека Гошев ги стумилирал компаниите а Богов ги дестимулирал компанииите. Ама другар Бранчез и другарката Леандра гледаат кој што бил дали бил СДСм или Вмро а не кој што направил јас ви дадов факти, вие ми продавате приказни во смисол што и да направи Богов и Вмро-Дпмне за економијата не чини тоа е вашата ментална матрицаа на гледање на работите .

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Во времето на Гошев благаничките записи беа на историско највисоко ниво над 7% , сега кога е Богов гувернер благајничките записи измесуваат околу 4% што е на историско најниско ниво. Да не спомнувам во времето на гошев колкава беше задолжителната резерва, а во времето на Богов за колку е намалена. Инаку пред неколку години имаа дуел Гошев и Славески каде што Славевски му кажува на Гошев да намали со рестриктивната монетарна политика зошто ќе дојде до дефлација. И искочи во право Славевски Македонија влезе во дефлација. Така да ти паѓа во вода теоријата дека Гошев ги стумилирал компаниите а Богов ги дестимулирал компанииите. Ама другар Бранчез и другарката Леандра гледаат кој што бил дали бил СДСм или Вмро а не кој што направил јас ви дадов факти, вие ми продавате приказни во смисол што и да направи Богов и Вмро-Дпмне за економијата не чини тоа е вашата ментална матрицаа на гледање на работите .
Факт еден: Подобар од Гувернер од Гошев Македонија ниту имала, ниту ќе има.
Факт два: Богов е следбеник на политиката на Гошев, нивната монетарна политика е иста и досега е прекрасен Гувернер!
Факт три: Во времето на најглупавиот министер во светски рамки Трајко Славески се издаваа записи со 10% камата (месечни) ! Затоа благајничките записи рипнаа на 7%. Монетарната економија е реакција на фискалната политика во земјата. Никад монетарната економија не оди да стимулира економија, него да ја задржува ценовната стабилност како основна и главна цел на нејзино постоење.
И факт четири: Појма немаш.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
1.Факт еден: Подобар од Гувернер од Гошев Македонија ниту имала, ниту ќе има.
2.Факт два: Богов е следбеник на политиката на Гошев, нивната монетарна политика е иста и досега е прекрасен Гувернер!
3.Факт три: Во времето на најглупавиот министер во светски рамки Трајко Славески се издаваа записи со 10% камата (месечни) ! Затоа благајничките записи рипнаа на 7%. Монетарната економија е реакција на фискалната политика во земјата. Никад монетарната економија не оди да стимулира економија, него да ја задржува ценовната стабилност како основна и главна цел на нејзино постоење.
4.И факт четири: Појма немаш.
1. Дефинитивно , затоа е најомразен гувернер кај повеќето македонски компании.
2. Трескање глупости и елементарно непознавање на работите, во времето на Гошев се качија на највисоко можно ниво каматите на благаничките записи и задолжителните резерви , а во времето на Богов на најниско можно ниво се каматите на благајничките записи и задолжителните резерви . Во времето на Гошев Монетарната и Фискалната беа противречни и неусолгласени кога Богов стана гувенер Монетарните и Фискланите политики се усогласија, и почнаа да паѓаат каматните стапки и се зголеми кредитирањето на компаниите.
3. Да не ја покачуваше Гошев каматната стапка на неговите благајнички записи , немаше да има потреба Славевски да издаваше обврзници со повисока каматна стапка, и после овој потег пак Гошев ги зголемуваше каматите на благанјичките записи, при што Славески беше приморан да ја покачи пак каматната стапка на обврзниците за да може да ги продаде обврзниците тоа се случува во период на сред економска криза каде што тешко се набавуваат пари од странство а каматите уриваа рекорди така едино решение што му остануваше на Славевски беше да се задолжува од дома, а дека Гошев водеше погрешна полтика се виде кога 2009 ја завршивме со ДЕФЛАЦИЈА ОД 1.6% . А нели целата трка со Славевски беше под изговор дека Македонија ќе има висока инфлација. Така да не само што немаше никаква инфлација туку имаше и ДЕФЛАЦИЈА и со тоа не ја исполни задачата што ја има НБРМ за ти толку што го ФАЛИШ а тоа е дека ја задржал ЦЕНОВНАТА СТАБИЛНОСТ! Што уштеднаш потврдува дека немаше потреба НБРМ да ги покачува толку благајничките записи и толку пари да имобилириза и повлече од Македонската економија!
4. Не ти немаш поим јас имам.
П.С Еве ти го твојот ценет Гувернер во моменти кога Славевски му вика да намали со рестрективната политика зошто ќе ја донесе Македонија во дефлација, Гошев се прави на три ипол ,Резултат Славевски беше во право и Македонија 2009 влезе во дефлација. и така ја оштети за многу Македонската економија 2009 плус не ја исполни целта да има стабилност на цените!
Гошев - контра Славески, нема потреба од намалување на референтната каматна стапка

Гувернерот Гошев контра пораките на Министерот за финансии Славески за намалување на каматите што ги диктира Народна Банка. По сугестиите на Владата до Централната Банка да се намалат референтните каматни стапки бидејќи инфлација веќе нема Гошев вели - засега нема потреба од намалување на каматите.
Гувернерот Гошев контра пораките на Министерот за финансии Славески за намалување на каматите што ги диктира Народна Банка. По сугестиите на Владата до Централната Банка да се намалат референтните каматни стапки бидејќи инфлација веќе нема Гошев вели - засега нема потреба од намалување на каматите. Работата на Народната банка е самостојна и според Гошев нема да се прифатат ниту сугестиите ниту притисоците од власта:
- Централната банка одлучува по краткорочните каматни стапки и таа не прима притисоци. Нашите согледувања се дека ние тие сугестии во овој момент не може да ги прифатиме.
Ако Народната Банка ги намали референтните камати тоа практично е сигнал за намалување на каматите на комерцијалните банки за населението и стопанството.
Централната Банка годинава повеќе пати ги зголемуваше каматите на благајничките записи со што банките ги зголемија каматите. Поради влијанието од финансиската криза банките повторно најавија зголемување на каматните стапки. Министерот Славевски во неколку наврати апелираше да се намалат каматите за да не се случи дефлација односно нагло паѓање на цените на производите.
14.11.2008, 19:18​
http://www.kanal5.com.mk/(S(0qxbxl553hapts45wu0tle3m))/default.aspx?mId=44&eventId=40951&egId=14
2009 Македонија Дефлација 1,6%!
http://www.nbrm.mk/?ItemID=750FC531FC3D1B49B16440313562D400
Славевески бил во право Гошев не бил во право 1:0 За Славевски против Гошев.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Deflacija vo 2009-2010 imase skoro vo cel svet,poradi krizata naglo padnaa cenite na energensite i industriskite proizvodi. Kolite se prodavaa so popusti i do 50%,istoto se desavase so mnogu drugi proizvodi za siroka potrosuvacka i za vo domakinstvoto. Edino hranata go zadrža nivoto na cenite od pred krizata,ako padnese i hranata ke imase deflacija od najmalku 15-20%.
Da go potsetam lafceto kaj nas benzinot i naftata padnaa za 30tina denari po litar.I da,Bogov ja tera istata šema kako Gošev,pari za stopanstvoto nema (kreditna nesposobnost,nema garancii,nema sigurni proekti itn....) site pari gi lapa bugetot preku blagajnicki zapisi. Mislam deka godinava e rekordno namalen brojot na izdadeni krediti za stopanstvoto,nekoja smesna cifra bese,

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Deflacija vo 2009-2010 imase skoro vo cel svet,poradi krizata naglo padnaa cenite na energensite i industriskite proizvodi. Kolite se prodavaa so popusti i do 50%,istoto se desavase so mnogu drugi proizvodi za siroka potrosuvacka i za vo domakinstvoto. Edino hranata go zadrža nivoto na cenite od pred krizata,ako padnese i hranata ke imase deflacija od najmalku 15-20%.
Da go potsetam lafceto kaj nas benzinot i naftata padnaa za 30tina denari po litar.I da,Bogov ja tera istata šema kako Gošev,pari za stopanstvoto nema (kreditna nesposobnost,nema garancii,nema sigurni proekti itn....) site pari gi lapa bugetot preku blagajnicki zapisi. Mislam deka godinava e rekordno namalen brojot na izdadeni krediti za stopanstvoto,nekoja smesna cifra bese,
:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom