Познати филозофски изреки од големите мислители

Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153
Никогаш не играјте си со чувствата на другите.Можеби ќе ја добиете битката , но голем е ризикот дека засекогаш ќе го изгубите човекот.... - Вилијам Шекспир

Правењето добри дела...... никогаш не може да помине неказнето....

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Дај пробај објасни го ова :confused:
јас си го поврзувам со тоа што благодарение на свеста човекот е единственото суштество што може да си ја потиснува подсвеста и своето "true calling" , што според некои психолози може да доведе до растројство и несреќен живот, исто така ме потсети и на Карлос Кастанеда ( од тоа малку што имам прочитано од него) , исто и со Карл Јунг, а дури јас си го поврзувам и со источната филозофија и нивните медитации, но но јас не сум ниту филозоф ниту имам некое профи познавање, оваа мисла сучајно ја видов , си ја направив оваа поврзаност, ми се допадна, и ја постирав тука.

едит: знаев дека Камус е егзистенцијалист, сега видов дека е некаков "абсуртбизам" и можеби он си пишува дека човекот е единстевното суштество што обива да биде животното што е, туку еволуира и се бунтува ( можеби се стреми код над човекот - ниче) .

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.743
Поени од реакции
4.506
јас си го поврзувам со тоа што благодарение на свеста човекот е единственото суштество што може да си ја потиснува подсвеста и своето "true calling" , што според некои психолози може да доведе до растројство и несреќен живот, исто така ме потсети и на Карлос Кастанеда ( од тоа малку што имам прочитано од него) , исто и со Карл Јунг, а дури јас си го поврзувам и со источната филозофија и нивните медитации, но но јас не сум ниту филозоф ниту имам некое профи познавање, оваа мисла сучајно ја видов , си ја направив оваа поврзаност, ми се допадна, и ја постирав тука.

едит: знаев дека Камус е егзистенцијалист, сега видов дека е некаков "абсуртбизам" и можеби он си пишува дека човекот е единстевното суштество што обива да биде животното што е, туку еволуира и се бунтува ( можеби се стреми код над човекот - ниче) .
Благодарам :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
“Anyone who imagines they can work alone winds up surrounded by nothing but rivals, without companions. The fact is, no one ascends alone.”

Lance Armstrong

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Никој не ви завидува на способноста, сите ви завидуваат на успесите. Додека работите и се трудите ве сметаат за луд кога ќе успеете ве сметаат за среќник.

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Ако некогаш на животниот пат паднеш, стани, истреси ја прашината од
неуспехот и продолжи понатаму, ...затоа што не губат оние што паднале,
туку оние кои останале да лежат!

W

Werther

Гостин
Исус е идиот,но искрен идиот,кој не чуствува никаква грижа.
-Фридрих Ниче
Го делам неговото мислење.

:)

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Исус е идиот,но искрен идиот,кој не чуствува никаква грижа.
-Фридрих Ниче
Го делам неговото мислење.

:)
Искрен идиот е да немаш грижа или? Ами тогаш придаФчево безгрижен шо значење би имало? :) Aj протумачи ми ја малку ,,изреката" oд Ничета :)

Kajgana Shop

На врв Bottom