Помош, проблеми, прашања, совети...

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Ај еден совте ми дојде една идеја,не се разбiрам ногу па да прасам,
Матична As Rock h55m-le
GPU: Palit gts 450 1gb GDDR5
Cpu:I3 530 2.93 ghz
2 gb ram ddr3 1333mhz

Е сеа ме интерсира дали е возможно бидејќи на матичната имам 1 слот за PCI express 2.0(so 16pin), 1x PCI expres 1(so 1 pin), и уште два PCI со по 6 пина,e сега ме интерсира на ови двата слота дали можам да ставам графичка GT650m,во комбинација со старта.Старата да ја користам како Physx Adapter.Ова ми е нај евтина комбинација од сеа.Повеке сум запален за GTX 660 TI ili GTX 560TI ама многу скапо.
Како прво неможеш да ставаш во SLI две карти од различна генерација и различни по перформанси од иста серија (пр. GTX660 + GTX680) а како второ таа GT650m е графички чип за лаптопи. Трето воошто нема да ти се исплати да ставаш карта за PhysX поготово кога примарната карта (десктоп варијатната да речеме - GTX650) нема да ти е којзнае колку побрза од 450. Тоа се прави на хај енд конфигурации со хај енд карта/карти плус некоја како ете GTS450 за PhysX.
Мој совет е да ја продадеш 450-ката, и заедно со тие пари плус останатите пари со коишто си планирал да купиш GTX650, да земеш Sapphire 7770/GTX650 Ti, а со таа 1000-ка што ќе ти остане да купиш уште 4GB рам обавезно, со 2GB рам денеска ништо не правиш.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ај еден совте ми дојде една идеја,не се разбiрам ногу па да прасам,
Матична As Rock h55m-le
GPU: Palit gts 450 1gb GDDR5
Cpu:I3 530 2.93 ghz
2 gb ram ddr3 1333mhz

Е сеа ме интерсира дали е возможно бидејќи на матичната имам 1 слот за PCI express 2.0(so 16pin), 1x PCI expres 1(so 1 pin), и уште два PCI со по 6 пина,e сега ме интерсира на ови двата слота дали можам да ставам графичка GT650m,во комбинација со старта.Старата да ја користам како Physx Adapter.Ова ми е нај евтина комбинација од сеа.Повеке сум запален за GTX 660 TI ili GTX 560TI ама многу скапо.
Една графичка можеш на оваа матична

Oi!

Член од
26 август 2008
Мислења
313
Поени од реакции
6
Вака на кратко..имам Асус к53sv ама веќе нема update на драјвери (за 8цата конкретно) па прашањето ми е дали ќе може да ги користам овие од k53sd што е всушност истиот лаптоп (ист чипсет)? И дали можам да го искористам драјверот за update на BIOS-от ( и накратко колку е ризично ова да се прави)?

Ви благодарам однапред за било каков совет.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Вака на кратко..имам Асус к53sv ама веќе нема update на драјвери (за 8цата конкретно) па прашањето ми е дали ќе може да ги користам овие од k53sd што е всушност истиот лаптоп (ист чипсет)? И дали можам да го искористам драјверот за update на BIOS-от ( и накратко колку е ризично ова да се прави)?

Ви благодарам однапред за било каков совет.
Не се баш исти. SD моделот има друга графичка, USB3.0 порт, Bluetooth 4.0, и можеби уште нешто. Не знам дали би било сигурно да инсталираш БИОС од него, можеби некој драјвер да (ако е ист контролерот за аудио пример, или чипсет, ама не сум сигурен). Решение ти е да им пишеш на Асус за ова, сигурно релативно брзо ќе ти одговорат. Јас еднаш на Acer им пишав, за неколку часа вратија одговор.

Oi!

Член од
26 август 2008
Мислења
313
Поени од реакции
6
Не се баш исти. SD моделот има друга графичка, USB3.0 порт, Bluetooth 4.0, и можеби уште нешто. Не знам дали би било сигурно да инсталираш БИОС од него, можеби некој драјвер да (ако е ист контролерот за аудио пример, или чипсет, ама не сум сигурен). Решение ти е да им пишеш на Асус за ова, сигурно релативно брзо ќе ти одговорат. Јас еднаш на Acer им пишав, за неколку часа вратија одговор.
Па добро во главните spec е ист..драјвер за графичка никогаш не сум симнал од кај нив, за усб и bluetooth не треба да се инсталираат ( т.е. за повеќето работи веќе не треба со win update) ама на пр. touchpad-от, камерата, chipset-от ( и BIOS-от евентуално)...тие ствари мора сам да си ги стаиш..а некад и wlan-от треба..

Како и да е, им пишав (ми текна откако постирав тука, но нвм :) ) и сеа ќе чекам, ваљда ќе вратат.

Фала за одговорот.

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Вака, стартувам google earth и оп BSOD со грешка 0x000000F7 или по нашки грешката е во nv4_disp.dll, само што графичката е интегрирана а неќам да купам PCI-Ex. Не е до драјверите.

Солуција?

Само да не кажете смени матична :mad:

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
Вака, стартувам google earth и оп BSOD со грешка 0x000000F7 или по нашки грешката е во nv4_disp.dll, само што графичката е интегрирана а неќам да купам PCI-Ex. Не е до драјверите.

Солуција?

Само да не кажете смени матична :mad:
Симни и инсталирај поново nv4_disp.dll или reinstall. :)

Vargo _online

プレイステーション3
Член од
1 мај 2010
Мислења
492
Поени од реакции
59
Се мислам помеѓу 7970 и 680.... совет ми треба за која да се одлучам.
И имам cooler master 600w silent pro m(не е постаро од година).... дали би било доволно за една од нив(значи без SLI и сл.)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
И имам cooler master 600w silent pro m(не е постаро од година).... дали би било доволно за една од нив(значи без SLI и сл.)
7970, а можеш и да заштедиш отприлика 100-на евра со тоа што ќе одиш на Sapphire 7950 OC од Мебиус, овие 7950-ки се клокаат одлично и се бест бај за мид-хај енд карта кај нас.

TwiNNeR

Повеќе читам, помалку пишувам
Член од
1 декември 2009
Мислења
179
Поени од реакции
107
Имам поставено еден рам од 1гб и еден од 512мб. Пред некоја недела, во систем инфо од xp, почна да ми покажува дека имам 1гб, ама на task manager ми покажуваше ~1500мб. Пред некој ден ставив вин 8, и сега секаде ми покажува дека имам 1гб и на task manager покажува 1гб.

Што можам да направам за пак да ми го познава рамот со 512мб?

- Да надополнам -

со CPU-Z пробав, и таму ми ги покажува двата како што треба, 1536мб покажува.

Член од
20 август 2009
Мислења
65
Поени од реакции
5
Дечки ми треба течност (или како и да се вика) за одзатнување на глави од печатар или пак ако има нешто друго што може да ја замене оригиналната на пример алкохол дестилирана вода .... што знам.
Икаде можам да ја најдам истата.
Благодарам

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Разликата помеѓу 7950 to 7970, clock for clock е некои 5% во просек, некогаш ни толку, со тие 100 евра + земи си едно SSD (y)

TwiNNeR

Повеќе читам, помалку пишувам
Член од
1 декември 2009
Мислења
179
Поени од реакции
107
Имам поставено еден рам од 1гб и еден од 512мб. Пред некоја недела, во систем инфо од xp, почна да ми покажува дека имам 1гб, ама на task manager ми покажуваше ~1500мб. Пред некој ден ставив вин 8, и сега секаде ми покажува дека имам 1гб и на task manager покажува 1гб.

Што можам да направам за пак да ми го познава рамот со 512мб?

- Да надополнам -

со CPU-Z пробав, и таму ми ги покажува двата како што треба, 1536мб покажува.
Пробав и да ги сменам во слотовите, 512 на местото на 1гб и обратно, и пак 512 не ми познава windows-от o_O

Kajgana Shop

На врв Bottom