PayPal (официјална тема)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имам еден проблем со порачка од иБеј.
Имено учествув на една аукција и победив.Продавачот е од Англија.Пред да учествувам го прашав колку ке биде поштарината.Ми одговори дека е 25 фунти.Ок му викам. Е сега му платив колку што побара 5 фунти за продуктот и 25 фунти за поштарина.
Ама сабајле ми пишува ми вика дека треба да доплатам уште 13 фунти оти поштарината не била 25 туку 38 фунти.Дали е ова во ред продавачот да побарува плус поштарина.
Ако му ја доплатам поштарината тоа ке биде 45 фунти или 53 евра и ке мора да платам царина.
Што да правам????
На ebay страната од производот, колку пишува дека е поштарина?

Член од
25 ноември 2008
Мислења
26
Поени од реакции
3
На ebay страната од производот, колку пишува дека е поштарина?
Прво пишуваше дека во Мк не испорачува.Па пред да учествувам на аукцијата јас го прашав дали ке може да ми ја испорача до Мк.Продавачот се согласи и ми вика дека поштарината ке ме кошта 25 £.Јас си викам ок не ми е многу.
Откако победив на аукцијата му побарав фактура со пресметан shipping и тој ми испрати фактура со вкупна вредност од 30 £
5 £ производот
25 £ поштарина

јас вчера му платив 30 £.
Сабајле ми пишува и ми вика треба да доплатам уште 13 £ за поштарина.
Во ред ли е тоа продавачот да се предомислува за поштарината и да бара дополнително пари.
Ако отворам case со иБеј има ли шанси да си ја добијам нарачката по првично договорената сума од 30 £ ??

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Прво пишуваше дека во Мк не испорачува.Па пред да учествувам на аукцијата јас го прашав дали ке може да ми ја испорача до Мк.Продавачот се согласи и ми вика дека поштарината ке ме кошта 25 £.Јас си викам ок не ми е многу.
Откако победив на аукцијата му побарав фактура со пресметан shipping и тој ми испрати фактура со вкупна вредност од 30 £
5 £ производот
25 £ поштарина

јас вчера му платив 30 £.
Сабајле ми пишува и ми вика треба да доплатам уште 13 £ за поштарина.
Во ред ли е тоа продавачот да се предомислува за поштарината и да бара дополнително пари.
Ако отворам case со иБеј има ли шанси да си ја добијам нарачката по првично договорената сума од 30 £ ??
Ако сте си правеле договор по пораки, малку тешко. Ќе ти кажат дека нема испорака до Македонија и шетај.
Може и да сака да те украде, а може и стварно лошо пресметал или излегле додатни трошоци, па сега ти ги кажува.
Битно, прво разговарај со него, пробај да средите нормално. Ако не ти одговара, само кажи му да ти ги врати парите и толку е.

Член од
25 ноември 2008
Мислења
26
Поени од реакции
3
ок човекот ми рече дека ке ми ги врати парите. Ми стигна маил од paypal дека имам refund а на PAYPAL нема пари.Само долу таму пишува дека имам рефун од иБеј ама ballance mi e 0 Evra.
Каде треба да ми стигнат парите

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
ок човекот ми рече дека ке ми ги врати парите. Ми стигна маил од paypal дека имам refund а на PAYPAL нема пари.Само долу таму пишува дека имам рефун од иБеј ама ballance mi e 0 Evra.
Каде треба да ми стигнат парите
на картица веројатно .

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
епа проверив и на картицата преку електронско банкарство и таму ги нема.
Дане треба да помине некое време или треба во моментот да ги има??
Треба мислам 1-2 дена да поминат .

nozo.mk

Ultras Karpos Boys
Член од
6 септември 2007
Мислења
472
Поени од реакции
18
Ме интересира дали може на нашиве акаунти (направени како да сме од Словенија) да ни префрлаат пари ? Да направиме наплата и после да си ги извадиме од банкомат ?

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Ме интересира дали може на нашиве акаунти (направени како да сме од Словенија) да ни префрлаат пари ? Да направиме наплата и после да си ги извадиме од банкомат ?
Никој не може да ти одговори со да или не. Веројатно најмногу зависи од сумата која ти е префрлена, можеби и среќа/момент да ти помине трансакцијата. Ако има некој искуство да вади често нека каже, јас го користам само за купување.

Член од
3 март 2010
Мислења
663
Поени од реакции
464
колку би ме фатило царина и ддв ако купам мобилен од 470 долари, и достава 50 долари, доставата е федекс за 3 дена па ме интересира и тие колку ке побарат провизија кога ке го добијам

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
15% царина плус на целата сума ддв и евентуално шпедитерски услуги мислам дека се 50евра

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
колку би ме фатило царина и ддв ако купам мобилен од 470 долари, и достава 50 долари, доставата е федекс за 3 дена па ме интересира и тие колку ке побарат провизија кога ке го добијам
Ако е со Федекс сигурно ти земаат и некои шпедитерски услуги, лежарина и плус некој данок и царина. Првите две мислам дека се околу 4 иљади и нешто, данокот на телефони не знам колку е, ама веројатно најмногу 18% а претходно и царина (како што напиша nikola_bb погоре). Соленко излегува.
Совет, ако си решен да нарачаш, јави се утре во Федекс или DHL, и евентуално во Царина ако се расположени да ти дадат одговор (се сомневам).

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
15% царина плус на целата сума ддв и евентуално шпедитерски услуги мислам дека се 50евра
Ако е со Федекс сигурно ти земаат и некои шпедитерски услуги, лежарина и плус некој данок и царина. Првите две мислам дека се околу 4 иљади и нешто, данокот на телефони не знам колку е, ама веројатно најмногу 18% а претходно и царина (како што напиша nikola_bb погоре). Соленко излегува.
Совет, ако си решен да нарачаш, јави се утре во Федекс или DHL, и евентуално во Царина ако се расположени да ти дадат одговор (се сомневам).
Царина нема СИГУРНО на мобилни телефони, само ДДВ платив (не се сеќавам дали беше 5% или 18%). Ми имаат испратено мобилен по обична пошта од САД затоа знам, и имаа напишано дека телефонот е $50. За секој случај ќе го замолиш продавачот ако е од eBay да пише вредност на мобилниот под 50 евра и нема да имаш проблем.

Член од
2 јануари 2011
Мислења
1.568
Поени од реакции
1.016
Кој сака да ќари 1.85 евра за 2 минути работа нека пише ПП , услов е да има пејпал и манибукерс акаунт со пари на нив

Член од
1 ноември 2012
Мислења
100
Поени од реакции
103
Здраво на сите другари и другарки..... Најнапред голема благодарност до форумов зашто ги следев упатствата на форумов и си направиви паѕпал а денеска и станав verified со внесување на 4 цифрениот код кој ми бесе на мојата картичка :):)

Еве направив print screen ве молам тие што имате паѕпал и купувате од ebay кажете ми дали е се ок направено и дали можам да си направам ebay сметка конечно.

Фала уште однапред очекувам брз одговор зашто одвај чекам да си купам нешто од ebay :):):):) paypal.JPG
--- надополнето: 27 ноември 2012 во 20:47 ---
бумп

Kajgana Shop

На врв Bottom