C/C++

M

Mr.InF3ction

Гостин
Само за тој проект така? Кога правиш нов проект пак исто излегува ?
Ако така ти прави само за тој проект провери да не е "Read only" некоја дадотека од тој проект( десен клик > properties )..

Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
Само за тој проект така? Кога правиш нов проект пак исто излегува ?
Ако така ти прави само за тој проект провери да не е "Read only" некоја дадотека од тој проект( десен клик > properties )..
на сите ми прави така... ако не да пробам целосно да го избришам и повторно да инсталирам или??..

M

Mr.InF3ction

Гостин
Ај пробај проектот зачувај го во десктоп или некаде друго?

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
1.Да се напише програма со која бројот даден во декаден броен систем ќе се претвор во тернарен (основа на тернарниот систем е 3, односно тернарните броеви може да бидат составени само од цифрите 0,1 и 2). Задачата да се реши со користење на рекурзивна функција.
2.Да се напише програма во која користејќи рекурзивна функција која прима два аргументи ќе се испечати во форма на палиндром зборот чија средна буква е првиот аргумент на функцијата, а крајните букви (кои се исти) се претставени со вториот аргумент. Меѓу средната и крајните букви треба да се стојат буквите кои се наоѓаат меѓу средната и крајните букви во азбуката.
Пр. за внесени аргументи (a,c) излез: cbabc
3.Да се напише програма во која е имплементирана рекурзивна функција која проверува дали меѓу кои било две цифри што се наоѓаат на иста позиција броејќи од лево (за едната), односно броејќи од десно (за другата) нема поголема цифра од нив. Бројот на цифри треба да биде непарен и не помал од 3. Функцијата како влезен аргумент го прима бројот на цифри.
Некој да не ги има решено? :)

M

Mr.InF3ction

Гостин
TimmySR

Втората :
PHP:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

void palindrom(char a, char b){
    if(a>=b){
        printf("%c",a);
        return;
    }
    printf("%c",b);
    palindrom(a,--b);
    palindrom(++b,a);
}

int main()
{
  palindrom('a','d');
}
За третата ако имаш некој излез пример сподели пошто вака не сфатиш што се бара :)

Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
Што е проблемов во ова висуалов ... ц++ (visual c++ 2010)

што е проблемов :СССССССССССССС
ми вика доле лево
error C2106: '=' : left operand must be |-value
итно ми е ..

M

Mr.InF3ction

Гостин
Пиши код да ѕирнеме.
Инаку грешката значи дека си направил утка од овој тип : 4 = некоја пролменлива или било што. 4 како број си е 4 и не можеш да го смениш на нешто друго за да има друга вредност, нема мемористки простор во компјутерот кај што се чува бројот 4 и ти да го смениш на нешто друго. ( пример дадов 4 тоа важи за било кој податок што не се чува во меморија-променлива што нема адреса ).

Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
Пиши код да ѕирнеме.
Инаку грешката значи дека си направил утка од овој тип : 4 = некоја пролменлива или било што. 4 како број си е 4 и не можеш да го смениш на нешто друго за да има друга вредност, нема мемористки простор во компјутерот кај што се чува бројот 4 и ти да го смениш на нешто друго. ( пример дадов 4 тоа важи за било кој податок што не се чува во меморија-променлива што нема адреса ).
Код:
private: System::Void button1_Click(System::Object^ sender, System::EventArgs^ e) {

a1 = System::Convert::ToInt32(this->textBox1->Text);
b1 = System::Convert::ToInt32(this->textBox2->Text);
c1 = System::Convert::ToInt32(this->textBox3->Text);
c1=(a1*x)+(b1*y);

a2 = System::Convert::ToInt32(this->textBox3->Text);
b2 = System::Convert::ToInt32(this->textBox4->Text);
c2 = System::Convert::ToInt32(this->textBox5->Text);
c2=(a2*x)+(b2*y);

a1*x=c1-b1*y;
c2=(a2*x)+(b2*y);

x=(c1-(b1*y))/a1;
b2*y=c2-(a2*x);

x=c1-(b1*y)/a1;
y=(c2-(a2*x))/b2;

this->textBox7->Text = System::Convert::ToString(x);

this->textBox8->Text = System::Convert::ToString(x);

}

M

Mr.InF3ction

Гостин
b2*y=c2-(a2*x);

Предпоставувам ова е грешката b2*y. На местото на тој израс ќе има некој број како резултат и на тој број ти сакаш тоа од десно да доделиш....тоа е што зборев горе.
Не знам што сакаш да нарпавиш но напиши нешто вака : b2=у*c2-(a2*x); или што и да си сакал да направиш..

едит : иначе ја утнав тоа најдоле што нема параметар кога го ставив во код таг :)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Да не треба да пратиш параметар во
this->textBox8->Text = System::Convert::ToString(x);

Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
b2*y=c2-(a2*x);

Предпоставувам ова е грешката b2*y. На местото на тој израс ќе има некој број како резултат и на тој број ти сакаш тоа од десно да доделиш....тоа е што зборев горе.
Не знам што сакаш да нарпавиш но напиши нешто вака : b2=у*c2-(a2*x); или што и да си сакал да направиш..

едит : иначе ја утнав тоа најдоле што нема параметар кога го ставив во код таг :)
значи ја колку што знам математика вака е :
c2=(a2*x)+(b2*y); ----> b2*y = c2 - (a2*x); ---> y = (c2-(a2*x)) / b2);

значи ова е треба да го изразам 'y' а ова што е '2 пр. b2 .. c2' тоа се променливи ,нема врска со квадрат...

M

Mr.InF3ction

Гостин
Доста што не знаеш па и паметен се правиш :pos:
Ни во математика нема логичко значење да напишеш x*x = y, друго е x*x == y или y = x*x ама ај.
За да ти компајлира смени a1*x=c1-b1*y; и b2*y=c2-(a2*x); во нешто што има смисла.

Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
Доста што не знаеш па и паметен се правиш :pos:
Ни во математика нема логичко значење да напишеш x*x = y, друго е x*x == y или y = x*x ама ај.
За да ти компајлира смени a1*x=c1-b1*y; и b2*y=c2-(a2*x); во нешто што има смисла.
не други ми е .. бтв.. викам колку што знам :) иначе треба да изразам x i y..

Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
ејјј.. пријатели ми треба помошш....
сеа сакам да напраам коа ќе кликнам на ентер да се изврши следново :
ако :
a1/a2 != b1/b2 - да ми испише лабелот (‘‘единствено решение‘‘).
а1/а2 = b1/b2 != c1/c2 - да ми испише лабелот (‘‘нема решение‘‘).
a1/a2 = b1/b2 = c1/c2 - да ми испише програмот(‘‘има бесконечно многу решенија‘‘).

ИТНО Е !!! :)

Член од
10 јули 2012
Мислења
87
Поени од реакции
54
...да се изврши следново :
ако :
a1/a2 != b1/b2 - да ми испише лабелот (‘‘единствено решение‘‘).
а1/а2 = b1/b2 != c1/c2 - да ми испише лабелот (‘‘нема решение‘‘).
a1/a2 = b1/b2 = c1/c2 - да ми испише програмот(‘‘има бесконечно многу решенија‘‘).
Е што е проблемот ? 3 услова ти требаат :)

Kajgana Shop

На врв Bottom