Секти

S

smexy

Гостин
Јас отсекогаш сум сакал да основам своја секта која ќе ме обожува.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.133
Ех, кој не би сакал?

Дури и Ron Hubbard, основачот на сциентологијата рекол дека најбрз начин да се збогатиш е да основаш своја религија. :cool:

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
demijan, ти треба за семинарска некоја или си одлучил да му ја дадеш душата на ѓаволот во замена за згодна плавуша?

Или вежбаш за учеството на милионер? :)
За згодна плавуша богами ќе размислам хаха ;)
--- надополнето: 23 март 2012 во 17:01 ---
Ја тоа би го направил како секта ама само за жени и многу би ни било забавно! Заеби религија
--- надополнето: 23 март 2012 во 17:09 ---
Јас имав женска една и мислам беше јеховин сведок...Ама вака ништо не се забележуваше, и уште не се забележува...Само ми кажаа...Неѓто поврзав и плус не ни идеше и...ОП...Broke up...:)
Ти си требало да ја фатиш женската и да ја истуриш од е*ење па да видиме после Јаховини сељаци ово оно.
--- надополнето: 23 март 2012 во 17:13 ---
Ма нема шанси јас сум горда Макдонка ПРАВОСЛАВНА и тоа никој неможе да ми го одземе!!!!:pop:
Епа збори на македонски мори неизбањата!!!
--- надополнето: 23 март 2012 во 17:16 ---
Постоењето на сектите е од постар датум. Како резултат на религиозната шизма се среќаваат уште кај старите романи, каде што постоеле мали групи кои верувале во свој бог. Една од поголемите религии протестантизмот е резултат на шизмата од Римо-католичката црква, како протест, против неприкосновеното владение на папата кој се издигнува како втор бог. Историјата покажува дека сите форми на социјален или политички протест може да биде изманипулиран во одредени религиозни или политички од страна на црквата или некој аполитичка партија. Некои религиозни секти денес се меѓу побогатите здруженија во светот и на нивните банковни рачуни е сместено огромно богатство кои најчесто го трошат само на поединци од врвот на пирамидата. Инфилтрацијата во економијата и политиката е скоро заедничка за сите секти и од нејзините јадра многу често се развива и мафијата. Има докази дека во некои земји, некои секти имаат голема полтичка и економска моќ, тесно соработуваат со политичките партии и им помагааат во зборите да дојдат на власт. Социолозите се согласуваат дека тешко можат прецизно да ја дефинираат сектата, според некои тоа е група на исто мисленици кои пропагираат одредени политички, религиозни, економски, националистички, социјални, урбани или други прашања кои се водени од сопствен водач на кого слепо му веруваат и му се подаваат со целата своја душа и тело. Според евангелието уште Христос ги предупредил своите следбеници дека еден ден ќе се појават лажни Христоси, лажни пороци и учители на кои не треба да има се верува, и побудувајќи ве од користољубие , ќе ве привлекуваат со ласкави зборови. И навистина според евангелието лажните учители ги поттикнувале евреите околку галилејското езеро да им се врата на еврејските канони и да заборават на Христос и неговите проповеди. Сектите постојат откако постои и црквата. Нејзина суштина е одрекување од црковното учење, црковната пракса, па дури и на црквата како историска појава. Се мисли дека крахот наидеологиите во светот и падот на влијанието на фундаменталните религии и актуелните конфликти во нив се добра почва за никнење и развивање на разновидни религиозни и политички секти. Особен процут доживува во средниот век во периодот на реформација кога папството доживеало многу голема политичка и духовна моќ, што предизвикало одредено незадоволство кај масите кои почнале да се организираат во свои здруженија или секти коијанегирале моќта на папата која го достигнала божјото ниво. Незадоволниците безуспешно барале реформи во црквата, но ппата Лав X на кого му требале пари за довршување на катедралата св. Петар во Рим распишувал нови давачки меѓу верниците што посебно го револтирало Мартн Лутер проесор по теологија во Витенберг јавно да се спротивстваи на папата, со што ја започнал големата револуција против Римокатоличката црква која ја нарекува реформација. Тогаш се развиваат три типа на реформски верски заедници, Англиската црква која ја задржала римокатоличата литургија, а ја усвоила протестантската догматика, Лутеранската или
Еванглестичата црква и Реформската црква. Главните двигатели на реформите биле насочени против папството и римокатолицизмот и тоа е извор за никнење на протестантски секти. Во САД во 1952 година постоеле 261 секти кои се регистрирани пред државните власти од кои на протестантите им припаѓаат 238. Меѓу постарите верски заедници се Американската епископска црква (2.500.000 верници), Лутеранската (6.500.000), реформски цркви, адвентистички и евангелистички цркви и др. Меѓу новите протестантски секти настанати во последните сто години се Сиониската црква, Осветената света Христова црква, Црквата божја и др. Во нивниот развој голема улога игра и способноста на водачот кој што вешто ја насетува психологијата на луѓето во што тие би сакале да веруваат, кои се нивните мечти и желби. што би сакале од него и од сектата на која ке и се приколнат и сл, Желбите за совршен свет најчесто се украсени со некоинадворешни егзотични колорити, како што е изборот на местата што ке се состануваат напуштени замоци или старовремски куќи обвиени со мистичност егзотични џунгли во Африка или Јужна Америка каде што допирот со цивилизацијата скоро е оневозможен. Сценариото на верските ритуали и церемонии скоро е идентично во сите секти, задолжителна мистичност и дискретност и нагло појавување на водачот најчесто наметнат во парадани иколоритни наметки кој на своите следбеници и верници им се обраќа со мистичен тон, со често неразбирливи и мошне долги мисловни асоцијации кои имаат изглед на проповед, а со цел да ја опчинат масата со нивната моќ и да ја зголемат вербата. Скоро секогаш се наоѓаат последователи кои во таа нова филозофија откриваат нешто што дотогаш им недостигало наоѓаат нешто што одамна го присакувале. Жак Кота и Паскал Мартен велат дека тој хаотичен ансамбал добива смисла за некои луѓе и за цели толпи и покрај тоа што предизвикуваат семејни сепарации или дисхармонии потикнуваат на непријателство, кон колективен суицид, убиства предизвикуваат ментална дестабилизација, алиенација, прекин со реалноста, сексуална агресија, инцест проститција. Во почетокот пропагираат поправање на лошата црква реформирање на нејзините догми. Ги убедуваат идните верници дека заедно ке го дочекаат повторно Христос и сл.
Заедничка карактеристика на сите секти е:
- сите претставуваат опасност за слободното арбитрирање за развој на критичноста и слободата на луѓето,
- сите пропагираат среќа, мир, хармонија, здравје, топлина, моќност, мистичност, зајакнување на личноста,
- сите се обвиткани со идеолошка фасада која на прв поглед има привлечни, универзални и некогаш егзотични димензии,
- сите имаат свој водач или гуру во кого неприкосновено веруваат и госметаат за центар на светот,
- Скоро сите се со одредена доза на шарлантизам, псеудо-езотерија, егзотичен мистицизам, псевдофилозофија.
Темите кои ги пропагираат имаат некои етички религиозни еколошки медицински сексуални феминистички или културни димензии. Проповедаат некои запоставени права на човекот, некој нова духовна и физичка слобода на човекот, се залагаат за некоинови правила во семејната кохезија,, се обидуваат да лекуваат зависници и ментално ретардирани со некоинови духовни и немедицински методи, пропагираат нови религиозно верувања. Можат да бидат легални инелегални. Некои се организирани како пирамида други како мрежи и сл. Меѓу најмоќните интернационални секти кои бројат милиони следбеници и кои се инсталирани и на нашето тло се сектите на Асоцијацијата на Светиот Дуџ на христијанството во светот, Свидетелите на Јехова и Црквата на скиентологијаата. Мошне богати секти чие богатство се мери со милијарди долари. Ако негоаш се случи некој нив член да не с есогласи со некои активности или активно да се спротивстави на некои асоцијални идеи тој е грубо напаѓан од водачот и од неговите најтесни приврзаници. Францускиот психијатар Вилијам Бабаз вака опишува еден ден во сектата Ашрам во Франција: будење рано наутро пред излегувањето на сонцето, утринска молитва или медитација, заеднички доручен проследен со колективно читање на нивното свето писмо, потоа физичка макотрпна работа на фармата или во кујна. Се рабои допрвиот мрак и повторно заедничка вечера и молитва или медитација, се легнува во 20 часот мажите и жените во одвоени крила или соби анивните деца кај другите членовина групата. Следи будење на полноќ за молитва и медитација.

Нешто повеќе ќе напишам после сеа брзам за на факс:D
Братче ај скрати малку сеа нема елаборати да читам!
--- надополнето: 23 март 2012 во 17:19 ---
Kakvi ispiti kakvi gluposti imam eden prijatel jehovin svedok ma ajde edna vecer proba da mi prodava nekoi takvi sranja pa fino lepo mu kazav da stane i da si odi. Se navredi malku ali posle resivme veke da ne zboruvame na taa tema.
Шо не му ги начука тие у гз маме му сексам!!
--- надополнето: 23 март 2012 во 17:28 ---
Kakvi ispiti kakvi gluposti imam eden prijatel jehovin svedok ma ajde edna vecer proba da mi prodava nekoi takvi sranja pa fino lepo mu kazav da stane i da si odi. Se navredi malku ali posle resivme veke da ne zboruvame na taa tema.
Шо не му ги начука тие у гз маме му сексам!!

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Околу сективе,јас познавам човек кој наводно бил во секта(по кажувањето на неговите блиски,жена му) Еве за што станува збор.
Човекот беше малце попуштен психички од икс причини и се здружил со некој човек од работа кој потоа му се јавувал дома и му пуштал или му кажувал некој текстови или зборови.Човеков бил изваден од памет ,несакал да крева на телефон ,не сакал да иде на работа..права паника.Потоа кажал дома дека му се јавуваат луѓе од кој он се плаши.Од кога дознале неговите дома отприлика за што станува збор(пошто не кажувал све) тогаш домашните почнале да креваат телефон и да ги отеруваат у 3 лепе сите што ќе им бидат сумљиви и што не ги познаваат а што го бараат него.По некое време прекинале повиците а + дознале дека тој колегата од работа негде се преселил што стравот им опаднал и полека се се стабилизирало.Дали влегол несвесно во некоја секта не се знае но човекот маж толкав да има таков страв тогаш работата морала да биде сериозна.

А еве и една моја случка.

Седиме со моите дома и звони некој на врата,отвараме а тамо маж(македонец) и некоја жена(кинескиња ,јапанка или нешто од тамо). Човеков ни кажа дека се од некое здружение за помагање на црквата,сиромашните итн и дали сме сакале да бидеме членови да помогнеме. И ајде се сложивме(беа слаткоречиви и мирни)кога додека дававме име презиме итн човеков ни вади слика да ни покаже од членовите и нивната организација,кога што да видиме,истата слика што пред некоја недела предходно во едно списание ја имаше ставена како секта.Одма се возбудивме им го земавме списокот и го ишкртавме за да неможат да ни ги прочитаа имињата,броевите итн.

Такада во македонија дефинитивно постајат некакви секти само дали се до толку забегани во самоубиства итн тоа незнам али во секој случај ги има .

• Ми се допаѓа
Reactions: ~A~

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Нај јака и нај упорна секата е сектата на телемитите....
Може и по некој динар да се заработи...полека луѓе не се бутајте....на ред

M

Muranyi

Гостин
Нај јака и нај упорна секата е сектата на телемитите....
Може и по некој динар да се заработи...полека луѓе не се бутајте....на ред
Тебе навечер Алистер да не ти се јавува на сон и да ми те мачи,штом толку си огорчен од Телемитите?
Кулирај бате,лоша слика оставаш вака.
П.С.Ме потсеќаш на жена во ПМС.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тебе навечер Алистер да не ти се јавува на сон и да ми те мачи,штом толку си огорчен од Телемитите?
Кулирај бате,лоша слика оставаш вака.
П.С.Ме потсеќаш на жена во ПМС.
>Me zabole za toa kakva slika kaj tebe imam....
Jas podnesov molba do sektata na talemitite, a Ti?
Spasuvaj se dodeka e vreme...

W

Werther

Гостин
Sakash da mi kazaesh deka talemitskata sekata e samo za maloumnici....
ti sigurno si clen...talemit nieden
Тоа што сакам да ти го кажам ќе биде во неразбирлива форма за тебе Џорџ.

Би ти препорачал одма да прејдеш на појаката терапија со 5мг диазепам,2мг малку ќе ти бидат,тебе ти треба нешто што стварно брзо ќе те опушти.;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Добар е... не му сметај во неговата слабост. Секташи ко него заљубени во „егзотичните“ танцови на оној со брковите мелез и бладањето негово, секогаш во другите гледаат тоа што тие самите се. Нема поправање се додека не се напушти и заборави глупоста на Гурџиев кој што искалеми толку многу учења неразбирајќи ги и така создавајќи секташко полу-учење на кое се палата луѓе кои како мали биле исмевани на училиште.
Што да правиш... сектите секогаш привлекуваат некој што ете вака, знае да експлодира и да не знае што прави после...

Не само кај него, кај многумина оставаш слика на „прегорен ум“ а нема потреба од таква слика да оставаш.

И не лажи бре, не си поднел никакво барање кај нас во Редот. Мислиш лошо стоиме со браќата од Редот во Италија?
Што ти мислиш, ние сме некоја христијанска организација па не знаеме кој што кај е и зошто е??

Молба поднел младичот... се поднесува БАРАЊЕ, а не МОЛБА, ако сакаш да пристапиш во Редот О.Т.О. или за тебе Редот на Источниот Храм!:love:
Оди таму гледај си жената за да не ти ја гледа некој друг, не се заморувај со вакви работи кои се премногу големи за тебе. Биди разумен барем еднаш...
И дај исчисти си умот малку од старо-еонското разбирање на светот. Секти нешто, молење...
Кажавме секти нема во вистинската религија. А телемата не е религија... коа ќе видиш...
Сонцето веќе не умира, дај соземи се ти изгоре умот, просветителу! :love: Изгледа ти се погодив лош камен, бааги се сопна од мене :vozbud:
Марш сега да зборуваш за телемата на форумов...

П.С. Благодарам што зборуваш постојано глупости за телемата и ми даваш причина и јас да пишувам после тебе за да додавам по нешто и да објаснувам. Несвесно ми помагаш во разоткривање на таа философија. Благодарам многу сонце :love:

W

Werther

Гостин
Добар е... не му сметај во неговата слабост. Секташи ко него заљубени во „егзотичните“ танцови на оној со брковите мелез и бладањето негово, секогаш во другите гледаат тоа што тие самите се. Нема поправање се додека не се напушти и заборави глупоста на Гурџиев кој што искалеми толку многу учења неразбирајќи ги и така создавајќи секташко полу-учење на кое се палата луѓе кои како мали биле исмевани на училиште.
Што да правиш... сектите секогаш привлекуваат некој што ете вака, знае да експлодира и да не знае што прави после...
Како и што самиот Џорџ кажал за заспаните,а јасно ни е нас кој член треба хоризонтот да си го прошири и да ги отвори очите,бидејќи вака нема далеку да истурка и ќе биде исмеван.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Кажавме секти нема во вистинската религија. А телемата не е религија... коа ќе видиш...
:)
Доколку лугето се групираат,следат една книга, ,ја именуваат групата за да се разликуваат од останатите,организираат предавања со објаснување на филозофијата што ја следат таа именувана група,правење ритуали без разлика дали се групни или поединечни,преставува еден вид религија или верување кое го следат нејзините верници.

што е толку тешко да го признаете тоа и за себе да тврдите дека не сте религија.
Можеби има разлика во начинот на верувањето од останатите,во рутуалите или длабочината на напишаните зборови во вашата книга,но како и да е ,све што е поврзано со духовноста на човек,без ралика на поединечно или групно верување преставува религија(верување).

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Абе ти ако не дојдеш да ми кажеш кој друг? Го нема Ipsissimus да го спасуваш, па сега мене ме најде? :)

Да те потсетам бидејќи ме мрзи да се тегавам со тебе:
Методот на Науката - Цел на Религијата. Ова е нечие мото. Нечиј правец на работа. Ако ова тебе ти е исто со верување, со религија, со секти...
Твој проблем :)

Не можам за никој да тврдам дали е свесен, заспан ваков онаков, ама може да кажам дека многумина се досадни со тоа што постојано велат на другите дека се заспани, во грешка, дека вистината не е тоа итн итн... А досадни, мора да има за да ние бидеме таман. Лисицата е паметна бидејќи другите животни околу нејзе се глупи! Да не заборавиме :D

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Абе ти ако не дојдеш да ми кажеш кој друг? Го нема Ipsissimus да го спасуваш, па сега мене ме најде? :)

Да те потсетам бидејќи ме мрзи да се тегавам со тебе:
Методот на Науката - Цел на Религијата. Ова е нечие мото. Нечиј правец на работа. Ако ова тебе ти е исто со верување, со религија, со секти...
Твој проблем :)
:facepalm:
Ако тоа е вашето мото,зошто сеуште се држите за книгите на вашиот пророк како слепи за стап?
Нели во науката постојано нешто се обновува и се подобруваат предходните научни откритија и се оди напред.
Во вашиот случај, мотот е само за мавтање пред очи или празен муабет.Ништо не се променило од првобитниот почеток кој ви го трасирал пророкот,ако гледаме споредбено со науката,сте останале духовно затуцани.:(

Kajgana Shop

На врв Bottom