Ќе се тарифира музиката на погреби, крштевки, свадби и сунети

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
а сите што се познати од надвор од нашава источно европска дупка од Рамштајн до лицето Џ.Б. примаат пари за овие такси и уште се познати, а и гледам у последно време баеџи нови имиња! Дури Мајкл Џексон заработува по милиони годишно дури и после смртта, ама тоа се држави каде што стимулот да успееш е голем, знаеш дека ако си добар или барем атрактивен и ако се пробиеш си се обезбедил за цел живот, а ние овде ќе бидеме free riders или нашки кажано шлепери и ќе си живиме во калта на работ на европа!
Се додека свеста на граѓаните е таква: што има да му плаќам за музиката, тој што вози скапа кола автоматски е мафијаш и такви глупи и лаички размислувања, џабе лаат оние на ТВ за прогрес у РМ. прогресот треба да тргне од граѓаните, треба да бидеме свесни дека тоа што го користиме не е бесплатно и колкава му е цената......
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 01:25 ---

арно на државава наша да им текнеше некој корисен закон невиден во светот досега... ама ако разгледаш околу, ова е практика што не постои само во неразвиени земји затоа што степенот на писменост на луѓето не им дозволува да сфатат што уствари плаќаат....
a sto se bunis ti za muzika, sto ne se bunis za platite sto ne se isti kako vo drugite drzavi, a ke vidis kolku ke se pusta sega makedonska muzika ne pustam ne plakam

a sto se bunis ti za muzika, sto ne se bunis za platite sto ne se isti kako vo drugite drzavi, a ke vidis kolku ke se pusta sega makedonska muzika ne pustam ne plakam
што има тоа везе, производот е иста цена, исто како и платите се различни а колите се иста цена и овде и у германија и сегде, твој е изборот дали и што ќе возиш т.е. у случајов дали и што ќе слушаш...

Румена, јас ќе платам само за да не те слушам...ако?
Кажи каде свириш, да знам никогаш да не стапнам таму.

Немаш никакво право да се прогласуваш за уметник кога свириш преработки од ТУЃИ песни. По проста логика на нештата, ТИ би требало да им платиш на луѓето чии песни ги свириш (без разлика на тоа дали ќе уфрлиш нов акорд или не, песната е таа).
Кога ќе создадеш нешто лично твое, повели, радувај се на наплатата на авторските права. Дотогаш не се бламирај.
Abe ajde.
Znaci togas ni Pavarotti ne e umetnik.
Ni Simon Trpceski ne e umetnik.
Voopsto, dali znaes umetnik sto e?

Abe ajde.
Znaci togas ni Pavarotti ne e umetnik.
Ni Simon Trpceski ne e umetnik.
Voopsto, dali znaes umetnik sto e?

За да не се расправате залудно, креација на дело, и неговата репродукција се две различни работи. Во потесна смисла на зборот, уметник е само оној кој создава, а не и оној кој го презентира создаденото, тој е повеќе занаетчија...

;)

За да не се расправате залудно, креација на дело, и неговата репродукција се две различни работи. Во потесна смисла на зборот, уметник е само оној кој создава, а не и оној кој го презентира создаденото, тој е повеќе занаетчија...

;)
Eve be, da ne se raspravame zaludno, dadov konkreten primer.
Spored vasava definicja za umetnik, umetnik e samo kompozitorot, a ne i izveduvacot.
Znaci Simon Trpceski e zanaetcija.
Se soglasuvate?

Eve be, da ne se raspravame zaludno, dadov konkreten primer.
Spored vasava definicja za umetnik, umetnik e samo kompozitorot, a ne i izveduvacot.
Znaci Simon Trpceski e zanaetcija.
Se soglasuvate?

Горе долу, да.

Ти мислиш дека Симон е на исто ниво со Бетовен ако свири некое негово дело?

Kakva vrska ima toa so muabetot na temava?
Jas sum muzicar, polu-profesionalec, a ne amater.
Obrazovana sum da bidam muzicarka, vo moj interes e da bidam muzicarka.
I sega? :D
И сега престани да заработуваш на туг грб, или престани да се бунтуваш кога истото ти го прават на тебе.
:нинџ:

Горе долу, да.

Ти мислиш дека Симон е на исто ниво со Бетовен ако свири некое негово дело?
Znaci spored tvojava definicija, Jovaan Jovanov e umetnik (toj tvori, ete, sozdava).

Dali mislis deka Jovan Jovanov e na isto nivo so Beethoven?
Ako ne, togas zosto mi postavauvas takvo glupo prasanje?

Jas baarem kompozitor so kompozitor ti sporeduvaam, a ti mi sporeduvas izveduvac so kompozitor sto nema nikakva logika.

Znaci spored tvojava definicija, Jovaan Jovanov e umetnik (toj tvori, ete, sozdava).

Dali mislis deka Jovan Jovanov e na isto nivo so Beethoven?
Ako ne, togas zosto mi postavauvas takvo glupo prasanje?

Jas baarem kompozitor so kompozitor ti sporeduvaam, a ti mi sporeduvas izveduvac so kompozitor sto nema nikakva logika.

Ме уби со аналогијата. Не треба само да се твори, треба створеното некој квалитет да има. Јован Јованов е абдал, Бетовен е уметник, а Симон талентиран занаетчија.

Ти си неталентиран логичар.

;)

Ej...Denes stanav Umetnik.....Sea mi tekna u 4 godini muzicko imam (od 4- do 8 odd) ..plus imam muzicka kartica na Kompjuter od 4500 denari.... Sea ja ispeav Dubnaa Vetreeee Raspigorce.... (morav da ja smenam malku da ne me fati zakonot) ... Od sea ima da plakate da me slusate.....ne mi e bitna publilkata ....jas sum si Umenik...i so ve vrtam be...:свиркам::свиркам::свиркам:....Wait.... WHAT ???:eek:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom