Значи според ПЦ, оние кои не го сретнале Евангелието за време на животот ќе им се суди според законот на нивните срца, ќе им биде проповедано Евангелието и ако го прифатат ќе одат во рајските населби.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 14:18 ---
Чекај, ти мислиш дека Бог сака да има некој во геена? Дека не сака сите да ги одведи во Царството Небесно?
Бог сака сите да се во рајот, но луѓето не сакаат!
Taka e be brat, ne vikam jas deka ne e. Zatoa i postoi cistilisteto, za da mozat site ama bas site da dojdat do Rajot, ama sepak da ne zaboravime deka postoi i Pekolot, znaci deka i toj ima svoja namena, ne e samo taka kolku da popolni prostor...
E sega On ke sudi koj kade.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 15:57 ---
Eih hahahahh..Значи можеш да се покаеш и откако ќе умреш?
Не може човек а да не го сака рисјанството...
Туку, ајде да не ви ја трујам темата, забавен беше муабетот.
![]()
Da znaes deka i jas se nasmeav na ova koga procitav kaj nego

--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:04 ---
Do ovde se slagame so mislenjata (mislam crkvite). A pazi sega vaka - ne postoi cistiliste kaj Pravoslavnite taka?Значи според ПЦ, оние кои не го сретнале Евангелието за време на животот ќе им се суди според законот на нивните срца, ќе им биде проповедано Евангелието и ако го прифатат ќе одат во рајските населб.
PA KADE togas odat dusite na onie sto ne zavredile ni vo Raj ni vo Pekol, t.e. onie za koi treba da se molime neli da im se prosti sekoj grev (iako znaeme deka ima grevovi i sto ne se prostuvaat, sam citirase na drugana tema)? Kade Bog gi smestuva niv?
Eve katolicite veruvaat deka tie odat vo cistiliste kade sto se cistat od grevovite, nie mozeme da se molime za niv i taka najmnogu im pomagame, no i bez ogled na toa, tie se tamu podolgo ili pokratko.
A kaj Pravoslavnite kade stojat? U cekalna?
Ili pak Bog veli ti idi u Pekolot pa ako se molat za tebe ke te pustam vamu, ako ne ke si sedis sto da ti pravam...?

--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:09 ---
Тешко нас.. треба да се плашиш ти од ваков Бог.. ако воопшто постои.... Како го опишуваш, многу страшно ми изглеа мене ова...
Woooow!!! Како го познавате Бог.. ова е нешто, просто невероватно...
Штом олку верно и точно ги опишуватенегови божествени маневри, сигурно и сте го виделе, или ве поканил на кафе, на лаф муабет... или нешто слично..
Бог е институција бре нема заебанција!
Море шо .. он е Корпорација , олигипол, монопол.. Богопол!
П.С.
темата е православие vs римокатолицизам, така?
Не глеам никаква разлика меѓу двајцава погоре.... глупости до глупости...
Стела Марис - архетип на модерен католик
Ортофил - архетип на модерен православец
свашта..
Ma Bog e milosrden, batali ti vera ako nema dela. Verata bez dela e mrtva stoi vo Noviot Zavet. Nemoze nekoj samo zatoa sto ne veruva ( a pritoa ne pravi nikakvi teski smrtni grevovi ) da bide ostro kaznet.
Katolicite ne mozat da se vratat u 11 vek, ama pravoslavnite mozat i treba da stignat vo 21 vek.