Православие vs. Римокатолицизам

• Креатор на темата Креатор на темата Orthophill
  • Време на започнување Време на започнување
Значи според ПЦ, оние кои не го сретнале Евангелието за време на животот ќе им се суди според законот на нивните срца, ќе им биде проповедано Евангелието и ако го прифатат ќе одат во рајските населби.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 14:18 ---

Чекај, ти мислиш дека Бог сака да има некој во геена? Дека не сака сите да ги одведи во Царството Небесно?
Бог сака сите да се во рајот, но луѓето не сакаат!

Taka e be brat, ne vikam jas deka ne e. Zatoa i postoi cistilisteto, za da mozat site ama bas site da dojdat do Rajot, ama sepak da ne zaboravime deka postoi i Pekolot, znaci deka i toj ima svoja namena, ne e samo taka kolku da popolni prostor...
E sega On ke sudi koj kade.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 15:57 ---
Значи можеш да се покаеш и откако ќе умреш?

:)

Не може човек а да не го сака рисјанството...

Туку, ајде да не ви ја трујам темата, забавен беше муабетот.

:D
Eih hahahahh..
Da znaes deka i jas se nasmeav na ova koga procitav kaj nego :D
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:04 ---
Значи според ПЦ, оние кои не го сретнале Евангелието за време на животот ќе им се суди според законот на нивните срца, ќе им биде проповедано Евангелието и ако го прифатат ќе одат во рајските населб.
Do ovde se slagame so mislenjata (mislam crkvite). A pazi sega vaka - ne postoi cistiliste kaj Pravoslavnite taka?
PA KADE togas odat dusite na onie sto ne zavredile ni vo Raj ni vo Pekol, t.e. onie za koi treba da se molime neli da im se prosti sekoj grev (iako znaeme deka ima grevovi i sto ne se prostuvaat, sam citirase na drugana tema)? Kade Bog gi smestuva niv?
Eve katolicite veruvaat deka tie odat vo cistiliste kade sto se cistat od grevovite, nie mozeme da se molime za niv i taka najmnogu im pomagame, no i bez ogled na toa, tie se tamu podolgo ili pokratko.

A kaj Pravoslavnite kade stojat? U cekalna?
Ili pak Bog veli ti idi u Pekolot pa ako se molat za tebe ke te pustam vamu, ako ne ke si sedis sto da ti pravam...?:icon_mrgr:
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:09 ---
Тешко нас.. треба да се плашиш ти од ваков Бог.. ако воопшто постои.... Како го опишуваш, многу страшно ми изглеа мене ова...

:facepalm::facepalm::facepalm:

Woooow!!! Како го познавате Бог.. ова е нешто, просто невероватно...
Штом олку верно и точно ги опишуватенегови божествени маневри, сигурно и сте го виделе, или ве поканил на кафе, на лаф муабет... или нешто слично..

Бог е институција бре нема заебанција! :pos::pos:

Море шо .. он е Корпорација , олигипол, монопол.. Богопол! :pos:

П.С.
темата е православие vs римокатолицизам, така?
Не глеам никаква разлика меѓу двајцава погоре.... глупости до глупости...
Стела Марис - архетип на модерен католик
Ортофил - архетип на модерен православец

свашта..

Ma Bog e milosrden, batali ti vera ako nema dela. Verata bez dela e mrtva stoi vo Noviot Zavet. Nemoze nekoj samo zatoa sto ne veruva ( a pritoa ne pravi nikakvi teski smrtni grevovi ) da bide ostro kaznet.

Katolicite ne mozat da se vratat u 11 vek, ama pravoslavnite mozat i treba da stignat vo 21 vek.

Eih hahahahh..
Da znaes deka i jas se nasmeav na ova koga procitav kaj nego :D
Ако на Велика Сабота Христос слезе во пеколот и на умрените, кои не стапиле во контакт со евангелието, им го проповедаше истото, тогаш зарем нема да направи така и со оние кои умреа по Велика Сабота?
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:15 ---
Православните треба да стасаат во Царството Небеско, сите други дестинации се небитни.
Според ПЦ, душите на оние кои не се за во рајот си одат во адот.

Toa bese za site onie sto umrea pred Toj da voskresne. Za niv vazese toa, za tie dusi koi ne bea nikade, toe e vusunost limbot. Ama po Negovoto voskresnuvanje rabotata stoi poinaku.
Zato i postoi cistiliste, za takvite dusi.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:17 ---
Православните треба да стасаат во Царството Небеско, сите други дестинации се небитни.
Според ПЦ, душите на оние кои не се за во рајот си одат во адот.

Ama nema drugi destinacii. Samo tie se kaj Pravoslavnite - zosto da se molis za nekogo i da davas parastos ako toj e veke vo pekolot, ako pak e vo Rajot nema potreba od toa. Ima golema praznina tuka kaj vas.
Glupo e malku.
Cistiliste - pa ti se molis za taa dusa, taka mi ide nekako, ama vaka....
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:41 ---
Odgovoriv za sv. Pricest deka e so beskvasni lebovi zatoa sto taka i samiot Isus napravi. I Toj upotrebil beskvasen leb na Tajnata vecera. Sega koj gresi ne znam, koga samite znaete deka e taka, a velite deka e toa ereticki, znaci i Isus za vas bil eretik? (Boze mi oprosti..)

Epikleza namalo ni kaj Nego, podocna e dodadena, podednakvo isto kako kaj ednite taka i kaj drugite so drugi zborovi samo, isti klinac u drugo izdanje..

Kaj katolicite koe e veruvanjeto posle smrtta veke kazav da ne se povtoruvam. Dusata vednas doaga pred Bog i toj presuduva kade ke odi - Raj, Cistiliste ili pekol.

Kaj Pravoslavnite rabotata stoi vaka ( ke napisam ja posto gledam nikoj od ortodoksnive ne pisuva za toa ).

Dusata posle smrtta po Pravoslavno veruvanje
Pravoslavnata teologija uci deka posle smrtta dusata ostanuva 40 dena vo neodredena sostojba, a toa znaci ni vo Rajot ni vo pekolot, a dosledno na toa ni vo cistilisteto. Vsusnost ovie 40 dena go zamenuvaat katolickoto veruvanje za cistilisteto.
Vo momentot koga dusata se deli od teloto, okolu nea se naogaat dobri duhovi (Angeli), ako covekot bil dobar, a ako bil los, negovata dusa ja opkruzuvaat zli duhovi (gjavoli).
Posle smrtta, t.e. otkako ke se odvoi dusata od teloto, dusata uste dva dena ostanuva do teloto. Na tretiot den dusata patuva od zemjata prema Neboto.
Na toj pat se odviva borba vo koja za dusata se borat dobrite i losite duhovi. Dobrite gi prikazuvaat nejzinite dobri dela, a losite duhovi losite dela- grevovite.
Na toj pat dusata mora da pomine 24 carinarnici (mitarstva), a na sekoja od niv polaga smetka za svojot zivot na zemjata. Smetka se polaga za sekoe zlo delo, misla ili zbor.
Po zavrsuvanje na toa patuvanje, dusata doaga pred Boga da mu se pokloni. Sega na dusata i se ovozmozuva niz sest dena da gi gleda ubavinite na Rajot.
Devettiot den po smrtta dusata povtorno doaga pred Boga da mu se pokloni. Sega na dusata i se ovozmozuva 30 dena da gi gleda uzasite na pekolot.
Koga ke zavrsi toa, 40 -tot den od smrtta, dusata povtorno doaga pred Boga da mu se pokloni. Ovoj pat, Bog odreduva mesto na dusata Raj ili pekol i na toa mesto ke ostane se do Sudniot den.
Niz tie 40 dena na dusata moze da i se pomogne so molitvi i so dobri dela, a posebno vazna uloga ima parastosot.
Ete zasto posebno se vazni parastosite na 3 -ot, 9-ot i 40 -ot den kaj pravoslavnite.
Nesto kao cistiliste mu doaga...

E sega, mene ova mi se kosi so ona Isus sto mu go rekol na razbojnikot do Nego: "Navistina ti velam, denes ke bides so Mene vo Rajot" (znaci denes, vednas stom ke umres ne za 40 dena)
I ova nema vrska so Isusovoto voznesuvanje na neboto 40 dena posle voskresnuvanjeto, da ne pomisli nekoj takvo nesto..

Toa bese za site onie sto umrea pred Toj da voskresne. Za niv vazese toa, za tie dusi koi ne bea nikade, toe e vusunost limbot. Ama po Negovoto voskresnuvanje rabotata stoi poinaku.
Zato i postoi cistiliste, za takvite dusi.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:17 ---

Ama nema drugi destinacii. Samo tie se kaj Pravoslavnite - zosto da se molis za nekogo i da davas parastos ako toj e veke vo pekolot, ako pak e vo Rajot nema potreba od toa. Ima golema praznina tuka kaj vas.
Glupo e malku.
Cistiliste - pa ti se molis za taa dusa, taka mi ide nekako, ama vaka....
Што е разликата меѓу самурајот кој бил праведен, ги сакал ближните и имал еден куп добродетели и умрел три дена по Воскресението, и ист таков самурај кој умрел 3 дена пред Воскресението? Ниту до едниот ниту до дргугиот стасало Евангелието...

Ние литургиите, парастасите, трисагиите(блудците) и домашните молитви ги служиме поради нашата љубов кон покојните. Ако некој е во пеколот нашите молитви веруваме дека ќе му помогнат да се избави од таму или пак да добие подобро место, а ако во рајот тој ќе се моли за нас.
Најбитно прашање, како вие знаете кој е во рајот, кој во пеколот, кој во “чистилиштето“? Имате директен пристап до базата со адреси на покојните? Ве молам дајте ми и мене пристап да видам кај ми се покојните роднини. :)

А за бог које е исправно христијанство? Римокатоличко или Православно??
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:46 ---
Лазар умрел пред Исус да воскресне, па исус го врати од мртвире па после Исус го распнале а Лазар ако умрел по воскрснувањето која умирачка ќе му се важи? она првата , втората или двете?

Што е разликата меѓу самурајот кој бил праведен, ги сакал ближните и имал еден куп добродетели и умрел три дена по Воскресението, и ист таков самурај кој умрел 3 дена пред Воскресението? Ниту до едниот ниту до дргугиот стасало Евангелието...

Ние литургиите, парастасите, трисагиите(блудците) и домашните молитви ги служиме поради нашата љубов кон покојните. Ако некој е во пеколот нашите молитви веруваме дека ќе му помогнат да се избави од таму или пак да добие подобро место, а ако во рајот тој ќе се моли за нас.
Најбитно прашање, како вие знаете кој е во рајот, кој во пеколот, кој во “чистилиштето“? Имате директен пристап до базата со адреси на покојните? Ве молам дајте ми и мене пристап да видам кај ми се покојните роднини. :)

Epa ima.
Ocigledno ne si ja poznavas ni pravoslavnata vera.
Ti odgovoriv pogore kakvo e vaseto veruvanje. Ete nesto da naucis i od katolik za pravoslavieto.
Neznae nikoj, kade kazav ja deka znam. Celo vreme tebe te prasuvam toa kako ti znaes za kogo treba da davas parastos a za kogo ne?
Ili ne me citas celosno..?
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:50 ---
А за бог које е исправно христијанство? Римокатоличко или Православно??
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:46 ---

Лазар умрел пред Исус да воскресне, па исус го врати од мртвире па после Исус го распнале а Лазар ако умрел по воскрснувањето која умирачка ќе му се важи? она првата , втората или двете?

Hristijanstvoto -Toj saka site da bideme edno. Ama sestrava Istocna ne saka, sto da pravam sega jas...:(:place:
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:51 ---

Vtorata.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 16:58 ---
Vsusnost stignavme do toa deka vo veruvanjeto ima cistiliste i kaj ednite i kaj drugite. Vamu moze trae 40 dena, vamu podolgo ili pokratko, ama sepak ima takov period.

Hristijanstvoto -Toj saka site da bideme edno. Ama sestrava Istocna ne saka, sto da pravam sega jas...:(:place:

Eми ако е битно само една да е а нема врска која е тогаш да одиме сите во римокатолици и да го напрајме господ среќен

Eми ако е битно само една да е а нема врска која е тогаш да одиме сите во римокатолици и да го напрајме господ среќен
Ne e fintata da bideme ni rimo ni grko katolici, ni pravoslavni, ni prostestanti, fintata e da bideme edno - hristijani.

Ne e fintata da bideme ni rimo ni grko katolici, ni pravoslavni, ni prostestanti, fintata e da bideme edno - hristijani.
да ко ќе се соединиме сите во римокатоличка црква тогаш нема ни да има потреба од посебен назив или титула за да се разликувме од други христијани пошто нема да има други туку само едни обединети под рим

Митарствата ми се омилена тема и до негде се слични со вашата теорија за чистилиште, но се далеку од исти:
Сличности: по митарствата одат само оние кои се крстени, кои не се екстра грешници и кои не се екстра праведници.
Разлики: траат максимум 40 дена, на вагата од едната страна се ставаат добрите дела на душата + молитвите од Црквата, од другата страна се ставаат непокајаните и неисповеданите гревови; грешникот сам по себе во тој миг не може да исплати некоја казна (освен ако нема благословени карти од Христа па ги победи демоните во играње на табланет :)))) , според една македонска народна прикаска), нема привремени огнови и слично.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 17:12 ---
Црвените линии на Источната сестра се 1. и 2.
Надминете ги па пак ќе бидеме едно.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 17:14 ---
да ко ќе се соединиме сите во римокатоличка црква тогаш нема ни да има потреба од посебен назив или титула за да се разликувме од други христијани пошто нема да има други туку само едни обединети под рим
Одлично препозната разлика број 2.

1. Filioque. Оваа е најголемата ерес која се има проширено во римокатоличката црква. И претставува неканонски додаток на Символот на верата кој е усвоен на Привот и Вторио Вселенски Собор. Имено оваа измисленица вели дека Светиот Дух излегува и од Отецот и од Синот. Односно дека и Отецот и Синот се извори на Светиот Дух. За разлика од ова, Православните исповедаат дека Светиот Дух излегува само од Отецот. За промената на Символот се разговарало на 8. Вселенски Собор свикан во времето на светиот Фотија Патријарх Константинополски.

Carigradskiot Patrijarh Fotij (ili Focij poznat na Zapad) prv pocnal da naglasuva deka Svetiot Duh izleguva samo od Otecot.
Dela Apostolski 2, 33 i Poslanieto do Tit 3, 6 (da e citiram kogo intersira ke si otvori i ke vidi deka pisuva " Po Sinot")
Znaci Katolickata crkva smeta deka Svetiot Duh izleguva i od Otecot i od Sinot, odnosno od Otecot po Sinot, a pri toa ne se misli na dve razlicni osobi, posto veruvame vo Trojstvo. Zatoa sto ako se Trojstvo logicki e da e od eden ist izvor. Tie se edno.

Isto kako mene X da mi dade kniga da mu ja odnesam na Y. Znaci taa kniga do Y ke stigne i od mene i od X.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 17:18 ---
Митарствата ми се омилена тема и до негде се слични со вашата теорија за чистилиште, но се далеку од исти:
Сличности: по митарствата одат само оние кои се крстени, кои не се екстра грешници и кои не се екстра праведници.
Разлики: траат максимум 40 дена, на вагата од едната страна се ставаат добрите дела на душата + молитвите од Црквата, од другата страна се ставаат непокајаните и неисповеданите гревови; грешникот сам по себе во тој миг не може да исплати некоја казна (освен ако нема благословени карти од Христа па ги победи демоните во играње на табланет :)))) , според една македонска народна прикаска), нема привремени огнови и слично.

A kade odat drugite? U pekolot?

Carigradskiot Patrijarh Fotij (ili Focij poznat na Zapad) prv pocnal da naglasuva deka Svetiot Duh izleguva samo od Otecot.
Dela Apostolski 2, 33 i Poslanieto do Tit 3, 6 (da e citiram kogo intersira ke si otvori i ke vidi deka pisuva " Po Sinot")
Znaci Katolickata crkva smeta deka Svetiot Duh izleguva i od Otecot i od Sinot, odnosno od Otecot po Sinot, a pri toa ne se misli na dve razlicni osobi, posto veruvame vo Trojstvo. Zatoa sto ako se Trojstvo logicki e da e od eden ist izvor. Tie se edno.

Isto kako mene X da mi dade kniga da mu ja odnesam na Y. Znaci taa kniga do Y ke stigne i od mene i od X.

А Никео-Цариградскиот Символ на верата??? Или под влијание на свети Фотије, а не под влијание на Светиот Дух биле отците кога го создавале! Отецот и Синот не се исто Отецот Го раѓа Синот и од Него исходи Светиот Дух, Синот се раѓа, а Светиот Дух исходи од Отца преку Сина. Личноста на Бог Отец е различна од личноста на Бог Син и различна од личноста на Бог Свети Дух.

Ama Istocnava sestra nejke da me druzi, uste i me uslovuva :D
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 17:21 ---
А Никео-Цариградскиот Символ на верата??? Или под влијание на свети Фотије, а не под влијание на Светиот Дух биле отците кога го создавале! Отецот и Синот не се исто Отецот Го раѓа Синот и од Него исходи Светиот Дух, Синот се раѓа, а Светиот Дух исходи од Отца преку Сина. Личноста на Бог Отец е различна од личноста на Бог Син и различна од личноста на Бог Свети Дух.
Ama cekaj sakas da kazes deka pravoslavieto ne priznava Trojstvo? Site se edno. Eden Bog, ne tri Boga.
Of lele....:facepalm:
Abe ti dadov primer so X i Y.

A kade odat drugite? U pekolot?
Вие ја имате базата, ние ја немаме :) .
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 17:29 ---
Ama Istocnava sestra nejke da me druzi, uste i me uslovuva :D

Абе ние ве дружиме :) , немам ништо против да ни дојдете на ручек, на кафе, на муабет, ама на молитва откако ќе се смирите и ќе заборавите на гордоста :) .

Ama cekaj sakas da kazes deka pravoslavieto ne priznava Trojstvo? Site se edno. Eden Bog, ne tri Boga.
Of lele....:facepalm:
Abe ti dadov primer so X i Y.
Еден Бог во три личности = Света Троица. Види убаво, велам дека Отецот, Синот и Светиот Дух се три личности, со различни карактеристики. Да ме обвинеше за политеизам ќе те сфатев.
Ова со книгата ќе има врска ако Х ми праќа книга по поштарот У. Е сега лудост е јас да речам дека книгата ми ја пратил и поштарот У :) .

Вие ја имате базата, ние ја немаме :) .

Zalam nemame. Ti kazav veke.
Ne se pravi tolku glupav...znam deka ne si...
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 17:32 ---
Абе ние ве дружиме :) , немам ништо против да ни дојдете на ручек, на кафе, на муабет, ама на молитва откако ќе се смирите и ќе заборавите на гордоста :) .

Еден Бог во три личности = Света Троица. Види убаво, велам дека Отецот, Синот и Светиот Дух се три личности, со различни карактеристики. Да ме обвинеше за политеизам ќе те сфатев.
Ова со книгата ќе има врска ако Х ми праќа книга по поштарот У. Е сега лудост е јас да речам дека книгата ми ја пратил и поштарот У :) .

Pa ti ja donel u sekoj slucaj. da ne bil postarot nemalo da ja dobies. Nemora postar moze bilo koj drug da ti ja donel, a mozel i samiot toj sto ti ja praka da ti ja donese.
isto ti e i so ova.
Neznam u koj vek zivees, ama dali si slusnal za Patrijarhot Atenagora I i Papata Pavle VI sto se slucilo vo 1965 godina? Tie zaedno se molea, koj si pa ti da odreduvas koj kade ke moli i so kogo, koga tie zaedno veke molea?
Ili toa za tebe ne vazi posto neli MPC ne e priznaena ni od samiot Vselenski Patrijarh?
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 17:38 ---
EEEEE Bambi, Bambi...

" Ako prinesuvas dar na svojot zrtvenik i tamu se setis deka deka bratot ima nesto protiv tebe, ostavi go darot onde pred zrtvenikot, i odi najprvo pomiri se so bratot, a potoa dojdi i prinesi go darot" (Ev. po Matej 5, 23-24)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom