A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Не ми е јасно како може да се толку неспособни од близу овие!
За да се приклучам ја на близу,треба да соберам потписи од сите станари,да добијам одобрение од претседател на куќен совет,да сакаат да се приклучат минимум Х број корисници, да пуштам барање у општина дека се сложуваме да пуштат приклучок у влез и што уште не!
Па пизда му матер ја ли да им го заработуем нивниот леб и на мој грб ли да праат пари глупаци едни,место да досаѓаат по згради и станови кој сака да се уклучи они веќе цела година истиот одговор ми го даваат. Сакам да ги мавнам Т хоум зашто преку такво ми е од нивните програми и услови и 5мбпс нет.
Имале телекабел инсталирано мрежа по зградите во Аеродром и затоа они неможеле. Па телекабел немаат ексклузивен договор со зградите или Општина Аеродром за да бидат само они оператор и провајдер за цела Општина! Него треба да ангажират агенти и менаџери кои ке трчаат да ги завршат тие процедури а очигледно раководството во близу е неспособно за тоа. Дали од незнаење или незнам што.
Сеа морам да ги трпам телекомциве затоа што има неспособни луѓе!
на говнана телекабел неќам ни да помислам.
Најдобро решение ке да е дримбокс и тањир со мотор па кој ги тркала овие говнава лакоми преварантски!

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
Значи немам никакви проблеми со интернет или телевизија (зашто би одело преку АЕК?), туку најдов подобра понуда и сакам да раскинам. Можеш малку повеќе да образложиш?
Епа тогаш ќе си плаќаш... тоа ти е.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.496
Поени од реакции
3.323
Само што потпишав договор со Близу, ставија оптика во влез, ќе си каснам од .... :icon_lol:

Знае некој како/колку се плаќаат пенали за едногодишен договор?
А не ли имаше некој тест период или слично? На пример во рок од еден месец на потпишување на договорот, можеш да раскинеш без да плаќаш пенали? Така имам слушнато нешто, е сеа дали Близу нудеа тоа, или од АЕК беше некој закон, не знам..

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Само што потпишав договор со Близу, ставија оптика во влез, ќе си каснам од .... :icon_lol:

Знае некој како/колку се плаќаат пенали за едногодишен договор?
Близу не нуди оптички интернет, не постои оптички интернет ако истиот доаѓа преку коаксијален кабел. Можеби изворот им е оптички (од каде што го зимаат интернетот) но до краен корисник не доаѓа како таков.

Офф, тек сега гледам што си напишала, нема везе моја грешка :facepalm:

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Близу не нуди оптички интернет, не постои оптички интернет ако истиот доаѓа преку коаксијален кабел. Можеби изворот им е оптички (од каде што го зимаат интернетот) но до краен корисник не доаѓа како таков.

Офф, тек сега гледам што си напишала, нема везе моја грешка :facepalm:
Коаксијален кабел ги исполнува понудените брзини. Иако е fttn тоа што го нуди пак се „оптички“ брзини.

Член од
13 март 2012
Мислења
478
Поени од реакции
128
Само ќе додадам дека близо не користат оптички кабли тоа е маркетинг трик.Се корисат бакарни кабли кај кои максималната брзина на бакарот(преносот на информации) е 50Mbps .Додека оптиката е направена од специјални fiber влакна кој содржат мал дел на злато и сребро кој овозможуваат трансфер до 10Gbs.Во МК само телеком има оптички кабел пуштено.:)

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Само ќе додадам дека близо не користат оптички кабли тоа е маркетинг трик.Се корисат бакарни кабли кај кои максималната брзина на бакарот(преносот на информации) е 50Mbps .Додека оптиката е направена од специјални fiber влакна кој содржат мал дел на злато и сребро кој овозможуваат трансфер до 10Gbs.Во МК само телеком има оптички кабел пуштено.:)
Е ова ме интересираше :D

И ја мислам дека е маркетинг трик, но како тогаш во ЛАН зоните брзината е симетрична, додека во DOCSIS аплоудот е највеќе 1мбпс?
А гледам дека нема оптика во лан зоните, пошо од цевките искача тој црниот дебел кабел за кабелската и еден ethernet кабел во главниот свич пред влез. Потоа тој си продужува од свич во свич на спратовите во влез...
Само не ми е јасно како ќе може тој кабел да ја поднесе брзината, доколку например 2 спрата го имаат пакетот од 60 мбпс (сите 4 порти на свичот се зафатени со фул брзина) ?

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Преиспитај си ги информациите :)

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Зошто пишувате нешто доколку не знаете? Навистина не ми е јасно. Секој провајдер, а не само T-Home, користи оптички кабли, само финтата е ДО каде. T-Home во некои реони нуди FTTH (Fiber to the home), а Близу нуди FTTC и FTTN. Нема ништо лошо во користење на коаксијален кабел до крајниот корисник доколку се е изведено по прописи. Тој има голема пропусност и со DOCSIS 3.0 стандардот се оддржува во живот и понатаму. Максималната брзина низ коаксијален кабел е далеку, далеку над 50 mbps.
Нема ништо „специјално“ во составот на оптичките влакна, а особено нема злато или сребро во нив.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Зошто пишувате нешто доколку не знаете? Навистина не ми е јасно. Секој провајдер, а не само T-Home, користи оптички кабли, само финтата е ДО каде. T-Home во некои реони нуди FTTH (Fiber to the home), а Близу нуди FTTC и FTTN. Нема ништо лошо во користење на коаксијален кабел до крајниот корисник доколку се е изведено по прописи. Тој има голема пропусност и со DOCSIS 3.0 стандардот се оддржува во живот и понатаму. Максималната брзина низ коаксијален кабел е далеку, далеку над 50 mbps.
Нема ништо „специјално“ во составот на оптичките влакна, а особено нема злато или сребро во нив.
Не, не оптиката на Т хоум иде директно во компјутер и исто така при изработка на лан кабли не се користи бакар.

O

ob1

Гостин
Дали има некој проблем со нетот последните 3 - 4 дена? За Населба Лисиче зборам нетот е катастрофа неможам асална дота да изиграм...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Како и да е не е тоа тоа. Или или...не е работата за максималните брзини, него за квалитетот на сигналот, и стабилноста на истиот, нема никаква загуба со оптичките кабли.

Член од
13 март 2012
Мислења
478
Поени од реакции
128
Се гледа дека не си упатен.Отвори на интернет убаво ти пишува

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Е ова ме интересираше :D

И ја мислам дека е маркетинг трик, но како тогаш во ЛАН зоните брзината е симетрична, додека во DOCSIS аплоудот е највеќе 1мбпс?
А гледам дека нема оптика во лан зоните, пошо од цевките искача тој црниот дебел кабел за кабелската и еден ethernet кабел во главниот свич пред влез. Потоа тој си продужува од свич во свич на спратовите во влез...
Само не ми е јасно како ќе може тој кабел да ја поднесе брзината, доколку например 2 спрата го имаат пакетот од 60 мбпс (сите 4 порти на свичот се зафатени со фул брзина) ?
????

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Дечки дали зел некој од Екстра пакетот со 25Mbps и која брзина ја добивате? Јас сум зацементиран на 20 мбпс и не мрда нагоре.

Во салон ми рекоа дека е техничка грешка тоа на веб што пишува и дека 25мбпс е можно само како посебен нет пакет да се добие а во Екстра пакетот е брзината максимум 20 мбпс.

И кај вас ли е така со брзината?

Kajgana Shop

На врв Bottom