Црква!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojan96
  • Време на започнување Време на започнување
E sega isto kako ja da gi zemam za primer onie sto gi blagoslovuvaa vonicite koi ubivaa nevini zrtvi vo Hrvatska i Bosna, posebno Vukov ar i Srebrenica i da kazam ete vidis kakv se tvoite svestenici takva ti e i verata.
Sekoj odgovara za sebe sam, od Papata i Patrijarhot, preku popovite pa sve do obicniot vernik..
Rekovme veke deka e glupo da se generalizira necija vera zatoa sto nekoi nejzini pripadnici pa makar tie bile i na samiot vrv ne cinat.
Pa ijas koga idev na boj 2001 god idevme kolektivno vo soborna crkva da ne blagoslovat popovite , ako nekoj nekogo viknal on ke dojde da blagoslovuva

Devoce vaka sega ednoe nekoj od inaet da ne te priznava i da te osporuva ili da se mesaat politickite raboti a drugo e ona so dokazi i fakti koja gi poseduva MPC pisani dokumenti koj se naogatt deneska vo Konstantinopol za postoenjeto na nasata crkva
Djabe koga ne e priznaeno. Istorija e edno, ama denes ni ti priznava.
Kako sto onoj Bambi tvrdi bilo nevalidno katolickoto, taka ovie tvrdat ne e validno na MPC.
Znam deka e glupo, ama toa e..

Pa ijas koga idev na boj 2001 god idevme kolektivno vo soborna crkva da ne blagoslovat popovite , ako nekoj nekogo viknal on ke dojde da blagoslovuva
I sega sto verata ne ti cini?
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 10:34 ---
Како на пример „Големата војна“ од Хелен Вајт или „Стражарска кула“? :)
A tebe ako ti odgovaraat nivnite ucenja, ok. mene ne mi smeta.
I ne mislev na takvi knigi. Mislev na knigi istoriski, za raskolot i sl.

I sega sto verata ne ti cini?
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 10:34 ---

kazav za tie popovi sto gi blagoslovuvale vojnicite , sigurno bile povikani da go pravat toa nikoj ne ni gi znael tie akcii na skorpionite vo srebrenica se do krajnost pa ne popovite

kazav za tie popovi sto gi blagoslovuvale vojnicite , sigurno bile povikani da go pravat toa nikoj ne ni gi znael tie akcii na skorpionite vo srebrenica se do krajnost pa ne popovite
Ma kako ne znaele be, gi blagoslovuva na tenk. Sto mislele idat da se prosetaat po Srebrenica i Vukovar onaka na parada?
Ajde molim te..

Ај молим те објасни ми како може Римската Црква да биде Мајка? Кога Царот Христос проповедаше во Иерусалиум, а слугата (па макар и првиот) свети апостол Петар во Рим, во тогашната блудница вавилонска (не дека и после не останал како град, а не како Епископија).
Исус поповедаше во Галилеја најмногу. Во Ерусалем многу помалце.

Si go cital li nekogas delot vo Svetite Evangelia kad se zboruva za sv. Petar i kamen temelnikot.
Sveti apostol Petar bil prviot Papa, macen, raspnat na krst naopaku bas vo Rim kade sto sega e Sikstinskata kapela, potocno Vatikan ajde, a Papata denes zivee kade?

stela,

прв епископ Римски не е Св. Ап. Петар, туку Лин(ус)...

Не брзај без потреба, оти папите и папството не постојат во евангелијата. Точно е дека Петар е распнат наопаку, на местото каде денес е храмот „Св. Петар„ во Рим.

Ma kako ne znaele be, gi blagoslovuva na tenk. Sto mislele idat da se prosetaat po Srebrenica i Vukovar onaka na parada?
Ajde molim te..
ajde da ne zabeguvame mnogu so temava samo ako e i toa koj kolku bil los i sto podrzuval vo vojnite jas znam deka imalo eden opat vo jasenovac koj gi kolel so noz pravoslavnite

Istorijata ima fakti deka toa sto bila Rimokatolickata crkva na Zapad, Pravoslavnata bila na Istok. Zlodela pravela i ednata i drugata vo Ime na Bog. Tolku bile zaslepeni po bogatstvoto, mokta sto zaboravile na svoite dusi, go ispodelile narodot na vakvi, takvi i onakvi hristijani so cel polesno da mozat da vladeat so niv, da gi iskoristuvaat, a ne od nekoi vozviseni pricini...
Toa e vistinata, bolna i za ednite i za drugite. Za zal ne se ispolnile zborovite na Isus "site da bidat Edno". Eden den mozda..
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 10:43 ---
stela,

прв епископ Римски не е Св. Ап. Петар, туку Лин(ус)...

Не брзај без потреба, оти папите и папството не постојат во евангелијата. Точно е дека Петар е распнат наопаку, на местото каде денес е храмот „Св. Петар„ во Рим.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_papa :)
sv. Petar definitivno e prv.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 10:44 ---
ajde da ne zabeguvame mnogu so temava samo ako e i toa koj kolku bil los i sto podrzuval vo vojnite jas znam deka imalo eden opat vo jasenovac koj gi kolel so noz pravoslavnite
Isto kako sto imalo i pravoslaven koj gi kolel katolicite. Jbg..

I ne mislev na takvi knigi. Mislev na knigi istoriski, za raskolot i sl.
Историски гледано расколот настанува под следниве околности: Ромејското Царство е нападнато, на царот Константин Мономах му треба помош, поради тоа се обраќа и кај папата. Папата на преговори го праќа кардиналот Хумберт. Во меѓувреме Охридскиот Архиепископ Лав создава список на грешките што ги има во Римската Патријаршија. Поради мислењето дека папата има првенство по власт, а не само по чест, Хумберт бара на воениот самит да седи од десно на Царот, Патријархот Миахил Керуларија се спротивставува. Чашата се прелеала кога Хумберт побарал Михаил да му ја целива раката и да побара благослов. Нанервиран Патријарх Михаил го протерува кардиналот Хумберт, по што Хумберт пишува анатема и ја фрла во олтарот на света Софија, ѓаконите и ипоѓаконите успеваат да ја фатат и да ја искинат пред да падне на земја. На одење од Константинопол Хумберт си го тресе правот од сандалите.
Патријархот Михаил Керуларија свикува помесен Собор на 4. патријаршии (Константинополска, Александриска, Антиохиска и Иерусалиумска) и 2. архиепископии (Охридска и Кипарска) и испраќа анатема во Рим. Истата се чита од амвонот на соборната црква во Рим.
Потажни и понесреќни настани од овие се само настанот кога Јуда го продаде Христа го продадоа и кога Ева касна од забранетиот плод.

Историски гледано расколот настанува под следниве околности: Ромејското Царство е нападнато, на царот Константин Мономах му треба помош, поради тоа се обраќа и кај папата. Папата на преговори го праќа кардиналот Хумберт. Во меѓувреме Охридскиот Архиепископ Лав создава список на грешките што ги има во Римската Патријаршија. Поради мислењето дека папата има првенство по власт, а не само по чест, Хумберт бара на воениот самит да седи од десно на Царот, Патријархот Миахил Керуларија се спротивставува. Чашата се прелеала кога Хумберт побарал Михаил да му ја целива раката и да побара благослов. Нанервиран Патријарх Михаил го протерува кардиналот Хумберт, по што Хумберт пишува анатема и ја фрла во олтарот на света Софија, ѓаконите и ипоѓаконите успеваат да ја фатат и да ја искинат пред да падне на земја. На одење од Константинопол Хумберт си го тресе правот од сандалите.
Патријархот Михаил Керуларија свикува помесен Собор на 4. патријаршии (Константинополска, Александриска, Антиохиска и Иерусалиумска) и 2. архиепископии (Охридска и Кипарска) и испраќа анатема во Рим. Истата се чита од амвонот на соборната црква во Рим.
Потажни и понесреќни настани од овие се само настанот кога Јуда го продаде Христа го продадоа и кога Ева касна од забранетиот плод.

Kratko i jasno - za svadju treba dvoje ;)

Nego me interesira zasto go skokas odgovorot na ova? Ili taka ne ti se gleda bas ubavo?

Orthophill напиша:
Војните на Балканот од деведесетите години ги започнаа безбожните комунисти и повторно од Ватикан и САД подржаните римокатолички и муслимански народи. Четниците не го отепаа Сашко кавадарчанецот... Во секој случај, Православната Црква ги нема канонизирано оние кои ги благословуваа војниците кои ги бранеа српските села и српскиот народ.​
За метлите, тука не се тепаат Православните едни со други туку, Православните и еретиците Ерменци.
За раската во окото, па зарем има поголема греда од тоа да се понижува Светиот Дух? Како вели Христос, сите гревови ќе ви се опростат освен хулата на Светиот Дух, а вие исповедувајќи Го Светиот Дух како подреден на Отецот и Синот фактички тоа го правите. Искрено жалам, и верувам дека Бог ќе биде милостив, ќе ви прости па макар и ги прекршил евангелските зборови.​
A voeniot konflikt vo R.M. od 2001 se vodese isto taka pomegu rimokatolici i muslimani, ili bese megu pravoslavni makedonci i muslimani ili samo taka mi se cini?
I sega sto pravime?

Ova sto ti go boldirav BRAVO za tebe - sam priznavas deka se tepaat Pravoslavni so ovie drugite (samo neznam odkade ti pravo ti da sudis koj e eretik koj ne).

Za Svetiot Duh iako idam nadvor od tema sepak malku mozam da kazam. Ako mene mi e edna zena biloska majka, mozam li jas da kazam deka jas na ista taa zena ne sum bilosko dete? Veruvame vo Trojstvo kolku sto znam. Logikata veke sama ti kazuva sve, ako imas smisla za logika..
Uspat za da vidi zasto nie smetame deka izleguva i od Otecot i od Sinot citni si go ova:
Dela apostolski 2, 33 i Poslanieto do Tit 3 , 6.

I za kraj, za cirkusot da bide pogolem, edinstvena hristijanska crkva koja ja priznava MPC ciji si ti clen e Katolickata crkva, voedno gi priznava i site Sveti Tajni za validni. Ostanatite pravoslavni crkvi nitu ve priznavaat, nitu Sv. Tajni gi smetaat za valdini (SE SPORAT)
Rani kuce da te lae mu doaga muabetov

На местото на Исус дојде брат му Јаков, кој не беше ни ученик ни апостол на Исус та дури беше и во судир со Исуса али по по фамилијарна линија го наследил, од кога го убија Јакова (кој остана јудеец верен на старите закони и прописи) на негово место пак на чело на ерусалемската заедница идат роднини на Исуса (братучеди) тие се во историјата познати како деспотини, се споменуваат мислам некаде до 4-5 век. Заедницата на Исус остана верна на јудејствоито. Павле го измисли христијанството. Тоа е башка религија од онаа на Исус

На местото на Исус дојде брат му Јаков, кој не беше ни ученик ни апостол на Исус та дури беше и во судир со Исуса али по по фамилијарна линија го наследил, од кога го убија Јакова (кој остана јудеец верен на старите закони и прописи) на негово место пак на чело на ерусалемската заедница идат роднини на Исуса (братучеди) тие се во историјата познати како деспотини, се споменуваат мислам некаде до 4-5 век. Заедницата на Исус остана верна на јудејствоито. Павле го измисли христијанството. Тоа е башка религија од онаа на Исус

:vozbud:

Нанервиран Патријарх Михаил го протерува кардиналот Хумберт, по што Хумберт пишува анатема и ја фрла во олтарот на света Софија, ѓаконите и ипоѓаконите успеваат да ја фатат и да ја искинат пред да падне на земја.
Лелее, ова било опасно! За малку избегната катастрофа, благодарение на шаолин моќите на ѓаконите и ипоѓаконите кои ја пресретнале анатемата! Ова е исто како кога Том Круз висеше наопаку во Мишн Имппосибл, само 100 пати појако.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom