Црква!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojan96
  • Време на започнување Време на започнување
Haha abe demek nesto ateist si a , go sledis svetskiot trend kako i ostali zabegotini tuka aj ke vi ppomne i ovoj hir i toj trend koj go furate :) i odi pokrstise da ne mirisas tolku loso
Ostaj me ti mene, zabludeniot. Glej da si zbrkash ti rabota za da dobiesh bombonche ko kje umresh ;)

Ostaj me ti mene, zabludeniot. Glej da si zbrkash ti rabota za da dobiesh bombonche ko kje umresh ;)
Не умирам јас братучед имам врски во патријаршијата :P
важно е шо немирисам на тоа лошото шо го имате вие непомаазаните:D

Srpska pravoslavna crkva i četnici

Nebeska Srbija, pravoslavna ikona. Draža Mihailović kao Kristov vojnik.

Četnici su tijekom Drugog svjetskog rata imali značajnu podršku Srpske pravoslavne crkve. Cilj četnika je bio restauracija monarhije Karađorđevića i stvaranje Velike Srbije.

Veći dio svećenstva i skoro čitav episkopat Srpske pravoslavne crkve surađivao je za vrijeme rata s organizacijom Draže Mihajlovića. Đuro Đurović, generalni sekretar četničkog Centralnog nacionalnog komiteta, tijekom svog suđenja 1945. svjedočio je da je "3/4 pravoslavnog svećeništva podržavalo pokret Draže Mihailovića".Većina crkvenog klera je još prije rata bila antikomunistički nastrojena.

Tijekom drugog svjetskoskog rata na području Jugoslavije neki su pravoslavni svećenici čak postali četnički zapovjednici, kao npr. Momčilo Đujić i Savo Božić. Joanikije Lipovac, crnogorsko-primorski mitropolit SPC, za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivao je sa talijanskim i njemačkim okupatorom i aktivno podržavao četnički pokret.

Srpska pravoslavna crkva danas radi na rehabilitaciji četničkog pokreta.

Да не требало химни на Алојзије Степинац и на лидерите на НДХ да им пеат во знак на благодарност затоа што нивните браќа ги праќале во Јасеновац? Светиот маченик Јоаникије Липовац бил убиен, а Алојзије затворен ама со специјален третман. Исто така и 90% од православните попови од Црна Гора биле испотепани од страна на комунистите. Епископот бањалучки Платон маченички пострадал од НДХ. Слична судбина имал и светиот Митрополит Петар дабробосански. За убиените клисари и попови ич муабет да не правиме.

Војните на Балканот од деведесетите години ги започнаа безбожните комунисти и повторно од Ватикан и САД подржаните римокатолички и муслимански народи. Четниците не го отепаа Сашко кавадарчанецот... Во секој случај, Православната Црква ги нема канонизирано оние кои ги благословуваа војниците кои ги бранеа српските села и српскиот народ.

За метлите, тука не се тепаат Православните едни со други туку, Православните и еретиците Ерменци. Ама пази, светиот и благодатен оган слегува само кога служи Православниот Патријарх, а ерменскиот владика прв пали свеќи. Уште од 12. век, латинското кандило не се палело на Божји гроб. Еднаш Ерменците го купиле од Муслиманите правото тие да ја служат службата на благодатниот оган во Кувуклија, ама види чудо, Огнот место кај еретикот ерменски слегол кај Православниот Патријарх, кој стоел надвор од храмот и заедно со својата паства плачел и ридал.

За раската во окото, па зарем има поголема греда од тоа да се понижува Светиот Дух? Како вели Христос, сите гревови ќе ви се опростат освен хулата на Светиот Дух, а вие исповедувајќи Го Светиот Дух како подреден на Отецот и Синот фактички тоа го правите. Искрено жалам, и верувам дека Бог ќе биде милостив, ќе ви прости па макар и ги прекршил евангелските зборови.

Да не требало химни на Алојзије Степинац и на лидерите на НДХ да им пеат во знак на благодарност затоа што нивните браќа ги праќале во Јасеновац? Светиот маченик Јоаникије Липовац бил убиен, а Алојзије затворен ама со специјален третман. Исто така и 90% од православните попови од Црна Гора биле испотепани од страна на комунистите. Епископот бањалучки Платон маченички пострадал од НДХ. Слична судбина имал и светиот Митрополит Петар дабробосански. За убиените клисари и попови ич муабет да не правиме.

Војните на Балканот од деведесетите години ги започнаа безбожните комунисти и повторно од Ватикан и САД подржаните римокатолички и муслимански народи. Четниците не го отепаа Сашко кавадарчанецот... Во секој случај, Православната Црква ги нема канонизирано оние кои ги благословуваа војниците кои ги бранеа српските села и српскиот народ.

За метлите, тука не се тепаат Православните едни со други туку, Православните и еретиците Ерменци. Ама пази, светиот и благодатен оган слегува само кога служи Православниот Патријарх, а ерменскиот владика прв пали свеќи. Уште од 12. век, латинското кандило не се палело на Божји гроб. Еднаш Ерменците го купиле од Муслиманите правото тие да ја служат службата на благодатниот оган во Кувуклија, ама види чудо, Огнот место кај еретикот ерменски слегол кај Православниот Патријарх, кој стоел надвор од храмот и заедно со својата паства плачел и ридал.

За раската во окото, па зарем има поголема греда од тоа да се понижува Светиот Дух? Како вели Христос, сите гревови ќе ви се опростат освен хулата на Светиот Дух, а вие исповедувајќи Го Светиот Дух како подреден на Отецот и Синот фактички тоа го правите. Искрено жалам, и верувам дека Бог ќе биде милостив, ќе ви прости па макар и ги прекршил евангелските зборови.

Ocigledno ne si cital za Alojzie Stepinac pa nemoj ni da komentiras. Ti rekov prvo procitaj pa potoa komentiraj. NDH e promasaj, priznavam, jbg lugeto bile zaslepeni, ali za Stepinac malku procitaj, cisti za da naucis daz ne veruvas vo sve sto komunistite kazuvale.

Neka gi nema kanonizirano sega, ke gi kanonizira za 100 tina godini bez gajle, ali blagoslovuvala tenkovite vo Ime na Bog da ubivaat zatoa sto na drugata strana bile nepravoslavni. Znam deka ti e tesko da prifatis, ama ete taka e, sto da pravime sega.
Vtoro, vojnata ja pocnaa komunisti i PRAVOSLAVNI zaedno, nemoj da mi zboris za vojna koja na svoja koza ne si ja osetil kako jas. Molim te..

Abe ti idi ubij covek ako sakas pa posle moli Boga da ti prosti, ja samo ti nasocuvam kakov licemer si. Ja barem otvoreno priznavam deka Katolickata crkva pravela hiksovi, ama lugeto se krivi tie togas sto ziveele ili sega ziveat, ne site katolici sto ziveele nekogas i denes sto zivaat. Istoto go pravele i Pravoslavnite. Tesko da se prifati za tebe, ama toa e..

A inace ako cvrsto veruvas vo toa sto go pisuvas, togas molim te ne sudi gi katolicite, ke im se prosti sto sega ti se zamaras. t.e. veke im e prosteno, veke se vo Rajot, po tvoe, posto se umreni tie za koi pisuvas.
Isto i za muslimanite nemoj veke da komentiras.....i na niv se im se prostuva...

A za toa deka Sv. Duh izleguva i od Otecot i od Sinot druga tema, molim lijepo.

Јас не знам зашто ги има толку многу. Ќе подобјасниш?

Razmisli malku, a gi imas i tuka - sami ke ti odgovorat.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 09:30 ---

За метлите, тука не се тепаат Православните едни со други туку, Православните и еретиците Ерменци.

A voeniot konflikt vo R.M. od 2001 se vodese isto taka pomegu rimokatolici i muslimani, ili bese megu pravoslavni makedonci i muslimani ili samo taka mi se cini?
I sega sto pravime?

Ova sto ti go boldirav BRAVO za tebe - sam priznavas deka se tepaat Pravoslavni so ovie drugite (samo neznam odkade ti pravo ti da sudis koj e eretik koj ne).

Za Svetiot Duh iako idam nadvor od tema sepak malku mozam da kazam. Ako mene mi e edna zena biloska majka, mozam li jas da kazam deka jas na ista taa zena ne sum bilosko dete? Veruvame vo Trojstvo kolku sto znam. Logikata veke sama ti kazuva sve, ako imas smisla za logika..
Uspat za da vidi zasto nie smetame deka izleguva i od Otecot i od Sinot citni si go ova:
Dela apostolski 2, 33 i Poslanieto do Tit 3 , 6.

I za kraj, za cirkusot da bide pogolem, edinstvena hristijanska crkva koja ja priznava MPC ciji si ti clen e Katolickata crkva, voedno gi priznava i site Sveti Tajni za validni. Ostanatite pravoslavni crkvi nitu ve priznavaat, nitu Sv. Tajni gi smetaat za valdini (SE SPORAT)
Rani kuce da te lae mu doaga muabetov

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom