Црква!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojan96
  • Време на започнување Време на започнување
I onaka ke bide prazna kako i ostanatite, neznam zasto ja gradat?
Nek gradat nekade kade sto nema, a tuka u okolina kade ke se gradi i onaka ima dovolno crkvi koi osven za Veligden i Bozik se prazni..
taa crkva postoela na toa mesto no bila srusena 63'' od zemjoresot i normalno zakrzlavenite komunjari ne ja izgradile , ete sega pak ke nikne na staroto mesto ;)

taa crkva postoela na toa mesto no bila srusena 63'' od zemjoresot i normalno zakrzlavenite komunjari ne ja izgradile , ete sega pak ke nikne na staroto mesto ;)
Nemam nisto protiv toa, samo vaka od prakticna gledna tocka kazuvam.
Podobro da izgradat nekade vo Butel, Cair kade sto ima mnogu djamii, a malku crkvi.

Најдобро да нахранат некое сиромашно христијанско семејство.
Пошто тоа и е должност на црквата, меѓу другото.
Just saying.

Nemam nisto protiv toa, samo vaka od prakticna gledna tocka kazuvam.
Podobro da izgradat nekade vo Butel, Cair kade sto ima mnogu djamii, a malku crkvi.

:) pa bi trebalo ijasum za toa da ima niz tie opsini poveke ;) od ovie nekrstenive ateisti nemirosani smrdi tuka :D
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 17:31 ---
Најдобро да нахранат некое сиромашно христијанско семејство.
Пошто тоа и е должност на црквата, меѓу другото.
Just saying.
Kaj i e dolznost ? A ti namesto na kuceo so mu kupuvas skapa hrana da mu kupis na nekoe gladno dete mleko bi napravila taka

Ебате христијанот што не знае каква и е должноста на црквата спрема нејзините верници.
Јас не сум христијанка, никаква вера не ме обврзува никому ништо да давам.
А пази, давам. За разлика од вашиот Стефчо. И вас.

:) pa bi trebalo ijasum za toa da ima niz tie opsini poveke ;) od ovie nekrstenive ateisti nemirosani smrdi tuka :D
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 17:31 ---

Kaj i e dolznost ? A ti namesto na kuceo so mu kupuvas skapa hrana da mu kupis na nekoe gladno dete mleko bi napravila taka

Pa crkvi treba da se gradat tamu kade sto vo niv ke se moli, ne samo kolku da se izgradi...

Nejzino pravo pa ti. Nejzin izbor, pusti ja.

Se slozuvam. I ne mora da e hristijansko semejstvoto :)
Црквата прво треба да се грижи за своите поданици, а потоа за другите.
Во тој поглед, капа и симнувам на католичката црква, зборувам за оваа во Скопје што е.

Ебате христијанот што не знае каква и е должноста на црквата спрема нејзините верници.
Јас не сум христијанка, никаква вера не ме обврзува никому ништо да давам.
А пази, давам. За разлика од вашиот Стефчо. И вас.

Ja ne spagam u taa grupa, na Stefco. Kolku da se znae.
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 17:35 ---
Црквата прво треба да се грижи за своите поданици, а потоа за другите.
Во тој поглед, капа и симнувам на католичката црква, зборувам за оваа во Скопје што е.
epa ja spagam bas u taa :)

Знам. Ти си протестантка, така?
Го цитирав него, и на него се однесуваше истото.
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 17:36 ---
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 17:35 ---

epa ja spagam bas u taa :)
Ете сум утнала.
Како и да е, ако некој се грижи за верниците (не знам за друго место, за Скопје знам) тоа е католичката.

Знам. Ти си протестантка, така?
Го цитирав него, и на него се однесуваше истото.
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 17:36 ---

Ете сум утнала.
Како и да е, ако некој се грижи за верниците (не знам за друго место, за Скопје знам) тоа е католичката.

auuu neee, neee....:icon_mrgr:

Katolik sum, da.

Стела, имам католици семејни пријатели. Мажот почина во сообраќајна несреќа, знам дека црквата му организираше погреб, се буквално, од миса (бдеење или како и да е), до закоп, се црквата плати, неговото семејство ни денар не даде.
Дали е тоа вообичаена практика? Дали плаќате за свадби, крштевки и разно разни обреди, дали постои тарифирање за таквите услуги од црквата?

Стела, имам католици семејни пријатели. Мажот почина во сообраќајна несреќа, знам дека црквата му организираше погреб, се буквално, од миса (бдеење или како и да е), до закоп, се црквата плати, неговото семејство ни денар не даде.
Дали е тоа вообичаена практика? Дали плаќате за свадби, крштевки и разно разни обреди, дали постои тарифирање за таквите услуги од црквата?
Ne, ne postojat taksi. Sekoj moze da dade kolku sto saka i AKO saka, ne obavezno. A za peenje na grob za praznikot Svi Sveti (sega sto bese na 01.11) ne se zema nitu denar duri i da sakas da mu dades na svestenikot toj ke te odbie. Od grobista ne se zema.
Edino ima Misa da naracas ako sakas da se sluzi za nekoj pokoen ili za ziv sveedno, toa se plaka 450 den i povtorno ako mozes, ako ne nikomu nisto, Misa sekako ke ima za toj/taa.

Значи трагедија од институција како МПЦ-ОА не постои на светов :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom