Математичка мистерија

• Креатор на темата Креатор на темата acetetovo
  • Време на започнување Време на започнување
Браво за Победникот,
(тој број е даден како решение на задачата.)
Е сега повелете најдете Вие друга задача и јас имам право да решавам

Сега имам една работичка, покасно ќе пробам да најдам некоја интересна задача... Деливост, Ојлер, ово оно, ќе ископам некоја...

Еве ви една потешка задача.
a,b,c и n се позитивни природни броеви. Ako n е поголем од два најди ги сите решенија за a,b,с и n во равенката:
a^n + b^n = c^n

п.с. Koj ќе ги најде броевите го частам едно чоколадо или една пијачка.

Јас ќе му купам Ферари.:icon_lol:

Ај да не се излаже некој да решава да објаснам.
Се работи за Ферматовата теорема според која не постојат позитивни природни цели броеви a, b, c и n кои го задоволуваат равенството a^n+b^n=c^n за вредност на n поголема од 2.
BUSTED;)

Еве ви една потешка задача.
a,b,c и n се позитивни природни броеви. Ako n е поголем од два најди ги сите решенија за a,b,с и n во равенката:
a^n + b^n = c^n

п.с. Koj ќе ги најде броевите го частам едно чоколадо или една пијачка.

It's a trap :D

In number theory, Fermat's Last Theorem (sometimes called Fermat's conjecture, especially in older texts) states that no three positive integers a, b, and c can satisfy the equation an + bn = cn for any integer value of n greater than two.

Јас ќе му купам Ферари.:icon_lol:

Ај да не се излаже некој да решава да објаснам.
Се работи за Ферматовата теорема според која не постојат позитивни природни цели броеви a, b, c и n кои го задоволуваат равенството a^n+b^n=c^n за вредност на n поголема од 2.
BUSTED;)
Party breaker
А баш ќе беше интересно да ја видиме креативноста на некои членови :D

Geeks... Meh... :icon_mrgr:
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 13:27 ---
Да се најде сумата на цифрите од 100! (сто факториел). :pipi:

Сега баш напишах кратка програмка шо го пресметува, за да проверам...
Иначе напишах и програмка шо ја пресметува сумата за Факториел до 100 за да проверам кои се.
Иначе и јас не знаеех кој е резултато, коа ја најдех задачата.

Значи сумата на цифрите на бројо шо ќе се добие откоа ќе се пресмета факториел на 100.
И не е финтата да се користе гугл. Или го испрограмираш, или користеш нешта од Ојлер.

Значи сумата на цифрите на бројо шо ќе се добие откоа ќе се пресмета факториел на 100.
И не е финтата да се користе гугл. Или го испрограмираш, или користеш нешта од Ојлер.

Јас ве оставам овде. Нит програмирам нит сум учел математика последниве 6-7 години, па не памтам ни Ојлер ни бутур.:)
И дај кажи што беше фрката со тој Ојлер, 3 пати го спомна денес.:icon_lol:

Јас последен пат учих математика пред 7 години..
Ојлерова теорема у комбинација со Ферма. Плус задачата ја најдех од едно место шо има само задачки од Ојлер.. Деливост конгруенции остатоци, тава си е се негова специјалност...

Би требало да е 9.

Образложение: со проба може да пресметаат за првите 15 броја. За сите броеви > 5 збирот е 9. Пробав и за 25! и 35! и пак добив девет. Немам математички доказ ама по логика личи дека е 9.

содржи во најмала рака 100тина цифри.

Ќе ги собереш цифрите на тој број и ќе добиеш број со 70 цифри (карикирам). После на овој број ќе ги собереш цифрите и ќе добиеш број со 20 цифри (пак карикирам). И се' така дури да дојдеш до едноцифрен број. Тој број е 9 (најверојатно).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom