Биди Земјоделец, Зашто Македонија те вика.

• Креатор на темата Креатор на темата Luki Junior
  • Време на започнување Време на започнување
Na zalost obicno kaj nas toa se luge i familii sto edvaj krpat kraj so kraj i sekoj den im e borba za parce leb.
Јас за тија човеци имам неизмерна почит. (y)
индустриска зона бате :D
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 18:43 ---
Чекај збориш за рентање?
Не, за купувајне. Така е барем у мојта околина на опкружувајне...

Тава не е земјоделско земјиште, а индустриско. Има ли регулирано комунални такси, и дали е поволно за изградба на ладилници, и мали погони за производство на сушено овешје/компоти/ и друга зимница? Блиско ли е до патна инфраструктура?
Се комплет има а се наоѓа на автопатот Скопје-Велес карши прилепска пивара ;)

Буквалната смисла да ја оставеме на буквалистите.
Никој не е станал земјоделец професионалец без да има фатено мотика у живото. Има си период за учејне шо мора да си се фате мотика. Без мотика не бива добар земјоделец, па колку саака нека е професионалец на хартија. И чисто информативно, дека иам напишано оти требе да се врне се како едно време? Само е напишано оти требе да се врнат на село, не у 19ти век. :)

Добра заработка не може да имаме по основна причина оти повеќето не знаат да преживуват. Прво ќе се научеш да преживуваш, па откоа ќе добиеш малку искуство одеш на правејне пари.

Иначе добар старт..(y)(y)(y)(y)

Па ти реков како иде време и ќе немора да фатиш мотика за да бидеш земјоделец ..

Земи пример да посееш одреден број хектари на пченица ај кажи ми било кој процес од сеење до жнеење што има физичка тешка работа ? Современите трактори си имаат кабини внатре клима безразлика на надворешните температури тебе ти е топло, си имаш музиче пуштено и ја обработуваш (ораш) површината. После сееш а тоа е лесен процес, па за прскање ти е исто така механизирано се.. доаѓа на крај и процесот за жнеење каде што има комбајни бункераши и си го жнее житотот без ниту една физичка работа на крај го кипаш во камион и тоа е тоа. А во сите тие процеси нема ни 30 работни денови годишно што се вика а некој работи 300 дена од 365 во годината и пак помалце заработува од тебе ..

Во право си за ова да се развиваат малце и руралните средини ама Луки зар проблем е ако живееш во град а таа рурална средина ти е оделечена на 30-40 минути возење.. ем немора да месиш леб, ем немора прасиња и кокошки да чуваш ем си живееш во град :)

Се комплет има а се наоѓа на автопатот Скопје-Велес карши прилепска пивара ;)

Ахам.. А мислил ли си сам да го разработеш нешто или? Таму има доста праска/слива од росоман.
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 18:51 ---
Па ти реков како иде време и ќе немора да фатиш мотика за да бидеш земјоделец ..
Земи пример да посееш одреден број хектари на пченица ај кажи ми било кој процес од сеење до жнеење што има физичка тешка работа ? Современите трактори си имаат кабини внатре клима безразлика на надворешните температури тебе ти е топло, си имаш музиче пуштено и ја обработуваш (ораш) површината. После сееш а тоа е лесен процес, па за прскање ти е исто така механизирано се.. доаѓа на крај и процесот за жнеење каде што има комбајни бункераши и си го жнее житотот без ниту една физичка работа на крај го кипаш во камион и тоа е тоа. А во сите тие процеси нема ни 30 работни денови годишно што се вика а некој работи 300 дена од 365 во годината и пак помалце заработува од тебе ..
Во право си за ова да се развиваат малце и руралните средини ама Луки зар проблем е ако живееш во град а таа рурална средина ти е оделечена на 30-40 минути возење.. ем немора да месиш леб, ем немора прасиња и кокошки да чуваш ем си живееш во град :)

Мартине, гледа се оти пофаќаш од земјоделие. Гледа се и оти учеш земјоделско школо. Само напред, еден ден гарант ќе си работеш на свое нешто.

Супер се тија работи, ама ајде да земеме да цитираме цени за целата таа механизација, колкава инвестиција е у Кеш, и како ќе се покрие таа инвестиција со моменталната состојба на економијата у македонија.
Такви трактори моментално може само на слики да гледаме, или у Овчеполието Јапонија шо ги даде бакшиш ергелата Ландини..

Сите зафатени со работа, производство, и шо имат реален учинок у економијата не ги чепкам. (без разлика место на живеејне) Они си се супер!!!! Најодговорно тврдам... СУПЕР.

Арамолепците, мрзлаците и квазифилозофите са проблем.

Што сакаш да кажеш со ова ................ индиректно повторно ги напаѓаш гратските луѓе, ко демек вие таму сите сте цвеќиња за мирисање ............. од што е толку убав и прекрасен селскиот живот затоа селата во МКД наголемо се празнат и набрзо во селата(скоро во сите) ширум МКД ќе живеат само старци од по 80/90/100 год. и никој друг !
Арамолепци и мрзлаци имало, има и ќе ги има насекаде ............ ОК да повеќе во градовите, но не се сите арамолепци и мрзлаци ............. зборам за нормални работни места, ако ме сфаќаш ......... не секој може да седи на фотеља, сепак повеќето мора да работат, дури и во град !
Инаку друже работите не се движат во оној правец по кој ти или јас сакаме да се движат, секогаш миграцијата е село-град, а не обратно град-село како што ти посакуваш т.е. даваш идеја ...................... инаку ако толку е убав тој живот што ти ми го фалиш тука, зашто тогаш илјадници луѓе особено од твојот регион таму извадија БГ пасоши, а исто така илјадници и се доселија овде во Скопјево(и биднаа административци):icon_mrgr: ............ зашто не си останале таму да си копаат, ораат, молзат !

И го одржа зборот . А бе викам само за министер :)
Еве ја подршката за темата Биди земјоделец, Македонија те вика.

Лично мислам дека дека тука има иднина.
Искрено, под ова не мислам дека мажите треба трупци да растоваарат или жените леб да месат. Мислам да искористивање на природните потенцијали на земјата, обезбедување егзистенција за многу луѓе, јакнење на државата со производство, правење независна од увоз на храна и сл.

Прво би ставил забелешка на сите луѓе кои немаат работа или сигурна егзистенција во град, а имаат можност да се вратат на село ( имаат куки, земја од дедовци..) ....
Понатаму, сепак мислам дека голема улога треба да има и власта со овозможување подобри услови во нашите села.

Како што рече, ке биде долга ( и неинтересна ) темава, па ке пишуваме.....

Тапетарот Петар, оти е работил ангарија и аргатл’к по Смоларе, и сега е успешен македонски занаатчија. Може да објасне за транзицијата од една бранша у друга.
Во нeкоа друга прилика ќе дадам скромен продонес на ваа тема, оти компетенциите са ми минимални уф земеделието. Една мала корекција на мојто си-ви: работил сам ангарија по целио источен брег на МК – не само во Смоларе, ами и во Саригол радовишко, па штипско Сарамзалино, па светиниколско Кадрифаково, се' до Пирава, валандовско. Комај нема куќа во регионо дека не сам залепил тапети (во тава време беа ного модерни) или дека не сам местил тенди или ролетни. А едно време кога немаше дек да са работе свирех и на џес уф еден бенд од Петралинци.

Ахам.. А мислил ли си сам да го разработеш нешто или? Таму има доста праска/слива од росоман.
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 18:51 ---

Мартине, гледа се оти пофаќаш од земјоделие. Гледа се и оти учеш земјоделско школо. Само напред, еден ден гарант ќе си работеш на свое нешто.

Супер се тија работи, ама ајде да земеме да цитираме цени за целата таа механизација, колкава инвестиција е у Кеш, и како ќе се покрие таа инвестиција со моменталната состојба на економијата у македонија.
Такви трактори моментално може само на слики да гледаме, или у Овчеполието Јапонија шо ги даде бакшиш ергелата Ландини..
Немам идеја сега за сега , а и да имам потребна е голема инвестиција во машинерии како прво и секое земјиште се класфицира нели кое за што го бива и плус ако работиш со некој продукт ти треба пласман на истото и ред милион други работи.

Што сакаш да кажеш со ова ................ индиректно повторно ги напаѓаш гратските луѓе, ко демек вие таму сите сте цвеќиња за мирисање ............. од што е толку убав и прекрасен селскиот живот затоа селата во МКД наголемо се празнат и набрзо во селата(скоро во сите) ширум МКД ќе живеат само старци од по 80/90/100 год. и никој друг !
Арамолепци и мрзлаци имало, има и ќе ги има насекаде ............ ОК да повеќе во градовите, но не се сите арамолепци и мрзлаци ............. зборам за нормални работни места, ако ме сфаќаш ......... не секој може да седи на фотеља, сепак повеќето мора да работат, дури и во град !
Инаку друже работите не се движат во оној правец по кој ти или јас сакаме да се движат, секогаш миграцијата е село-град, а не обратно град-село како што ти посакуваш т.е. даваш идеја ...................... инаку ако толку е убав тој живот што ти ми го фалиш тука, зашто тогаш илјадници луѓе особено од твојот регион таму извадија БГ пасоши, а исто така илјадници и се доселија овде во Скопјево(и биднаа административци):icon_mrgr: ............ зашто не си останале таму да си копаат, ораат, молзат !
E druže,problemot e toa sto po selata nema partiski vrabotuvanja vo administracija. A znaeme koj vo Makedonija najubavo si ja tera po principot *klati vrata zimaj plata*.....

Шо бе тука јаите :гомце:
Си учат луѓето за земјоделие.
Прашај ја другарка ми, се во теорија ќе ти објасни, ама и тоа и е струката.
Не е дека знае да калеми, ама да ти пресмета добивки и загуби од некое конкретно растение, ska problem.
:)

Дека сам напишал оти сите по селата се работни?
Секој мрзлив и непродуктивен човек си е мрзлак, непродуктивен арамолебец. Нема тука село град дискриминација. Сите са за у исти кош...
Не го фалам јас тај живот како најдобра варијанта у Македонија. Дека сам напишал оти од него поарен нема?

Па ќе ти повторам секој шо работе од петни жили да преживее у Македонија ја има мојта мала ама неизмерна почит.
А секое црево у администрацијата го има мојо презир.
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 19:00 ---
Шо бе тука јаите :гомце:
Си учат луѓето за земјоделие.
Прашај ја другарка ми, се во теорија ќе ти објасни, ама и тоа и е струката.
Не е дека знае да калеми, ама да ти пресмета добивки и загуби од некое конкретно растение, ska problem.
:)

Не е тава гомна, Лилјакова Дива Мачка, а квалитетна дискусија.
Епа јас знам да калемам, ама книга не сам фанал у живото.
А пресметките и загубите са доста недефинирана и неточна варијанта, ако не си го фанал у реален живот.

Od zitoto i nema bas nekoj profit, toa se sve daj sto das amaterski zemjodelci.
Praviot zemjodelec sto cuva i pogolem broj na stoka,ovosje i zelencuk nema ni 5 minuti dnevno za odmor. Se utepuvaat od rabota od 4 sabajle do kasnoto navecer. nema bolovanje,nema godisen odmor itn... Fer i posteno e ubavo da si zarabotuvaat,ama BEZ SUBVENCII.

И го одржа зборот . А бе викам само за министер :)
Еве ја подршката за темата Биди земјоделец, Македонија те вика.

Лично мислам дека дека тука има иднина.
Искрено, под ова не мислам дека мажите треба трупци да растоваарат или жените леб да месат. Мислам да искористивање на природните потенцијали на земјата, обезбедување егзистенција за многу луѓе, јакнење на државата со производство, правење независна од увоз на храна и сл.

Прво би ставил забелешка на сите луѓе кои немаат работа или сигурна егзистенција во град, а имаат можност да се вратат на село ( имаат куки, земја од дедовци..) ....
Понатаму, сепак мислам дека голема улога треба да има и власта со овозможување подобри услови во нашите села.

Како што рече, ке биде долга ( и неинтересна ) темава, па ке пишуваме.....

Мора да има малку ПиАр за да се инспирира дискусија.

Во нeкоа друга прилика ќе дадам скромен продонес на ваа тема, иако компетенциите са ми минимални уф земеделието. Една мала корекција на мојто си-ви: работил сам ангарија по целио источен брег на МК – не само во Смоларе, ами и во Саригол радовишко, па штипско Сарамзалино, па светиниколско Кадрифаково, се' до Пирава, гевгелиско. Комај нема куќа во регионо дека не сам залепил тапети (во тава време беа ного модерни) или дека не сам местил тенди или ролетни. А едно време кога немаше дека да се работе свирех и на џес уф еден бенд од Петралинци.

Пирава не е гивгилиско, него е валандовско, на пато према Удово заедно со Калково, Јосифово, Давидово. Петар Гошев бившио гувернер е уд Пирава. Не е бил горд на тај факт оди е уд село па затава кампањата беше му-Со чисти раце, и сас тава сакал да направе дистинкција дека он може е уд село ама оти е аристократ, и оти не му са р'цте кату на сељацте изваљани уд кал уд ашовот, бичкијата и балтијата.

Дека сам напишал оти сите по селата се работни?
Секој мрзлив и непродуктивен човек си е мрзлак, непродуктивен арамолебец. Нема тука село град дискриминација. Сите са за у исти кош...
Не го фалам јас тај живот како најдобра варијанта у Македонија. Дека сам напишал оти од него поарен нема?

Па ќе ти повторам секој шо работе од петни жили да преживее у Македонија ја има мојта мала ама неизмерна почит.
А секое црево у администрацијата го има мојо презир.
--- надополнето: 9 ноември 2012 во 19:00 ---

Не е тава гомна, Лилјакова Дива Мачка, а квалитетна дискусија.
Епа јас знам да калемам, ама книга не сам фанал у живото.
А пресметките и загубите са доста недефинирана и неточна варијанта, ако не си го фанал у реален живот.

Абе види, се си има ука.
Кој шо му е меракот да прави.. тоа е :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom