Американската претседателска кампања и избори (општа дискусија)

Кој ќе биде победник на претседателските избори?

• Вкупно гласачи
    131
  • Гласањето е завршено на .
Ромни друже кај ја оплеска работата. :D

Realno, ne go sakam, no ne ja opleska, mnogu e sposoben. Problemot e sto Amerika e fundamentalno izmeneta od pred 4 godini, a kamo li pred 8 godini zaradi neverojatna emigracija koja ne prestanuva pod vlasta na Demokratite.

Znaci Romney se obide da gi sploti belcite, koi pak se mnogu razedineti. Obama pak igrase na kartata na etnicka podelba. Strategijata na Obama bese da pridobie 2/3 od malcinstvata (crnci, latinoamerikanci, i ostanati) i 1/3 od belcite. Ako 95% od crncite ocekuvano glasaa za Obama, sto poveke belci uspea da pridobie, bez razlika dali so vladini "programi" so sareni lagi ili na drug nacin, toa mu se zgolemuvaa sansite da pobedi.

Ova e posledniot obid belcite da glasaat kako edinstven blok. Ednostavno neli, Amerika sega e zemja na "zaednici", istoto ona sto nivnite komunjari ni go nametnaa na nas vo Makedonija i na drugi mesta po svetov.

P.S. Romney imase poveke glasovi.

А чек малце, вие навивате за Ромни за демек понаклонет ќе е кон нас? Демек Буш не призна па републиканциве се топ? Хахахаха интересите на САД не се менуваат од претседател на претседател.

Супер што победи Обама не заебавајте, да победеше Ромни .!. што некој ќе земеше американско државјанство наредниве 4 години. Глејте си индивидуално.

Тотално фијаско на Републиканците , изгубија и за претседател и за сенат :vozbud:. Очекувано Обама ја привлече поддршката на младите , Латино- Американците и луѓето од средната класа. Ќе изгубат и во Флорида која требаше да припадне на Ромни .Охајо повторно го одлучи победникот .

slibn8.jpg

Misirkov, џабе се тешиш , Обама има повеќе гласови од Ромни.
Obama 55 113 851 vs Romney 54 275 215

Toa e toa ciganite se drzat zaedno i site sugi glasaat za obama ama edno Romni e najsposobniot koj mozese da ja spasi Amerika od ekonomskata kriza koja tek uste kako ke i se zakanuva narednive 4 godini , sea ke recam gospod neka i pomogne na Amerika:D

Ето сега па Опра ќе плачит на Сквер...
Си победи бе, се штанцаат црни луѓе јбга, аи што да не нели пјур демокраси се?

Јао, со какви расистички битанги сум делел место на форумов..

Во одредени места во Пенсилванија, Охајо и Флорида имало повеќе изборни нерегуларности отколку во сите избори во Македонија заедно. Од автоматизирани телефонски повици преку кои на гласачите-поддржувачи на Обама им било кажувано дека на изборите можело да се гласа и се денес (за да не се појават на гласачко место), преку принудување на присутните гласачи во одредени области населени со не-белци да чекаат и до 8 саати во редица за гласање, па се` до машина за гласање која не дозволувала да биде одбрано името на Обама. (За)вчера фатија и една бабичка која ги поништувала гласовите на Демократите. А, тек колку такви има што поминале неказнето..

Ајде, на страна тоа.. побитно од претседателските избори е тоа што Демократите добија неколку клучни позиции во Сенатот. Баш ми е мило што еден од победниците е Elizabeth Warren :)

Победи Обама , честитки.

Во Флорида сеуште не го потврдуваат победникот.?

а уствари што такво не боли нас македонците кој ке биде претседател у америка... да не менува нешто за нас? - НЕ! кој и да им биде нив претседател нивната политика према нас е секога иста...

Победи Обама , честитки.

Во Флорида сеуште не го потврдуваат победникот.?

Вие си бевте со Обама, ама ние сме за Ромни... Нас не ни е баш до веселба. :pos: (се шалев)

Помошта за одредени индустрии која беше одобрена во последниот мандат на Буш помладиот истекува оваа година, сега Обама и демократите ќе треба да покажаат познавње на американската економијата. Досега се расправаа за абортусот и за здравството, а сега ја има целата економија на врат. Обама за минатиот мандат беше поддржан од Вол стрит оваа година поддршката беше за Ромни, ќе има чистка и таму. Обама е за повлекување од Блискиот исток, значи затворање на многу работни места во војската, а со тоа и доослабување на Америка на глобален воен план. На сметка на воените повлекувања демократите ќе ја зајакнувале администрацијата, а нивната администрација е способна исто колку нашава, а во школскиот систем се милиони сетлосни години зад нас.

С`е на с`е убаво што победи Обама. Нека видат што е расизам сега, а не нас овде да ни кажуваат за демократија. Демократија не е само да избереш на висока функција некој дилбер од некоја малцинска група.

Реизборот на Обама е одлична вест за Џорџ Буш помладиод. Со реизборов на Обама ќе може да се направи една паралела помеѓу двата претседатели. Иако историјата кон Барак Хусеин Обама ќе биде повеќе наклонета, сепак сметам дека Американците набрзо ќе си ја увидат грешката за сите навреди кон Буш.

Значи 90 посто од луѓево од Македонија стварно не ми се јасни... Какви никакви аргументи дадоа и за Ромни и за Обама, значи Бог да чува и да брани. Многу ми фали смајли со крстење.

Ќе делел Обама државјанства...Какви државјанства бе, толку беше со државјанствата - ова му е втор и последен мандат на Обама, така да веќе нема потреба да ја прави таа трампа. Баш па се утепаа на Македонци да им даваат државјанства...:pos:Ние сме им клучни, без нас не можат да спијат навечер. Муабетот беше повеќе за имигранти од Мексико, Куба, не за европски имигранти, ги боли нив забот за европски имигранти.

Друго, шо ако е Ромни богат? Мислам до кога со ваквите стереотипи, демек овој не се родил богат и автоматски е срце, скромен, добар, поштен, а ако некој се родил и израснал во богата фамилија, луѓево одма го категоризираат за покварен, лош. Ај вас нека ви го даде богатството, ако не. Глупости. Има богатство, негово си е, на крај краева - не е ваше. Никад не ги разбрав луѓето што не ги сакаат луѓето, или што ги етикетираат само врз основа на тоа дали се богати или не.

Трето, Ромни да победеше, мање-више иста ќе беше политиката. Не се замараат тие за Македонија. Балканот сам по себе не го ни споменаа во дебатата за надворешна политика, ниту едниот, ниту другиот. Дека традиционално Демократитите имаат доста грчки поддржувачи - имаат, дека Македонците во Америка се традиционално про-републиканци - се, ама дека американските политичари се замараат - не се замараат. Два пати годишно ќе не потапшаат по рамо: Топ сте, супер сојузници, продолжете така, САД ве поддржува во изнајдувањето решение и тоа е тоа. Не сме битни. Никогаш не сме ни биле. Хилари Клинтон не се ни помачи да дојде во Македонија, мислам дууури се јавила по телефон. Уау...:confused:

Повеќе бев за Ромни, но тоа е тоа, Обама победи, иако според мене освен Obamacare, не покажа некоја цврста решителност и цврсто лидерство во текот на мандатот, но народот на Америка му даде уште една шанса да се покаже, така да ќе видиме како ќе биде. Од целава ситуација, се нервирам само што уште ќе треба да ја гледам Хилари Клинтон, жената едноставно не можам органски да ја поднесам. Дури и во претходниот мандат имав чувство, дека Хилари беше поприсутна од Обама (што не доведува до теориите на заговор дека тоа било договор, односно муабет од типот: Јас ќе се повлечам од внатрешната трка, ти ќе ми дадеш позиција) и жената нема никаква харизма, за разлика на пример од маж и.
Обама, ај и вака и така, не ми пречи, харизматичен е, има смисла за хумор, али што треба сега Клинтоница да ја гледам, мрак ми паѓа пред очи.:facepalm:

а уствари што такво не боли нас македонците кој ке биде претседател у америка... да не менува нешто за нас? - НЕ! кој и да им биде нив претседател нивната политика према нас е секога иста...

Менува и те како,не само за Македонија,туку за целиот свет...програмата на Обама е чисто популистичка,ако ја вистински ја имплементира големи цифри ке отидат во неповрат,со што финансиските дупки што си ги имаат само ке растат...плус Обама се докажа како инфантилен во надворешната политика,каде што иаку поголем процент други ја креираат во вакви клучни моменти треба претседалска цврстина од типот на Рузвелт за добри одлуки....сума сумару мислам дека светот конечно ке продиши од американската доминација,но и тоа многу не треба да не радува,затоа што идат бурни времиња...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom