Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Инсталирав 64 битен ОС, плочата ми е постара и неможам да најдам чипсет драјвери па ме интересира колку се тие битни и дали мора да бидат инсталирани пошто и вака функционира ок:) Гледам има драјвер за Vista но дали би функционирал на седмица? За оваа плоча се работи.

Член од
25 октомври 2008
Мислења
541
Поени од реакции
77
Пробај со друг мрежен кабел, пробај истиот тој кабел да го ставиш во друга порта на рутерот, види некој антивирус/фајрвол да не го блокира пристапот до интернет...
Probav i pak istoto :(

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Probav i pak istoto :(
Ај отвори Command Prompt (win+r) и пиши ping 192.168.0.1 (претпоставувам дека таа е default адресата на рутерот, ако не е тогаш во командата замени ја онаа што ти е подесена моментално) и види дали ќе ти даде некакви резултати. Ако го пронаоѓа рутерот, тогаш нешто до самиот компјутер е штом ништо не отвара па таму да го бараме проблемот, ако не го пронајде т.е. ти јави порака requested timed out тогаш проблемот е на друго место. Штом велиш дека си пробал со друг кабел и друга порта на рутерот, ќе мораш да ја замениш мрежната картичка. Не би било лошо да се јавиш и во контакт центарот на операторот одкаде што користиш интернет, па види и тие каков совет ќе ти дадат.
--- надополнето: 3 ноември 2012 во 12:38 ---
Инсталирав 64 битен ОС, плочата ми е постара и неможам да најдам чипсет драјвери па ме интересира колку се тие битни и дали мора да бидат инсталирани пошто и вака функционира ок:) Гледам има драјвер за Vista но дали би функционирал на седмица? За оваа плоча се работи.
Слободно инсталирај виста драјвери на вин7, не би требало да има никаков конфликт потоа.
Инаку, чипсет драјверите се инсталираат затоа што најголем дел од хардверот на матичната плоча зависи од самиот чипсет, пример, со инсталирање на чипсет драјвери се подобруваат перформансите на иде/сата магистралата (т.е. добиваш поголема брзина на пренос), понекогаш се случува усб портовите да не работат без овие драјвери итн...

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Сакав да ставам лозинка на компјутерот, но не на user, туку на компјутер. Најдов BIOS програм но има проблеми не е компатибилно бара од 64 бита нешто таму, пробав и нешто со тоа, и не сака, па затоа би ве замолила ако можете да ми кажете како овој да го инсталирам или пак нешто друго за истата намена. :)

Член од
24 јули 2011
Мислења
34
Поени од реакции
4
Сакав да ставам лозинка на компјутерот, но не на user, туку на компјутер. Најдов BIOS програм но има проблеми не е компатибилно бара од 64 бита нешто таму, пробав и нешто со тоа, и не сака, па затоа би ве замолила ако можете да ми кажете како овој да го инсталирам или пак нешто друго за истата намена. :)
влези во биосот имас да ставис пасворд директно во него

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.226
Поени од реакции
8.335
како на Теам Виеввер кога ке влезам кај некого да не му се покажува црна сликата, и како да ја активирам камерата, ама да не приметува он ?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
BIOS не се инсталира него е вграден програм на плочата, тоа е она ко го палиш сабајле компјутерот и ти испичува на црниот екран Press Del to Enter Setup.
I video za edukacija ;)

Член од
24 јули 2011
Мислења
34
Поени од реакции
4
не е компатибилен, не може да се вклучи.
bios master password generator,najubavo spusti go su hirens boot 15 ili 14 a mozes i sam,pisi mi so kopjuter imas
--- надополнето: 5 ноември 2012 во 01:24 ---
https://www.google.com/search?q=bios master password generator&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:eek:fficial&client=firefox-beta
eve ti strana za pocetok a hirens boot e baska mnogu mokna rabota vo koja ima preku 200 programi a hirens boot mozes da najdes po torenti ali probaj prvo najdi go ovoj program ali da bide za tvojot pc ne da e za primer davam (dell a ti imas toshiba ) ako ne se snajdes ke ti pomognam e da ke zaboravev bit difender antivirusot od 2009 godina ima opcija koja ti dava da stavis lozinka na bios ali vadenje na lozinkata posle toa amin
https://www.youtube.com/results?q=bios master password generator&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:eek:fficial&client=firefox-beta&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=w1
i ovde ke najdes korisni nesta pozdrav

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Не ми текна дека имам проблеми кога се стартува компјутерот и го исклучуваме само на sleep. Сега ставив таква лозинка и кога отидов да се зачува си се рестартира самиот.. сега не знам дали има некоја програма да се стави лозинка по вклучување на user, не сум имала искуство со вакви работи :/

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
2.271
Не сум сигурен дали е за тука и е за во хардвер.

Ми праи некој заебанции лаптопов. Ко ќе го ставам на sleep, по некое рандом време сам ќе му текне да се пушти. Си седам така и се пушти. Навечер го склопам само, тој заспие, сабајле ја се будам тој веќе буден. Или пак ако ми свирела некоја песна кога сум го склопил, ќе се пушти ќе попее песната 10тина секунди и пак ќе заспие.

Смешно ми е вака, ко ќе му текне да ми пее, ама мора да му барам чаре. Вие некој совет да дајте?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Немам друго цд во моментов за да проверам дали нешто не е во ред со инсталационото, а како што можев да видам и на други им се има појавувано ова.(windows 8 инсталација). Anyone ?

едит: Сетапот неможе да го пронајде тој драјвер и од цедето за лаптопот.

Attachments

Член од
22 април 2011
Мислења
323
Поени од реакции
105
Немам друго цд во моментов за да проверам дали нешто не е во ред со инсталационото, а како што можев да видам и на други им се има појавувано ова.(windows 8 инсталација). Anyone ?

Со која брзина го имаш снимено тоа двд?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Не сум сигурен дали е за тука и е за во хардвер.

Ми праи некој заебанции лаптопов. Ко ќе го ставам на sleep, по некое рандом време сам ќе му текне да се пушти. Си седам така и се пушти. Навечер го склопам само, тој заспие, сабајле ја се будам тој веќе буден. Или пак ако ми свирела некоја песна кога сум го склопил, ќе се пушти ќе попее песната 10тина секунди и пак ќе заспие.

Смешно ми е вака, ко ќе му текне да ми пее, ама мора да му барам чаре. Вие некој совет да дајте?
Лаптопот е кој? ОС имаш 7ца 32/64бит? Сам го инсталираше или преинсталиран го зема ?
Преинсталираните идат со свој софт за Пауер менаџмент, дали имаш нешто такво инсталирано ?
--- надополнето: 5 ноември 2012 во 13:35 ---

AHCI то искључи го у биос за сата мод и стај го на иде.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804

Kajgana Shop

На врв Bottom