Како ги замислувате пеколот и рајот (ако воопшто постојат)?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Леле Гарфилчо као Јеховин Сведок стана со цитативе....де кажи у две три реченици
--- надополнето: 4 ноември 2012 во 23:35 ---

ама нема за неа запис. Времето си постои.
Za mene Biblijata e verodostoen zapis.
A inace ima istorijski zapisi deka Isus postoel, a cim toj postoel moral da ima i Majka - t.e. Marija.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ne, zatoa sto istoriski ima dokazi za toa vreme koga Taa zivela, za samovilite nema...
Има докази и за самовили. Се наоѓаат кај арапине. Да не се тие, нипто од книжуле не ќе остабеше незапалено.

Леле Гарфилчо као Јеховин Сведок стана со цитативе....де кажи у две три реченици
--- надополнето: 4 ноември 2012 во 23:35 ---

ама нема за неа запис. Времето си постои.
Шо ма?
Тоа за скептиците. Не ме јеховирај сеа.
Рај има, Пекол има. Кој не верува. Бујрум една кратка детека нек си стегне у челенка и ќе види. Ако не, нека почека, вака или онака сите ќе појдеме таму, на едното или другото место. А какви се, па, за секого посебно.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Za mene Biblijata e verodostoen zapis.
A inace ima istorijski zapisi deka Isus postoel, a cim toj postoel moral da ima i Majka - t.e. Marija.
Записите во Библијата и записите за самовили се од исти карактер.

Историскиот запис за Исус е невалиден во очите на историчарите. Искрено заборавив зошто.
--- надополнето: 4 ноември 2012 во 23:44 ---
Има докази и за самовили. Се наоѓаат кај арапине. Да не се тие, нипто од книжуле не ќе остабеше незапалено.

Шо ма?
Рај има, Пекол има. Кој не верува. Бујрум една кратка детека нек си стегне у челенка и ќе види. Ако не, нека почека, вака или онака сите ќе појдеме таму, на едното или другото место. А какви се, па, за секого посебно.
ахахааааа не бе, па доста со цитати ахаха

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Што знам,ја пеколот го замислувам како оној на Данте,а рајот,хмм......богати јадења,пиења,жени... :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Кој е историскиот запис? Наброј три парчиња. Наброј еден кој кажува дека Исус воскреснал.

Со има, сум слушнал, не бива работа...

M

Muranyi

Гостин

Шо ма?
Дали условите во Рајот се еднакви за сите или на пример имаш опција што сакаш да правиш наредната вечност,до бесконечност?Ете гледај,дечкото над мене сакал јадења,пиења,жени а јас сакам секс,дрога и алкохол.Дали ќе ми се удоволи таму горе желбата?
И џабе ќе си стегне,кога ќе треба да почека да Судниот Ден,а за белја нешто се пролонгира неговото доаѓање.Сигурно на Бог му се интересни нашите глупости,нели?:D

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
The fear of the Lord is the beginning of wisdom. Fools despise wisdom and instruction

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
The fear of the Lord is the beginning of wisdom. Fools despise wisdom and instruction
На еврејски ова е:
רֵאשִׁית חָכְמָה, יִרְאַת יְהוָה-- שֵׂכֶל טוֹב, לְכָל-עֹשֵׂיהֶם
За каков страв (יִרְאַת) се зборува во овој стих, Divider ? Знаеш или само онака си цитираш од Тората?
На каков страв алудираат еврејските рабини запишувајќи го овој стих во својата Тора (Закон)?
Која нели христијаните си ја толкуваат малку така... произволно (што е лошо нели) и без знаење на еврејските закони?

Лесно е да се замислува, тешко е да се знае и да се има разбирање за работите.

П.С. А и ова חָכְמָה , за каква мудрост зборуваат истите тие еврејски рабини?

П.П.С. И имаш право, будалите тешко ќе ги научиш на било што!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
На еврејски ова е:
רֵאשִׁית חָכְמָה, יִרְאַת יְהוָה-- שֵׂכֶל טוֹב, לְכָל-עֹשֵׂיהֶם
За каков страв (יִרְאַת) се зборува во овој стих, Divider ? Знаеш или само онака си цитираш од Тората?
На каков страв алудираат еврејските рабини запишувајќи го овој стих во својата Тора (Закон)?
Која нели христијаните си ја толкуваат малку така... произволно (што е лошо нели) и без знаење на еврејските закони?

Лесно е да се замислува, тешко е да се знае и да се има разбирање за работите.

П.С. А и ова חָכְמָה , за каква мудрост зборуваат истите тие еврејски рабини?

П.П.С. И имаш право, будалите тешко ќе ги научиш на било што!
Шо? Дека почетокот на узнанието е стравопочитта кон Бога?
А сознанието дека е мудрост.
Страв од останување во мрак, а мракот е волево, несакање спознанија.
Или на другег мислиш?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Е што де...
Ми го прераскажуваш стихот со свои зборови сега? :)
Јас прашав дали знаеш како ги толкуваат рабините овие зборови од нивната Тора и дали знаеш за каков страв се работи, страв од што?
Од богот? Причина за тој страв? Тоа се бара ТОА!
И ти самиот рече да не се толкува ПРЕМНОГУ СЛОБОДНО Тората! Треба да се знае што сакале да кажат рабините од тие времиња со ова загадочно писание.

И зошто тој вид на страв пак (на друго место зборуваат истите тие рабини) дека е патот на животот.
За каков пак живот зборуваат?

Мислам дека вака сами прашувајќи се и комуницирајќи со боговите ќе добиеме некоја слика за некаков си рај на Земјата, во човекот или кај ви е по волја.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ti rekov de, ama ne vide.
Шо? Дека почетокот на узнанието е стравопочитта кон Бога?
А сознанието дека е мудрост.
Страв од останување во мрак, а мракот е волево, несакање спознанија.
Или на другег мислиш?
Stravopocit e drugo tolkuvanje.
Od druga strana, rabin ko pop izdisana rabota. Ne site de, ama skoro.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ti rekov de, ama ne vide.

Stravopocit e drugo tolkuvanje.
Od druga strana, rabin ko pop izdisana rabota. Ne site de, ama skoro.
Те фатија каде што шверцуваш незнаење? Каде што читаш а ништо не разбираш, а потоа своето незнаење го пројуцираш наоколу?

Какво изненадување....

:D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Те фатија каде што шверцуваш незнаење? Каде што читаш а ништо не разбираш, а потоа своето незнаење го пројуцираш наоколу?

Какво изненадување....

:D
Денес си поранил.....ко рано рани....

Kajgana Shop

На врв Bottom