Бабини деветини, суеверија

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Оф каков ударац ми напраи што било хипокриција...хаха ;)

Хипокрит си, без разлика дали си си кажала унапред или не. И тоа што ти веруваш и ова што нашиве стари верувале се ствари што не се видливи со окото. Не се од материјалниот свет.

Така да, да беше атеист - ќе ја разберев точката од поглед. Ама некој што верува во човек што е умрен и после сосе телото оживеал - а не верува во самовили ахаххаааа.....не глеаш кај идам со ова?

Смешно е, Стела. Сакаш да си веруваш во твојот милосрден Бог што убил луѓе што живееле на одредена теритоја ради тоа што Евреите требало тука да се населат (племенски Бог); сакаш да си веруваш во Исус кој умрел за твоите гревови, а ти се раѓаш грешна from the get-go; сакаш да си веруваш во мирнољубива вера за која се убиени милиони луѓе што во христијански очи биле видени ко прљави......сакај си мила. Само сфати си ги контрадикторностите.
Verata ja rasipale lugeto, inace verata si e odlicna.
I kako hristijanka pak ke ti kazam - mojata religija brani takvi raboti.
A hristijanstvoto veke ne e tema, pa nema ni da odgovaram za toa.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Verata ja rasipale lugeto, inace verata si e odlicna.
I kako hristijanka pak ke ti kazam - mojata religija brani takvi raboti.
A hristijanstvoto veke ne e tema, pa nema ni da odgovaram za toa.
Нека брани верата, не е битно. Чим брани такви работи самото тоа покажува дека има нешто тука, нели?

Не те напаѓам Стела, ти укажувам дека двете тие работи - една на која и се смееш и една во која веруваш се исто, од исти свет, не се од овој земјен. Затоа ти кажав дека ако беше атеист ќе беше друго. Тие барем им се смејат и на христијанството и на бабините верувања.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Нека брани верата, не е битно. Чим брани такви работи самото тоа покажува дека има нешто тука, нели?

Не те напаѓам Стела, ти укажувам дека двете тие работи - една на која и се смееш и една во која веруваш се исто, од исти свет, не се од овој земјен. Затоа ти кажав дека ако беше атеист ќе беше друго. Тие барем им се смејат и на христијанството и на бабините верувања.
A ne sum ateist nikako. Boze sacuvaj:icon_mrgr:
JA nekako poveke veruvam na Bog nego na nekoja baba, ednostavno glupo mi e koga nekoj ke kaze deka me urocil nekoj cim glava me boli, nekako ja ipak mislam deka sum nastinala nekade..

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
A ne sum ateist nikako. Boze sacuvaj:icon_mrgr:
JA nekako poveke veruvam na Bog nego na nekoja baba, ednostavno glupo mi e koga nekoj ke kaze deka me urocil nekoj cim glava me boli, nekako ja ipak mislam deka sum nastinala nekade..
Мислев се разбравме ахахаа

Стела, у реду е све тоа. Некои работи се толку оддалечени од старото верување што не прават веќе смисла. Тие што им го знам коренот и симболиката позади нив ги објаснив.

Зборот ми беше само за овие натприродни битија. Тие си се природни сили што им се дадени човечки карактеристики. Исто како и со христијанството и сите други религии и верувања. Да се смее некој на едното, а да верува во другото е огромна контрадикторност.

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Абе повеќето од бабетиниве деветини се глупости на кубик,али дека има луѓе со натприродни моќи,има

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Мислев се разбравме ахахаа

Стела, у реду е све тоа. Некои работи се толку оддалечени од старото верување што не прават веќе смисла. Тие што им го знам коренот и симболиката позади нив ги објаснив.

Зборот ми беше само за овие натприродни битија. Тие си се природни сили што им се дадени човечки карактеристики. Исто како и со христијанството и сите други религии и верувања. Да се смее некој на едното, а да верува во другото е огромна контрадикторност.
Pa baz satoa sto veruvam vo ednoto se smeam ba drugoto.
Ali ja pak ke ti povtoram, nemam nisto protiv. Mene mi e smesno. Tebe ti e moeto smesno. I znaes sto? Ok si e. Covecki e taka da se odnesuvame za nesto sto e sprotivno od toa sto nie mislime deka e dobro.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Pa baz satoa sto veruvam vo ednoto se smeam ba drugoto.
Ali ja pak ke ti povtoram, nemam nisto protiv. Mene mi e smesno. Tebe ti e moeto smesno. I znaes sto? Ok si e. Covecki e taka da se odnesuvame za nesto sto e sprotivno od toa sto nie mislime deka e dobro.
Во мои очи не е ок. Јас покушавам сите да ги разберам, да не се смејам на различни верувања и да видам како тоа верување е слично со моето. На тој начин се осеќам поблиска со други.

Ама изгледа луѓево не се спремни, сеуште се во своите окови.....:coffee:

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Во мои очи не е ок. Јас покушавам сите да ги разберам, да не се смејам на различни верувања и да видам како тоа верување е слично со моето. На тој начин се осеќам поблиска со други.

Ама изгледа луѓево не се спремни, сеуште се во своите окови.....:coffee:
Jas nitu edna religija ne ja ismevam, ama ovie vakvi raboti stvarno mi se glupavi. I ne zboruvam jas sega za isceluvanje na nekogo, za izlekuvanje i sl, toa e druga rabota, jas zboram konkretno za samovilite, plukanjeto za uroci i sl.
--- надополнето: 4 ноември 2012 во 23:09 ---
Абе повеќето од бабетиниве деветини се глупости на кубик,али дека има луѓе со натприродни моќи,има
Abe natprirodnite moki se edno. Ne zborime tuka za toa (iako nekoi pobrkale loncinja).
Zborime za metenje na polnok, skrseno ogledalo, samovili sto jadat na polnok, deka ne se metelo koga nekoj ke otide od doma za da ne go izmetes i nego i takvi gluposti..

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Jas nitu edna religija ne ja ismevam, ama ovie vakvi raboti stvarno mi se glupavi. I ne zboruvam jas sega za isceluvanje na nekogo, za izlekuvanje i sl, toa e druga rabota, jas zboram konkretno za samovilite, plukanjeto za uroci i sl.
--- надополнето: 4 ноември 2012 во 23:09 ---

Abe natprirodnite moki se edno. Ne zborime tuka za toa (iako nekoi pobrkale loncinja).
Zborime za metenje na polnok, skrseno ogledalo, samovili sto jadat na polnok, deka ne se metelo koga nekoj ke otide od doma za da ne go izmetes i nego i takvi gluposti..
Кажав дека се си има зошто. Некои се практични како огледалото, некои се симболични и симпатетични како метењето. Ако го прочиташ Фрејзер со Златното Гранче ќе сфатиш зошто е тоа све така. Старите наши верувања си биле религија, што се сега претопени во христијанството. Им се смееш на Индијанците што играат за дожд да падне?

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Кажав дека се си има зошто. Некои се практични како огледалото, некои се симболични и симпатетични како метењето. Ако го прочиташ Фрејзер со Златното Гранче ќе сфатиш зошто е тоа све така. Старите наши верувања си биле религија, што се сега претопени во христијанството. Им се смееш на Индијанците што играат за дожд да падне?
Pa sega smesno mi e, sto da pravam:LOL:
No, toa sto mi e mene smesno, ne znaci deka gi omalovazuvam nivnite rituali i sfakanja.

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Е сега споредуваш верски ритуали со бабини деветини,везе нема едното со другото.Еве сеа и јас ќе измислам некоја:Ако пишуваш со капс лок на форумов ќе добиеш бан.:)Ај да пробаме..

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Е сега споредуваш верски ритуали со бабини деветини,везе нема едното со другото.Еве сеа и јас ќе измислам некоја:Ако пишуваш со капс лок на форумов ќе добиеш бан.:)Ај да пробаме..
haha
taka e be brat
ja ne pisuvam nisto za iscelitelite deka mi e smesno, deka nema nesto tuka i sl. ali ovie osmini, devetini...mislam stvarno...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ок, се најдовте дека емотивно сте настапиле сите (и јас меѓувас) :)

Туку:
ако месеш и печеш леб на полна месечина, првото залче за вилите треба да го дадеш за да не додјат и да ти ја земат среќата.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Ок, грешка у термини ;)
I mene mi se cini deka e taka.

JAs nikade ne rekov deka nema nesto natprirodno, za nas nesfatlivo. Postojat natprirodni moki, isceluvanja, izlekuvanja i sl.

Ama sepak babinite devetini, crni macki, beli macori, sto ti ja znam, samovili, metenje i sl. ne mi znacat nisto, t.e. neveruvam vo toa.

Kajgana Shop

На врв Bottom