Прашања за изворно-реформираните христијани

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Зошто би паѓале во депресија. Па треба да знаат дека Бог најмногу ја услишува молитвата на сиромашните и на свештениците. Нивната молитва веднаш стигнува до Бога и Он ја услишува.
Само да прашам, ако постои Божји план како што тврдат рисјаните, што е финтата со молитвата? Си се молел или не, Божјиот план мора да се спроведе. Ако твојата молитва се поклопува со Божјиот план, таа ќе се оствари, ако не, нема да се оствари. Значи, молитвата е потполно бесмислена, освен ако не очекуваш Бог да го менува својот план секоја наносекунда...

:)

Но можеш слободно да го игнорираш ова, нема никаква потреба да го уклучиш разумот. Мачна работа е мислењето.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
A ova mi e stvarno biser - Nok na vesterki. Batali toa Amerikancite sto izmisluvaat topla voda. Ne e verski praznik toa, uste pomalce katolicki.
A inace koga veke go spomna interesno mi e bas toa deka ima slicnosti so Badnik kaj pravoslavnite vernici. Odenje po vrata i peenje, a domakinite da im dadat po nesto. Interesno...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ova ne e verski katolicki praznik taka da nema potreba da komentiram....Nok na vesterkite ne postoi kaj Katolicite. Postoi Den na Site sveti. Vesterkite ne spagaat vo taa grupa..
a drugoto e marketing koe isto taka ne e del od verata i ne e crkveno prasanje
Na kraj kraeva, i pravoslavnite vernici kupuvaat pokloncinja za Bozik, ukrasuvaat i sl.
Можда не постои како што не постои ниту гозба и пееење над гроб кај православните. Јбг, и ја имам изгледа налетано на такви католици.

Најверојатно и овој текст за прослава со маски кај католиците е грешка?
Halloween's Christian connection is sometimes cited,[82] and Halloween celebrations are common in Catholic parochial schools throughout North America and in Ireland.

Некои слават свадби со хеликоптер, некои под шатор...Инаку праша за обичајот за мртвите, тоа е. Мислам дека е сосем доволно во оваа тема за изворно христијанство.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.746
A ova mi e stvarno biser - Nok na vesterki. Batali toa Amerikancite sto izmisluvaat topla voda. Ne e verski praznik toa, uste pomalce katolicki.
A inace koga veke go spomna interesno mi e bas toa deka ima slicnosti so Badnik kaj pravoslavnite vernici. Odenje po vrata i peenje, a domakinite da im dadat po nesto. Interesno...
Shto e interesno?
Eve na primer ova u moeto mesto na zhiveenje ne se praktikuva i nema ama bash nikakva povrzanost so Nokj na veshterkite.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Можда не постои како што не постои ниту гозба и пееење над гроб кај православните. Јбг, и ја имам изгледа налетано на такви католици.

Halloween's Christian connection is sometimes cited,[82] and Halloween celebrations are common in Catholic parochial schools throughout North America and in Ireland.
Praznik isto kako i Prvi april ovde sto site pravoslavni decinja go sakaat ;)
Blage veze nema so katolickata crkva. Imas internet najdi katolicki kalendar za bilo koja godina i samiot ke vidis deka takov den ne postoi vo crkveniot kalendar kako praznik.
A deka peat- peat brate. Vcera naletav na takvi koga bev na grobista. Toa se napilo od taa varenata rakija i vinoto da vise ne znae ni kade se naoga na svadba ili na pogreb
P.S. jas nikade ne kazav deka toa go pravat namerno, tuku pijani. Ne brkaj loncinja.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 12:06 ---
Shto e interesno?
Eve na primer ova u moeto mesto na zhiveenje ne se praktikuva i nema ama bash nikakva povrzanost so Nokj na veshterkite.
Pa ni ja ne rekov deka ima nekakva vrska so crkvata. Rekov samo deka ete ima slicni obicaji a se sosema dva razlicni praznici, ako moze Nok na vesterkite da se narece praznik. Ja zboram konkretno za Skopje - Debar Maalo.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 12:12 ---

Инаку праша за обичајот за мртивте, ти кажав. Некои слават свадби со хеликоптер, некои под шатор...Мислам дека е сосем доволно во оваа тема за изворно христијанство.
a koga veke citiras citiraj pravilno.
Eve sto pisuva kaj tvoeto citirano na samiot pocetok

Halloween or Hallowe'en (a contraction of "All Hallows' Evening"),[5] also known as All Hallows' Eve,[6] is a yearly celebrationobserved in a number of countries on October 31, the eve of the WesternChristian feast of All Hallows (or All Saints).
Znaci go slavat na denot koga e po crkoven kalenadr Den Na site sveti.

Praznikot e paganski, ne verski.
Ноћ вештица (енгл. Halloween) је светковина која се обележава 31. октобра, ноћи уочи Свих Светих, а своје порекло има у келтској митологији и паганским обичајима у вези са њом.
Најчешће активности које обележавају овај празник су: костимиране забаве, прављење лампе од тикве, гледање хорор филмова, читање страшних прича. Деца иду од врата до врата, траже слаткише и узвикују „trick or treat“ („смицалица или посластица“, у слободном преводу „дајте нам слаткише или ћемо иначе бити приморани да урадимо нешто неваљало“). Ирски имигранти су верзију ове традиције пренели у Северну Америку у 19. веку. Ноћ вештица се прославља у САД, Ирској, Канади, Великој Британији,Шведској, Порто Рику, Јапану, Новом Зеланду и у неким деловима Аустралије.
Историја

Порекло овог празника датира још од античке келтске светковине „Samhain“ посвећене истоименом паганском божанству. Келти, који су живели на просторима данашњеИрске, славили су своју Нову годину 1. новембра. Ноћ пред Нову годину славили су „Samhain“. Веровали су да се тада духови мртвих враћају на земљу узрокујући проблеме и уништавајући усеве. Келтски пагански свештеници градили су огромне ломаче где су се људи окупљали како би спалили усеве и животиње као жртвекелтским божанствима. У току прославе носили су костиме, углавном од животињских глава и коже.
Легенда о Џек-о'-Лантерну

Обичај дубљења бундева заснива се на ирској легенди о ковачу Џеку, познатом по његовој домишљатости али и шкртости. Једна од прича говори како је превариоЂавола тако што му је понудио душу у замену за пиће и након што се Ђаво претворио у новчић како би платио пиће, Џек га је брзо ставио у џеп у којем је био крст, због којег се Ђаво више није могао вратити у свој облик. Тек након што је Џеку обећао да неће тражити његову душу још десет година, Џек га је извадио из џепа. Након десет година опет је преварио Ђавола тако што га је замолио да му дода јабуку са стабла, али је на кори стабла брзо нацртао крст, тако да га Ђаво поновно није могао дохватити. Када је Џек умро, није био примљен због свог грешног живота у Рај, а на вратима Пакла дочекао га је Ђаво и послао натраг у мрак, а да га се реши дао му је комад угља. Џек је у џепу имао репу, коју је издубио и ставио у њу угаљ и од тада Џек, који никада није пронашао пут кући лута мраком носећи издубљену репу у руци. Тако је Џек О'Лантерн (Џек Фењер) постао симбол душе која је проклета и која лута између светова.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Blage veze nema so katolickata crkva. Imas internet najdi katolicki kalendar za bilo koja godina i samiot ke vidis deka takov den ne postoi vo crkveniot kalendar kako praznik.
A deka peat- peat brate. Vcera naletav na takvi koga bev na grobista. Toa se napilo od taa varenata rakija i vinoto da vise ne znae ni kade se naoga na svadba ili na pogreb
P.S. jas nikade ne kazav deka toa go pravat namerno, tuku pijani. Ne brkaj loncinja.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 12:06 ---

Pa ni ja ne rekov deka ima nekakva vrska so crkvata. Rekov samo deka ete ima slicni obicaji a se sosema dva razlicni praznici, ako moze Nok na vesterkite da se narece praznik. Ja zboram konkretno za Skopje - Debar Maalo.
Ако му се пее, нека пее, тоа не е црковен обичај да се радува над умрениот. Чини некому зло?
Премногу време изгледа поминуваш на гробишта, по погреби и помени, таков гледам дека веќе неколкупати ти се десило да начекаш пијани на гробишта.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Veke odgovoriv ama gledam pak ne ti e jasno. Ne postoi takov verski praznik od strana na crkvata, a ova za zal postoi na pravoslavnite grobista.
A mene mi smeta zatoa sto jas sum dosla tamu kaj nekoj svoj vo tisina a ne nekoj da mi pee Zasto si me majko rodila...Kapiras? Negova kultura.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
a koga veke citiras citiraj pravilno.
Eve sto pisuva kaj tvoeto citirano na samiot pocetok.
цитирам правилно. Ноќ на вештерки се прославува во Католички парохиски училишта. Сосем доволно да се види католичкиот обичај во неговите институции да се слави и Halloween.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Ако му се пее, нека пее, тоа не е црковен обичај да се радува над умрениот. Чини некому зло?
Премногу време изгледа поминуваш на гробишта, по погреби и помени, таков гледам дека веќе неколкупати ти се десило да начекаш пијани на гробишта.
Pa ja ziveam vo Zagreb taka da tamu ne naletuvam na takvi raboti, koga treba da odam ke odam, takov ni e hristijanskiot obicaj ( i kaj pravoslavnite e isto) ama koga ke dojdam tuka, abe invazija, edno cudo pesni po grobista, vicevi...A koga sum tuka normalno deka ke otidam i na grob kaj nekoj svoj.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 12:24 ---
цитирам правилно. Ноќ на вештерки се прославува во Католички парохиски училишта. Сосем доволно да се види католичкиот обичај во неговите институции да се слави и Halloween.
Ama ne kako VERSKI CRKOVEN praznik? Sega jasno?
i Prvi april se slavi u site skoli u Makedonija kade sto ucat pravoslavni deca, musliman i sl. Toa verski praznik e? Ne e. Kraj na muabetot.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Veke odgovoriv ama gledam pak ne ti e jasno. Ne postoi takov verski praznik od strana na crkvata

Не постои пијано пеење или пиење и пеење ни во Православната Црква нели? Тоа што некој пее или пие исто е негова работа.
, a ova za zal postoi na pravoslavnite grobista.
каде се наоѓаат тие православни гробишта? Такво нешто не постои барем во Бутел. Девојче, ти нешто да не си грешка со овие твои информации? Дека некој пее на гробишта? Таму сум скоро секој викенд, немам приметено некој да пее. Башка има обезбедување, пријави ги. За кои гробишта станува збор? Бутел, Драчево...?
i Prvi april se slavi u site skoli u Makedonija kade sto ucat pravoslavni deca, musliman i sl. Toa verski praznik e? Ne e. Kraj na muabetot.
Конфузна си. Не се слави црковен празник на кој се посветува внимание на вештерките во Католичко Училиште? Дали и Први април се слави кај вас во католичките училишта? Во православно училиште (???) ниту во Православна Црква не се слави ни Први Април ни Ноќ на вештерки.

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Само да прашам, ако постои Божји план како што тврдат рисјаните, што е финтата со молитвата? Си се молел или не, Божјиот план мора да се спроведе. Ако твојата молитва се поклопува со Божјиот план, таа ќе се оствари, ако не, нема да се оствари. Значи, молитвата е потполно бесмислена, освен ако не очекуваш Бог да го менува својот план секоја наносекунда...

:)

Но можеш слободно да го игнорираш ова, нема никаква потреба да го уклучиш разумот. Мачна работа е мислењето.
Погрешно сфаќаш. Значи Бог знае што ние ќе направиме, дали ќе се молиме или ќе спиеме, дали ќе одиме в црква или в кафана... Но, не затоа што Бог го сака тоа, но бидејќи ние тоа го сакаме.
Значи: Слободни сме да правиме што сакаме, ама Бог знае што ќе направиме и како ќе изреагираме на некоја ситуација.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Pa ja ziveam vo Zagreb taka da tamu ne naletuvam na takvi raboti, koga treba da odam ke odam, takov ni e hristijanskiot obicaj ( i kaj pravoslavnite e isto) ama koga ke dojdam tuka, abe invazija, edno cudo pesni po grobista, vicevi...A koga sum tuka normalno deka ke otidam i na grob kaj nekoj svoj.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 12:24 ---

Мислам...тргнуваш од прашање да ти се објасни за обичаите за давање лепче на гробишта, а муабетот го изврте на пијаници, пејачи на гробишта, баханалии...Дали ти сакаше објаснување зошто луѓето практикуваат вакви обичаи? Според напнувањето не ми се верува. Доволно е, темава не е за православци.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Не постои пијано пеење или пиење и пеење ни во Православната Црква нели? Тоа што некој пее или пие исто е негова работа.
каде се наоѓаат тие православни гробишта? Такво нешто не постои барем во Бутел. Девојче, ти нешто да не си грешка со овие твои информации? Дека некој пее на гробишта? Таму сум скоро секој викенд, немам приметено некој да пее. Башка има обезбедување. За кои гробишта станува забор? Бутел, Драчево...?
Конфузна си. Не се слави црковен празник на кој се посветува внимание на вештерките во Католичко Училиште? Дали и Први април се слави кај вас во католичките училишта? Во православно училиште (???) не се слави ни Први Април ни Ноќ на вештерки.
Pravoslavnite na Butel. Ne se pravi sega na tri i pol, znaes deka ima parcela so katolicki grobista, muslimanski, evrejski (ne deka nema i nekade izmesan, ama ima parceli i toa site go znaeme).
Stom vlezes na glavnata kapija tamu kaj Trajkovski sto e pogreban odma tuka se naogaat katolickite, eve kolku da znaes za drug pat.
A gledam ti si bil po grobistata a mene mi prefrlas...

Da ne povtiruvam pak, ne pee popt zasto si me majko rodila nitu pak e pijan, mislam deka veke ubavo si napisav.

Koga ke kazes nesto se slavi toa za mene znaci deka vo Crkva ima Misa, deka praznikot e zapisan vo crkovniot kalendar, cekas gosti doma (koga slavis rodenden na primer) i sl.
Isto kako jas tebe da te prasam dali se slavi Prvi april vo Pravoslavnata. Se slavi? Ne? Isto vazi i za Nok na Vesterkite vo Katolickata crkva.

Ne rekov pravoslavno uciliste tuku niz ucilistata vo Makedonija kade sto ucat pravoslavni deca.
Ne gi izvrtuvaj zborovite vo svoja korist.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 12:43 ---
Мислам...тргнуваш од прашање да ти се објасни за обичаите за давање лепче на гробишта, а муабетот го изврте на пијаници, пејачи на гробишта, баханалии...Дали ти сакаше објаснување зошто луѓето практикуваат вакви обичаи? Според напнувањето не ми се верува. Доволно е, темава не е за православци.
Meni mi se objasni, ustavri mi bese jasno i prethodno, ama sakav i od tuka mislenja.
Ti me prasa za nasite i jas ubavo ti odgovoriv. Dodadov samo svoe viduvanje za nesto sto i samiot mozes da go vidis.
Potoa ti zastrani od temata i od nasiot muabet so Nokta na vesterkite...

I taka e, ne e tema ni za ednite ni za drugite
Cekam sega nekoj od ovie koi spagaat vo naslovot na temata da dadat svoe mislenje za nasite i vasite obicai.:)

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
За пеењето на гробишта, па и јас ко ќе сум на гробишта подпевнувам. И тоа: „Со духи праведних...“ или „Христос воскресе из мертвих...“.
Стела можеби ги слушнала гробарите кај што пејат, па крај краева нив тоа им е работно место и можат некогаш да си потпевнат. Нормален и паметен човек сигурно не би пеел на гробишта.
Знам за една вистинска случка, на една баба и` умре сопругот и му пошла на гроб и` му ја запеала: „Како ми недостајеш, само руку да ми даш...“, ама со оглед на годините и` се проштева.
Друг случај е кога го погребувале некој АТЕИСТ, тој им имал оставено во завештание на своите роднини место поп тие да запејат и оро да заиграат околу неговиот гроб. Роднините побудали од него го исполниле неговото завештание. (Сличен циркуз имаше и на јутјуб пред некое време за весел погреб во Србија).

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
За пеењето на гробишта, па и јас ко ќе сум на гробишта подпевнувам. И тоа: „Со духи праведних...“ или „Христос воскресе из мертвих...“.
Стела можеби ги слушнала гробарите кај што пејат, па крај краева нив тоа им е работно место и можат некогаш да си потпевнат. Нормален и паметен човек сигурно не би пеел на гробишта.
Знам за една вистинска случка, на една баба и` умре сопругот и му пошла на гроб и` му ја запеала: „Како ми недостајеш, само руку да ми даш...“, ама со оглед на годините и` се проштева.
Друг случај е кога го погребувале некој АТЕИСТ, тој им имал оставено во завештание на своите роднини место поп тие да запејат и оро да заиграат околу неговиот гроб. Роднините побудали од него го исполниле неговото завештание. (Сличен циркуз имаше и на јутјуб пред некое време за весел погреб во Србија).
Ja zborev za drug tip na pesna. Znaes ti dobro na sto mislev, a i ako ne si znel/a ubavo napisav nekolku pati na sto mislev. Ima razlika. ;)

A inace eve bas na vakvi primeri mislev. Samo uste bi dodala deka od rakijata/vinoto ke se natreskaat pa neznaat ni kade se. (y)
Koj me sfatil krivo - negov problem.

Kajgana Shop

На врв Bottom