Зошто би паѓале во депресија. Па треба да знаат дека Бог најмногу ја услишува молитвата на сиромашните и на свештениците. Нивната молитва веднаш стигнува до Бога и Он ја услишува.
ПС: Чудна е човечката психологија, постојат луѓе кои побрзо ќе собираат од гробиштата, отколку да примат туѓа помош.
E toa se vika gordost, nema da zeme ke se navredi ako mu dades, a od grob ke zeme zasto nikoj ne go gleda ili narodski kazano "em suto, em se bode"
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 11:27 ---
Ако си католик stela_maris , дали можеш нешто да напишеш...кај католиците нели има Ден на мртвите, дали има вакви обичаи? Како се дава за душа, како го одбележуваат денот?[/quote]
Katolik sum, da. Vcera bese Denot na Site Sveti, denes e Dusen den (ne gi vikame den na mrtvite, zatoa sto za Bog site se zivi).
Denot Svi Sveti ( po hrvatski kazano) se odbelezuva taka sto svestenikot odi na grobista, lugeto se sobiraat okolu grobovite, nosat cveke i lampasi (ova isto na hrvatski, lampioni mu doaga na makedonski ama malku mi e glupo posta ja pod lamipon podrazbiram nesto drugo) onie sveki zatvoreni sto se i imaat kapace gore, ili pak kako fenercinja kako koj (sveedno kakov e oblikot). I tolku nisto drugo. Svestenikot odi na sekoj poedinecen grob ja kazuva molitvata, drugite mu se pridruzuvaat kon molitvata (mislam na tie na pokojnikot) i go blagoslovuva grobot na pokojniot so blagoslovena voda.
Moram da napomenam deka toa NE SE NAPLAKA (za razlika kaj pravoslavnite popovi sto duri i taksa si imaat, a ako bas nemas tolku daj sto das) pa duri i ako nekoj i saka da mu dade na svestenikot makar i da kaze eve dajte im na siromsnite, svestenikot odbiva zatoa sto e grev da se zema od grobista.
Potoa se sluzi Misa na samite grobista. Taka vo svetot kaj site katolici, taka bese i vcera vo Skopje.
Za dusa moze da si otides vo crkva kaj svestenikot i da si zakazes Misa da pobaras Misa na nakana za pokojniot (mozes da ostavis nekoj denar ako sakas i kolku sakas, ako ne nikomu nisto, kako sto kazav nema taksa). I toa mozes da go napravis vo bilo koj den od godinata ne samo na ovie dva dena. Misa ima sekojdnevno.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 11:31 ---
Се работи најверојатно за адети, обичаи кои нигде не се забранети. напротив. Можеш да одиш и само со најсуштинското-свеќа и молитва кон починатиот
Погрешен извор на информации или така се погодило кога си на гробишта да си опкружена со луѓе кои сакаат да се расфрлаат со богатство дури и во раздавањето. Не има секакви.
Не се работи за да се фали некој или да види цело село. Напротив, ручек за покојникот е повеќе од скромен -обично грав и мало парче месо или ако е посен ден само грав. Се прашуваш зошто по закопот луѓето поблиските се враќаат кај ожалостените...заради ракијата или сендвичот? Размисли во каква душевна состојба е ожалостениот. Секое зошто обично има и затоа, некоја логична причина (некои ги знаеме, некои не) зошто постојат тие обичаи, адети. Дали коренот им е пагански или христијански или по некоја случајност е ист, тоа се веќе прашања за други теми, за теолозите и историчарите.
Впрочем обичајот да се соберат (доброволен прилог) пари за семејството (кој не знам дали е црковен) е в ред за трошоците кои не се воопшто мали.
I kaj nas posle pogrebot mozes da otides kaj najbliskite na pocinatiot i ti samiot da odneses nesto (obicno blago), pa da posedis na kafe i sl. Ama vakvi ruceci, pa rakii, pa od pogreb i placenje, da zavrsi so pesni i peenje, toa definitivno nema kaj nas.
Tivko i mirno proaga se.