Смртта - крај или нов почеток?

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Далеко си од Вистината.
Јас си знам :)
Абе тешко е да се прифати дека човекот и неговата свест не се ништо побитни од било која друга материја во универзумов. Ама и тоа го разбирам, таков ни е умствениот склоп.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Јас си знам :)
Абе тешко е да се прифати дека човекот и неговата свест не се ништо побитни од било која друга материја во универзумов. Ама и тоа го разбирам, таков ни е умствениот склоп.
1. Свест и материја не можат да се употребат во заеднички контекст.
2. Универзумот далеку од тоа дека се состои само од материја.
Како и да гледаме, 90% од сите изјави ни се претпоставки, секој ќе си ја дознае вистината кога ќе му дојде време.

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
1. Свест и материја не можат да се употребат во заеднички контекст.
2. Универзумот далеку од тоа дека се состои само од материја.
Како и да гледаме, 90% од сите изјави ни се претпоставки, секој ќе си ја дознае вистината кога ќе му дојде време.
Контрадикција :/ Нема везе и така не ми се праи муабет за нешто што никој не го знае.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Контрадикција :/ Нема везе и така не ми се праи муабет за нешто што никој не го знае.
Под 1 и 2 се моите мислења околу темата, a последната реченица само укажува на тоа дека вистината никој од нас не ја знае.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Под 1 и 2 се моите мислења околу темата, a последната реченица само укажува на тоа дека вистината никој од нас не ја знае.
Хехееее не само што не ја знае туку никогаш и нема да ја „дознае“ прашањето е апсурдно и контрадикторно.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Хехееее не само што не ја знае туку никогаш и нема да ја „дознае“ прашањето е апсурдно и контрадикторно.
нашиот ум е ограничен за да може да ги сфати овие работи, затоа и дискусијата е беспредметна

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
нашиот ум е ограничен за да може да ги сфати овие работи, затоа и дискусијата е беспредметна
Не нашиот ум е ограничен затоа ти создава овие глупи прашања. На пример како изгледа црно во бела боја или колку кругови најмногу можеш да свртиш во круг?
Или како ова прашање како изгледа да ме нема :pos:

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Имаш нешто што би ја поткрепило твојава хипотеза (освен религиозни текстови се разбира).[/quote]
Да не треба да се вратам меѓу живите отпосле за да ја поткрепам?:гик: Разговараме за тоа кој во што верува. Или тебе некој од под земја у доверба ти кажа да не се замараш оти нема ништо после тоа?(y)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Свеста е последица на уникатна комбинација на атоми. Истите атоми што го сочинуваат физичкото тело. Кога ќе се распадне телото, се разединуваат и атомите, па и свеста престанува да постои. Нормално, можно е дел од тие атоми повторно да се најдат заедно во друго физичко тело па да формираат нова свест со плус некои нови атоми кои доаѓаат од скроз трета творба.
И како се случи таа специфична комбинација од атоми?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Никогаш никој неможел,не може и нема да може да го одговори ова прашање.

Член од
31 октомври 2012
Мислења
9
Поени од реакции
4
Свеста е последица на уникатна комбинација на атоми. Истите атоми што го сочинуваат физичкото тело. Кога ќе се распадне телото, се разединуваат и атомите, па и свеста престанува да постои. Нормално, можно е дел од тие атоми повторно да се најдат заедно во друго физичко тело па да формираат нова свест со плус некои нови атоми кои доаѓаат од скроз трета творба.
најрационален одговор до сеа, спој на атоми што уствари и сме ние!

У принцип вселената е бескрајна, исто така и бројот на атоми,
Од тоа произлегува дека тие можат да се конбинираат онака како што сакаат кога сакаат и каде сакаат се така бесконечно, а тоа бесконечно комбинирање произлегува од бескрајноста на вселената, што воедно доведува до заклучок дека кога тогаш истите тие атоми кој што се наоѓаат во мене, или пак тебе постојат под ист редослед на милиони светлосни години далеку од тока, бидејки твојоата совест има 10000 атмони пример, истите тие атоми поединечно постојат и надвор од тебе и константо се комбинираат меѓусебно, така да кога тогаш ке дојде до точно истиот редослед на тие атоми и ке настане копија, клон на тебе, мене и сите нас :)

Незнам колку бев разбран и дали доволно јасно го напишав ова :/

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Случајно со ограничен број на комбинации.
Комбинациите сигурно не надминуваат број на компутации у сек. кој кај мозокот надминува 10 на 15. А тој е прилично голем број.
Него остај тоа, ти викаш свеста е епифеномен односно си следбеник на оваа догма.
Дали си чул ли ти за downward causation?
A за Stuart Hameroff и Roger Penrose не се сомневам, гледам по вести ги има :)
Има уште многу тука што да се спомне, ама еве да се почне со ова.
--- надополнето: 1 ноември 2012 во 17:03 ---
најрационален одговор до сеа, спој на атоми што уствари и сме ние!

У принцип вселената е бескрајна, исто така и бројот на атоми,
Од тоа произлегува дека тие можат да се конбинираат онака како што сакаат кога сакаат и каде сакаат се така бесконечно, а тоа бесконечно комбинирање произлегува од бескрајноста на вселената, што воедно доведува до заклучок дека кога тогаш истите тие атоми кој што се наоѓаат во мене, или пак тебе постојат под ист редослед на милиони светлосни години далеку од тока, бидејки твојоата совест има 10000 атмони пример, истите тие атоми поединечно постојат и надвор од тебе и константо се комбинираат меѓусебно, така да кога тогаш ке дојде до точно истиот редослед на тие атоми и ке настане копија, клон на тебе, мене и сите нас :)

Незнам колку бев разбран и дали доволно јасно го напишав ова :/
Помеша совест, свест атоми и кој да знае уште што не....колку год. имаш ако не е тајна?

Kajgana Shop

На врв Bottom