Почна со работа Текнохозе, четвртата фабрика во Бунарџик

• Креатор на темата Креатор на темата *LION*
  • Време на започнување Време на започнување
Не се рачунаат така невработените како што напиша. Не можеш во невработени да ставиш и основци и средношколци и пензонери и студенти и луѓе што не бараат работа. Работоспособни насление беше негде околу 950 000 од кој 300 000 невработени а 650 000 вработени и од таму доага процентото 31% невработеност ме мрзи точно да го барам соодносот ти кажав како се гледа невработеност а дека 31% е невработеноста е точен податок.. Инаку Економијата не е месење леб да ставиш квасец па да брзо време да порасне тестото, многу покомплексна. И не е битно дали една фабрика ќе отвори 2000 работни места или десет фабрики по 200 вработени ќе направат 2000 вработени колкку што е битно тие фабрики да создаваат повисока додадена вредност да пренесат знаење технологија и нормално повисоки плати. А таков профил на фабрики се во Бунарџик таков профил на фабрики и фалеа во последните 20 години. Една фабрика на Џонсон Мети со 500 вработување вреди повеќе од некоја фабрика на гркот јорго со 2000 вработени кој што ќе земаат 100 евра плата ама нели 2000 се. поздрав се надевам ми ја сфати поентата

Јас ја сфаќам поентата, ама како сакаш врти, далеку е сме од ,,за пофалба,,.
Јас тоа сакам да го кажам.

Јас ја сфаќам поентата, ама како сакаш врти, далеку е сме од ,,за пофалба,,.
Јас тоа сакам да го кажам.
Точно е тоа дека сме далеку од за пофалба , но кога ќе видиш дека земјите во Средна Европа од средината на девесетите се тепаа за СДИ , ние тука правевме приватизации што ги давававме на подобни шефови , место да бркаат СДИ да прават даночни реформи и да отвараат технолошки индустриски зони, да почневме вака како сега што почнавме пред 15 години немаше да имаме ништо помал стандард од Словенија, Словачка и Чешка. Ама ако донесоа тогаш МНК преку СДИ кој ќе им работеше во нивните приватизирани компании за без плата некој дури и со години, и на крај најголеми фраери да бидеме во Светот еден државник да го одбие Ауди да гради фабрика кај нас. Тоа е тоа околу пофалбата. Кој ме сфати ме сфати

Точно е тоа дека сме далеку од за пофалба , но кога ќе видиш дека земјите во Средна Европа од средината на девесетите се тепаа за СДИ , ние тука правевме приватизации што ги давававме на подобни шефови , место да бркаат СДИ да прават даночни реформи и да отвараат технолошки индустриски зони, да почневме вака како сега што почнавме пред 15 години немаше да имаме ништо помал стандард од Словенија, Словачка и Чешка. Ама ако донесоа тогаш МНК преку СДИ кој ќе им работеше во нивните приватизирани компании за без плата некој дури и со години, и на крај најголеми фраери да бидеме во Светот еден државник да го одбие Ауди да гради фабрика кај нас. Тоа е тоа околу пофалбата. Кој ме сфати ме сфати

Не е тајна на форумов мојата партиска припадност.
Не се ни обидувај да ме окарактеризираш од ,,оние од спротива,,.
Затоа што не сум.
И детето родителот го сака најмногу, ама ако детето добива 2ки, а родителот вика, одлично е!! Браво сине!! треба родителот да е малце троа или поглуп, или ретардиран.

Факт е дека многу работи од порано се ,,мутни,, ама факт е и дека сега не сме кристално чисти. Факт е дека домашниот капитал е најдобар капитал, ама домашниот капитал.. се инвестира надвор од земјата.
Факт е дека вака ако продолжиме, ќе станеме ефтина работна сила и ништо повеќе.

Се додека се рекетира се живо и диво, можеме да сонуваме за подобар живот.

Затоа што не сум.
И детето родителот го сака најмногу, ама ако детето добива 2ки, а родителот вика, одлично е!! Браво сине!! треба родителот да е малце троа или поглуп, или ретардиран.

Факт е дека многу работи од порано се ,,мутни,, ама факт е и дека сега не сме кристално чисти. Факт е дека домашниот капитал е најдобар капитал, ама домашниот капитал.. се инвестира надвор од земјата.

За лионче сите се сдсм, така да џабе ти е се што ќе напишеш.
Со лесно нека е за новава фабрика им посакувам успех и проширување на произдводство.

Затоа што не сум.

Ниту ја знам твојата партиска припадност , ниту ме интересира мојот пост беше една кратко резиме зошто сме тука каде што сме. Ниту ти лепам етикета ниту ништо ова беше пишувано во трето лице. Ако те навредив со мојот пост ти се извинувам но стварно не гледам каде сум ти залепил етикета или каде сум те навредил.
--- надополнето: 30 октомври 2012 во 20:34 ---
За лионче сите се сдсм, така да џабе ти е се што ќе напишеш.
Со лесно нека е за новава фабрика им посакувам успех и проширување на произдводство.
Нигде немам напишано за неа дека од СДСМ ниту сум и лепел етикети. Поабарај низ оваа тема ако најдеш објави го.

Ти пиша девојчето погоре убаво, нема да се повторувам. Ти препрочитај се како се внесуваш во дискусија.

Во секој случај секој погон што ке се отвори е добредојден затоа што капка по капка вир се полни.Сите знаеме дека треба уште 1000 вакви да се отворат за драстично да се намали бројот на невработени а со тоа и да се зголеми минималната плата во Македонија.Оние фирми како супермаркетите што прават милионски профити а ги плакаат работниците за бедни 9000 денари на тој начин ке се соочат со голем проблем бидејки кога има мал процент на невработени тешко ќе наоѓаат луѓе што би им работеле за овие пари затоа што луѓето ќе имаат избор да бираат друга работа за двојно поголема плата па на тој начин газдите на супермаркетите и слични како нив што сакаат да експлоатираат ќе мораат да им ги зголемат платите за околу 100% доколку не сакаат да останат без работници а со тоа по автоматизам ке се зголеми и просечната плата.

aaх 200 вработувања .. на времето само Железара имала 10 000 вработени ..

aaх 200 вработувања .. на времето само Железара имала 10 000 вработени ..
Да кога во поранешна Југославија владееше комунизам и кога 10% од успешните Југословенски компании ги покриваа загубите на 90% од неуспешните Југословенски компании. Во таков систем каде што ако работиш со загуби а државата ти покрива дупки ти можеш и 100 000 да вработиш , но од што беше многу успешен тој плански економски систем затоа сегде во свет пропадна. Во пазарна економија важи правилото ако си успешен ќе продолжиш да работи, ако не знаеш да работиш правиш загуби. ќе пропаднеш и на твое место некоја друга фабрика ќе дојде. Инаку не мешај фабрики што произведуваат производи со висока додадена вредност како тие што се на Бунарџик , со некоја железара која е прљава индустрија и произведува производи со ниска додадена вредност. Претпоставувам бар имаш основни економски познавања за да ја сфатиш разликата .

Да кога во поранешна Југославија владееше комунизам и кога 10% од успешните Југословенски компании ги покриваа загубите на 90% од неуспешните Југословенски компании. Во таков систем каде што ако работиш со загуби а државата ти покрива дупки ти можеш и 100 000 да вработиш , но од што беше многу успешен тој плански економски систем затоа сегде во свет пропадна. Во пазарна економија важи правилото ако си успешен ќе продолжиш да работи, ако не знаеш да работиш правиш загуби. ќе пропаднеш и на твое место некоја друга фабрика ќе дојде. Инаку не мешај фабрики што произведуваат производи со висока додадена вредност како тие што се на Бунарџик , со некоја железара која е прљава индустрија и произведува производи со ниска додадена вредност. Претпоставувам бар имаш основни економски познавања за да ја сфатиш разликата .
Ја сфаќам многу добро разликата, но ако ти велиш дека таа фирма на времето била неуспешна во заблуда си.

Инаку не мешај фабрики што произведуваат производи со висока додадена вредност како тие што се на Бунарџик , со некоја железара која е прљава индустрија и произведува производи со ниска додадена вредност. Претпоставувам бар имаш основни економски познавања за да ја сфатиш разликата .

Со некоја железара? Знаеш ли кое е учеството на железара во Македонската економија?

Не сум сигурна дека Железара работи како Железара повеќе.
Знам дека скоро сите погони се затворени, ама има многу од погоните пак дадено на приватни фирми.
Секој ден сум натаму, а не ми текнало да прашам до сега.

Друже, да бидеме искрени на времето можеби имало повеќе и пари ама имало помали трошоци, меѓутоа со оглед на ситуацијата во која сме, ова е супер, ај лајк ит (y)

Не сум сигурна дека Железара работи како Железара повеќе.
Знам дека скоро сите погони се затворени, ама има многу од погоните пак дадено на приватни фирми.
Секој ден сум натаму, а не ми текнало да прашам до сега.

Не работи како порано, затоа имаме вакви цифри во економија. Нејзиното учество во извозот е големо и ете како се рефлектира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom