Аквариумски риби (општи дискусии)

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
На еден мој караш,устата му е вцрвенета и отечена веќе втора недела,сеусте добро се храни.Дали е болест или некоја повреда?На кој му е познато ова,мозе да ми даде совет.
Го пробав и тоа,бидејки редовно еднаш неделно,им ставам хиперманган и метиленско плаво,и ова ми се случува првпат.А може и да е нешто друго,ке видиме или ке се влоши,или самото ке го надмине со својот имунитет
Може е бактериска инфекција во кој случај ти треба антибиотик, овие кои ги користиш помагаат воглавно за паразити...

Член од
2 март 2007
Мислења
4.097
Поени од реакции
893
Ај вака.

Исчитав околу 20тина страни од темава ама на крај сепак ќе прашам за неколку општи совети зошто 1) малку многу информации наеднаш ме шашардисаа и 2) ми паднаа очи од читање.

Сосема сум нов во ова со аквариумиве и секој совет е добредојден. Добив за подарок, мал авраиум од 25-30л. Добив и стара стандардна пумпа + филтер со сунѓер (ваков: http://aquashop.com.mk/index.php/filtriranje/potopni-filtri/potopna-pumpa-atman-at-2019f-412.html). Направив капак во стаклара, ставив горе неонка на капакот. Купив растенија 3-4, ставив вода и средство за прочистување на водата. Купив и греач и едно украсче бродче потонато (сакам само живи работи во аквариумот ама ај овде направив исклучок). Доле ставив купечка подлога ситни и средни камчиња + школки што ги имам собирано по мориња. Се е извриено претходно дрн дрн. Сега го оставам 2-3 дена да поработи така се, да видам дека е ок

Прашња:

- мислам дека за вака мал аквариум греота е покрупни рипчиња да земам. би сакал предлози за компатибилни помали рипки. сакам и растенијата да успеат па мора и на тоа да се мисли во целава работа.

според она што прочитав во темава школките ќе ми ја направат водата потврда и тоа би била добра основа за неонки на пример. еве ако би земал 6 такви (зошто прочитав требало јато за нив), кои други неживороденки ми ги предлагате? бета борец колку што сватив на се оди по еден и тие ми се ок...

сакам да е шарено во аквариумот ама да нема гужва ко 5ка во вторник. колку чистачи за стакло и под да земам? вкупно 10-15 рипчиња максимум мислам...

скалари, караши и сл., мислам се преголеми за овој аквариум но ако има поискусни нека ме поправат.

- на која температура да го оставам греачот? 26-28 за растенијата колку што разбрав од форуми, па според тоа и некои рипки кои сакаат потопла вода би биле ок. го оставив синоќа греачот да работи па да видам вечер дали загреал ама некако споро ја загреваше водата синоќа... нормално или не работи ко што треба?

- колку светло? пак растенијата ја отежнуваат работава. знам бараат доста светло. доста ли е 6-8 саати неонка на ден и другото природно светло (колку што си има во една просечна соба)?

- прочитав 100 различни мислења за менување на вода. колку да ја оставам да отстои? неколку саати или неколку дена? како да погодам да нема некоја температурна разлика? 1/3 месечно доста ли е да се менува со оглед на тоа што имам филтер?

- пумпата + филтерот ми е некако грд и доминантен во вака мал аквариум. има ли некои помали и поскриени? има ли помал филтер кој се става на подот на аквариумот место да се лепи на ѕидот? и не мора да е толку јак, мислам дека ќе ги однесе помалите рипки овој. може и некој украс да го скрие ова, или некои поголеми растенија да го скријат...

- разбав лисната храна е подобра. аквариумот ќе биде во канцеларија, па дали е во ред 1-2 пати на ден да се хранат по малку?

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Исчитав околу 20тина страни од темава ама на крај сепак ќе прашам за неколку општи совети зошто 1) малку многу информации наеднаш ме шашардисаа и 2) ми паднаа очи од читање.

Сосема сум нов во ова со аквариумиве и секој совет е добредојден. Добив за подарок, мал авраиум од 25-30л. Добив и стара стандардна пумпа + филтер со сунѓер (ваков: http://aquashop.com.mk/index.php/filtriranje/potopni-filtri/potopna-pumpa-atman-at-2019f-412.html). Направив капак во стаклара, ставив горе неонка на капакот. Купив растенија 3-4, ставив вода и средство за прочистување на водата. Купив и греач и едно украсче бродче потонато (сакам само живи работи во аквариумот ама ај овде направив исклучок). Доле ставив купечка подлога ситни и средни камчиња + школки што ги имам собирано по мориња. Се е извриено претходно дрн дрн. Сега го оставам 2-3 дена да поработи така се, да видам дека е ок

Прашња:

- мислам дека за вака мал аквариум греота е покрупни рипчиња да земам. би сакал предлози за компатибилни помали рипки. сакам и растенијата да успеат па мора и на тоа да се мисли во целава работа.

според она што прочитав во темава школките ќе ми ја направат водата потврда и тоа би била добра основа за неонки на пример. еве ако би земал 6 такви (зошто прочитав требало јато за нив), кои други неживороденки ми ги предлагате? бета борец колку што сватив на се оди по еден и тие ми се ок...

сакам да е шарено во аквариумот ама да нема гужва ко 5ка во вторник. колку чистачи за стакло и под да земам? вкупно 10-15 рипчиња максимум мислам...

скалари, караши и сл., мислам се преголеми за овој аквариум но ако има поискусни нека ме поправат.

- на која температура да го оставам греачот? 26-28 за растенијата колку што разбрав од форуми, па според тоа и некои рипки кои сакаат потопла вода би биле ок. го оставив синоќа греачот да работи па да видам вечер дали загреал ама некако споро ја загреваше водата синоќа... нормално или не работи ко што треба?

- колку светло? пак растенијата ја отежнуваат работава. знам бараат доста светло. доста ли е 6-8 саати неонка на ден и другото природно светло (колку што си има во една просечна соба)?

- прочитав 100 различни мислења за менување на вода. колку да ја оставам да отстои? неколку саати или неколку дена? како да погодам да нема некоја температурна разлика? 1/3 месечно доста ли е да се менува со оглед на тоа што имам филтер?

- пумпата + филтерот ми е некако грд и доминантен во вака мал аквариум. има ли некои помали и поскриени? има ли помал филтер кој се става на подот на аквариумот место да се лепи на ѕидот? и не мора да е толку јак, мислам дека ќе ги однесе помалите рипки овој. може и некој украс да го скрие ова, или некои поголеми растенија да го скријат...

- разбав лисната храна е подобра. аквариумот ќе биде во канцеларија, па дали е во ред 1-2 пати на ден да се хранат по малку?
Остави го повеќе време така празен, барем 2-3 недели, треба некое време за да се создаде циклус на кружење на материите внатре, самите миркоорганизми да си го најдат местото, па после ќе ставиш риби.

Во врска со рибите, има доста убави ситни рипчиња кои би можел да ги чуваш, прошетај по продавниците види што ќе бендисаш. Откога ќе одбереш во зависност од потребите на рипчињата ќе ги дефинираш параметрите како што е температурата на водата. ИСто и за светлото важи, има тревки кои сакаат повеќе светло, има и помалку, сепак 6-8 е кратко време. Бидејќи ти е во канцеларија, не бива да одиш во 10 саат вечер да гасиш светло, види земиси од оние евтините тајмери (во џамбо мислам беа 200-300 денари) во кои се вклучува утикачот од светлото, за само да се пали и гаси.

Во зависност од колку жители ќе имаш во аквариумот толку вода ќе менуваш. Во принцип 1/3 неделно е стандард.

Филтри имаш разни, а ако сакаш да не ти прави толку потисок, во пет-шоповите има додаток за таа пумпа како цевче кое излегува од водата па одозгоре како туш ја испушта назад.

Храна има сега многу типови дури и специјалиирана за секој вид риба. 1-2 дневно е сосоме ок, во количина колку што можат рибите да изедат за 5 минути. Ако паѓа од храната доле тогаш ќе се распаѓа од бактерии и добиваш токсични материи и труење на рибите.

Баш заради тој вишок на храна, некои додаваат (но немора) риби што се хранат од дното (како што ги викаат чистачи). И од нив има поеднолични но поефикасни и пошарени. Во зависност од примарниот вид што ќе го одбереш па ќе правиш комбинација после. Секако нема да купуваш плекостомус кој расне пола метар, него пак со совети од продавниците или од тука некој соодветен вид.

Грејачот нормално е така споро да ја грее водата, намерно ги прават така за да не дојде до прегорување на термостато од постојано греење. После би требало да си ја оддржува на температурата што ќе ја одредиш. На пример околу 24 степени има доста видови што успешно опстојуваат.

И на крај од грешки се учи, некогаш нели ќе се случи и да умре некое рипче, но на тој начин и самиот здобиваш искуство.

V

Vollstandig

Гостин
ставив вода и средство за прочистување на водата.
Ја никогаш не сфатив “кое е тоа средство за прочистување на водата“.
Обично тиквариве од аква шоповите продаваат метиленско плаво што го користат за заштта на икрите проф. одгледувачи, па да се направат и малце професионалци квази пет-шоповите продаваат секакви глупости. Во македонија има само неколку добри продавници и продавачи за акваристика, боро од акватика, мики од немо се дел што јас ги знаам како професионалци во областа. Се останато од продавници е само “колку да се вади некој денар“ а неговото искуство се сведува на тоа што пред 20 години и тој чувал риби, и се осеќа професионалец.

Неонки, ако мислеше на риби сакаат мека и киселкаста вода. Само циклидите, и нормално морските сакаат тврда вода.
Во аквариумот, комотно чувај ЖИВОРОТКИ. Ја ти ги препорачувам ко за почеток, а чим сакаш шаренило, иди на ГУПИ а имаш и доста убави риби.Тие се најефтини, 30-60 денари просек оди една риба.

Толку, дури и повеќе од доволно се. Ако се гупи,во ред е. Помалце е поинтересно него гужва.

Таман е 26 степени, не подигај температура. Барем просек оди таа, али зависи до рибите некој потопла некој поладна.

Види, тревите да растат им треба добар супстрат , се продава а скапичок е. Во обични камчиња што ти ги имаш, би успеала амазонката. Се храни со отпадот од рибите, (изметот) и не бара некој поголеми и похранливи додатоци.
Можеш да земеш и други растенија само гледај да не се некои тешки за одгледување. Купи исто и течно ѓубриво за аквариумски треви, се тура една капачка на 2 недели.Тоа ќе ги одржува во живот. Светлото,зависи што е, ако имаш неонка сигурно е околу 10 вати,слабичка е. Земи му некоја столна ламба изведи некако ,стави жолт светло, чиста имитација на сонце ,добиваш здрави треви и тон алги.

Абе убаво си прочитал само тоа ти кажа 606ката погоре, треба еден азотен циклус да помини, да се формираат и населат и размножат полезни бактерии.Чудава, амоњакот и други отпадни материи од изметот , што се отров за рибите, го користат како храна. Тоа е бактериолошка филтрација, што го има во секое населено со воден свет место. Кога се населени добива мирис филтерот на тиња,на застоена вода, на бара...
Филтерот да знаеш, многу го мислат ја “чисти водата“ за бистрење, а тоа е глупост.
Мора да има кружење на водата, а бактериите се населуваат во сунгерот и на тој начин тие ја филтрираат од отпадни,за човечко око невидливи материи. И чат пат фаќа некое тревче или залутано ѓубре, али и онака по некој ден ќе се распадни во вода и ќе стани невидлив отпад.
Менувај вода сеа понабрзо, на пример пошо е 30 литир, ќе мењаш на 3 дена по 5-6 литри и повеќе.Сифонирај дното, прај чуда али водата додавај ја отстоена една вечер, во канта чувај ја па другиот ден враќај ја внимателно да не растуриш тоа што си редел во аквариум. Пожелно е да е иста температура, али ако се работи за мала количина, немаш галје.

Се прават и стаклени филтри,до аквариумот стои така да не ти ја грди сликата на аквариумот. Мал сад, прилепен до аквариумот и со црево носи вода во него и ја враќа назад. Полесен е за одржавање од потопниот во аквариум.А уште подобра идеја ти е прикачен филтер. Види на аквашоп какви се, и купи си еден таков. Тие стојат странично водата паѓа како водопат, со што се ствара и жабурки кога паѓа и врши аеарација на водата.

Доста е толку, купи си некоја брендирана храна од лиснатата . Јас ги користам од ТРОПИКАЛ фирмата, и се одлични.

И за болести на рибите, пази какви риби внесуваш.Купи од еден дуќан 10-15 риби И НЕ ЗЕМАЈ НИШТО од друго место.Друг аквариум други болести.
Рибите најмногу имаат мака ако се смени температурата.Пример, те фатил бесот, да го чистиш цел аквариум а тоа не постои такво нешто,освен коа ќе го расформираш. Рибите си ги префрлил во друг сад, додека ги вратиш паднала температурата неколку степени, па ги враќаш во потопла, одма добиваат бели точки. Ако не се излечи, умира на крајот. Тоа му доаѓа како грипов кај луѓе.
Коа ќе ги купиш,стај ги со се најлонче во аквариум да се аклиматизираат после испушти ги само водата не му ја внесувај.
Стави еден алгар, али барај АНЦИСТРУС. Обично продаваат плехостомуси шо растат гигантски и прават ѓубре низ аквариум. Анциструсот,барем помал е:)
Можеш да треснеш и жолти аквариумски полжави,одличлни се.
П.С. Од треви барај амазонки најлесни се за одржавање. И за чистењето,цело чистење на акв. е менување вода, во почетокот додека не се стабилизира може да стани и млечно бела, а после бистра ќе си дојди.Тоа значи се населиле бактериите, не го миј филтерот освен со вода од акв. и нека биди не многу често. Чистењето е само сифонирање на дното.

Член од
2 март 2007
Мислења
4.097
Поени од реакции
893
Дечки фала на двајцата за исцрпните одговори.

Значи планот е 2 недели да го оставам аквариумот вака. Гречајот сега проверив полека си ја грее водата. Пумпата ОК работи, вади меурчиња, на сунѓерот исто заприметив кога убаво го загледав мали коренчиња што летнале и сл., значи филтрира.

Тие две ќе ги оставам да работат 24/7. Неонката само преку ден ќе ја оставам, ваљда ќе е доста (не сум сигурен што растенија земав, морам да се доинформирам).

Овие две недели значи да менувам нешто почесто вода, по помалку. Може само уште да ми кажете дали на растенијава уште одма од утре ќе треба да им земам храна или ќе издржат додека не дојдат рибите? И дали е ОК тоа што дното е од камчиња за растенијава? Да не треба песок да земам?

Прва мисија ми е да не ми испоцркаат сите растенија за две недели. Бар 2 да успеат топ би било...

V

Vollstandig

Гостин
Овие две недели значи да менувам нешто почесто вода, по помалку. Може само уште да ми кажете дали на растенијава уште одма од утре ќе треба да им земам храна или ќе издржат додека не дојдат рибите? И дали е ОК тоа што дното е од камчиња за растенијава? Да не треба песок да земам?

Прва мисија ми е да не ми испоцркаат сите растенија за две недели. Бар 2 да успеат топ би било...
Ако има ситна гранулација не мора и песок. Битно е да може растението да пушта корен и да стои стабилно.Незнам шо растенија имаш, ама знам амазонките успеваат и во веце шолја да ги ставиш. Можеш уште одма да земиш прихрана за растенија, и тури им капачка од тоа течноста, па после недела-две уште една. Пази,празен аквариумот не го оставај. Стави прво растенија,нека филтрира водата некој ден, па далје, стави 4-5 риби за почеток.Мора азотниот циклус да почни од некаде.Макар и да умрат рибите, тие ти се заморчиња. После 2 недели,немаш мака.

Член од
2 март 2007
Мислења
4.097
Поени од реакции
893
Ако има ситна гранулација не мора и песок. Битно е да може растението да пушта корен и да стои стабилно.Незнам шо растенија имаш, ама знам амазонките успеваат и во веце шолја да ги ставиш. Можеш уште одма да земиш прихрана за растенија, и тури им капачка од тоа течноста, па после недела-две уште една. Пази,празен аквариумот не го оставај. Стави прво растенија,нека филтрира водата некој ден, па далје, стави 4-5 риби за почеток.Мора азотниот циклус да почни од некаде.Макар и да умрат рибите, тие ти се заморчиња. После 2 недели,немаш мака.
Ќе купам течност за растенијата утре.

Со тоа што имам растенија не се смета за „празен“ така?

Ај баш утре ќе сликам па ако имате конкретни познавања за растенијата може ќе ми дадете совети за нив...

Член од
2 март 2007
Мислења
4.097
Поени од реакции
893

Се извинувам за дуплиот пост но еве неколку слики.

Прво, очигледно едно од растенијата се исуши. Ова на последнава слика што е одма до пумпата имаше големи листови кои едноставно си скапаа за жал и сега ги извадив. Другиве растенија пу пу да не ги заречам ок ми изгледаат. Храна вечер ќе им купам.

Второ, да не ми е прекрупна гранулацијата на камчињата за растенија случајно?

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51

Се извинувам за дуплиот пост но еве неколку слики.

Прво, очигледно едно од растенијата се исуши. Ова на последнава слика што е одма до пумпата имаше големи листови кои едноставно си скапаа за жал и сега ги извадив. Другиве растенија пу пу да не ги заречам ок ми изгледаат. Храна вечер ќе им купам.

Второ, да не ми е прекрупна гранулацијата на камчињата за растенија случајно?
Тоа десно личи на Bacopa monnieri, a лево на B.caroliniana Третото неможам да го препознаам. Ако се тие, прилично лесни се за одгледување, растат брзо, дури и надвор од водата можат да израснат. Незнам за некои посебности кои ги бараат овие растенија. Веројатно ќе немаш проблем со нив.

Ако нема доволно светло почнуваат долните ливчиња да им паѓаат...

Што се однесува со подлогата, изгледа дека е крупна, вака од сликите... Или ќе треба некој супстрат или прихрана....

Член од
2 март 2007
Мислења
4.097
Поени од реакции
893
Тоа десно личи на Bacopa monnieri, a лево на B.caroliniana Третото неможам да го препознаам. Ако се тие, прилично лесни се за одгледување, растат брзо, дури и надвор од водата можат да израснат. Незнам за некои посебности кои ги бараат овие растенија. Веројатно ќе немаш проблем со нив.

Ако нема доволно светло почнуваат долните ливчиња да им паѓаат...

Што се однесува со подлогата, изгледа дека е крупна, вака од сликите... Или ќе треба некој супстрат или прихрана....
Купив денес теблетки некои за растенијата. И уште едно растение, бушаво такво земав без корен па ќе видам дали ќе успее... Утре менувам 20-30% вода па ќе ставам таблета после.

Инаку пумпата дефинитвно премногу прави притисок па би сакал да и ставам цревце и внатре во аквариумот и да го однесам под камчињата свртено нагоре цревцето па нагоре да одат меурчињата и филтрираната вода. Вака кај и да ја свртам пумпата вода се одбива од некој ѕид зш мал е аквариумот.

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Купив денес теблетки некои за растенијата. И уште едно растение, бушаво такво земав без корен па ќе видам дали ќе успее... Утре менувам 20-30% вода па ќе ставам таблета после.

Инаку пумпата дефинитвно премногу прави притисок па би сакал да и ставам цревце и внатре во аквариумот и да го однесам под камчињата свртено нагоре цревцето па нагоре да одат меурчињата и филтрираната вода. Вака кај и да ја свртам пумпата вода се одбива од некој ѕид зш мал е аквариумот.
Мислам дека ќе е подобро како туш да го направиш, бидејќи со самиот пад на водата ќе се збогатува со кислород и покрај фитрирана ќе имаш и аерирана вода. Види ги сликите ке ти текне за што ти зборам....

https://www.google.mk/search?rlz=1C1GPEA_enMK313MK313&aq=f&sugexp=chrome,mod=0&q=MAGI+-+380&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ymmPUOzkL4TJsgaAwYDIDQ&biw=1280&bih=681&sei=3GmPUM7CHYvVsgbdhIC4Cg

Член од
2 март 2007
Мислења
4.097
Поени од реакции
893
Мислам дека ќе е подобро како туш да го направиш, бидејќи со самиот пад на водата ќе се збогатува со кислород и покрај фитрирана ќе имаш и аерирана вода. Види ги сликите ке ти текне за што ти зборам....

https://www.google.mk/search?rlz=1C1GPEA_enMK313MK313&aq=f&sugexp=chrome,mod=0&q=MAGI - 380&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ymmPUOzkL4TJsgaAwYDIDQ&biw=1280&bih=681&sei=3GmPUM7CHYvVsgbdhIC4Cg
Супер предлог фала, сега изгледа доста поубаво.

ОК ми изгледа за сега аквариумот, вода сменив денес, отстоена беше околу 24 часа и се ми изгледа под контрола.

Прошетав по неколку аквашопови пак и посурфав поактивно за риби сега и оваа комбинација ја имам во глава: 1 бета борец, 2 моли, јато гупи (5-6), 2 трихогатсери и по 2 частичи за стакло и доле (за овие не сум информиран а глеам имам разни...).

Мислам дека ова комбо ќе пасува и ќе е убаво за очи. Само не ги гледав во еден аквашоп сите што ми фатија око, па не знам дали е паметно да ги мешам од старт... Да ги мијам под чешма пред да ги ставам мислам не е баш паметно па не сум сигурен... Водата секако не би ја сипал, но може од на нив да имаа бактерии штетни...

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Супер предлог фала, сега изгледа доста поубаво.

ОК ми изгледа за сега аквариумот, вода сменив денес, отстоена беше околу 24 часа и се ми изгледа под контрола.

Прошетав по неколку аквашопови пак и посурфав поактивно за риби сега и оваа комбинација ја имам во глава: 1 бета борец, 2 моли, јато гупи (5-6), 2 трихогатсери и по 2 частичи за стакло и доле (за овие не сум информиран а глеам имам разни...).

Мислам дека ова комбо ќе пасува и ќе е убаво за очи. Само не ги гледав во еден аквашоп сите што ми фатија око, па не знам дали е паметно да ги мешам од старт... Да ги мијам под чешма пред да ги ставам мислам не е баш паметно па не сум сигурен... Водата секако не би ја сипал, но може од на нив да имаа бактерии штетни...
Па и немораш сите одеднаш да ги земеш, земи убави млади риби, кои ќе имаат можност полесно да се навикнат на новиот аквариум и подолго да им се радуваш. Имај на ум дека бета борците не живета многу долго во споредба со другите риби. Тие и во природа живеат 3-4 години. Башка скоро сите што се продаваат се веќе возрасни хибриди со многу убави перки, но тоа за жал им се одразува на животниот век. Бета и трихогастерите се двојнодишечки риби. Имаат еден систем во главата преку кој можат да земат воздух од над водата, доколку кислородот во водата е низок. Од друга страна доколку има голема разлика на температурата од водата и воздухот исто многу им штети особено на младите. Постарите риби се значително потолерантни, но имај го во рпедвид, многу луѓе незнаат и им умираат рипчињата. На пример водата во аквариумот е над 24 да речеме, а зимоска во станот во текот на ноќта ќе падне температурата под 15 степени. Ако аквариумот е отворен од горе, нема добра аерација, ќе излезе рипчето да дише и ете ти проблем. Секако со обично стакло од горната страна на аквариумот ептен лесно се решава овој проблем

Во врска со „Чистачите“ за стакло или алгар (бидејќи воглавно се храни со алги), земи си Анциструс, а за дното земи си коридораси. Лесно се чуваат и вршат работа.

Член од
2 март 2007
Мислења
4.097
Поени од реакции
893
Па и немораш сите одеднаш да ги земеш, земи убави млади риби, кои ќе имаат можност полесно да се навикнат на новиот аквариум и подолго да им се радуваш. Имај на ум дека бета борците не живета многу долго во споредба со другите риби. Тие и во природа живеат 3-4 години. Башка скоро сите што се продаваат се веќе возрасни хибриди со многу убави перки, но тоа за жал им се одразува на животниот век. Бета и трихогастерите се двојнодишечки риби. Имаат еден систем во главата преку кој можат да земат воздух од над водата, доколку кислородот во водата е низок. Од друга страна доколку има голема разлика на температурата од водата и воздухот исто многу им штети особено на младите. Постарите риби се значително потолерантни, но имај го во рпедвид, многу луѓе незнаат и им умираат рипчињата. На пример водата во аквариумот е над 24 да речеме, а зимоска во станот во текот на ноќта ќе падне температурата под 15 степени. Ако аквариумот е отворен од горе, нема добра аерација, ќе излезе рипчето да дише и ете ти проблем. Секако со обично стакло од горната страна на аквариумот ептен лесно се решава овој проблем

Во врска со „Чистачите“ за стакло или алгар (бидејќи воглавно се храни со алги), земи си Анциструс, а за дното земи си коридораси. Лесно се чуваат и вршат работа.
Имам капак горе, не дека е херметички затворено (не ни треба да е веројатно), ама ќе врши работа за разликата во температура да не е толку голема.

За ова да се помлади и јас размислував ама се нервирам, бидејќи не можам да ги разликувам јас помлади од постари па во суштина може кој било продавач како сака да ме заебава.

И баш бидејќи не би сакал сите одеднаш да ги купам ме интересира дали има foolproof начин да се додаде рипка во аквариум без да се загрозат „староседелците“? Сфатив дека не треба да се сипе водата од најлонот во кој рибата е „спакувана“ ама сеоак нели може да има нешто штетно закачено на самата рипка и нели има начин и тоа да се елиминира?

Ако сакам избор на рипки како што го замислував ќе треба да одам на шопинг во 2-3 пет шопови па одма се ставам на ризик нешто несакано да ми влезе во аквариум. Ако одам на безбедно и сите ги купам од ист пет шоп па нема да ми е толку убаво...

Сорри шо те замарам ама стварно се внесов и не би сакал да им е малтретирање на животинчињата. Јасно дека не може да направам да им е ко во природна средина ама би сакал колку што можам поблиску до тоа па да може да си живеат на раат. Затоа совети од поупатени се добредојдени :pipi:

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Имам капак горе, не дека е херметички затворено (не ни треба да е веројатно), ама ќе врши работа за разликата во температура да не е толку голема.

За ова да се помлади и јас размислував ама се нервирам, бидејќи не можам да ги разликувам јас помлади од постари па во суштина може кој било продавач како сака да ме заебава.

И баш бидејќи не би сакал сите одеднаш да ги купам ме интересира дали има foolproof начин да се додаде рипка во аквариум без да се загрозат „староседелците“? Сфатив дека не треба да се сипе водата од најлонот во кој рибата е „спакувана“ ама сеоак нели може да има нешто штетно закачено на самата рипка и нели има начин и тоа да се елиминира?

Ако сакам избор на рипки како што го замислував ќе треба да одам на шопинг во 2-3 пет шопови па одма се ставам на ризик нешто несакано да ми влезе во аквариум. Ако одам на безбедно и сите ги купам од ист пет шоп па нема да ми е толку убаво...

Сорри шо те замарам ама стварно се внесов и не би сакал да им е малтретирање на животинчињата. Јасно дека не може да направам да им е ко во природна средина ама би сакал колку што можам поблиску до тоа па да може да си живеат на раат. Затоа совети од поупатени се добредојдени :pipi:
Да тоа со капакот така треба да биде.

Во врска со помлади - постари, единствено е големината каков таков репер. Секако нема да ги одбереш најмалечките пошто тие може и некои неухранети да се. Продавачиве вообичаено заедно ги продаваат како јато и сите се браќа и сестри (но немора да значи). Но ако на пример во една продавница имаш јато трихогастери од по 5см. а во другата од 3см. овие вторите ваљда се помлади. Трихогастерите знаат 10-15см. да пораснат. (и тие ги има неколку вида). Мене на пример ми се допаѓа Trichogaster leeri (бисерен трихогастер). Имам видено во продавницата во Лептокарија дека имаат. Бетите растат 6-7см. Гледај да купиш некои околу 3см. Гупите растат исто околу 3см. машките, женските околу 5-6...итн.

Во врска со ново населување.... прво правило и најбитно, не брзај кога купуваш.... гледај внимателно пола саат ако треба, ако во аквариумот во продавницата има некоја што е тромава, плута на површина или чмае на дното, ти и највеселата да ја купиш може ќе е инфицирана и таа...Второ правило, кога се купува нова риба пред да ја ставиш во аквариумот иде во таканаречен карантин што е всушност помошно аквариумче, каде треба да остане неколку дена или додека се увериш дека е рибата здрава. Пошто ти такво немаш, на првото правило мораш особено внимание да обрнеш. Правило бр. 3, кога ќе ја донесеш рибата дома кесата со се риби како што е запакувана стави ја во твојот аквариум за да се изнивелираат температурите на водата од кесата со таа во аквариумот. Ако ја сипеш така или недај боже да ја миеш на чешма, како што ти текна погоре, од шок ќе умрат (освен ако не е карас :) ).

Мешањето на риби од разни аквариуми е лошо, но особено е лошо за стари аквариуми, кои веќе егзистираат долго време и имаат свој биоциклус. Твојот уште нема биоциклус и ја ти предлагам сега оваа недела да си прошеташ додека ти исциклира аквариумот и одбери си што ти се свиѓа. После во еден ден купи ги сите. Донеси ги дома и остај ги со се кеса во аквариум да се свикнат најмалку саат време. И потоа колку можеш пополека за да не им правиш шок, потони ја кесата внатре да се измешаат водите и полека таа ќе си прејде во аквариумот. Колку пополека го направиш тоа подобро. Најпрвен веројатно ќе се скријат негде кон дното во некој камен. Остај ги да се прилагодат. Некогаш им треба 1-2 часа, некогаш им треба 1-2 дена....После заедно чекор по чекор ќе ги решаваме останатите проблеми ако се појават :)

Инаку и тоа како може како природна средина да биде аквариумот, види на сликиве https://www.google.mk/search?q=natural+aquarium&hl=en&rlz=1C1GPEA_enMK313MK313&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rV6RUJ2JEo3VsgaYiIH4Aw&ved=0CCsQsAQ&biw=1280&bih=681

Се со време, јас за некој месец ќе прославам јубилеј како се занимавам со акваристика без престан 25 години :)

Kajgana Shop

На врв Bottom