Кајгана гитаристи

D

Daftie

Гостин
За мене вака се одвиваше процесот на учење. Бидејќи немав нет и немав појма за сајтови на гитар про викав еден другар демек да ми покаже. Ама он само ќе мија наштимаше гитарата и го мрзеше да објаснуе.
Ај решив сам ќе лупам без везе, немав од кај да гледам и едина работа што научив е кога гитарата ми е расштимана и да држам ритам( и тоа многу добро)
После некое време налетав на постер од декстер(офспринг) на концерт каде што имаше фатено акорд (G# но тогаш не го знаев тоа) и почнав тој захват(најпростиот) да го го употребувам у секаква можни варијанти и варијации. Устваро тогаш научив да мењам брзо акорди и да капирам некој почетнички работи.

После тоа(ова се дешава у период од некој си 2 месеца) кај друг другар бев на гости кој што знаеше а свири и бас и гитара и прв пат во живот видов таблатури за песни. Му реков дека и јас учам по нешто ама не ги знам тоновите нотите акордите и те работи. Целиот радосен ми покажа како да свирам некој песни и ми даде едно згужвано листе со основните акорди ( am, g-dur, c-dur итн...) и со некој од ...неосновните:pos:
Уште во првите 2 дена 80% од тоа згужвано избледено листе знаев да го свирам и ги запамтив нотите.

Прва песна што знаев цела да ја одсвирам од а до ш беше about a girl.
Прва песна што сам ја извадив 100% точна иста како на албумот...значи и во кој штим е и точниот strumming pattern :pos: е Welcome To Paradise-Green Day...бев среќен ко мало дете и наредни 2 дена ја свирев безпрестан затоа што беше само мој труд.(малку подоцна сватив дека грин деј уствари сите песни им имаат сличен принцип и се многу прости ама нема везе)

После дојдоа солажите:jaj:
До ден денеска се бавтам со нив затоа што не ги меркам многу.
Знам само прво успешно соло(малце покомплицирано) беше од Silverchair-Do You Feel The Same...за тоа ми требаше и гитар про и обични табови од нет и но во рок од некој 45 минути знаев да го свирам....тогаш веќе сватив дека нешто нешто знам.

Моментот кога укапирав дека знам да свирам гитара е кога се собравме чисто на заебанција да свириме некој песни демек, и испадна да биде џем сесија . Сите си лупавме глупости а јас почнав да импровизирам солажи...ми се нажеи кожата затоа што не знаев дека до толку ме бивало....со насевка од 8 до 8 отидов дома и не спиев сонувајаќи како утре пак ќе свирам.

пиес: у меѓувреме на целиот овој процес научив и да штимам.
И ја кога почнав немав нет и нев оставена сама на себе/својот неразвиен звук, а се наоѓаше и вујко ми чат-пат да ми каже нешто.
Ми идеше со бас линии, и соло делови од песни(да не речам солажи:P), па кога ќе скинев нешто сама "вујче, вујче, вака е?", па "не, не, пробај вака", "а вака може", "моеш и така, ама пробај и овака"...
Вујко ми ми бараше полесни начини да си ги свирам стварите, но само почетничка помош од три пати у два месеца и толку, за година дена се изненади што можам Fdur да фатам. Уау, ѕвер:uvo:
А, прва песна што успеав и по тоналитет да ја фатам ко оргиналот е "Patterns in the ivy" од Opeth(мислам така се викаше), претходно ќе ги фатев донегде точни, али бегаа од тоналитет...:toe:

F

FallenHypaspist

Гостин
симни си guitar pro ако веќе сакаш сам да учиш, најбољи софтвер ти е за читање на таблатури и најголем бр. сасмоуки гитаристи учеле баш од овоа (бтњ и ја) и според мене е многу практичен. мислам дека и сајтот беше www.guitar-pro.com
Program koj me nervira najveke vo svetot:D....lol...btw drugo si e po sluh:D...mn pesni vo guitar pro kako sto imam primeteno imaat sitni no vazni greski...na pr zabraveno sinkopiranje (so sto celosno moze da se izgubi ritmickata smisla na pesnata),harmonii i dr sranja....ali kako sto samiot kaza dobar e za pocetok:D

D

Daftie

Гостин
Не е до гитар прото, зависи како е направена песната.
Ако ја скинеш ти по слух можеш да ја направиш у џипи фајл и да ја ставиш на интернет, па некој кога ќе ја симне да рече "гитар прово не чини", нема везе нели?:wink:

F

FallenHypaspist

Гостин
Не е до гитар прото, зависи како е направена песната.
Ако ја скинеш ти по слух можеш да ја направиш у џипи фајл и да ја ставиш на интернет, па некој кога ќе ја симне да рече "гитар прово не чини", нема везе нели?:wink:
Na toa i mislev brat:D

ArhangelOFDeath

Immortality
Член од
3 септември 2008
Мислења
1.906
Поени од реакции
126
секој си тропа глупости како сака и затоа мислам дека најдобро ви е да учите од веб страната www.e-chords.com

Член од
28 декември 2008
Мислења
99
Поени од реакции
3
E aj nekoj da mi kaze kako da simnam nekoja programa da si go snimam zvukot ot amplitube.....neka e FREE oti ne baratam so kreditni kartici......ako sakate da vidite so kreator sum....na youtube imam nekoja pesna moja snimeno so obicen zaeban mikrofon......http://www.youtube.com/zikahendrix

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
E aj nekoj da mi kaze kako da simnam nekoja programa da si go snimam zvukot ot amplitube.....neka e FREE oti ne baratam so kreditni kartici......ako sakate da vidite so kreator sum....na youtube imam nekoja pesna moja snimeno so obicen zaeban mikrofon......http://www.youtube.com/zikahendrix
Побарај ја REAPER, можеш таму да го повикаш плагинот од амплитјуб и да се снимиш.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Ja najdov....ne e besplatna ama so da se prai....sega kaj treba da odam za da napravam amplitube da bide plugin za reaper....detali...ako moze
Со CTRL+T додаваш нова трака, па кликни на fx копчето од траката и најди го VST плагинот на Amplitube. Потоа кликни на тоа "R" копчето за да го припремиш REAPER за снимање и после кликни на црвеното Record копче.

Член од
28 декември 2008
Мислења
99
Поени од реакции
3
Со CTRL+T додаваш нова трака, па кликни на fx копчето од траката и најди го VST плагинот на Amplitube. Потоа кликни на тоа "R" копчето за да го припремиш REAPER за снимање и после кликни на црвеното Record копче.
e bide neso...ama znes so neznam kako da napravam vo momentot koga ke snimam i jas da slusam so sviram....so efektot...a jas slusam samo obicnata gitara....a potoa ot koga ke go snimam zvukot mi doaga so efekt...

Член од
28 декември 2008
Мислења
99
Поени од реакции
3
abe ne biduva nisto...se e zaebano....aj znes sto ke pocnam ot pocetok...izvini so te zamaram...

1.ja uklucuvam gitarata vo PC vo front panel mic in
2.odam kar realtek audio sound card(dole desno)i flevam kaj mikrofon i pravam da bide kaj mic in a front panel(ot kaj da doaga zvukot)
3.flevam vo amplitube i odam opcii i stavam Asio kako interface nesto tamo pisuva...
4.input kanalot mi e namesten za mic in a front panel
5.sample rate:44100 buffer size:384
6.pa odam REAPER...ctrl+T nova traka
7.pa odam Fx...go naogam pluginot za amplitube i namestuvam koi efekti treba...i klikam ok
8.pa odam ona kopceto"R"i se pojavuva nesto so svetka zeleno i pise LEFT.......pa.....ili jas sum problemot ili PC e crash...:toe::toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom