Кајгана гитаристи

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
За мене вака се одвиваше процесот на учење. Бидејќи немав нет и немав појма за сајтови на гитар про викав еден другар демек да ми покаже. Ама он само ќе мија наштимаше гитарата и го мрзеше да објаснуе.
Ај решив сам ќе лупам без везе, немав од кај да гледам и едина работа што научив е кога гитарата ми е расштимана и да држам ритам( и тоа многу добро)
После некое време налетав на постер од декстер(офспринг) на концерт каде што имаше фатено акорд (G# но тогаш не го знаев тоа) и почнав тој захват(најпростиот) да го го употребувам у секаква можни варијанти и варијации. Устваро тогаш научив да мењам брзо акорди и да капирам некој почетнички работи.

После тоа(ова се дешава у период од некој си 2 месеца) кај друг другар бев на гости кој што знаеше а свири и бас и гитара и прв пат во живот видов таблатури за песни. Му реков дека и јас учам по нешто ама не ги знам тоновите нотите акордите и те работи. Целиот радосен ми покажа како да свирам некој песни и ми даде едно згужвано листе со основните акорди ( am, g-dur, c-dur итн...) и со некој од ...неосновните:pos:
Уште во првите 2 дена 80% од тоа згужвано избледено листе знаев да го свирам и ги запамтив нотите.

Прва песна што знаев цела да ја одсвирам од а до ш беше about a girl.
Прва песна што сам ја извадив 100% точна иста како на албумот...значи и во кој штим е и точниот strumming pattern :pos: е Welcome To Paradise-Green Day...бев среќен ко мало дете и наредни 2 дена ја свирев безпрестан затоа што беше само мој труд.(малку подоцна сватив дека грин деј уствари сите песни им имаат сличен принцип и се многу прости ама нема везе)

После дојдоа солажите:jaj:
До ден денеска се бавтам со нив затоа што не ги меркам многу.
Знам само прво успешно соло(малце покомплицирано) беше од Silverchair-Do You Feel The Same...за тоа ми требаше и гитар про и обични табови од нет и но во рок од некој 45 минути знаев да го свирам....тогаш веќе сватив дека нешто нешто знам.

Моментот кога укапирав дека знам да свирам гитара е кога се собравме чисто на заебанција да свириме некој песни демек, и испадна да биде џем сесија . Сите си лупавме глупости а јас почнав да импровизирам солажи...ми се нажеи кожата затоа што не знаев дека до толку ме бивало....со насевка од 8 до 8 отидов дома и не спиев сонувајаќи како утре пак ќе свирам.

пиес: у меѓувреме на целиот овој процес научив и да штимам.
И ја кога почнав немав нет и нев оставена сама на себе/својот неразвиен звук, а се наоѓаше и вујко ми чат-пат да ми каже нешто.
Ми идеше со бас линии, и соло делови од песни(да не речам солажи:P), па кога ќе скинев нешто сама "вујче, вујче, вака е?", па "не, не, пробај вака", "а вака може", "моеш и така, ама пробај и овака"...
Вујко ми ми бараше полесни начини да си ги свирам стварите, но само почетничка помош од три пати у два месеца и толку, за година дена се изненади што можам Fdur да фатам. Уау, ѕвер:uvo:
А, прва песна што успеав и по тоналитет да ја фатам ко оргиналот е "Patterns in the ivy" од Opeth(мислам така се викаше), претходно ќе ги фатев донегде точни, али бегаа од тоналитет...:toe:

симни си guitar pro ако веќе сакаш сам да учиш, најбољи софтвер ти е за читање на таблатури и најголем бр. сасмоуки гитаристи учеле баш од овоа (бтњ и ја) и според мене е многу практичен. мислам дека и сајтот беше www.guitar-pro.com

Program koj me nervira najveke vo svetot:D....lol...btw drugo si e po sluh:D...mn pesni vo guitar pro kako sto imam primeteno imaat sitni no vazni greski...na pr zabraveno sinkopiranje (so sto celosno moze da se izgubi ritmickata smisla na pesnata),harmonii i dr sranja....ali kako sto samiot kaza dobar e za pocetok:D

Не е до гитар прото, зависи како е направена песната.
Ако ја скинеш ти по слух можеш да ја направиш у џипи фајл и да ја ставиш на интернет, па некој кога ќе ја симне да рече "гитар прово не чини", нема везе нели?:wink:

Не е до гитар прото, зависи како е направена песната.
Ако ја скинеш ти по слух можеш да ја направиш у џипи фајл и да ја ставиш на интернет, па некој кога ќе ја симне да рече "гитар прово не чини", нема везе нели?:wink:

Na toa i mislev brat:D

секој си тропа глупости како сака и затоа мислам дека најдобро ви е да учите од веб страната www.e-chords.com

E aj nekoj da mi kaze kako da simnam nekoja programa da si go snimam zvukot ot amplitube.....neka e FREE oti ne baratam so kreditni kartici......ako sakate da vidite so kreator sum....na youtube imam nekoja pesna moja snimeno so obicen zaeban mikrofon......http://www.youtube.com/zikahendrix

E aj nekoj da mi kaze kako da simnam nekoja programa da si go snimam zvukot ot amplitube.....neka e FREE oti ne baratam so kreditni kartici......ako sakate da vidite so kreator sum....na youtube imam nekoja pesna moja snimeno so obicen zaeban mikrofon......http://www.youtube.com/zikahendrix
Побарај ја REAPER, можеш таму да го повикаш плагинот од амплитјуб и да се снимиш.

Ja najdov....ne e besplatna ama so da se prai....sega kaj treba da odam za da napravam amplitube da bide plugin za reaper....detali...ako moze
Со CTRL+T додаваш нова трака, па кликни на fx копчето од траката и најди го VST плагинот на Amplitube. Потоа кликни на тоа "R" копчето за да го припремиш REAPER за снимање и после кликни на црвеното Record копче.

Со CTRL+T додаваш нова трака, па кликни на fx копчето од траката и најди го VST плагинот на Amplitube. Потоа кликни на тоа "R" копчето за да го припремиш REAPER за снимање и после кликни на црвеното Record копче.

e bide neso...ama znes so neznam kako da napravam vo momentot koga ke snimam i jas da slusam so sviram....so efektot...a jas slusam samo obicnata gitara....a potoa ot koga ke go snimam zvukot mi doaga so efekt...

e bide neso...ama znes so neznam kako da napravam vo momentot koga ke snimam i jas da slusam so sviram....so efektot...a jas slusam samo obicnata gitara....a potoa ot koga ke go snimam zvukot mi doaga so efekt...
reaperk.jpg

abe ne biduva nisto...se e zaebano....aj znes sto ke pocnam ot pocetok...izvini so te zamaram...

1.ja uklucuvam gitarata vo PC vo front panel mic in
2.odam kar realtek audio sound card(dole desno)i flevam kaj mikrofon i pravam da bide kaj mic in a front panel(ot kaj da doaga zvukot)
3.flevam vo amplitube i odam opcii i stavam Asio kako interface nesto tamo pisuva...
4.input kanalot mi e namesten za mic in a front panel
5.sample rate:44100 buffer size:384
6.pa odam REAPER...ctrl+T nova traka
7.pa odam Fx...go naogam pluginot za amplitube i namestuvam koi efekti treba...i klikam ok
8.pa odam ona kopceto"R"i se pojavuva nesto so svetka zeleno i pise LEFT.......pa.....ili jas sum problemot ili PC e crash...:toe::toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom