Правна помош и совети

Член од
18 октомври 2012
Мислења
12
Поени од реакции
0
Бидејки незнам дали сниманите потпишуваат нешто, а сметав дека не, тогаш може по повеке основи да ги тужиш. А и да ти понудат нешто, да не го потпишеш, можеш да ги тужиш за вознемирување, противправно задржување, лажно претставување и сл. Емитувањето на ТВ подразбира (ако не си потпишал) и надомест за загубен углед и достоинство.
За секое снимање без дозвола следи кривична пријава колку што знам имаше случај пред неколку години се тужеа тв куќата мораше да му се извини на лицето кое ги тужеше никој не смее приватноста да ти ја нарушува загарантирана со устав

Член од
18 октомври 2012
Мислења
12
Поени од реакции
0
Член 11
Физичкиот и моралниот интегритет на човекот се неприкосновени.
Се забранува секој облик на мачење, нечовечко или понижувачко однесување и казнување.
Се забранува присилна работа.Физички повреди ако имаш

се што е присилно без твоја волја мислам според член 11 од уставот на РМ

D

dirty angel

Гостин
Член 11
Физичкиот и моралниот интегритет на човекот се неприкосновени.
Се забранува секој облик на мачење, нечовечко или понижувачко однесување и казнување.
Се забранува присилна работа.Физички повреди ако имаш

се што е присилно без твоја волја мислам според член 11 од уставот на РМ
Благодарам многу, сепак мислам дека нема да соберам храброст за превземање на одредени мерки. :unsure:

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Имам ситуација , ќе пробам да објаснам .
Дедо ми пред да почине бил прелажан од жена измамник да стапат во брак .. Дедо ми земаше Германска пензија инаку . Дедо ми почина 2 месеца од како стпапија во брак со дотичната. Од тогаш таа си ја подига неговата пензија што пристига од Германија.... е сега излезе документ "Изјава" од дедо ми заверена и потпишана од него лично, дека по неговата смрт пензијата нема да има право да ја користи жената. е сега ме интересира колку е ова правно издржано. дали таа жена навистина нема право на пензијата со овој документ или требало да биде потшишано од двајцата ? И што можам јас да преземам овде... Благодарам Поздрав
Таа тн ИЗЈАВА(да не е тестамент?):cautious: е заверена од официјален орган?суд,нотар?или само потпишана од дедо ти?

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Таа тн ИЗЈАВА(да не е тестамент?):cautious: е заверена од официјален орган?суд,нотар?или само потпишана од дедо ти?
Друже фала ти на одговорот, На врвот со големи букви пишува ИЗЈАВА , по текстот во кој дедо ми наведува дека не дозволува брачниот партнер да ги користи средствата кој ке пристигаат на негова сметка од Германија, одоздола е потпишан тој своерачно , и е заверено од Адвокат , тоест правено кај адвокат и платил околу 1000д заверка, трошоци ..... затоа ми е сумљива работата што не е на нотар...туку кај адвокат. Имам нешто шанси со овој документ? Поздрав и благодарам.

A

Advokatisce

Гостин
Друже фала ти на одговорот, На врвот со големи букви пишува ИЗЈАВА , по текстот во кој дедо ми наведува дека не дозволува брачниот партнер да ги користи средствата кој ке пристигаат на негова сметка од Германија, одоздола е потпишан тој своерачно , и е заверено од Адвокат , тоест правено кај адвокат и платил околу 1000д заверка, трошоци ..... затоа ми е сумљива работата што не е на нотар...туку кај адвокат. Имам нешто шанси со овој документ? Поздрав и благодарам.
и да има шанси да не ја земе она пензијата, дали пак ти илинекој друг има право на истата. Најди некој адвокат дај му ги сите документи и објасни му ја цела ситуација па он ќе ти каже

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
^^ штом му е венчана жена таа законски ја наследува пензијата(согласно одредбите за пензиско и инвалидско осигурување) и вие не би можеле нешто да направите околу тоа. Семејната пензија е право што се стекнува и губи законски, а не врз основа на волја на некого.
Е сега изјавата која ја споменуваш - било која изјава која не е заверена на нотар нема важност. Ама и кога би била заверена не би ти послужила за ништо, зошто семејната пензија е право што се стекнува и губи законски, а не врз основа на волја.
Поздрав;)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Имам проблем на работа. Избран сум за член на синдикатот на една јавна фирма.
Претходниот претседател даде оставка во август 2012. Сегашниот претседател е избран во септември 2012 но поради спојување на главните синдикати на државно ниво не успеаа да го променат потписникот во банка така да сеуште е поранешниот претседател потписник.
Работата е што поранешниот претседател подигнал 4000е овој месец од сметката на синдикатот. Директорот несака да превземе ништо во врска со тоа, наводно да не се “дигала фама“ и да дојде некоја ревизија па да не блокира како фирма и да не сме земеле плата со месеци.
Значи работата е: Бившиот синдикалец здрвил пари од сметка, сегашниот синдикалец го слуша директорот а он не превзема ништо.
Што јас можам да сторам тука ? Каде да пријавам ?
Тие пари од синдикат и од заем каса немаат врска со фирмата, тие пари се ваши приватни,немаат благе везе со фирмата во која што сте вработени.
Ова само ви перат мозок за да не пријавите,иначе ова е кривично дело проневера и се пријавува во полиција.
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 02:47 ---
Сакам да прашам, дали се смета за прекршок (силување) доколку некој на поднапиено те принуди на секс, или конкретно ти ја зел невиноста на поднапиено?
Има една изрека После ебење нема каење, дали било на поднапиено дали било на трезно не е битно.
Толку беше пијана во несвест кога те ебеше фраерот ?
Зошто луѓево мислат дека едноставно можат да се предомислат за својте постапки,а притоа и да обвинат друг за нешто што не го направил ?
Силување е една од нај тешките категории за докажување и судење,едно поради фактот што ги има премногу лажни такви пријави.
Друго што нити судија нити обвинител,нити полиција се ненормални и неискусни.
Познавам една ваква што имаше пријавено силување, па истражниот судија ( жена ) и рече да не се прави будала, малава слично како тебе се поднапила се изебала и после некој ден од како типов ја игнорирал решила да пријаи силување.
Ја однесоа на гинеколог, ја однесоа на систематски,нема повреди на вагина нема физички повреди, има само нејзин збор против негов. На крајот испадна дека и изнудил секс со тоа што ја однел вон населено и и се заканил дека ке ја остави ако не му “даде “ и малава се упласила да не ја тепа и да не ја остави па раширила нозе, краен заклучок од страна на истражителката дека дрољичката лаже па и беше стегната пријаа за лажно пријавување.
Така да женска ако си се опијанила и во моментот си раширила нозе и тоа тогаш ти се гледало како супер идеја, тогаш тоа не е силување искористување или изнуда на секс. Тоа е КУРВАЛУК. Не е силување ако после тоа се предомислиш а предходно си раширила нозе и си ги дигнала нагоре колку можеш и неможеш.
Ти ја сваќам огорченоста башка ако малиот им се пофалил на сите и сега сите те разбрале.
АМА после ебање нема каење.
И друга работа, никој не може да ме убеди дека некој може да и го стави на некоја доколку таа не сака да и биде ставен, е сега доколку сексот е изнуден со физичко насилство,тепање мавање па за да се спаси од тоа морала да рашири нозе ,или да била падната во бесознание од тепањето можеш да кажеш дека е силување, ама кога ке речат поднапиеана бев,или ми удри еден шамар и ме силуваше.

D

dirty angel

Гостин
Тие пари од синдикат и од заем каса немаат врска со фирмата, тие пари се ваши приватни,немаат благе везе со фирмата во која што сте вработени.
Ова само ви перат мозок за да не пријавите,иначе ова е кривично дело проневера и се пријавува во полиција.
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 02:47 ---

Има една изрека После ебење нема каење, дали било на поднапиено дали било на трезно не е битно.
Толку беше пијана во несвест кога те ебеше фраерот ?
Зошто луѓево мислат дека едноставно можат да се предомислат за својте постапки,а притоа и да обвинат друг за нешто што не го направил ?
Силување е една од нај тешките категории за докажување и судење,едно поради фактот што ги има премногу лажни такви пријави.
Друго што нити судија нити обвинител,нити полиција се ненормални и неискусни.
Познавам една ваква што имаше пријавено силување, па истражниот судија ( жена ) и рече да не се прави будала, малава слично како тебе се поднапила се изебала и после некој ден од како типов ја игнорирал решила да пријаи силување.
Ја однесоа на гинеколог, ја однесоа на систематски,нема повреди на вагина нема физички повреди, има само нејзин збор против негов. На крајот испадна дека и изнудил секс со тоа што ја однел вон населено и и се заканил дека ке ја остави ако не му “даде “ и малава се упласила да не ја тепа и да не ја остави па раширила нозе, краен заклучок од страна на истражителката дека дрољичката лаже па и беше стегната пријаа за лажно пријавување.
Така да женска ако си се опијанила и во моментот си раширила нозе и тоа тогаш ти се гледало како супер идеја, тогаш тоа не е силување искористување или изнуда на секс. Тоа е КУРВАЛУК. Не е силување ако после тоа се предомислиш а предходно си раширила нозе и си ги дигнала нагоре колку можеш и неможеш.
Ти ја сваќам огорченоста башка ако малиот им се пофалил на сите и сега сите те разбрале.
АМА после ебање нема каење.
И друга работа, никој не може да ме убеди дека некој може да и го стави на некоја доколку таа не сака да и биде ставен, е сега доколку сексот е изнуден со физичко насилство,тепање мавање па за да се спаси од тоа морала да рашири нозе ,или да била падната во бесознание од тепањето можеш да кажеш дека е силување, ама кога ке речат поднапиеана бев,или ми удри еден шамар и ме силуваше.
"Тоа е КУРВАЛУК. Не е силување..."
Блазе Ви со ваков памет и речник воедно, не ми се симнува на Ваше ниво за да ви дадам одговор на горенаведеното.
Секој си има право на мислење, сепак го почитувам и Вашето.

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Не мора да ја спамирате темата со коментари како за во кафич...:eek:
Ако можите помогнете,ако не не мора да си терате сеир врз нечија мака....без разлика кој е виновен за тоа шо се случило....
Ќе дадам мое мислење за случајот"силување"...
Госпоѓице,госпоѓо dirty angel...
Силувањето е едно доста сериозно кривично дело,и казните се доста високи.....
Но како шо рече членот погоре ова тешко се докажува...
Доколку го пријавите....
Прво,треба да бидат ислолнети елементите на кривичното дело силување...член 186 од Кривичен закон на РМ...
Значи дали имало присила со директна и сериозна закана од негова страна?
Второ доколку имало,треба да се изврши преглед од лекар специјалист,потоа вештак од судска медецина треба да изготви наод и мислење....
Па со ова се оди на суд...
Овие дела се доста тешки во целиот тек на постапката....,не само за жртвите туку и за судиите....зошто пред се се работи за повредување на интимата на некоја личност...
А и судиите имаат нималку лесна задача кога одлучуваат....
А и не ретко стигнуваат лажни пријави баш како шо рече dobro poznat...
Зошто љубовите врски,интимните односи се меч со две оштрици,мала е разликата помеѓу љубов и омраза....
Не ретко љубовни врски завршувале по судови,па станувало каша попара....да интервенира полиција во суд...
Да не должам мислам ме разбираш,значи ова не е едноставна работа...треба сите факти да се знаат,пред да се реши дали ќе се превзема некој потег или не...
Последиците не се едноставни,и за двете страни...
Ако мислиш деа преземаш нешто,преземај...но добро размисли...зошто ова е многу комплексна ситуација...и секако ќе има последици,без разлика на епилогот...

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Не баш за овде, ама би требало да знаете:
-Колку пари е на нотар за заверка на уверение за државјанство и диплома?

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Не баш за овде, ама би требало да знаете:
-Колку пари е на нотар за заверка на уверение за државјанство и диплома?
Ако не се лажам по 150 денари од заверка...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
едно кратко прашање ако знае некој да ми одговори.
на девојка ми брат и тазе положи и му пишале казна за возење после 23 часот. му плеснале казна шо му плеснале не е битно - сакам да прашам дали ке го викнат на суд за да му дадат забрана за возење од 3 6 месеци или слично или за овој прекршок не важи тоа?

Член од
29 октомври 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ми треба помош!!!!
Вработен сум во една компанија, но од друга компанија ми исплатија 3000Е по договор за повремени или привремено вршење на услуги (заедно со персоналниот данок на доход). Е сега ме интересира бидејќи јас не потпишав никаков договор дали можам да имам било какви проблеми бидејќи во исто време сум вработен во една компанија, а примам парични средства и од друга со која немам потпишано договор. Инаку по занимање сум сметководител

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
едно кратко прашање ако знае некој да ми одговори.
на девојка ми брат и тазе положи и му пишале казна за возење после 23 часот. му плеснале казна шо му плеснале не е битно - сакам да прашам дали ке го викнат на суд за да му дадат забрана за возење од 3 6 месеци или слично или за овој прекршок не важи тоа?
Во законот за безбедност во ссобраќајот не е предвидено одземање на возачка дозвола за ваков прекршок,освен глобата од 400 евра(која се преполовува ако се плати во рок од 8 дена)....

Kajgana Shop

На врв Bottom