Има ли „леб“ во државава?

Ne ti ni treba leb! Se e toa hemija i se e pukano so pesticidi za da bide kao demek svez i so boja dodavano.I posle nemalo rakovi i sl.Jadi si samo zelenchuk ovoshje i toa e toa.Coveckiot organizam moze bez leb .I eve za da ve tera na razmisluvanje, zosto nikogas kaj lebot vo prodavnici nema bubachki? nema nisto? Po logika treba da vrie od niv, testo e.Od tolku sto e hemisko i bubachki ne se doblizuvaat a ti toa u organizam go stavas.

Во странство не се исплаќа ако немаш роднини па да седиш кај нив и да заштедиш нешто плус.
Еден другар замина за Германија да прави фасади на куќи и станови и си дојде за еден месец затоа што таму треба да плаќа кирија и сметки и ништо не му останувало.
Едни комшии се во Италија на нивите и ми викаат дека платата им е 1500 евра за еден и дека едната плата им иде за трошкови. А замислите да е сам дали ќе му стигне. Единствено место во странство каде може да се заштеди од кирија, јадење и сметки е на брод таму платата е чиста.
И 1500 долари да зимате барем се знае сите се ваши.

Tutor Секој со свое мислење.
Ти познаваш личности кои заминале во странство јас познавам личности кои отишле во странство и со месеци седеле без работа па назад се вракале со прст во уста.Сакам да кажам дека никаде не тече мед ни млеко.Не е се како што мислите вие.Да,јас имам одено да работам и знам многу убаво како е.А зборувам општо за оние кои зборуваат на темата факај куферите и бегај од овде а тие се уште седаат ваму.Епа зошто седаат овде кога се им е мизерија м?Таа причина мене не ми е јасна.
Пљукаме по се живо и диво,власта ни била ваква власта била онаква а порано било подобро?Мижи да те лажам е работава.Работа немало.Па неможеш веднаш бе да се вработиш по своја струка е*аго?
Заминале младите и ке заминуваат ама пак ке се вратат во родниот крај.
Во странство работава знаеш како е ?Секој овде ти се прави пријател а во странство од километар бега од тебе и ти се прави како да не те познава а до вчера сте правеле скара во твој двор.Лично искуство.
Не ми зборувај дека немам искуство кога немаш поим што се на мојата фамилија па и на останатите што се случувало.
Татко ми секој месец мора само 700 евра за стан да плати ама само стан,а за струја вода, храна,мобилни картици или интернет?

Во странство не се исплаќа ако немаш роднини па да седиш кај нив и да заштедиш нешто плус.
Еден другар замина за Германија да прави фасади на куќи и станови и си дојде за еден месец затоа што таму треба да плаќа кирија и сметки и ништо не му останувало.
Едни комшии се во Италија на нивите и ми викаат дека платата им е 1500 евра за еден и дека едната плата им иде за трошкови. А замислите да е сам дали ќе му стигне. Единствено место во странство каде може да се заштеди од кирија, јадење и сметки е на брод таму платата е чиста.
И 1500 долари да зимате барем се знае сите се ваши.
Може и на други места освен на брод да се заработи ама не треба да се троши туку што повеќе да се штеди. И нормално да се работи повеќе саати. Најминимално да се живее треба неколку години. Најосновните и најефтините работи да се купат и ништо повеќе (мобилни ајподи брендирана облека не смее). Кој може тоа да го издржи подолг временски период ќе му се исплати. Еден пријател тоа го направи буквално 13 години работеше како црнец и штедеше претерано и ете го сега дечкото си купи 3 стана и ужива. До крај на живот може да си живее од кирии.

Ако не беа Македонците грдите Американки па и оние од Западна Европа ќе останеа немажени. :ROFLMAO:
Сите студенти што останаа на црно во Америка се оженија само за да живеат кај нив дома без пари и ќе присоберат некоја па ајде развод. :icon_lol:

Tutor Секој со свое мислење.
Ти познаваш личности кои заминале во странство јас познавам личности кои отишле во странство и со месеци седеле без работа па назад се вракале со прст во уста.Сакам да кажам дека никаде не тече мед ни млеко.Не е се како што мислите вие.Да,јас имам одено да работам и знам многу убаво како е.А зборувам општо за оние кои зборуваат на темата факај куферите и бегај од овде а тие се уште седаат ваму.Епа зошто седаат овде кога се им е мизерија м?Таа причина мене не ми е јасна.
Пљукаме по се живо и диво,власта ни била ваква власта била онаква а порано било подобро?Мижи да те лажам е работава.Работа немало.Па неможеш веднаш бе да се вработиш по своја струка е*аго?
Заминале младите и ке заминуваат ама пак ке се вратат во родниот крај.
Во странство работава знаеш како е ?Секој овде ти се прави пријател а во странство од километар бега од тебе и ти се прави како да не те познава а до вчера сте правеле скара во твој двор.Лично искуство.
Не ми зборувај дека немам искуство кога немаш поим што се на мојата фамилија па и на останатите што се случувало.
Татко ми секој месец мора само 700 евра за стан да плати ама само стан,а за струја вода, храна,мобилни картици или интернет?
Добро , сега се согласувам со напишаното , значи не вреди да се генерализира нели? Мене тоа ми сметаше во твојот пост, "генерализираш" не дека јас велам мед и млеко е во странство .... Секој со своето знаење,способност па и к'смет на крај . Ако не му чини овде на некого ќе види како е и на друго место, па нека секој си процени сам каде му е подобро.

TutorА зборувам општо за оние кои зборуваат на темата факај куферите и бегај од овде а тие се уште седаат ваму.Епа зошто седаат овде кога се им е мизерија м?Таа причина мене не ми е јасна.

Не сме се фатиле само за власта и општо партиите. Тие се само еден дел од трулото кај нас.
Корумпирано образование, ментално исцедување на човечкиот труд, смешни стандарди, мобинг, злоупотреба на работна сила, нефункционален и воедно партиски синдикат и многу други да не ги набројувам и сам ги знаеш.
Се тоа трпи народот затоа што нема друго, нема алтернатива. Сите се со помислата подобро нешто отколку ништо.
А тие што ги збориш што седат тука а кукаат да си одат или немаат доволно муда или финансии.

Јас сите што ги знам што отишле да живеат во странство, не се вратиле, затоа што им било поубаво од овде. Ги сметаат за пониска класа ама пак им е подобро од овде.
Ако ви се верува јас со Машински факултет, веке 7-8 месеци пратам огласи за работа, и имам аплицирано во преку 50 фирми, претежно производствени но и трговски, и никој ме нема повикано на разговор. Ама пазете, аплицирам без врски и партиска книшка. Џонсон Мети, Контролс, Кемет, сега новиве Ван Хол, Кромберг и Шуберт, Дракслмејер,Вабтек,Леарница во Охрид и уште многу други кај што аплицирав, а кај многу од нив по два пати аплицирав кај некои дури 3-4 пати како излагаат нови огласи, и ни некој да се заинтересира, да ме исконтактира, ништо. Само еднаш во ДС Искра Куманово ме повикаа, им нацртав дел во Аутокад и ко божем за неколку дена ке ми се јават, еве ги веке месец дена ни трага ни глас.
Фабрикиве што ги набројав вработуваат исклучиво преку врски и партиски. Најсигурен сум за Контролс и за Мети, од лично искуство ви пренесувам, па кој сака нека верува кој не, нека не верува, јас на овој начин, со кажување на вистината колку толку им го намалувам рејтингот, затоа што сум изреволтиран. Ако некој сака да работи во овие две фабрики, нека земе книшката и пријателот што ке го пречека на врата, нека се искешира и само тогаш може да се надева на нешто, а ако некој смета дека тој начин не е правилен нека ги бојкотира на секаков можен начин, и нека ја шири вистината за овој криминал, затоа што не е правилно некој со средно фармација, да влезе, да работи и да зема 40 000-50 000 плата а некој што учел 4-5 години хемиски факултет и има 10 пати поголемо знаење од тој со средно да не може да најде работа по струка и да работи во некој колонијал за смрдливи 10 000.
И како да останам овде, а реално сакам ама не можам? Па уште некој ке постави тема овде на форумов, како да се задржат младите образовани кадри во земјава?
Мене фактички државата (мислам на влада, политички партии, пратеници и сл. срања) ме брка од домот,од земјата, затоа што не сакам да ги прифатам нивните правила на игра, со тоа што владата и сите политички партии направиле да сите ние ако сакаме работа за да преживееме, да мораме партиска книшка да вадиме и да мољакаме некои партиски пиунчиња за работа и + да ги частиме едно 2-3000 евра. Па да ми извинат ама моето достоинство и гордост се многу поважни него некои гзолижачи во некоја партија. Нема да се претворам во нешто што го мразам, а мразам улижување, подмитување и секаков вид на нечесност.
Леб овде има само ако си газда, ако си отвориш нешто свое, некој локал, сендвичара, колонијал и сл. како за почеток.Ама овие работи ке те држат во класата преживари, лебари, пошто само толку ке имате, доволно за да преживеете.Еве јас како невработен појдов да земам државен кредит од 3000 евра за самовработување, и да си отворам сендвичара. И кога таа вработената ми кажа кои се условите јас од старт знаев дека немам шанси да го земам.Покрај тоа што треба да си невработен минимум 6 месеци и да си изработиш мини бизнис план, заебаниот услов е да се учествува со најмалку 25% од вкупната сума на кредитот дали во опрема, објект пари (одприлика околу 850 евра) и да се има или жирант кој работи во државна фирма (која будала би прифатила да биде жирант денес), залог со проценка 1:2(ако предметот кој го заложуваш вреди 5000 евра тие го проценуваат 2500) или хипотека. Па да не сакаат куќата да си ја ставам под хипотека за едни смрдливи 3000 евра?
За да се има малку поудобен живот е проблем. Ако чекате да најдете работа по струка или добро платена работа, пакујте се момчад, и сви у бољи живот, оваа земја уште долго ке остане земја во која владеат неписмени,лигуши,планинци и уценувачи, и не се надевајте дека нешто многу ке се промени ако пенетрираме во ЕУ. Сами ако не се освестиме, да направиме една интелектуална револуција, тогаш никој од страна нема да ни ги среди нашите животи.
Ова е нашиот избор,
1. да дигнеме револуција и да направиме некаква промена за нас и идните наѓши поколенија,да направиме политичарите да се плашат од нас, од нашиот интелект и сложност и конечно да почнат да работат за нас, за народот кој ги гласал.
2. да бидеме робови доживотно, да рмбачиме за буѓави 200 еврони или помалку,
3. да дозволиме да не протераат во странство далеку од својот дом и своите блиски.
И да не должам повеќе, ке го завршам постот со еден цитат на Брус Ли: - Оној кој не сватил дека живее во темнина, никогаш нема да ја побара светлината.

да не се лажеме,има колку за леб,да може утре пак да одиш на работа за тоа парче леб.....

Па тоа и е поентата денес да работиш, да заработиш за лепче, да го изручкаш за да утре имаш сила пак за истото ................ тоа ти се вика перпетуум мобиле (n)(n)
Е сега многу работи фалат, ама има работи и кои ги имаме вишок ........... имаме во сред Скопје плажи, имаме ПАСОК на кејот ........ ПАСОЧНИ плажи, лаѓи, сплавови ѓоа Дунав, имаме пешачки мост на кој има 50ина статуетки со кои можеш да си се сликаш, па и поразговараш и ред други работи .............. фонтани ди говни ............. :pipi::love::LOL:

По не знам кој пат ќе напишам..
Ми се гади од вас,црева ми се превртуваат.

darmon огласите на овие фирми им се само колку да се каже дека излегле во јавност они веќе имаат земено работници. И само фигуративно ги повикуваат на интервју колку да им помине време цел ден да си прават муабет со некој.
Леарница Охрид имаат нов оглас од пред 12 часа. :facepalm:
Еве овие Кам маркети пуштија оглас за работа на вратата им беше залепен демек ќе отварале нов маркет а ни трага ни глас од новиот маркет.
Оглсот во Together салоните нон стоп врти, исто и за Близу, Нептун и Рамстор. Еве јас имам работа но ќе пуштам CV за во Нептун да видам дали ќе ми се јават од чиста радозналост па ќе ви кажам.
Исти се сите фирми немој да мислиш дека само таму е така.
Кој идиоти се зошто ги бираат работниците по 100 пати пуштаат огласи а никој не вработуваат. Што чекаат да им се јави некоја со разголена блуза и кратка сукна а без грам мозок?

Гордоста е поважна пред се ама они се на власт ја имаат силата мора да им го лижеме газот ако сакаме да најдеме добра работа во државна администрација или добра приватна фирма.
Ако некој ти вети дека за 2-3000 евра ќе ти најде работа и ќе зимаш 500 евра плата и нема да ти биде загрозено работното место дај му за 4 месеци ќе си ги вратиш.
Подобро така отколку дома. Денес е така сите плаќаат за да го добијат тоа што го сакаат. Парите се поважни од пријателството. Мене ниеден пријател и роднина не ми е помогнал сите се криеја, но сега јас се кријам кога ми бараат пари во заем или било каква помош. ;)

Ако некој ти вети дека за 2-3000 евра ќе ти најде работа и ќе зимаш 500 евра плата и нема да ти биде загрозено работното место дај му за 4 месеци ќе си ги вратиш.

Или ќе замине во непознат правец со парите.

мора да им го лижеме газот

Збори во прво лице еднина, има многу луѓе кои не се по тој спорт.

Или ќе замине во непознат правец со парите.
Збори во прво лице еднина, има многу луѓе кои не се по тој спорт.
Не парите кога ќе ја земи првата плата или договор со адвокат ако не биде ништо да му ја земи колата. :)
Добро множина мислам на неколку не на сите.

Ne ti ni treba leb! Se e toa hemija i se e pukano so pesticidi za da bide kao demek svez i so boja dodavano.I posle nemalo rakovi i sl.Jadi si samo zelenchuk ovoshje i toa e toa.Coveckiot organizam moze bez leb .I eve za da ve tera na razmisluvanje, zosto nikogas kaj lebot vo prodavnici nema bubachki? nema nisto? Po logika treba da vrie od niv, testo e.Od tolku sto e hemisko i bubachki ne se doblizuvaat a ti toa u organizam go stavas.

Леб во метафоризирано значење, неабортиран.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom