Што е неопростлив грев?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Има многу политеистички религии и ден денешен. Например има окулу 1 милијарда Хиндуисти кој се политеисти.
Инаку според фактите кој ги знам единствен логичен заклучок е дека Библискиот Бог-Јехова не постои.
Ама не можеме вака до бесвест:cool:

Абе како сакаш ти крсти ги, п аи политеисти.

Немаат тие везе со Бог.

Ои прај муабето со нив за крави, глувци и остали животињи.

Па Библискиот Бог, односно ентитетот опишан со такви карактеристики у Библијата, и дете од градинка знае дека не постои.

ТОа ли ми го соопштуваш?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па Библискиот Бог, односно ентитетот опишан со такви карактеристики у Библијата, и дете од градинка знае дека не постои.
Така велиш? Не знам судејќи по претходниве постови......кој знае. Све некој толку познавачи едни знаат дека бог постои, едни знаат дека не постои, а само се лажат себеси. Ни едните ни другите знаат.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Знаеш ти каков човек си,стално преземаш иницијатива за контрола врз дискусијата демек ти си во право ти си тој што бара докази,мислења,оправданија,а кога тебе ќе те праша некој за мислење или да произнесеш аргумент скривнуваш од темата и за тоа не те сметам за добар соговорник.
А нели сум у право?

Моите аргументи не ти се допаѓаат. Немам што повеќе да правам, јас.
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 14:16 ---
Така велиш? Не знам судејќи по претходниве постови......кој знае. Све некој толку познавачи едни знаат дека бог постои, едни знаат дека не постои, а само се лажат себеси. Ни едните ни другите знаат.
Знаењето е сила. Знаењето е моќ

....

Ама она вистинското, од Бога дадено.

п.с. ебеш му матер ако барем едните знаеја немаше да има ваква тема:pos:

W

Werther

Гостин
Според ова ти се изјаснуваш за атеист? Или грешам?
Според твоиве кажувања не би рекол....ама ти си знаеш, голем си.
Само тие ли богови (од аврамските религии и хиндуистичките) ги знаеш?
Ти значат нешто поимите пантеизам, деизам....спиноза?
На основа на што тврдиш дека ниеден бог не постои? Имаш некакво знаење дека не постои или онака од инает?

Која друга страна бе момче? Не е се црно или бело.
На основа дека сите теории за настанувањето на човекот и светот кои ги нуди религијата не ми се за верување ете таа е основата.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
На основа дека сите теории за настанувањето на човекот и светот кои ги нуди религијата не ми се за верување ете таа е основата.
Епа што бе пријател ја да ти праам ако тебе не ти се верувало:(

Ои прашај го шеикот у Манчестер, дали му се верува како Алах им го сврте грбот вчера на атеистичко тло у содмоизираниот Амстердам.

И него не му се верува. Јеби га.

W

Werther

Гостин
А нели сум у право?

Моите аргументи не ти се допаѓаат. Немам што повеќе да правам, јас.
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 14:16 ---
За во право незнам дали може да се каже,за едни си за едни не си во право знаеш невозможно е човек да го убедиш џабе е,само може да ги доближите ставовите околу некои работи,а да земеш да го убедуваш невозможно е.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А кој зборува за религија и за боговите во религиите? Момче ти не читаш. И Donald Sikert ти го кажува истото и пак не читаш. Доказите (хммм ако може да се наречат докази) на такозваната “друга страна“ не го исклучуваат постоењето на бог.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
За во право незнам дали може да се каже,за едни си за едни не си во право знаеш невозможно е човек да го убедиш џабе е,само може да ги доближите ставовите околу некои работи,а да земеш да го убедуваш невозможно е.
Ајдеее:)

Се слагам со болдот:P

Ги доближивме ли ставовите јас и ти?

W

Werther

Гостин
Ајдеее:)

Се слагам со болдот:P

Ги доближивме ли ставовите јас и ти?
Па не баш може околу некои работи еве на пример ти се слагаш со болдот околу убедувањето ама не ми се верува за останатото:(,но има изолирани случаи како овој кога и ставовите неможе да се доближат до толку се заострени страните,но има и дискусии во кои лесно можат двајцата соговорници да се сложат околу некои нивни ставови.Јбг такви се луќето таква ни е природата

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Јас секогаш си прашувам за каков бог зошто има многу дефиниции за него. Некој богови едноставно се апсурдни некои богови неможе да се докаже никогаш дали постојат или не за некои богови може само сега за сега не се достапни тие информации а некој богови едноставно е докажано дека непостојат во последнава категорија спаѓа Библискиот Бог.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Па не баш може околу некои работи еве на пример ти се слагаш со болдот околу убедувањето ама не ми се верува за останатото:(,но има изолирани случаи како овој кога и ставовите неможе да се доближат до толку се заострени страните,но има и дискусии во кои лесно можат двајцата соговорници да се сложат околу некои нивни ставови.Јбг такви се луќето таква ни е природата
Ај вака да пробам.

Јас велам дека ништо не е стопостотоно сигурно. ТОа го вели и тероијата на веројатност. Постои скоро сигурен настан, не и сигурен настан.

Јас велам дека може има Бог, може и нема. Не зборувам за негирање на цитти од Библија,туку за ентитет кој може да има контрола врз причинско последничните односи, врз кои почива универзумот.

Јас велам дека не може да се докаже неговото постоење, ниту неговото непостоење. Барем засега.

Ниту еден доказ кој не оди во прилог на едното или другото, воопшто не доведува до лигочко следство дека спротивното е точно. ТОгаш лесно би се докажало:)

Дали си сигурен дека 100% ова што го тврдам е неточно и дали си ти 100% со спротивставени ставови на моите?

Ако е ДА идеме даље:P

Ако е НЕ, добредојде у сивата зона, онаа меѓу црното и белот, онаа меѓу двата екстрема. А ниту еден екстрем не е добар.
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 14:48 ---
Јас секогаш си прашувам за каков бог зошто има многу дефиниции за него. Некој богови едноставно се апсурдни некои богови неможе да се докаже никогаш дали постојат или не за некои богови може само сега за сега не се достапни тие информации а некој богови едноставно е докажано дека непостојат во последнава категорија спаѓа Библискиот Бог.

Не треба ти да прашуваш, туку ти дефинирај каков Бог негираш. Капираш?

Јас велам имај доза на резерва за се во животот:P

Немаш ништо сигурно.

Дури и најчистата љубов на планетава, онаа мајчината, знаела понекогаш да затаи.

п.с. А Бог како што ти го негираш, онака опишан у Библијата и Куранот, не е мајка, туку татко:P Па почесто може да затаи

W

Werther

Гостин
Ај вака да пробам.

Јас велам дека ништо не е стопостотоно сигурно. ТОа го вели и тероијата на веројатност. Постои скоро сигурен настан, не и сигурен настан.

Јас велам дека може има Бог, може и нема. Не зборувам за негирање на цитти од Библија,туку за ентитет кој може да има контрола врз причинско последничните односи, врз кои почива универзумот.

Јас велам дека не може да се докаже неговото постоење, ниту неговото непостоење. Барем засега.

Ниту еден доказ кој не оди во прилог на едното или другото, воопшто не доведува до лигочко следство дека спротивното е точно. ТОгаш лесно би се докажало:)

Дали си сигурен дека 100% ова што го тврдам е неточно и дали си ти 100% со спротивставени ставови на моите?

Ако е ДА идеме даље:P

Ако е НЕ, добредојде у сивата зона, онаа меѓу црното и белот, онаа меѓу двата екстрема. А ниту еден екстрем не е добар.
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 14:48 ---
Еве и за ова до негде се сложуваме неможе ништо да се земе за апсолутно точно,но сепак би сакал да си останам во темната зона,а ти според постовиве не ми делуваш како некој што е во сивата зона,некако наклонет си на белата или грешам?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Шо е неопростлив грев?!?

хмммм ....

Да дрндаш за религија и како тежок верник да шириш морал, а во душа да си као Ханибал Лектер..... :vozbud:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Еве и за ова до негде се сложуваме неможе ништо да се земе за апсолутно точно,но сепак би сакал да си останам во темната зона,а ти според постовиве не ми делуваш како некој што е во сивата зона,некако наклонет си на белата или грешам?
Види јас дефинитивно сум навивач на сивата зона која тера накај бела зона, која според тебе очигледно е постоењето на Бог:)

А ти пак навиваш за другата страна. Јеби га.

Тоа се само нијанси на сивото, а и двете се сиви.:) А ког аимаш нијанси, тоа е веќе прашање на вкус;)

Ако не ја пречекориш сивата зона, и сеуште си во неа, а не си во црната, или белата, тогаш е сосема во ред. Барем за мене.

W

Werther

Гостин
Види јас дефинитивно сум навивач на сивата зона која тера накај бела зона, која според тебе очигледно е постоењето на Бог:)

А ти пак навиваш за другата страна. Јеби га.

Тоа се само нијанси на сивото, а и двете се сиви.:) А ког аимаш нијанси, тоа е веќе прашање на вкус;)

Ако не ја пречекориш сивата зона, и сеуште си во неа, а не си во црната, или белата, тогаш е сосема во ред. Барем за мене.
А ме интересира ова многу сега вака:ти мене ме ставаш во сивата група иако јас многу по наклонет на темната сум само не ми е тоа прашањето,прашањето ми е белата се верници,темната атеисти,а сивата што се?

Kajgana Shop

На врв Bottom