Народната носија фустанела и опинци

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Доколку не биле издвојувани тогаш биле вбројувани или ти имаш поинакво објаснување?

Друга позната чиненица е тоа дека први на удар на бугарската пропаганда беа токму Власите и неброени можам да речам се примерите со познатите и значајни историски личности од Влашко потекло кои себе се декларирале како Бугари.

Па не би рекол дека биле први на удар, само мал дел со недокажано влашко потекло се декларирале за Бугари. Но ова за во официјални документи што го тврдиш не ми е веродостојно.

ТЕМАТА ИМА ЈАСЕН НАСЛОВ, ИЛИ ПРИДРЖУВАЈ СЕ ДО НЕА, ИЛИ ПРОШЕТАЈ СИ ДО ВАШИТЕ БУГАРСКИ ФОРУМЧИЊА

Ај да не испадне дека не ти било одговорено...

Во Ватиканските архиви Македонците се Албанци и Црногорци, не вие.
ЛАГА, која веќе ти ја раскринкав во детали на соодветната тема.

Светата столица одвојувала посебни стипендии за Македонци пред 4 века

Kasnakoski напиша:
Во средновековните извори со името Македонци се познати Грците од темата Македонија и Грците од Солун и околината, пак не сте вие.
И за овие глупости си раскринкан на толку многу теми овде, што е греота и овде да те скубеме...

"The day of Saint Demetrius in (Salonika) is as great a festival as the Panathinei in Athens or Panionii in Miletus; it is a grand Macedonian celebration in which not only the Macedonian people gather, but people of all sorts and from all directions: Greeks from different regions of Hellada, the Mizian tribes..."

Цели теми имаме за глупостиве што ги верглаш:
Хеленизмот - Европска измислица од 18 век

Kasnakoski напиша:
Во архивите на Австрија Македонци се Власите како што е баронот Константин Бели Македонецот, пак не сте вие.
Доказ за ова НЕМАШ, освен во твојата фантазија.

Дополнително, да почнам да редам овде колку Власи си ги славите како Бугари сакаш ли?

Kasnakoski напиша:
Кон крајот на 19 и почетокот на 20 век Македонци се сите жители на Македонија, без разлика на вера и националност, пак не сте само вие. Вие тогаш сте Бугари од Македонија / македонски Бугари, Македонци/.

Знам дека сакаш да сте биле Македонци отсекогаш, ама фактите друго зборуваат.
Хахаха, пак пустите желби и фантазии ги сееш на погрешна тема.
Жалам, ама ти нема спас.

Како се нарекувале Македонците наспроти пропагандните тврдења!?

Да повторам, за да не се жалиш пак дека "беспотребно си бришен":

ТЕМАТА ИМА ЈАСЕН НАСЛОВ, ИЛИ ПРИДРЖУВАЈ СЕ ДО НЕА, ИЛИ ПРОШЕТАЈ СИ ДО ВАШИТЕ БУГАРСКИ ФОРУМЧИЊА

slavfust76.png
:helou:

Што е овој текст, ако не е пукање во сопствена нога при маратон.........

Што е овој текст, ако не е пукање во сопствена нога при маратон.........
Со коментарчево ти си тој што самиот си пука во сопствената нога, и тоа пред воопшто да почнеш да "трчаш" овде.

Ајде подразмисли малку, може ќе ти текне зошто... ;)

Со коментарчево ти си тој што самиот си пука во сопствената нога, и тоа пред воопшто да почнеш да "трчаш" овде.

Ајде подразмисли малку, може ќе ти текне зошто... ;)

Па јасно пишува Славс................
Зошто треба да се поврзани со македонците???????????

Па јасно пишува Славс................
Зошто треба да се поврзани со македонците???????????

Епа ајде кажи ни ти на кого се мислело под тоа име ако единствениот народ кој се граничи и со Албанија и со Грција се Македонците?

Нам не ни е потребно дообјаснување, совршено добро знаеме на кого мислел авторот кога не означил како Словени.

Како впрочем и сите оние кои кога сакаат и денес да избегнат да не кажат со нашето име па дерогативно користат „Словени“. И двајцата знаеме за кого станува збор.

Епа ајде кажи ни ти на кого се мислело под тоа име ако единствениот народ кој се граничи и со Албанија и со Грција се Македонците?

Нам не ни е потребно дообјаснување, совршено добро знаеме на кого мислел авторот кога не означил како Словени.

Како впрочем и сите оние кои кога сакаат и денес да избегнат да не кажат со нашето име па дерогативно користат „Словени“. И двајцата знаеме за кого станува збор.

Интересно!!!!!!
-Кога авторот вика дека албанците ја адобтираа носијата од словените(македонците) - е вистина, авторот има право.......
- а кога авторот ве вика словени, и не ве дели од другите словени, велите не е вистина, само дерогативно користи словени.............
Ова е ништо друго освен читање тоа што ви се допаѓа.........

Интересно!!!!!!
-Кога авторот вика дека албанците ја адобтираа носијата од словените(македонците) - е вистина, авторот има право.......
- а кога авторот ве вика словени, и не ве дели од другите словени, велите не е вистина, само дерогативно користи словени.............
Пуно батали ти антикос македонија и така натака муабетот е Носијата не е автохотна на Албанците туку е на нас СЛОВЕНИТЕ :) и ова е уште еден феил обид да се направи демек Албанската цивилизација и култура е голема ваква таква и онаква ....

Интересно!!!!!!

Мене воопшто не ме фрустрира тоа што го кажал авторот или она кое ти сакаш да го спинуваш, сите знаеме дека тебе повеќе ти смета констатацијата на авторот за тоа кој од кого позајмувал :)

И знаеме ние кој дерогативно користи словени, истиот оној кој ја адаптирал нашата носија :)

Пуно батали ти антикос македонија и така натака муабетот е Носијата не е автохотна на Албанците туку е на нас СЛОВЕНИТЕ :) и ова е уште еден феил обид да се направи демек Албанската цивилизација и култура е голема ваква таква и онаква ....

Носијата е автохтона на балканот, а не на словените.......словените не ја донесоа тука...........
Никој не сака да ја направи Албанската цивилизација голема, таа е толку што била и е......
Нема докази чија е фустанелата.......
На албански ние ја преведовме како: Фус - ставам, тан - цело
Како е на македонски?
Но факт е дека низ текстови ја читате само реченицата што ви се допаѓа..................
Кога авторот вика Словени, вие викате сме ние, ќе доаѓа србин ќе вика ние сме, ќе доаѓа бугар ќе вика ние сме........јас лично имам заблуда..........

Носијата е автохтона на балканот, а не на словените.......словените не ја донесоа тука...........
Никој не сака да ја направи Албанската цивилизација голема, таа е толку што била и е......
Нема докази чија е фустанелата.......
На албански ние ја преведовме како: Фус - ставам, тан - цело
Како е на македонски?
Но факт е дека низ текстови ја читате само реченицата што ви се допаѓа..................
Кога авторот вика Словени, вие викате сме ние, ќе доаѓа србин ќе вика ние сме, ќе доаѓа бугар ќе вика ние сме........јас лично имам заблуда..........
Мене ако ме прашаш (по мој размислувања) и ние и србите и бугарите сме словени :) значи се мисли на сите тие словени заедно фората е што ете се смета дека носијата е Словенска и албанците ја адаптирале .. дет вут би дет

Мене воопшто не ме фрустрира тоа што го кажал авторот или она кое ти сакаш да го спинуваш, сите знаеме дека тебе повеќе ти смета констатацијата на авторот за тоа кој од кого позајмувал :)

И знаеме ние кој дерогативно користи словени, истиот оној кој ја адаптирал нашата носија :)

Апсолутно не ми смета ако авторот напишал дека сме позајмувале фустанче......
Мене ми смета кога гледате словени, веднаш заклучувате ние сме, а од друга страна викате не сме словени.....според потребата го менувате мислењето, по секоја цена сакате све *добро‘ во балканот да ви припаѓа вам.............
Нема докази за тоа кои се автохтони на Фустанелата........
Но факт е дека уште пред 6 век се најдени скулптури на луѓе со фустанела.............

Извинете што ќе ве разочарам , но fustanela е влашка носија (fusta-suknja, nela-prstenasta):)

Извинете што ќе ве разочарам , но fustanela е влашка носија (fusta-suknja, nela-prstenasta):)
Ете mystery solved видиш не сум знаел а има и логика ете од 6ти век , власите се тој период присутни тука ете и со јазикот има логика
--- надополнето: 21 октомври 2012 во 18:18 ---
Апсолутно не ми смета ако авторот напишал дека сме позајмувале фустанче......
Мене ми смета кога гледате словени, веднаш заклучувате ние сме, а од друга страна викате не сме словени.....според потребата го менувате мислењето, по секоја цена сакате све *добро‘ во балканот да ви припаѓа вам.............
Нема докази за тоа кои се автохтони на Фустанелата........
Но факт е дека уште пред 6 век се најдени скулптури на луѓе со фустанела.............
Која како бе Пуно кој како ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom